torstai 10. joulukuuta 2020

Onnensäikeitä

Tämä vuosi on vierähtänyt suuren projektin parissa. Paitsi, että ryhdyin vuodenvaihteessa kokoaikaiseksi neulesuunnittelijaksi, tulin heti tammikuun alussa allekirjoittaneeksi kustannussopimuksen Laineen kanssa. Ja tänään, näillä näppäimillä avautuvat esikoisteokseni ennakkotilaukset.


Onnensäikeitä sisältää 20 modernia kirjoneuleohjetta. Mukana on paitoja ja takkeja sekä mekko, pipo ja lasten kaarrokepaita. Mallit neulotaan saumattomasti yhtenä kappaleena ylhäältä alas. Ota puikoille huoleton kahden värin pusero tai aloita takki, joka vaatii vähän enemmän keskittymistä. Kauniit, luonnonläheiset valokuvat rytmittävät tätä ainutlaatuista teosta.


Kaikki aikuisten paidat ja takit on sarjoitettu 9–12 kokoon ja suurin koko on sopiva vähintään 157 cm rinnanympärykselle. Lasten pusero on sarjoitettu kokoon 6 kk - 12 v. Ja kirjassahan on tosiaan myös yksi miesten pusero ja takki.


Anna Johanna on kansainvälinen neulesuunnittelija, joka asuu Jyväskylän liepeillä Muuramessa. Hänen malleistaan löytyy usein ripaus romantiikkaa, ja niistä heijastuvat rakkaus yksityiskohtiin, erilaisiin neulepintoihin ja väreihin. Tilastotieteiden tohtorina Anna Johanna taitaa erityisesti kokojen ja istuvuuden salat. Vuodesta 2020 päätoimisena neulesuunnittelijana työskennelleen taiturin ohjeita on nähty muun muassa Laine-lehden kannessa ja Taito-lehden sivuilla. Onnensäikeitä (eng. Strands of Joy) on hänen ensimmäinen kirjansa.

Tämä kovakantinen kirja sisältää: 

  • 176 sivua
  • 20 kirjoneuleohjetta (10 paitaa, 7 takkia, 1 mekko, 1 pipo, 1 lasten paita)
  • paino: noin 900 g
  • ei sisällä digitaalista latauskoodia

Painettu Latviassa.

Kirja ilmestyy 19. helmikuuta, 2021. Ennakkotilaukset siis alkavat tänään ja kirja tulee painosta helmikuussa. 


Kirja ilmestyy kahdella eri kielellä: suomeksi (nimellä Onnensäikeitä) ja englanniksi (nimellä Strands of Joy). Löydät pienen erän molempia versioita verkkokaupastani tänään klo 14 alkaen. Tiedän monen toivoneen tämän ehtivän jouluksi, joten kaikkiin verkkokauppani kautta tehtyihin kotimaan tilauksiin saa kirja-aiheisen kortin, jonka taakse voi kirjoittaa jouluisen lupauksen kirjasta ja sujauttaa kortin kuusen alle. Kerro lisäksi tilauksen lisätiedoissa, jos haluat kirjaan omistuskirjoituksen ja kenelle se tulisi osoittaa.

Oman verkkokauppani lisäksi kirjaa saa Laineen verkkokaupasta sekä Laineen jälleenmyyjiltä ympäri muailman.

perjantai 4. joulukuuta 2020

Timjami

Joulukuu kelpaa polkaista käyntiin pehmoisella uudella pusero-ohjeella.


Mitä: Timjami / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 4.0 mm
Mistä: Tukuwool Fingering + ITO Sensai, 190 + 60 g

Aika usein uusi neulemalli saa minun tapauksessani inspiraation langasta. Niin kävi tälläkin kertaa. Tukuwool sai syksyllä värikarttaansa kaksi uutta upeaa vihreän sävyä ja rakastuin niihin vallan päätä pahkaa. Tämän harmahtavan vihreän sävyn nimi on Rohto. Sen teki erityisen houkuttelevaksi se, miten paljon sille löytyi yhteensopivia kavereita erilaisista silkkimohaireista. Lopulta erinomaisia lankapareja oli niin monia, etten malttanut tyytyä vain yhteen, vaan nappasin mukaani kolmea eri vihreää silkkimohairia puseromalli mielessäni.


Niin syntyi Timjami, rento ja väljä pusero. Mallissa on pitkät raglanhihat ja puseron kohokohta on raglansaumoja koristava pitsi ja sen söpöt nypyt. Puserossa on V-pääntie ja helma on aavistuksen lyhyt, eikä vartalossa tehdä vyötärömuotoiluja. Kyljissä neulotaan hiukan kierrettyä joustinta, jota on myös helmassa, hihansuissa ja pääntiellä.


Tässä puserossa on tosiaan kahta eri lankaa. Fingering-vahvuinen pääväri pysyy samana läpi koko puseron, mutta pitsivahvuinen silkkimohair vaihtaa väriä hiljakseen. Tein värinvaihtokohtiin muutaman raidan, jotta värit liukuvat toisiinsa hieman tasaisemmin. Tähän malliin sopisivat hyvin kyllä ihan reilusti eri väriset väriblokitkin. Minä liu'utin puserossa kolmea eri vihreää silkkimohairia, mutta tähän voi pistää ihan niin montaa väriä kuin sielu sietää.


Oma mallipuseroni valmistui jo loppukesällä ja on ollut todella ahkerassa käytössä. Timajmi on kovin monikäyttöinen: se sopii niin farkkujen kuin hameidenkin kaveriksi. Parhaat villapaidat ovat juuri sellaisia, että ne voi kiskaista minkä tahansa vaatteiden ylle lämmikkeeksi.


Ohje sisältää koot XXS-5XL ja sen saa niin suomeksi kuin englanniksi. Ohje löytyy nyt Ravelrysta, verkkokaupasta, PayHipistä ja Lovecraftsista.


Tänä viikonloppuna vietetään jouluisia kässämessuja netissä ja meikäneuloja on mukana messuhulinoissa. Messujen merkeissä saa tänään perjantaina koodilla PUSEROPERJANTAI niin Timjamin kuin kaikki muutkin pusero-ohjeeni (ei koske neuletakkeja) 15% alennuksella. Facebookin puolelta löytyy tarjousten lisäksi erilaisia arvontoja ja kilpailuja sun muuta hauskaa. Ja tänään illalla 18:30 on luvassa livelähetys Instagramissa, jossa esitellään Timjamia ja TitiTyyn väki näyttää malliin sopivia lankapaketteja.


Launtain messutarjouksena saat kaikki kirjoneulemallini 20% alennuksella koodilla LANGANJUOKSU. Koodi toimii siis vain lauantain ajan. Facebookin MESSUHALLI-ryhmässä on luvassa klo 11 messujen yleisessä ohjelmassa minun pitämäni livetutoriaali kirjoneuleiden steekkaamisesta ja illalla klo 19 taas Instagram-live.

Sunnuntain messuteemana ovat osaltani pitsineuleet ja sunnuntaina saa koodilla LANGANKIERTO 15% alennusta kaikista pitsiohjeistani.

keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Silmänkääntötemppu

Tällä viikolla ei jäädäkään vain yhteen uuteen ohjeeseen! On myös aika julkaista pienen nilkkasukkamallistoni viimeinen ohje.


Mitä: Sleight of Hand / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 2.25 mm
Mistä: Wool Me Once Fibers Gold Glitter Sock, 47 g

Kesällä tosiaan sukatutti niin vietävästi, että sitä sukkahuumaa ei ihan yhdellä parilla saanut taittumaan. Päädyin lopulta suunnittelemaan suloisen sukkatrion - kaikki nilkkasukkia herttaisella nirkkoreunuksella.


Kokoelma sai inspiraationsa paitsi nilkkasukkien tarpeesta myös suomenmaan ihanista, lahjakkaista värjäreistä. Kaikki malliston sukat on suunniteltu kotimaiselle käsinvärjätylle langalle ja saivatpa ohjeiden nimetkin innoituksensa kyseisten värien nimistä.


Sukkakokoelman kruunaa tämä suomalaisittan silmänkääntötempuksi kääntyvä Sleigth of Hand -sukkaohje. Rakastuin aivan päätä pahkaa Wool Me Once Fibersin kimmeltävään Gold Glitter Sock -lankaan. Langassa on paitsi suosikkini, tiukka kierre pehmoisella merinolla, myös ihanaa kultaista stellinaa tuomassa lankaa kimallusta. Ja kaiken huipuksi väri on kerrassaan täydellinen kullankeltainen Ochrus Pochrus. Niinpä sukatkin oli pakko nimetä taikatemppujen innoittamana.


Sleight of Hand -sukat neulotaan varresta varpaisiin. Niissä on herttainen nirkkoreunus, joka tehdään väliaikaisen aloituksen avulla. Sukkia koristavat valloittavat palmikot ja söpöt pienet nypyt. Sukat neulotaan nurjana, jolloin palmikot oikein pompsahtavat esiin neuleen pinnasta. Lisäksi sileä neule sukkien sisällä tuntuu ylellisen pehmoiselta. Kantapää on näissä sukissa yksinkertainen ja hauska tiimalasikantapää, joka neulotaan lyhennetyin kerroksin.


Itse asiassa kaikissa kokoelman sukissa on erilainen kantapäärakenne, joten tämä onkin oivallinen tilaisuus harjoitella eri kantapäitä. Kaikki kolme ohjetta sisältävät kolme kokoa, 64, 68 ja 72 s.


Sukkaohjeet löytyvät nyt kaikki verkkokaupasta, Ravelrysta, PayHipistä ja Lovecraftsista. Ne voi ostaa yksittäin tai e-kirjana. Mikäli olet jo ostanut Ravelrysta Kvartsi- ja Ripple-sukat, pitäisi ostoskoriin tulla automaattisesti alennus näistä.



maanantai 16. marraskuuta 2020

Vaatekaapin kulmakivi

Jopa on vierähtänyt aikaa edellisestä takkiohjeesta, vaan sitä se teettää, kun suunnittelee välissä kokonaisen kirjan verran moisia ohjeita. (Kerron kyllä julkaisupäivän heti, kun se ratkeaa.)


Mitä: B.A.S.I.C. / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikot 3.0 ja 3.25 mm
Mistä: Lumoava Jakki, 310 g

Sain keväällä suunnitteluhommiin kotimaiselta Nettilanka.fi-värjäämöltä herkullista jakkilankaa. Lanka on kerrassaan ihanaa: siinä on superwash-käsitellyn merinovillan kaverina reilusti silkkiä ja jakkia, jotka antavat langalle ihan omanlaisensa kiillon ja laskeutuvuuden. Lisäksi tämä luonnollinen harmaa väri on upea. Niinpä halusin ehdottomasti suunnitella sellaisen ohjeen, jossa lanka pääsee loistamaan pääosassa - näin syntyi B.A.S.I.C.



Meikäneuloja ei mihinkään täysin aivottomaan neulomiseen ryhdy, kun sellainen tylsistyttää tämän mielen, mutta onnistuin mielestäni hienosti suunnittelemaan yksinkertaisen näköisen neuletakin - juuri sellaisen, joka käy ihan kaikkien vaatteiden kaveriksi. Samalla se on kuitenkin tosi mielenkiintoinen neulottava.



Takki on kauttaaltaan sileää neuletta, siinä on 3/4-mittaiset hihat, pyöreä pääntie ja vyötärömuotoilut. Nappilistat neulotaan samaan tahtiin muun takin kanssa ja ne ovat kierrettyä joustinneuletta. Ihanan viimeistellyn ilmeen takki saa siitä, että sen kaikkia reunoja koristavat suloiset nirkot.


Tällainen minimittainen piparkakkureunus saadaan aikaan sillä, että neulotaan kaksinkerroin taitettava reunus, jonka keskellä neulotaan yksi reikäkerros. Ja tällä kertaa juurikin näiden taitettavien nirkkoreunusten takia tämä takki neulotaan minulle epätyypillisesti alhaalta ylös! Näin päin neuloessa jää mahdollisimman vähän ommeltavaa, koska sekä helman että hihansuiden nirkkoreunukset saa tehtyä väliaikaisella aloituksella ja ainoastaan pääntien reunuksen joutuu päättelemään käsin ommellen.



Erityisen hauskan takin suunnitteluprosessista teki se, että halusin hihapyöriöille ja hartioille kunnolliset muotoilut lyhennettyine kerroksineen kaikkineen ja kuitenkin halusin, että takin saa neulottua mahdollisimman saumatta. Onnistuinkin ovelasti kirjoittamaan ohjeen niin, ettei lankaa tarvitse pätkäistä hartioilla kertaakaan vaan hartioilta jää lopuksi vain yksi ainoa langanpää pääteltäväksi. Voitto! Takin vartalo siis neulotaan ensin helmasta kainaloille ja jätetään odottamaan. Seuraavaksi neulotaan molemmat hihat kainaloille asti ja sitten yhdistetään vartalo ja hihat ja loput takista neulotaan yhtenä kappaleena samalla, kun muotoillaan ensin hihapyöriöt ja lopuksi hartiat lyhennetyin kerroksin.


Tästä tuli kertakaikkisen ihana takki ja ohje löytyy nyt niin Ravelrysta, verkkokaupasta kuin PayHipistä ja Lovecraftsistakin. Mukana on koot XXS-5XL. Tämän viikon ajan ohjeen saa 15% alennuksella käyttämällä koodia BASIC.

maanantai 19. lokakuuta 2020

Väreilyä

Meikäneulojaa on sukatuttanut kesästä asti ihan vietävästi! Ei siis mikään ihme, että sukankutomishimo ei laantunut vielä yhdellä parilla, vaan suunnitteilla on peräti kolmen sukkamallin minikokoelma. Ensimmäisen parin, Kvartsin, esittelinkin jo syyskuussa ja nyt on aika julkaista kokoelman toinen ohje.


Mitä: Ripple / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 2.25 mm
Mistä: Aara Tunto, 55 g
Innostuin tehtailemaan pientä sukkaohjekokoelmaa ja kokoelmalla on toki oltava yhteinen kantava idea, punainen lanka, niin sanoakseni. Niinpä kaikki kokoelman ohjeet tulevat olemaan nirkkoreunaisia nilkkasukkia - ja kaikki mallit on neulottu taitavien kotimaisten värjäreiden langoista!


Taisin vuosi sitten kesällä rakastua neulefestareilla Aaran Tunto-sukkapohjaan. Lanka on ihanaa BFL-villaa, joka on sukkakäyttöä ajatellen vahvistettu nylonilla. BFL, eli Blue Face Leicester, on pehmoista, mutta merinoa rouheampaa villaa ja kestää sukkakäyttöä sen tähden paremmin. Itse tykkään sen neuletuntumasta hirmuisesti. Se on pehmeää olematta liian liukasta. Eikä asiaa yhtään haitannut sekään, että Tunto-langassa on suosikkini, 'high twist' -kierre. Tämän sukkakokoelman mallit saavat kaikki myös nimensä näistä kauniista käsinvärjätyistä langoista ja Ripple-sukat on nimetty langan Väre-värin innoittamana.



Toki ei ole tarkoitus, että mallit olisivat liian samanlaisia keskenään ja niinpä villiinnyin leikittelemään erilaisilla kantapäärakenteilla. Näillä malleilla pääseekin kätevästi harjoittelemaan kolmea erilaista kantapäätä. Kvartsi-sukissa oli perinteinen ranskalainen kantapää ja Ripple-sukissa on hauska 'strong heel', jolle ei taida suomennosta löytyäkään. Siinä tehdään ikään kuin kantapään kiilan lisäyksiä , mutta neulotaan sekä jalkapohjan että jalkapöydän silmukoita aina niin pitkään, kunnes sukka ulottaa sovittaessa jalkapohjaan asti. Sen jälkeen tehdään kantapään käännös lyhennetyin kerroksin samaan tapaan kuin ranskalaisessa kantapäässä, mutta tosiaan perinteisen kantalapun sijaan sukat neulotaan pyörönä ihan sinne jalkapohjaan asti.


Ripple-sukat alkavat nirkkoreunuksella ja jalkapöytää koristaa huikaisevan kaunis pitsin, palmikoiden ja kiedottujen silmukoiden kuvio. Jalkapöytää reunustavat palmikot toistuvat myös jalan takana, kun sivuilla tehtävät kantapään kiilan lisäykset hiljakseen työntävät palmikoita kauemmas toisistaan. Jalkapöydän päällä neulottava kuvio lopetetaan, kun ennen varpaita ei mahdu enää uutta toistoa ja lopun aikaa niillä silmukoilla neulotaan sileää oikeaa. 


Olen kertakaikkisen hulluna näihin sukkiin, niistä tuli villasukkalaatikkoni aarre saman tien. Toivottavasti ne ovat myös teidän mieleenne. Ohje on tuttuun tapaan sekä suomeksi että englanniksi ja se sisältää kolme kokoa, 64, 68 ja 72 s.


Mutta ei siinä vielä kaikki! Koskapa tykästyin lankaan niin kovin ja moni teistä on ihastellut mallisukkien kaunista sinistä sävyä, on ohjeen lisäksi verkkokaupan puolella tarjolla myös lankasettejä! Valikoin Aaralta kolme suosikkiväriäni ja langan ja ohjeen saa nyt pakettina vuoden loppuun asti tai niin kauan kuin paketteja riittää.


Tarjolla on mallisukkien harmahtavan turkoosin Väre-sävyn lisäksi myös tummahko violetti, ihanainen Kriikuna, sekä heleän persikkainen vaaleanpunainen väri nimeltä Ilta. Minun ainakin tekisi hirmuisesti mieli neuloa nämä sukat kaikissa kolmessa värissä!


Koska näitä sukkaohjeita nyt satelee, Instagramin ja Ravelryn puolella voi myös osallistua yhteisneulontaan. Mukaan voi hypätä niin Kvartsi-sukilla, näillä Ripple-sukilla kuin marraskuussa julkaistavalla kolmannella mallillakin. Aikaa sukkailuun on vuoden loppuun asti ja toki mukaan kelpaavat jo neulotut Kvartsi-sukat. Ravelryn puolella osallistua voi täällä keskusteluketjussa ja Instagramissa postaukset kannattaa merkitä tunnisteella #KRSsockKAL.


Jos muuten olet jo ostanut Kvartsi-sukat, saat Ravelryssa Ripple-sukat automaattisesti 25% alennuksella.

keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Hohde

Tuntuu kuin siitä olisi pieni ikuisuus, kun aloin suunnitella puseroa Taito-lehden joulunumeroon. Ja onhan siitä - loin silmukat nimittäin viime vuoden joulukuussa! Mutta tällä viikolla tuo joulunumero saapuu tilaajille postissa, joten on aika esitellä pusero.


Mitä: Hohde / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikot 3.0 ja 3.5 mm
Mistä: Aara Koto, 366 g

Ohjeiden suunnitteleminen lehtiin on hauskaa puuhaa, erityisesti silloin, jos suunnittelun tueksi on tarjolla jokin teema tai mood board. Taidon joulunumeron teemana oli yhdessäolo, joten ajattelin heti, että puseron pitäisi olla sellainen, joka on helppo ja mutkaton käyttää, sellainen, jonka päälle kiskomista ei tarvitse sen kummemmin miettiä. Mutta tietysti sellainen, joka on tästä huolimatta riitttävän kaunis joulun juhlapäiviin.


Ajatuksissa olisi siis kertakaikkisen mukava paita ja halusin langan olevan paitsi Suomessa värjättyä, mieluiten myös kotimaista villaa. Kaikki nämä toiveet osuivatkin sitten harvinaisen helposti yksiin, kun lankakauppa ILOsta löytyi Aaran Koto-lankaa tarkalleen Taito-lehden värikartan väreissä. Ja koska viime vuodet on kirjoneulotuttanut niin vietävästi, niin eipä tarvinut sen pidempään miettiä muutenkaan.

Niinpä Hohde on tyylikäs pusero upealla kirjoneulekaarrokkeella. Pusero neulotaan tietty ylhäältä alaspäin ja siinä on pitkät hihat. Puseron helma on aavistuksen A-linjainen ja siksi erityisen mukava yllä. Juuri ennen helmaresoria toistuu pieni pala kaarrokkeen kirjoneulekuviota.


Kaarrokkeen kuvio on abstrakti viukakuvio, mutta tuo minulle hieman mieleen jonkin taianomaisen riikinkukon kultaisina kimaltavat pyrstösulat. Puserossa on kolmea väriä ja kaarroke alkaakin kahdella kontrastivärillä, joiden jälkeen vartalo neulotaan päävärillä. Kaarrokkeen alareunassa on muutama kerros, joilla keplotellaan kaikilla kolmella värillä, mutta ne ovat ehdottomasti vaivan arvoiset.


Suosikkijuttujani puserossa on yläreunan kaksinkerroin taitettu pääntien joustin. Se antaa neuleelle viimeistellyn ilmeen. Myös hihansuiden ja helman resori on neulottu kierrettynä joustinneuleena.


Rakastan kuvata neuleita paikoissa, joissa kuvaustausta on samaa värimaailmaa neuleen kanssa, mutta tällä kertaa alikulkutunnelin graffitit tarjosivat kyllä melkoisen täysosuman. Seinämaalauksissa toistuvat paitsi kaikki neuleen värit, myös muiden kuvausvaatteiden - kaiken huipuksi vielä aika lailla samassa järjestyksessä kuin ne ovat minun ylläni. Voisi kuvitella, että joku oli käynyt maalaamassa betonin ihan meitä varten.


Hohde-puseron ohje löytyy siis Taito-lehden joulunumerosta 2020. Ensi keväänä ohje tulee saataville myös yksittäisenä pdf-tiedostona Ravelryyn sekä verkkokauppaani. Mutta joululehden sivut ovat kyllä täynnä toinen toistaan ihanampia neuleohjeita!


Osa kuvista on Taito-lehden tuottajan Sonjan kaunista kuvausjälkeä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...