Sivut

torstai 29. toukokuuta 2014

Että mikä?

Kun pari vuotta sitten aloimme tutustua neuleblogien ihmeelliseen maailmaan, tuntui että neulojilla oli ihan oma kielensä, josta ei noin vaan selkoa otettukaan. Blogit vilisivät sanoja ja lyhenteitä, joiden oppiminen vei aikansa ja oli enemmän kuin haastavaa yrittää googletella, mitä mikäkin tarkoitti. Niin, jotta mietittiin, että mitäs jos koottaisiin tähän hieman selityksiä näille termeille.

Ravelry 

Tuo neulojien nassukirja. Lyhykäisesti sanottuna tämä on neulojien oma sosiaalinen media. Sivusto vaatii kirjautumisen, mutta sen jälkeen ovatkin kaikki ovet avoinna. Ravelryssa voi ostaa ja myydä neuleohjeita, tai jakaa niitä ilmaiseksi. Ravelryssa jokaisella käyttäjällä on oma sivunsa, jonne voi merkitä muistiin neuleprojektinsa - mikä ohje, mitkä puikot, mikä lanka, paljonko sitä kului. Ravelryssa voi merkitä ystävikseen toisia neulojia, joiden projekteista pitää ja saada siten lisää inspiraatiota (siitä kun kovasti olikin puute... :P ) Sivusto on englanninkielinen, mutta pitää sisällään mm. monta suomenkielistä keskusteluryhmää ja kanssaneulojilta saa varmasti apua sivuston käyttöön. Suosittelemma.

Neuleohjeista ja kielistä

Ennen nettineulojien maailmaan tutustumista, käytössämme ollut ohjevalikoima rajoittui lähinnä kotimaisiin käsityölehtiin. Löydettyämme ravelryn, tarjolla olevien ohjeiden määrä tuhatkertaistui. Valtaosa näistä ohjeista on englanninkielisiä. Se voi alkuun hirvittää, mutta melkein millä tahansa kielellä pärjää, kun opettelee muutamat lyhenteet. Suomi–englanti-neulesanastoja löytyy mm. täältä ja täältä. Ullakosta löytyy apua myös ruotsin-, saksan-, ranskan- ja italiankielisiin neuletermeihin.


UFO. Kielistä puheenollen, UFO, eli UnFinished Object viittaa neulojilla keskenjääneeseen neuleprojektiin. Neulojasta riippuen, UFOksi saatetaan nimittää viime viikolla aloitettua, mutta tämän viikon jäähyllä ollutta huivia tai sitten se saattaa viitata useamman vuoden kaapin perällä lojuneeseen keskeneräiseen paitaan, josta puuttuu vielä hihat.

Langoista

Englanninkielisissä ohjeissa on ihan omat selityksensä ohjeeseen sopiville langoille, ja ne nimitykset ovat nettineulonnan myötä levinneet moniin suomenkielisiinkin ohjeisiin. Mitä siis tarkoittavat fingering-vahvuinen lanka ja kumppanit? Nimitykset viittaavat lankojen paksuuteen ja menevät tässä järjestyksessä ohuimmasta paksuimpaan
  • cobweb - 1000-1200m/100g
  • lace - 800m/100g
  • fingering - 400m/100g
  • sport - 250-300m/100g
  • dk - 200-250m/100g
  • worsted
  • aran
  • bulky
  • super bulky
Cobweb on yksisäikeistä ompelulangan paksuista pitsihuiveihin käytettävää lankaa. Lace on siitä vain hitusen paksumpaa ja useimmiten kaksisäikeistä. Myös siitä tehdään pitsihuiveja. Fingering on monille neulojille se tärkein langanpaksuus, sillä suurin osa sukkaohjeista on tehty fingering-vahvuiselle langalle. Markettien langoista esimerkiksi Novitan Tico tico on tätä paksuutta. Sport ja kaikki siitä ylöspäin ovatkin sitten vaikeammin määriteltäviä, sillä monilla lankafirmoilla tuntuu olevan eri käsitys näistä paksuuksista. Tärkeintä on tietysti aina ottaa sellainen lanka, jolla uskoo saavansa saman tiheyden kuin ohjeessa.


Tempauksista


KAL, kalistelu, Knit-ALong. Kalistelu tarkoittaa yhdessä neulomista. Esimerkiksi blogeissa tai ravelryn keskusteluryhmissä järjestettävä kimppaneulonta, jossa kaikki osallistujat neulovat yleensä joko samaa ohjetta tai sitten vaikka samasta kirjasta löytyviä ohjeita tms.

MKAL, Mysteerikalistelu. Tässä kimppaneulonnassa valmiin neuleen ulkoasu on arvoitus. Alussa kerrotaan vain, ollaanko neulomassa esimerkiksi huivia vaiko paitaa. Sitten ohje tulee paloissa vaikkapa viikon välein.


Retriiteistä on tässä blogissa kirjoiteltu paljon. Kyseessä on koko viikonlopun mittainen vetäytyminen maailmasta – ei kuitenkaan hiljaisuuden vaan neuleiden ja virkkuiden pariin. Ne ovat mitä mainiointa hermolomaa ihanien ystävien loistavassa seurassa herkkujen, herkkujuomien, lankojen ja kuitujen kyllästämässä ympäristössä. Retriitteihin on useimmiten kova tunku ja nopeat syövät hitaat. Mukaan pyrkiäkseen tarvitsee omistaa ravelry-tunnukset. Tässä linkkejä ravelry-ryhmiin, joista pääsee ilmoittautumaan Syksyn kuitupitoisiin kokoontumisajoihin, keväiseen Neuleretriittiin, Savolaiseen Kierot puikot -retriittiin ja pohjois-Suomalaiseen Porttiin. Kyseessä eivät siis ole mitkään salaseurojen pippalot, mutta nopeutta vaaditaan, jos haluaa mahtua mukaan.

KYH, tuo mystinen lyhenne, jota viljellään kesäisin ympäri blogistaniaa. Kyseessä on KesäYön Hullutus. Tässä tempauksessa aloitetaan joka päivä kesäkuun alusta juhannuspäivään asti jokin uusi neule-/virkkausprojekti ja ne kaikki pitää saada tehtyä valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä. Kun blogitekstien lopussa on tämä KYH-tunniste, kyseiset käsityöt osallistuvat kesäyön hullutukseen.

KyJy on kehitetty neulojille, jotka pitävät hieman isommista projekteista. Tämä on Kesäyöstä Jouluyöhön. Juhannuksesta elokuun alkuun pitää luoda silmukat 20 neule-/virkkausprojektiin ja ne on saatava valmiiksi jouluyöhön mennessä. Kun blogitekstien perässä on KyJy-tunniste, kyseiset käsityöt osallistuvat Kesäyöstä Jouluyöhön -hullutteluun.


Tour de Fleece on kehrääjien jokakesäinen kansainvälinen tempaus. Ranskan ympäriajon ajan kehrääjät ympäri maailman polkevat rukkejaan siinä missä pyöräilijät pyöriään. Tempaukselta löytyy oma ravelry-ryhmä, jossa kisaan voi osallistua. Kilpailuun osallistuminen tapahtuu liittymällä joukkueisiin, joilla on kaikikilla omat sääntönsä, joita osallistujat lupaavat noudattaa. Jossain joukkueessa voidaan esimerkiksi kehrätä vain tietyn värjääjän kuituja. Suomalaisten kehrääjien joukkueessa taas jokainen sai asettaa itse itselleen tavoitteet täytettäväksi. Joka päivä sitten laitetaan kuvia kehräämisen edistymisestä joukkueiden keskusteluketjuihin. Kisan aikana ja sen päätyttyä joukkueilla on ollut tapana arpoa muhkea kasa kehruuaiheisia palkintoja osallistuneiden kesken. Täällä on hieman turinaa Neulistin ensimmäisestä Tour de Fleecestä.

Tour de Sock taas on sukkahullujen neulojien keksintö. Tätä ei ole sidottu Tour de Francen aikatauluun, mutta idea on siitä lainattu. Kisassa on kuusi sukkaetappia, joista jokaiselle on varattu aikaa n. 10 päivää. Kyseessä on nopeuskisa. Kisata voi yksilönä ja joukkueena. Jokainen kerryttää itselleen yksilökisaan pisteitä ja joukkueesta viiden nopeimman sijoitukset lasketaan joukkueen hyväksi. Pisteitä saa tietty sitä enemmän mitä nopeampi on ollut. Lisäksi joukkueelle voi kerryttää pisteitä käyttämällä lankasponsoreiden lankoja (näihin on tarjolla alennuskoodeja). Kuten kaikissa hyvissä kilpailuissa, tässäkin on reippaasti palkintoja jaossa. Viime vuonna suomalaisten joukkue voitti koko kisan. Osallistumismaksut, joita vastaan saa kaikki kuusi sukkaohjetta, lahjoitetaan lääkäreille ilman rajoja.

KIP, eli Knit In Public on seuraavan kerran 14.-22.06.2014. Tapahtuma on alunperin ollut KIP-päivä, mutta nyt kyseessä on jo kippailuviikko. Tarkoituksena on järkyttää kanssaihmisiä neulomalla ihmisten ilmoilla sen sijaan, että oltaisiin kaikki soveliaasti omien sohvien nurkissa poissa tavallisen kansan tieltä. KIP-viikolla voi järjestää oman neulojaporukan kanssa vaikka piknikin tai vallata ravitsemusliikkeen terassin. Pääasia on julkineulominen.

Tässä ei toki millään saatu käytyä läpi kaikkea mahdollista aloittelevaa nettineulojaa askarruttavaa termiä ja asiaa, mutta jostain oli lähdettävä liikkeelle. Ehdottakaa toki puuttuvia, niin täydennetään listaa porukalla.

Kevätterkuin,
Neulisti & Vyyhti

keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Pssst

Tulin vain kuiskaamaan, että lisäsin yleisön jäsenen pyynnöstä La grasse matinée -paitaan myös XL-koon. Uusi koko löytyy sekä blogista että ravelrystä.

Neulisti

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Retrohaalari

Ihan onnessani olin, kun mut kutsuttiin mukaan yllättämään Villaviidakon Emma vauvapaketilla. Heti keksin, että ehdottomasti tahdon tämän kivan bongaamani haalarin neuloa.


Miten: Pyöröpuikot 2.5 mm
Mistä: Yarngrimoire Pick-a-Sock + Zelda's dippins Salmiakkisuklaa, 116 + 10 g

Ohje näytti kivalle ja lanka oli herkkua. Mutta jotenkin ei nyt löytynyt yhtään sisälukutaitoa tämän mallin kanssa. Ohjeessa oli pieniä hämäryyksiä, mutta eihän sellaisen nyt pitäisi kokenutta neulojaa häiritä. Jotenkin ei vaan tultu oikein ohjeistuksen kanssa toimeen, vaikkei siinä (eikä neulojassakaan, tietty!) mitään suurempia vikoja ollut. Aina ei vaan natsaa. Laitoin kyllä palautetta suunnitelijalle, joka lupasi silmäillä ohjeen varmuudeksi uudestaan läpi.

Ensin luin lahkeitten ohjeistusta pieleen ja jouduin purkamaan. Sitten keksin, että vetoketjun viereen pitää ehdottomasti saada muutama silmukka aina-oikeaa. Mutta kuinkas sitten raitojen kanssa, kun en tosiaankaan aikonut katkaista lankaa jokaisen raidan jälkeen. Neuloin sitten nuo aina-oikeat koko ajan päävärillä ja vaihdoin raitavärejä vasta sen jälkeen, jotta lopputulos olisi siisti. Ja se ehkä onkin, mutta tämän hienon systeemini vuoksi langat menivät ihan koko ajan solmuun ja sain pysähtyä solmuja aukomaan aina kolmen kerroksen välein. Samaa systeemiä käytin myös tässä ihkutakissa.


Minua kovasti myös epäilytti, että lanka loppuu kesken. Ensin päätin sen vuoksi tehdä enemmän raitoja vartalo-osaan. Sitten alkoi hirvittää, että keltainen väri lopahtaa ja piti ottaa kaveriksi ruskeaa. Loppujen lopuksi ihan hyvin olisi keltainen riittänyt ja punaistakin jäi hieman yli. Turhaa panikointia jälleen. Haalarista tuli huippusöpö ja toivon mukaan Emman värimieltymysten mukainen. Jotenkin sen neulominen vaan tökki ja olin iloinen, kun oli ohi. Aina ei voi voittaa.

Neulisti

torstai 15. toukokuuta 2014

La grasse matinée

Teki mieli suunnitella paita. Sellainen justiinsa minulle istuva. Sellainen yleispätevä. Erityisesti sellainen, joka ei näytä rönttyiseltä, mutta jonka voi kivasti kiskaista ylleen laiskana aamuna ja olla mukavasti. Ja tässä tulee siihen ohje ja kaikkea!



Miten: Pyöröpuikot 2.5 mm ja 3.0 mm
Mistä: Rowan Fine Tweed, 274 g
http://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/la-grasse-matinee

TitiTyyltä tarjoutui yhteistyömahdollisuus paidan suunnitteluun. Sain napata mukaani ison kasan ihanaa lankaa. Fine Tweed on tämän neulojan suosikkilankoja. Se tulee söpöissä pienissä kerissä, jotka ovat kuin karkkia. Se on ihanan rouheaa ja villaisen tuntuista, muttei pistele tai kutita yhtään.



Tahdoin suunnitella siitä ylhäältä alas neulottavan paidan tyköistuvilla raglanhihoilla ja mukavan lötköllä vartalo-osalla. Hihansuihin ja helmaan tein pienet reikäkerrokset yksityiskohdiksi. Paidasta tuli ihan huippu, vaikka itse sanonkin. Tämä tulee pääsemään ahkeraan käyttöön.



Oma paitani on kokoa L ja sen ohjeen totesin toimivaksi. Muut koot olen koettanut mahdollisimman tarkkaan laskea. Tuli leikittyä yhtälönratkomista myöhään yöhön asti. Uskon vakaasti, että nekin koot ovat kuosissa, mutta niitä ei sitten ole testineulottu. Suosittelen sitten huomioimaan, että pingotus tekee taikojaan tämänkin neuleen kanssa. Tässä tulee, olkaatten hyvät.

Neulisti

La grasse matinée

Lanka: Rowan Fine Tweed, L-kokoon upposi 274 g (12 kerää)
Puikot: 2.5 mm ja 3.0 mm pyöröpuikot
Tiheys: 25s x 38krs = 10x10 cm
Koko: S-M-L-XL (80-88-96-104 cm rinnanympärykselle)

Lyhenteet:
am = aseta silmukkamerkki
sm = siirrä silmukkamerkki
l1o = oikealle kaartuva lisäys (Nosta silmukoiden välinen lanka työntämällä vasen puikko sen alle takaa. Neulo se etureunastaan oikein.)
l1v = vasemmalle kaartuva lisäys (Nosta silmukoiden välinen lanka työntämällä vasen puikko sen alle edestä. Neulo se takareunastaan oikein.)
k&k = kiedo ja käännä (Nosta seuraava silmukka neulomatta, tuo lanka työn eteen, siirrä silmukka takaisin vasemmalle puikolle. Käännä työ. Kun tulet seuraavalla kerroksella tähän kohtaan, neulo lankalenkki ja siihen kääräisty silmukka yhteen.)
2lk = tee kaksi langankiertoa. Seuraavalla kerroksella neulo näistä vain toinen ja pudota toinen.
ssk = nosta 1 s neulomatta, nosta 1 s neulomatta, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoistaan oikein yhteen.

Aloita N-Y-T:
Luo pienemmillä puikoilla 160s ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo 8 krs aina-oikeaa (1. krs oikein, 2. krs nurin jne.) ja aseta ensimmäisellä kerroksella silmukkamerkit: am, 2 o, am, 18 o, am, 2 o, am, 58 o, am, 2 o, am, 18 o, am, 2o, am, 58 o. Vaihda työhön isommat puikot.

Aloita sitten lisäykset ja lyhennetyt kerrokset:
1. krs: sm, 2 o, sm, l1o, neulo oikein merkkiin asti, l1v, sm, 2 o, sm, l1o, 10 o, k&k
2. krs: 125 n, k&k
3. krs: [neulo o merkkiin asti, l1v, sm, 2 o, sm, l1o] x 4, neulo oikein 10 s kiedotusta silmukasta eteenpäin, k&k
4. krs: neulo nurin 10 s kiedotusta silmukasta eteenpäin, k&k
5. krs: [neulo o merkkiin asti, l1v, sm, 2 o, sm, l1o] x 2, neulo oikein merkkiin asti, l1v. Älä käännä työtä.
6. krs: [sm, 2 o, sm, l1o, neulo oikein merkkiin asti, l1v] x 4
7. krs: neulo kaikki silmukat oikein

Toista kerroksia 6 ja 7, kunnes työssä on yhteensä 200-288-336-368 s (28-50-62-70 s hihoissa). Tee sitten lisäyksiä joka 3. kerros x 19-12-9-8. Työssä on nyt yhteensä 352-384-408-432 s (66-76-80-86 s hihoissa). Neulo vielä 0-2-2-0 kerrosta oikein ilman lisäyksiä.

Ota hihojen silmukat odottamaan: [poista merkki, 1o, laita seuraavat 68-76-82-88 s jämälangalle odottamaan, luo 3 s, am, luo 3 s, 1 o, poista merkki, neulo oikein seuraavaan merkkiin asti] x 2.

Neulo sileää, kunnes pituus kainalosta on  38 cm tai 3 cm vähemmän kuin haluttu paidan pituus. 

Helma:
Vaihda pienempiin puikkoihin ja neulo 2 krs oikein.

Reikäkerros: toista [2 o, 2o yht, 2lk] kerroksen loppuun asti. Neulo 4 krs oikein. Ensimmäisellä kerroksella neulo vain toinen langankierrosta ja pudota toinen.

Neulo lopuksi aina-oikeaa 2 cm. Neulo viimeiseksi nurja kerros. Päättele silmukat oikein.

Hihat:
Poimi ja neulo suuremmilla puikoilla kainalosta 3 s, neulo odottamaan jätetyt 68-76-82-88 s, poimi ja neulo 3 s kainalosta, am. Neulo suljettuna neuleena  5-4-4-3 krs oikein.
Kavennuskerros: 1 o, 2o yht, neulo oikein, kunnes jäljellä on 3 s, ssk, 1 o.

Toista kavennukset joka 7.-6.-6.-6. krs vielä 11-13-13-14 kertaa. Hihassa on nyt 50-54-60-64 s. Neulo sileää, kunnes hihan pituus kainalosta mitattuna on 27 cm.

Vaihda työhön pienemmät puikot ja neulo hihansuut kuten helma.

Paita viimeistellään pingottamalla. Pingottaessa kannattaa olla venyttämättä hihoja kovin paljon, jotta ne pysyvät tyköistuvina. Vartalo-osaa sen sijaan kannattaa pingottaa reippaastikin saadakseen paidasta mukavan lötkön.

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Äitee

Äitiä piti ehdottomasti muistaa äitienpäivänä itse tehdyllä lahjalla.


Mitä: Värikartta / Heidi Alander
Miten: Sukkapuikot 3.0 mm
Mistä: Holst Garn Noble, 20 g
http://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/varikartta---color-chart-mitts

Siitä asti, kun näitä Noblen shadebageja (viittä väriä, 10 g kutakin) tuli tarjolle, olen katsellut tätä ihan äidin näköistä väriskaalaa. Alusta asti tämä värikvintetti on huutanut päästä neuleeksi äidille. Ja nyt se pääsi.


Pystyykö kukaan käyttämään näitä lankoja muuhun kuin Heidin mainioon kämmekäsohjeeseen? Enpä usko. Sopii nimittäin kuin nenä päähän ja kun on kerran värikarttakämmekkäät nähnyt, niin kaikki Noblen shadebagit näyttävät vain ja ainoastaan niiltä kämmekkäiltä. Mainio ohje. Yksinkertainen ja nopia. Joskin neulomisidea olisi hyvä saada hyvissä ajoin, jottei tarvi neuloa puoli kahteen yöllä, koska äiti tulee seuraavana päivänä kylään.


Saaja vaikutti tyytyväiseltä. Neuloja oli eri tyytyväinen. Onneksi jäi yli sen verran, että teen itselle omat.

Neulisti

lauantai 10. toukokuuta 2014

Pipon pari...

...ei tietenkään ole lapaset tai huivi vaan toinen ihan samanvärinen pipo.


Mitä: Soft light / Suvi Simola
Miten: Pyöröpuikot 3.5 mm
Mistä: Kraft Handdyed BFL Dk, 57 g
http://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/soft-light

Joskus ei neulojalla ei ole vaihtoehtoja. Jos esimerkiksi on juuri saanut päivällä pipon valmiiksi ja lähtee morjestamaan kaveria lankakaupalle. Siitä sitten päädytään kahvilaan istumaan ja pitäähän sitä jotakin neuloa. Ja mukana ei tietenkään ole kuin ne yhdet puikot ja lanka, joilla juuri taiteiltiin pipo. Niin, että ei kun etsimään toinen pipo-ohje, johon käy samat tarvikkeet.


Ihanaihanaihana. Sopivasti lötkö ja kevyt. Ainaoikea on ainakaunista. Helppo kuin mikä. Mutta olipahan hassusti neulotut nypyt tuossa kukkakuvion yläosassa. Ei meinaa, että huonot nypyt, hassut vaan.


Äiteelle iso kiitos kuvista.

Neulisti

tiistai 6. toukokuuta 2014

Pipottaa

Takatalvi inspiroi pistämään pipon puikoille.


Mitä: Fathom / Veera Välimäki
Miten: Pyöröpuikot 3.0 ja 3.5 mm
Mistä: Kraft Handdyed BFL Dk, 56 g
http://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/fathom/photos

Maailman parhaasta takista jäi lankaa yli ja halusin ehdottomasti neuloa siitä vielä ainakin pipon. Veeran uudehkoa Fathom-piposta on vilahdellut blogissa jos toisessakin ja pitihän minunkin sitten.

Hyvin simppeli ja toimiva malli. Pipossa on kaunis palmikkokuvio ja muuten se koostuu rouheasta pintaneuleesta. Tuo on vähän niin kuin jotain vohvelineuleen ja helmineuleen risteytystä. Tai jotain helmineuleen ja tuplahelmineuleen välistä. 1.5-helmineuletta. Joo, sitä se on.


En jaksa pingottaa pipoja, joten tämä ohjeen mukainen pituus ei kyllä minulle piisannut lörppään pipoon. Ei se mitään, oikein hyvä on näin pääni kokoisenakin. Ja koska lankaa jäi vieläkin yli ja piipahdin juuri ihanan ystävän kera improvisoidulla kakkuhetkellä ja tarvitsin uuden projektin kakun saapumista odotellessa, jouduin aloittamaan heti toisenkin pipon samasta langasta. Voi mua parkaa.

Neulisti