maanantai 10. kesäkuuta 2019

Keväinen kvartetti

On kuulkaa hieno tunne, kun oppii jotain uutta - vähintään yhtä hienoa on, kun voi ymmärtää ja hyväksyä olleensa joskus väärässä. Olen aina ollut neuloja, jonka puikoilla on villaa ympäri vuoden. Omistan muutaman puuvillaisen kesäneuleen, mutta en oikein pidä puuvillan joustamattomasta tunnusta käsissä ja puikoilla, joten neulon pääasiassa vain villaa ja villasekoitteita. Suomen kesä on kyllä viileä ja villaa myös tarvitsee ympäri vuoden, mutta varsinaisiin kesäneuleisiin se ei käy. Vai kävisikö sittenkin? Ainakan meikäneuloja on pyörtänyt päänsä täysin tämän vanhan totuuden ympäri.


Mitä: Spring Quartet / Anna Johanna
Miten: Pyöröpuikot 3.5 mm
Mistä: Dandelion Yarns Falkland Fingering, 160 g
https://www.ravelry.com/projects/annaj0hanna/spring-quartet

Homma lähti liikkeelle siitä, että viime syksyillä Tampereen kässämessuilla oli ensimmäistä kertaa mukana ulkomaisia lankakauppiaita. Heille oli varattu ihan oma osastonsa ja sinnehän sitä piti ensimmäisenä suunnata. Paikalla oli myös ruotsalainen Dandelion Yarns, jonka ihana Anna tarjosi minulle puserollisen keväisen vihreää falklandinmerinoa suunnitteluhommiin. (Lanka on siis saatu ohjeen tekoa vastaan.) Lanka kertoi välittömästi aikovansa isona muuttua tyköistuvaksi pitsitakiksi. Ja kukapa minä olisin sille vastaanväittämään.Vihdoin koitti kevät ja keväänvihreän pitsitakin aika. Etsin tarkoitukseen sopivan pitsikuvion, tein mallitilkun ja laskin takkiohjeen. Suunnittelin takkiin pitsisen selän ja etukappaleen puolelle pitsin, joka hiipui hiljakseen kadoksiin. Laskin takkiohjeeseen raglanhihat ja niiden oli tarkoitus olla pitkät, kuten neuletakeissani yleensä. Koska kukapa ihme sitä lyhythihaista villatakkia tarvisi! 


Keväisessä neuleretriitissä juttelin ystävän kanssa juurikin tämän tyyppisistä neuletakeista ja kuulin, että ohjeessa olisi mukava olla myös lyhythihainen versio. No mikäs siinä. Päätin neuloa mallitakkiin ensin nysät hihat, ottaa kuvat ja sitten purkaa hihojen päättelyn neuloakseni ne varsinaiset, pitkät hihat toisia kuvia varten.


Vaan toisin kävi. Kun kerran pistin lyhythihaisen villaisen pitsitakin päälleni, ei ollut enää paluuta alkuperäiseen suunnitelmaan. Vanhoista uskomuksistani huolimatta villa olikin oikein toimiva materiaali myös tällaiseen kevyeen kesäneuletakkiin - lyhyillä hihoilla. Se on ollut oikein mukava takki kiskaista päälle mekkojen kaveriksi ja lyhyet hihat takaavat sen, ettei takissa tule lämpimälläkään säällä liian kuuma. En sitten lopulta malttanut tehdä mallitakkiin pitkiä hihoja ensinkään. Takki on lyhythihaisena ollut jatkuvassa käytössä valmistumisestaan asti ja jätin lopulta pitkähihaiset versiot muutaman testineulojan tehtäviksi. Ravelryn puolelta voi katsella kuvia kummastakin versiosta.


Spring quartet on tosiaan istuva, raglanhihainen pitsitakki. Takin selässä kulkee pitsiä koko pituudelta ja edessä pitsi kapenee hiljakseen pois. Takki on lyhyen helmansa kanssa täydellinen kumppani etenkin mekoille ja vyötärömuotoilut tekevät siitä kauniisti istuvan. Ohje sisältää ohjeistuksen niin lyhyisiin kuin pitkiinkin hihoihin ja etenkin lyhythihainen takki vie hirvittävän vähän lankaa. Tuttuun tapaan ohje on tarjolla niin suomeksi kuin englanniksi ja sen voi ostaa joko Ravelrysta tai verkkokaupastani. Tämän viikon ajan takin saa 25 % alennuksella käyttämällä koodia DANDELION.


Olen muuten laajentanut kokovalikoimaani kattamaan 10 kokoa XXS:stä aina 3XL:ään asti. Niinpä Spring Quartet -takissa on tarjolla rinnanympärykset 77,5-143,5 cm. Toivottavasti tämä mahdollistaa entistä useammille neulomisen iloa.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...