maanantai 14. toukokuuta 2012

Sitruunaiset junasukat

Vauvan vaatevarasto kasvoi taas vähän, kun sain valmiiksi junasukat.


Mitä: Junasukat
Miten: Neulonta
Mistä: Handu Handdyed, 26 g 

Olen näitä monessa blogissa nähnyt ja miettinyt, mistä nimi mahtaa tulla. Koskettava tarina, kun nyt näiden myötä selvisi.
"Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa oli heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista, käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat radan korjaustöiden aikana."

Tein sukat Handun käsinvärjätystä sitruunankeltaisesta merinosukkalangasta, jota kului näihin kokonaiset 26 grammaa. Ostin langan alunperin ajatuksena tehdä siitä pikkuinen neuletakki, mutta koska käsinpestävä lanka ei liene kaikkein kätevin tähän tarkoitukseen, muutin vähän suunnitelmia. Ihana lanka oli kyllä neuloa niin ja kun sitä jäi vielä reilusti jäljelle, taitaa setti jossain vaiheessa täydentyä muillakin asusteilla. Tekisi kyllä mieli tehdä jotain itsellekin, on niin ihana väri, mutta sadan gramman vyyhdistä ei ihan loputtomiin riitä.

Kokeilin sukissa ensi kertaa Karnaluksista hamstraamiani lyhyitä puikkoja ja oli kyllä näin pienen neuleen kanssa huomattavasti miellyttävämpää kuin pitkillä nyhrääminen. Harmittaa vain, kun en tunnu millään saavan puikonvaihtoja nätisti nurjalla neulottaessa. Onko jollakulla hyvää vinkkiä tähän? Näissä korjasin pahimmat kohdat jälkikäteen venyttämällä viereisiä silmukoita, mutta olisi kiva osata tehdä edes kohtuullista jälkeä jo valmiiksi.

Vyyhti

9 kommenttia:

 1. Mä neulon noilla pyöröpuikoilla kaiken, pienimmät suljetut neuleet menee magiclooppina (youtube on hyvä kaveri) niin ettei niihin tuu puikonvaihtoja, nyt tuskin enään monella puikolla haluaisinkaan

  VastaaPoista
 2. Nätit sukat.

  Minulla on ollut johtotähtenä sukkaneuleen puikonvaihdossa se, että neulon ensimmäiset 4 silmukkaa kireämmin kuin muut silmukat. Samaten tasoneuleen alussa ja lopussa 4 silmukkaa tosi kireälle, niin reuna tulee siisti. Etenkin ainaoikein reunuksissa tämä toimii todella hyvin...

  VastaaPoista
 3. Jopas on pirtsakat :D

  Miekin suosittelen magic looppaamista sukkien neulonnasta, jälki on niin tasasta että! Plus neulominen paljon nopeampaa kun ei tarvii viiden puikon kanssa kikkailla.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kaikille!

  Pitäisi kyllä opetella tuo pyöröpuikoilla neulominen. Sain syksyllä mieheltä syntymäpäivälahjaksi Varpaista varteen -kirjan, jossa pyöröpuikkotekniikka opetetaan, mutta kiinnostuksesta huolimatta en ole vielä saanut tartuttua toimeen. Olen kyllä lueskellut kirjaa ja menetelmä ei edes näyttäisi kovin monimutkaiselta, mutta ei nyt tullut ollenkaan mieleen kokeilla näihin. Olisi kivaa, kun molemmat sukat vielä valmistuisivat samalla kertaa. Jotenkin saman neuleen toistaminen useampaan kertaan on aina vähän tylsää...

  Tuota kireämmällä neulomista yritin näissä(kin), mutta enpä tajunnut jatkaa noin monen silmukan ajan. Hyvä vinkki reunuksiin, niissä ei olekaan tullut edes mieleen koko asia!

  Käytiin muuten juuri aamulla ultrassa ja siellä meidän pieni siveyden sipuli istui jalat ristissä koko tutkimuksen ajan. Neulistilla kuulemma syyhyäisivät sormet päästä tekemään pikkuisia mekkoja ja me vanhemmatkin oltaisiin oltu kovasti uteliaita, mutta jää nyt sitten todennäköisesti yllätykseksi siihen asti, kunnes saadaan vauva syliin. Tärkein tieto kuitenkin onneksi saatiin eli vauvalla on tämän tiedon perusteella kaikki niin kuin pitääkin.

  VastaaPoista
 5. ihanan pirteät sukat! mulla oli sama ongelma noiden nurjien kanssa kun junasukkia tein, mutta mä mitään looppaamaan kyllä ala! ;)

  VastaaPoista
 6. Ihanat sukat, ja todella liikuttava historia! Hmm, tämä on ehkä mahdollisesti ei-niin-valtavasti-neulovan tyhmä kommentti, mutta itse neuloessani sukkapuikoilla "kierrätän" jatkuvasti puikkoja, tai siis en välitä ohjeitten "jaa silmukat tasan neljälle puikolle"-jutuista, sen sijaan neulon välillä pidempiä välillä lyhyempiä pätkiä eri puikoilla. Tietysti huomioiden mahdolliset kuviojutut. Minulla tämä toimii hyvin, ei jää puikonvaihdosta jälkiä, eikä tartte nyrjäyttää aivojaan alkamalla miettiä jotain magiclooppeja. ;)

  VastaaPoista
 7. Mikä hellyyttävä tarina ja sukat myös - menekkikin on liikuttavan pieni. Tiedänkin, mitä teen jämälangoista :)

  VastaaPoista
 8. Minullekin on nyt auennut ihan uusi maailma näiden vauvanvaatteiden myötä. En ole tähän mennessä osannut oikein hyödyntää jämälankoja, mutta pieniä asusteita saa näemmä tosiaan hyvinkin pienistä keristä. Näissäkin sukissa on kuitenkin jo aika pitkä varsi ja silti lankaa meni vain se reilut 20 g, myssyynkin alle 30 g. Paria-kolmea lankaa raidoittamalla pääsisi tietysti hyödyntämään vielä pienempiä keränloppuja.

  Sukat ovat muuten paitsi hauskannäköiset, myös kuulemma hyvin vauvankin jalassa pysyvät. Voi olla, että innostun vielä tekemään toisetkin jossain välissä.

  VastaaPoista
 9. Moi! Onko nuo keltaiset sukat myynnissä? 000milka000@gmail.com

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...