perjantai 27. marraskuuta 2015

Miespipo

Miespipo, tuo joka miehen suosikki. Ei väriä. Ei krumeluureja. Perus. Pipo. Mä olen sellaisen miehelleni neulonut, mutta rontti meni hukkaamaan sen. Kierrellen ja kaarrellen se vihjaili, kunnes kaivoin tiedon siitä ulos, että uutta pipoa tarvittaisiin.


Mitä: Miespipo / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 3.5 mm
Mistä: Madelinetosh Sport + Yarngrimoire Pick-A-Sock Sport, 45 + 55 g
 Ravelryssa

Olin juuri neuleretriitissä rellestämässä, kun sain pipotilauksen. Kysyin, millaista pipoa pistetään puikoille ja meinasin saada sydänkohtauksen. Siinä saisi kuulemma olla ehkä vaikka jotain väriä. Ehkä villiä vihreää. Pikavauhtia ilmoitin, että selaan stashini läpi (voin kyllä kaikille suositella ravelry-kirjanpitoa, on hirmun kätevä etänä tarkastaa omia varastoja sieltä) ja jos sieltä ei löydy, niin ostostelen retriitin myyntipöydästä jotain sopivaa. Noin minuutin kuluttua laitoin miehelle kuvan, että tässä on sun uuden vihreän pipon langat. Oli kuulemma harvinaisen nopeaa toimintaa jopa minulta.

Vaan heti, kun pistin kuvan villin vihreistä langoista, alkoi puhelinlangan (tietääkö nykynuoriso, mitä puhelinlangat olivat?) toisessa päässä kaduttaa hetken hairahdus värien maailmaan. Sitten alkoikin selittely, että jos vanha pipo todella on hukkunut, niin ei sitä pelkällä vihreällä pärjää. Entä jos on värittömän fiiliksen päivä?


Tiinan viimeaikaisista piponeulomuksista innostuneena päätin tehdä kääntöpipon. Saa sitten käyttää kumpaa puolta huvittaa. Ja erittäin kätevästi voi halutessaan hukata ikään kuin kaksi pipoa kerralla. Linkin takaa löytyvien pipojen ohje oli paksummalle langalle, joten päätin kehkeillä ohjeen ihan omasta stetsonista. Ohje löytyy tästä alta suomeksi ja ravelrysta englanniksi. Eri kätevä tempaista vaikkapa pukinkonttiin.

Miespipo


Luo 100 s väliaikaisella virkkausaloituksella ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo sileää oikeaa, kunnes pipon korkeus on n. 22 cm tai halutun mittainen (meitin mies ei harrasta lörppäpipoja) ja aloita sitten kavennukset. Kavennuskrs: (2o yht, 21o, ssk) x 4. Toista kavennuksia joka toinen kerros, kunnes jäljellä on 12s. Joka kavennuskerroksen jälkeen kavennusten välissä on aina kaksi oikeaa silmukkaa vähemmän. Viimeinen krs: (nosta 2s kuin neuloaksesi ne yhteen, nosta 1s kuin neuloaksesi oikein, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoistaan oikein yhteen ) x 4. Katkaise lanka, pujota se viimeisten 4s läpi, kiristä ja päättele. Pura sitten väliaikainen aloitus ja poimi silmukat puikoille. Ota työhön toinen väri ja neulo 1krs nurin. Jatka sitten sileällä oikealla ja neulo toinen pipo samaan tapaan kuin ensimmäinenkin. Pujota lopuksi langanpäät pipoputkilon sisäpuolelle, muljuta pipot sisäkkäin ja ojenna lahjaksi.

Helppoa kuin nakki ja kovasti komia(t) pipo(t).

Neulisti

21 kommenttia:

 1. Hetken jo mietin, että oletko napitkin saanut laittaa, mutta ei kai nyt sentään.... ;) Näppärä piporatkaisu! Toivottavasti säilyy tallessa. :)

  VastaaPoista
 2. Luotko alkusilmukat ihan virkkauskoukulla, vaiko eri langalla tavalliseen tapaan puikoilla? Tämä pipon teko alkoi kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen väliaikaisen aloituksen virkkuukoukulla jämälangalla tämän videon tapaan:

   https://www.youtube.com/watch?v=jWRJhrbLHBw

   Poista
 3. Hyvä idea tehdä kaksivärinen pipo, saapi sitten aina aamulla miettiä, mikä olo on :-). Kerrassaan nerokasta ja vielä tosi hienokin :-D

  VastaaPoista
 4. Hahaa! aivan loistava idea! vihreä on kyllä todella rohkea väri , siis jos joutuu vaikka kaupungissa se päässä kulkemaan. Eli tosi hyvin keksitty että toisella puolella voi maastoutua metsään ja harmaa sitten betonin keskelle kaupunkiin :-D Tämä on loistava idea ja kun kerran ohjeenkin laitoit, niin tiedänpä mitä isäni saa joululahjaksi!! (KIITOS!) tosin vihreä on hänelle vähän liian rempseä väri, joten josko ihan harmaalla ja vaikka tosi tummansinisellä neuloisin...;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hauskaa, jos näitä päätyy teillä pukinkonttiin. :)

   Poista
 5. Hirmuisen hieno! Mä tahon kans miespipon. Kiids ohjeesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan. Munkin tekee vähän mieli omaa miespipoa, kun tuo on niin mukavan lämpöinen.

   Poista
 6. Ha-hah, niin hauska ja huippu ohje :D Pitääpä tehdä pukin konttiin, jos ennättää. Kiitos toimivasta ja humoristisesti kirjoitetusta ohjeesta!

  VastaaPoista
 7. Hieno miespipo. Miksihän miehet haluukin niin tylsiä pipoja??? Tosin munkin ehkä vähän tekee mieli tuollaista miespipoa ihan vaan itselleni.

  VastaaPoista
 8. Kerrassaan vekkuli. Mäkin tartten tollasseen!

  VastaaPoista
 9. Tämä saattais meillekin kelvata, tosin ilman vihreää :,D

  VastaaPoista
 10. Onneksi miehellä on jokin kummallinen värikausi! Vihreää olla pitää tai jotain neonvärejä :D

  VastaaPoista
 11. Hieno pipo. Mutta hiukan tyhmänä kyselen tuota Kavennuskrs: (2o yht, 21o, ssk) x 4., mitä se oikein tarkoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli kavennuskerroksella toistetaan suluissa oleva ohjeistus neljä kertaa. (Neulo 2 oikein yhteen, neulo 21 silmukkaa oikein, tee ssk-kavennus) x 4. Tässä tehdään siis ensin oikealle kaartuva kavennus, neulotaan välissä 21 oikein ja sitten tehdään vasemmalle kaartuva kavennus. Jos ssk-kavennus ei ole tuttu, sen voi korvata myös perinteisellä ylivetokavennuksella.

   Poista
  2. Kiitos,huomasin itsekin mitä se tarkoitti kun tutkailin tarkemmin. Ihana pipo tuli vaikka tein rullareunalla ja en kaksinkertaisena. Kiitos ohjeesta

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...