torstai 29. toukokuuta 2014

Että mikä?

Kun pari vuotta sitten aloimme tutustua neuleblogien ihmeelliseen maailmaan, tuntui että neulojilla oli ihan oma kielensä, josta ei noin vaan selkoa otettukaan. Blogit vilisivät sanoja ja lyhenteitä, joiden oppiminen vei aikansa ja oli enemmän kuin haastavaa yrittää googletella, mitä mikäkin tarkoitti. Niin, jotta mietittiin, että mitäs jos koottaisiin tähän hieman selityksiä näille termeille.

Ravelry 

Tuo neulojien nassukirja. Lyhykäisesti sanottuna tämä on neulojien oma sosiaalinen media. Sivusto vaatii kirjautumisen, mutta sen jälkeen ovatkin kaikki ovet avoinna. Ravelryssa voi ostaa ja myydä neuleohjeita, tai jakaa niitä ilmaiseksi. Ravelryssa jokaisella käyttäjällä on oma sivunsa, jonne voi merkitä muistiin neuleprojektinsa - mikä ohje, mitkä puikot, mikä lanka, paljonko sitä kului. Ravelryssa voi merkitä ystävikseen toisia neulojia, joiden projekteista pitää ja saada siten lisää inspiraatiota (siitä kun kovasti olikin puute... :P ) Sivusto on englanninkielinen, mutta pitää sisällään mm. monta suomenkielistä keskusteluryhmää ja kanssaneulojilta saa varmasti apua sivuston käyttöön. Suosittelemma.

Neuleohjeista ja kielistä

Ennen nettineulojien maailmaan tutustumista, käytössämme ollut ohjevalikoima rajoittui lähinnä kotimaisiin käsityölehtiin. Löydettyämme ravelryn, tarjolla olevien ohjeiden määrä tuhatkertaistui. Valtaosa näistä ohjeista on englanninkielisiä. Se voi alkuun hirvittää, mutta melkein millä tahansa kielellä pärjää, kun opettelee muutamat lyhenteet. Suomi–englanti-neulesanastoja löytyy mm. täältä ja täältä. Ullakosta löytyy apua myös ruotsin-, saksan-, ranskan- ja italiankielisiin neuletermeihin.


UFO. Kielistä puheenollen, UFO, eli UnFinished Object viittaa neulojilla keskenjääneeseen neuleprojektiin. Neulojasta riippuen, UFOksi saatetaan nimittää viime viikolla aloitettua, mutta tämän viikon jäähyllä ollutta huivia tai sitten se saattaa viitata useamman vuoden kaapin perällä lojuneeseen keskeneräiseen paitaan, josta puuttuu vielä hihat.

Langoista

Englanninkielisissä ohjeissa on ihan omat selityksensä ohjeeseen sopiville langoille, ja ne nimitykset ovat nettineulonnan myötä levinneet moniin suomenkielisiinkin ohjeisiin. Mitä siis tarkoittavat fingering-vahvuinen lanka ja kumppanit? Nimitykset viittaavat lankojen paksuuteen ja menevät tässä järjestyksessä ohuimmasta paksuimpaan
 • cobweb - 1000-1200m/100g
 • lace - 800m/100g
 • fingering - 400m/100g
 • sport - 250-300m/100g
 • dk - 200-250m/100g
 • worsted
 • aran
 • bulky
 • super bulky
Cobweb on yksisäikeistä ompelulangan paksuista pitsihuiveihin käytettävää lankaa. Lace on siitä vain hitusen paksumpaa ja useimmiten kaksisäikeistä. Myös siitä tehdään pitsihuiveja. Fingering on monille neulojille se tärkein langanpaksuus, sillä suurin osa sukkaohjeista on tehty fingering-vahvuiselle langalle. Markettien langoista esimerkiksi Novitan Tico tico on tätä paksuutta. Sport ja kaikki siitä ylöspäin ovatkin sitten vaikeammin määriteltäviä, sillä monilla lankafirmoilla tuntuu olevan eri käsitys näistä paksuuksista. Tärkeintä on tietysti aina ottaa sellainen lanka, jolla uskoo saavansa saman tiheyden kuin ohjeessa.


Tempauksista


KAL, kalistelu, Knit-ALong. Kalistelu tarkoittaa yhdessä neulomista. Esimerkiksi blogeissa tai ravelryn keskusteluryhmissä järjestettävä kimppaneulonta, jossa kaikki osallistujat neulovat yleensä joko samaa ohjetta tai sitten vaikka samasta kirjasta löytyviä ohjeita tms.

MKAL, Mysteerikalistelu. Tässä kimppaneulonnassa valmiin neuleen ulkoasu on arvoitus. Alussa kerrotaan vain, ollaanko neulomassa esimerkiksi huivia vaiko paitaa. Sitten ohje tulee paloissa vaikkapa viikon välein.


Retriiteistä on tässä blogissa kirjoiteltu paljon. Kyseessä on koko viikonlopun mittainen vetäytyminen maailmasta – ei kuitenkaan hiljaisuuden vaan neuleiden ja virkkuiden pariin. Ne ovat mitä mainiointa hermolomaa ihanien ystävien loistavassa seurassa herkkujen, herkkujuomien, lankojen ja kuitujen kyllästämässä ympäristössä. Retriitteihin on useimmiten kova tunku ja nopeat syövät hitaat. Mukaan pyrkiäkseen tarvitsee omistaa ravelry-tunnukset. Tässä linkkejä ravelry-ryhmiin, joista pääsee ilmoittautumaan Syksyn kuitupitoisiin kokoontumisajoihin, keväiseen Neuleretriittiin, Savolaiseen Kierot puikot -retriittiin ja pohjois-Suomalaiseen Porttiin. Kyseessä eivät siis ole mitkään salaseurojen pippalot, mutta nopeutta vaaditaan, jos haluaa mahtua mukaan.

KYH, tuo mystinen lyhenne, jota viljellään kesäisin ympäri blogistaniaa. Kyseessä on KesäYön Hullutus. Tässä tempauksessa aloitetaan joka päivä kesäkuun alusta juhannuspäivään asti jokin uusi neule-/virkkausprojekti ja ne kaikki pitää saada tehtyä valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä. Kun blogitekstien lopussa on tämä KYH-tunniste, kyseiset käsityöt osallistuvat kesäyön hullutukseen.

KyJy on kehitetty neulojille, jotka pitävät hieman isommista projekteista. Tämä on Kesäyöstä Jouluyöhön. Juhannuksesta elokuun alkuun pitää luoda silmukat 20 neule-/virkkausprojektiin ja ne on saatava valmiiksi jouluyöhön mennessä. Kun blogitekstien perässä on KyJy-tunniste, kyseiset käsityöt osallistuvat Kesäyöstä Jouluyöhön -hullutteluun.


Tour de Fleece on kehrääjien jokakesäinen kansainvälinen tempaus. Ranskan ympäriajon ajan kehrääjät ympäri maailman polkevat rukkejaan siinä missä pyöräilijät pyöriään. Tempaukselta löytyy oma ravelry-ryhmä, jossa kisaan voi osallistua. Kilpailuun osallistuminen tapahtuu liittymällä joukkueisiin, joilla on kaikikilla omat sääntönsä, joita osallistujat lupaavat noudattaa. Jossain joukkueessa voidaan esimerkiksi kehrätä vain tietyn värjääjän kuituja. Suomalaisten kehrääjien joukkueessa taas jokainen sai asettaa itse itselleen tavoitteet täytettäväksi. Joka päivä sitten laitetaan kuvia kehräämisen edistymisestä joukkueiden keskusteluketjuihin. Kisan aikana ja sen päätyttyä joukkueilla on ollut tapana arpoa muhkea kasa kehruuaiheisia palkintoja osallistuneiden kesken. Täällä on hieman turinaa Neulistin ensimmäisestä Tour de Fleecestä.

Tour de Sock taas on sukkahullujen neulojien keksintö. Tätä ei ole sidottu Tour de Francen aikatauluun, mutta idea on siitä lainattu. Kisassa on kuusi sukkaetappia, joista jokaiselle on varattu aikaa n. 10 päivää. Kyseessä on nopeuskisa. Kisata voi yksilönä ja joukkueena. Jokainen kerryttää itselleen yksilökisaan pisteitä ja joukkueesta viiden nopeimman sijoitukset lasketaan joukkueen hyväksi. Pisteitä saa tietty sitä enemmän mitä nopeampi on ollut. Lisäksi joukkueelle voi kerryttää pisteitä käyttämällä lankasponsoreiden lankoja (näihin on tarjolla alennuskoodeja). Kuten kaikissa hyvissä kilpailuissa, tässäkin on reippaasti palkintoja jaossa. Viime vuonna suomalaisten joukkue voitti koko kisan. Osallistumismaksut, joita vastaan saa kaikki kuusi sukkaohjetta, lahjoitetaan lääkäreille ilman rajoja.

KIP, eli Knit In Public on seuraavan kerran 14.-22.06.2014. Tapahtuma on alunperin ollut KIP-päivä, mutta nyt kyseessä on jo kippailuviikko. Tarkoituksena on järkyttää kanssaihmisiä neulomalla ihmisten ilmoilla sen sijaan, että oltaisiin kaikki soveliaasti omien sohvien nurkissa poissa tavallisen kansan tieltä. KIP-viikolla voi järjestää oman neulojaporukan kanssa vaikka piknikin tai vallata ravitsemusliikkeen terassin. Pääasia on julkineulominen.

Tässä ei toki millään saatu käytyä läpi kaikkea mahdollista aloittelevaa nettineulojaa askarruttavaa termiä ja asiaa, mutta jostain oli lähdettävä liikkeelle. Ehdottakaa toki puuttuvia, niin täydennetään listaa porukalla.

Kevätterkuin,
Neulisti & Vyyhti

14 kommenttia:

 1. Olipa hieno selvitys!
  Pitänee tutustua noihin retriitteihin - mennyt minulta aivan ohi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Retriitteihin tutustuminen on enemmän kuin suositeltavaa. :)

   Poista
 2. Heti kyllä linkitän faceen:D Hienoa tekstiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit. Meitä kovin vaivasi aikoinaan se, ettei missään selitetty mitään. Piti itse tonkia ja nuuskia.

   Poista
 3. Tämä on tosi selkeyttävä ja hyödyllinen postaus.Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Olipa hyvä postaus, kiitos! Pistän sivun muistiin, vaikka termit jo hetken aikaa neuleblogeissa vierailleena olivatkin enimmäkseen tuttuja. Ehdotan sanoja KIP ja UFO. ;-)
  Sari

  VastaaPoista
 5. Hyvä postaus, selvensi asioita vuosie neuloneelle va nyt siihen täysin hurahtaneelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä voi olla aika haastavaa itse koettaa selvitellä. Nim. Kokemusta on.

   Kiva, että tästä oli iloa kokeneemmallekin neulojalle. :)

   Poista
 6. Ehdotan lisättäväksi termiä mojo

  Aurinkoista kesää!

  VastaaPoista
 7. Tää oli hyvä! Aloittelevana käsityöbloggaajana oon ihan yllättynyt, miten virkeä ja eläväinen tää skene on. Oispa mahtavaa joskus uskaltautua vaikka tuollaiseen retriittiin. :)

  VastaaPoista
 8. Kiitoksia! :D Nyt ymmärrän paremmin neulomismaailmaa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...