maanantai 4. maaliskuuta 2019

Riihi

Tuntuu kuin syksystä olisi pieni ikuisuus. Syksyn kässämessuilla kävin Pirtin kehräämön kojulla ihastelemassa kampalankoja ja minulta kysyttiin, olisinko kiinnostunut suunnittelemaan niille ohjeen. Sanoin pistäväni asian mietintämyssyyn, mutta inspiraatio iski saman tien ja jo seuraavana päivänä kävin kojulla näyttämässä pientä hahmotelmaa huivista.


Mitä: Riihi / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikot 3.75 mm (x 2)
Mistä: Pirtin kehräämö Kampalanka 90 TEX x 3, 200 g
https://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/riihi

Harmikseni olin iskenyt huivista haaveilevat silmäni kauniiseen vaaleanharmaaseen kampalankaan, jotka oli ehditty kaikki myydä ekan messupäivän aikana. Niinpä nappasin langat mukaani vasta joulukuussa, kun vierailin Pirtin kehräämöllä ihan paikan päällä.Suunnittelin ulkonäöltään kauniin ja selkeän, sirpin mallisen huivin. Siinä on yksivärisiä ainaoikeinosioita ja kaksivärisen patentin osioita, jotka kapenevat/levenevät sirppimäisesti reunasta toiseen. Lopuksi neulotaan kontrastivärillä siksakreunus ja päätellään huivi i-cord -tuppilolla.


Kaikki lähti liikkeelle noista patenttineuleisista sirpin mallisista osioista. Mietin, miksei kukaan ole koskaan neulonut briossilla lyhennettyjä kerroksia ja päätin lähteä kokeilemaan. Aika äkkiä kävi ilmi, miksei sitä harrasteta, sillä törmäsin ongelmaan, kun silmukat sijaitsivat ihan väärässä kohtaa puikkoa. Ensin meinasin luopua ideasta kokonaan, mutta sitten keksin kehittämääni ongelmaan helpon ratkaisun: toiset puikot.


Tässä huivissa pääset siis kokeilemaan kaksivärisen patentin neulomista lyhennetyin kerroksin - ja siihen tarvitaan kaksi samankokoista pyöröpuikkoa. Tekniikka ei ole ollenkaan vaikea, vaati vain kahdet puikot. Jännitin hieman testineulontaa, koska siinä selviäisi hyvin äkkiä, oliko tekniikka hankala ymmärtää. Mutta ilokseni kaikki ohjeen testineulojat pitivät ohjeistusta oikein selkeänä ja saivat aikaan upeita huiveja. Minusta on aina hauska oppia, mitä kaikkea langalla ja puikoilla saakaan aikaan, kun kurkistaa vähän laatikon reunojen ulkopuolelle.


Jos kampalanka ei ole ennestään tuttu käsite, niin siinä villan kuidut nimensä mukaisesti kammataan samansuuntaisiksi ennen kuin villa kehrätään langaksi. Näin langasta tulee erityisen sileää ja pehmeää, mutta myös tiiviimpää kuin karstalangasta, jossa villan kuidut saavat olla sikin sokin kaikkiin suuntiin. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsin neulomaan Pirtin Kampalankaa ja tykkäsin siitä kovasti. Huiviin meni 1,5 vyyhtiä vaaleanharmaata pääväriä ja vajaa vyyhti oranssia kontrastiväriä.


Suunnittelin ohjeen Pirtin kehräämölle ja suomenkielisenä sitä saa ostettua Pirtin kehräämön verkkokaupasta sekä puodista paikan päältä.


Tämän linkin takaa Ravelrysta löytyy ohjeen englanninkielinen versio ja sen saa tämän viikon ajan 20 % alennuksella käyttämällä koodia "WOOLLEN".

Neulisti2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...