Sivut

perjantai 28. kesäkuuta 2013

Vyyhdin ompelukoulu tumpeloille, osa 1: trikoohame

Meidän pikku Nöttönen on alkanut tosissaan reenata potalla käyntiä, ja se sujuukin jo ihan hienosti. Ikävä kyllä samaan aikaan pukeminen ei suju enää ollenkaan hienosti. Se on ehkäpä kamalinta, mitä napero tietää. Mutta ei hätää, neuvokas äitipä keksi, että hame päälle niin näitä törkeitä vapaudenriistotoimenpiteitä ei tarvitse suorittaa läheskään yhtä usein. Vielä kun tämä neuvokas äiti on juuri sattumoisin ottanut itselleen projektiksi opetella ompelemaan ja kangasvarastossakin odottaa yksi jos toinen ihanuus, niin äkkiäkös sitä surauttaa hamosen jos toisenkin. Voiko sen helpompaa ollakaan? Kas näin:

Niin mites päin ne kankaat pitikään laittaa, jos haluaisi sauman nurjalle puolelle?

Äidiltä lainassa olevalla saumurilla trikoon ompeleminen sujuu ihanan helposti, mutta valitettavasti sen kanssa pitäisi tehdä kerralla oikein, purkaminen kun ei oikein enää onnistu. No, saatiin tästä sentään vielä käyttövaate, vähän lyhykäisempi vain. Kun hommaan kerran ryhdyttiin, niin samaan putkeen tehtiinkin sitten neljä hamosta, joista raidallisen kaksonen lähti lahjaksi Nöttösen kaverille.


Mitä: Vauvan hameita / Oma ohje
Miten: Saumurilla
Mistä: Trikoosta, 3 x 20 x 60 cm, ja resorista, 3 x 10 x 36 cm (Kestovaippakaupalta)

Mites se hame sitten tehtiin? No tässäpä sinulle yleisön (eli Heidin) pyynnöstä (joka taisi olla vitsi, mutta yritän olla huomaamatta) ensimmäinen osa Vyyhdin ompelukoulua.

 

Vyyhdin ompelukoulu tumpeloille, osa 1: Helppo trikoohame

Tarvitset trikookangasta (meidän rimpulalle 8-kuiselle korkeutta 20 cm ja leveyttä 60 cm), vähemmän resoria (korkeutta 10 cm ja leveyttä 36 cm), saumurin, lankaa saumuriin, ompeluneulan, (mieluiten hitusen kangasta tummempaa) lankaa ompeluneulaan, nuppineuloja. Voinet korvata saumurin ompelukoneella, kunhan muistat sitten ommella joustavaa ommelta ja huolitella reunat. Suora ommelhan ei sitten muuten jousta. Kokeilin omalla kantapäälläni, niin sinun ei enää tarvitse.

  1. Leikkaa trikookankaasta suorakulmio, jonka korkeus on n. 4 cm enemmän (saumavarat) kuin haluamasi hameosa, ja leveys n. 2 cm enemmän kuin haluamasi helman leveys.
  2. Leikkaa resorista suorakulmio, jonka korkeus on kaksi kertaa + n. 2 cm enemmän kuin haluamasi resorin korkeus, ja leveys n. 2 cm enemmän kuin haluttu vyötärön leveys.
  3. Laita saumuri käyttökuntoon. Jos luet näitä ohjeita, et varmaankaan osaa, joten kysy apua tai katso saumurin käyttöohjeista. Kokeile ensin koetilkulle, että ompeleesta tulee oikeannäköistä (ks. käyttöohje). Jos ei tule, säädä lankoja.
  4. Huolittele hameen helma eli ompele saumurilla (yksinkertaisen) kankaan alareunasta, ettei kangas lähde purkautumaan. Tarkista, että ompelet varmasti sen sivun, jonka haluat alareunaksi.
  5. Taita trikookaitale puoliksi oikeat puolet vastakkain sivusuunnassa (eli niin että leveys pienenee, korkeus pysyy samana). Jos kankaassa on kuvioita, kohdista ne ja kiinnitä taite nuppineuloilla. Nuppineulat kannattaa laittaa niin, että päät osoittavat ommeltavan reunan suuntaan (tai sen yli). Trikoo joustaa, joten ainakin raidallisen kankaan kanssa kannattaa tarkistaa kohdistukset koko matkalta. Jos siis haluaa, että raidat/kuviot ovat samassa kohtaa molemmilla puolilla saumaa. Jos ei halua, niin sitten voi hypätä suoraan seuraavaan kohtaan.
  6. Tarkista, että olet ompelemassa saumaa oikeaan kohtaan ja oikein päin. Ompele saumurilla sauma ja vähän yli. Katkaise langat vaikkapa sentin päästä kankaan loppumisen jälkeen. Lyhennä myös ompeleen alkupään lankoja.
  7. Ota resorikaitale ja taita se kahtia oikeat puolet vastakkain siten, että saat siitä suljetun ympyrän. Tämän ympyrän tulisi joustaa enemmän sivu- kuin korkeussuunnassa. Jos haluat, kiinnitä reunat kohdakkain neuloilla. Tarkista, että sauma tulee nurjalle puolelle. Tässä vaiheessa resori on vielä kaksi kertaa korkeampi kuin valmiissa vaatteessa.
  8. Taita resori korkeussuunnassa kaksinkerroin niin, että sauma jää sisäpuolelle. Nyt se on halutun korkuinen + saumavarat.
  9. Pujota resori hameen päälle siten, että niiden ommeltavat reunat ovat päällekkäin ja osoittavat samaan suuntaan. Huolehdi, että resori on trikookankaan oikealla puolella, jotta sauma tulee nurjalle puolelle. Laita resorin sauma samaan kohtaan hameosan sauman kanssa. Kiinnitä resori trikoo-osaan nuppineuloilla siten, että venytät resoria trikoon levyiseksi. Tarkista vielä, että trikoon oikea puoli on resoria vasten ja että saumat ovat kohdakkain.
  10. Ompele saumurilla resori ympyränä kiinni hameosaan siten, että samalla venytät kankaita. Voi olla helpompi ommella niin, että trikoo on päällä, jotta voit varmistaa, että se ei jää ruttuun. Leikkaa langanpäät.
  11. Sittenpä ryhdytään hurjiksi ja ommellaan alareuna käsin, jotta saadaan käänne mahdollisimman huomaamattomaksi. Voit toki myös ommella helman ompelukoneella, mutta olen ymmärtänyt, että piilo-ompeleen säätäminen on sen verran tarkkaa puuhaa, että oletan selviäväni tuosta nopeammin käsin. Toki voit käyttää myös muuta joustavaa ommelta, jos sillä ei ole väliä, että ommel jää näkyviin. Taita hameen alareuna nurjalle. Huolehdi, että helmasta tulee suora. Jos olet noheva, voit silittää taitteen, mutta kuviollista kangasta voi taittaa myös käsin matkan varrella, jos on laiska niin kuin minä. Huomaamattomin sävy langalle on sellainen, joka on aavistuksen tummempaa kuin ommeltava kangas. Solmi lanka kiinni saumaan ja ompele helma kiinni joustavin aitapistoin. (Ai miten? No näin eli näin.) Tee oikealle puolelle näkyvä pisto mahdollisimman pienenä ja huomaamattomana. Päättele lanka.
  12. Leikkaa saumurin jättämät hännät ja muut turhat langanpäät.
  13. Ihastele/vihastele valmista hametta.
Oliko riittävän rautalangasta väännetty ohje makuusi? Hyvä, sillä jatkoa seuraa. Seuraavassa osassa siirrytään astetta haastavampaan vaatekappaleeseen ja tehdään trikoohousut.

Vyyhti

P.S. Kyllä täällä muuten puikotkin heiluvat ja työn alla on oikein villapaita itselleni, piiiitkästä aikaa. Siitä on tulossa aika ihanan värikäs ja muutenkin kiva, mutta se ei ole varmaankaan valmis vielä piiiitkään aikaan.


11 kommenttia:

  1. Kivoja hameita! :) Oon joskus ihmetellyt, miksi tyttölasten äidit haluavat pukea lapsensa mekkoihin - itsellä kun on kaksi poikaa, niin hame tuntuu joltain prinsessahöpsötykseltä. Mutta onhan se tosiaankin monessa asiassa paljon kätevämpi kuin housut! Ja itsekin käytän nykyään paljon hameita, jouduttaahan se sitä "potalla" käyntiäkin kovasti, kun ei tarvitse housunnappien ja vetoketjujen kanssa ährätä. Kesällä hame on vielä vilpoisampi kun vaikka sortsit. Niin, ja hameen ompelukin on hitusen helpompaa kuin housujen, surautan itsellenikin monesti hameen ihan vaan "yksi sauma + helmankäänne + kuminauhakuja" -periaatteella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen kyllä käyttänyt Nöttösellä mekkoja aina välistä muutenkin, ihan vain koska niitä on ja koska ne ovat söpöjä, mutta nyt vasta tulivat ekat hameet kuvioihin. Ne ovatkin tosiaan nousseet ihan arvoon arvaamattomaan tuon pottailun ja pukemisinhotuksen myötä.

      Poista
  2. Mahtavaa! Ompeluohjeita ei voi koskaan vääntää liian rautalangasta :)
    Meidän kaksivuotias myös tykkää kovasti hameista ja koska kaupan tarjonta on minun makuuni turhan pinkkiä ja tyttömäistä, teen ne usein itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, kiva että olet sitä mieltä, vaikka sinulla ei ehkä olekaan samalla lailla tarvetta rautalangasta vääntelyyn, kun näyt osaavan ihan muutenkin.

      Minäkin olen nyt innostunut tuosta itse tekemisestä, kun ostovaatteiden valikoimat ovat usein aika yksipuolisia. Minuunkaan ei vaaleanpunainen iske niin kovasti, että haluaisin kaiken vaatetuksen siinä sävyssä, eikä tuolla röyhelöpuolellakaan oikein pure "enemmän on enemmän" -periaate. Olisihan sitä joitain liikkeitä, joista saisi ihan kivoja ja värikkäitä vaatteita, mutta ne ovatkin sitten jo usein aika kalliita ja joka tapauksessa me ollaan tykätty hankkia vauvanvaatteet käytettynä - siis ne vähät mitä on ollut tarvetta hankkia, lahjaksi ja lainaksi kun on tullut melkein riittävästi. No, kankaat olen toki ostanut uutena että eipä se nyt tietysti juuri ostovaatetta parempi asia noin niin kuin ympäristön kannalta ole, mutta tästä saan sentään huomattavasti enemmän iloa kuin shoppailusta.

      Poista
  3. Kivoja hamosia. Saumurisauman purkaa helposti katkomalla neulalangat toiselta puolelta. Siis siltä miltä ne näkyvät paremmin. Ja sitten koko sauma purkautuukin helpommin kuin lukkotikki eli se tavallinen suora ommel.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, keltanokka kiittää vinkistä! Leikattua reunaa ei kyllä sekään pelasta, mutta tuossa hameessa ei sillä olisi ollut väliä.

      Poista
  4. Suloisia pikkuhameita...voisi varmaan samalla periaatteella surauttaa aikuisellekin hameen tai pari!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihan totta, samalla ohjeella juuri sen kokoisen hameen kuin haluaa. :)

      Poista
  5. Opettavainen oppitunti, tykkään rautalangasta. Olen myös tosi otettu, että pyyntööni suhtauduttiin näin hienosti :D . Jep, jatkan ompelukoulun innostuneena oppilaana jatkossakin (ei kai haittaa, että en omista ompelukonetta vielä itse?).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki myös ompelukoneettomat oppilaat saavat osallistua. Ja hei, voithan jo sentään tehdä niitä käsinommeltavia helmoja. ;)

      Poista
  6. Hienoja hameita tosiaan. Minäkn tahtoisin jotain ommella, mutta ei ole materiaaleja. Pitäisi trikookangasta tilata. Olisi mukava kun vielä ehtisi jouluksi tehdä jotain lahjaksi.

    VastaaPoista