lauantai 16. kesäkuuta 2018

Kesän korvalla

Sukkaboksi senkun täyttyy hiljakseen.


Mitä: Umpu / Emma Karvonen
Miten: Pyöröpuikko 2.25 mm
Mistä: Filcolana Arwetta, 50 g
https://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/umpu

Kävin keväällä taas riekkumassa Kierot puikot -neuleretriitissä savolaisten sielunsiskojen kanssa. Tässä retriitissä perinteisiin kuuluu retriittineule: osallistujat saavat käsiinsä upouuden neuleohjeen, joka tulee yleiseen jakoon vasta myöhemmällä ajankohdalla - se ajankohta on muuten heti jahka suunnittelija palaa lomamatkaltaan ja lykkää ohjeen Ravelryyn.


Tällä kertaa meitä hellittiin Villaviidakon Emma Karvosen kauniilla sukkamallilla. Nappasin retriittiin mukaan pari vuotta takaperin samassa retriitissä värjäämäni sukkalangan, koska olisihan se ollut hauska kiertokulku, mutta lopulta en ehtinyt retriitin aikana edes luomaan silmukoita.

Keväällä sitten pidin kavereiden kanssa lankavaihtajaisia, kun tarvitsin laatikkoa varten vihreää sukkalankaa. Yksi vaihdossa saamani lanka oli tämä todella ärjyn radioaktiivinen vihreä Arwetta, jonka joskus pakkasin laukkuun leffaneuleeksi. Koska Arwetta tulee 50 g kerissä ja minulla oli vain yksi kerä, piti valita varpaista aloitettava sukkamalli ja neuloa sukkia yhtä aikaa kerän molemmista päistä. Ja niinpä päädyin sitten neulomaankin Umpuni sukkalaatikkoon ihan muusta langasta kuin alunperin oli tarkoitus. Niin, ja nythän niistä ei sitten tullut edes minun Umpujani.


Malli oli mukavan yksinkertainen, mutta hauska. Sukissa kulkee jalkapöydän puolella kolme eri tahdissa kulkevaa kaaviontoistoa ja kantapään jälkeen sukan takana yksi. Kuvio on kiva yhdistelmä pieniä palmikoita ja kierrettyjä silmukoita, ja muistuttaa nupullaan olevia kukkia.

Hauskinta sukissa on kantapää. Se näyttää oudolta, mutta istuu jalkaan hirvittävän hyvin. Kantapään rakenne on tietääkseni strong/fleegle heel, mutta väärästä suunnasta neulottuna. Ylipäätäänkin tuntuu olevan niin, että varresta varpaisiin neulottujen sukkien kantapäitä voi hyvin käyttää myös varpaista päin neuloessa. Niistä tulee hassun näköisiä, koska niihin ei ole tottunut, mutta useimmiten hassu ulkonäkö ei tunnu vaikuttavan istuvuuteen, kuten tälläkään kertaa.


Koska ohjeen seuraaminen olisi ihan liian rentoa neulomista, piti jälleen säätää pikkuisen itsekseen. Ensinnäkin kaavion kahdelta kerrokselta piti kääntää palmikonkierrot toisin päin toiseen sukkaan, koska symmetria. Ja sitten olin nähnyt jonkun toisen projektissa idean aloittaa sukan takaosan kaavio jo kantalapun kohdalla ja halusin apinoida. Kovasti muka tarkkaan laskin kerrokset kohdalleen ja ilokseni totesin, että kaavion voi aloittaa heti ekalta kerrokselta. Ja kun tuli aika jatkaa neulomista suljettuna neuleena, selvisi, että väärinpä laskin. Kantapään viimeinen kaavio jäi kaksi kerrosta matalammaksi. Eipä tuo onneksi pahasti näy kauas - paitsi tietysti nyt, kun julistin asian täällä.


Vielä muutama sananen langasta. Olen niin käsinvärjättyjen lankojen perään kuolaaja, että minulta on kokonaan jäänyt testaamatta tällainen perustavanlaatuinen ja huokea (lue: huikea) sukkalanka kuin Arwetta. Enkä yhtään ollut tiennyt, mitä olen menettänyt! Lanka on ihan hirmuisen pehmeä ja tuntuu ihanalta neuloessa. Siinä on aika löyhä kierre, minkä takia se hiukan halkeilee, mutta se oli muuten niin ihana, ettei tuo haitannut menoa yhtään. Siinä on kivan ärhäköitä ja syviä värejä, eikä sitä tosiaan ole hinnalla pilattu. Näin niin kuin maksamattomana, iloisesti yllättyneen neulojan mainospuheena.

Langan riittävyys jännitti vähän. Usein sukkiini uppoaa n. 60 g lankaa, joten tiesin varsien jäävän tavallista lyhemmiksi. Jo kantapään kohdalla alkoi kuitenkin jännittää. Lopulta sukista tuli ihan säällisen mittaiset. Onnistuin neulomaan kerän ihan kokonaan. Kun sain sukat pääteltyä, kumpaankin jäi langanhäntää ehkä 4 cm, eikä yhtään enempää. Tiukoille meni, mutta voitin!


Laatikko alkaa näyttää jo ihanan muhevalta, mutta vielä olisi tarkoitus neuloa monta paria ennen ensi joulua.

Neulisti

11 kommenttia:

  1. Ihanat. :) Vihreys sopii näihin kauniisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tosiaan! Sukat ovat vihreinä ihan hiirenkorvalla. 💚

      Poista
  2. On tosiaan kivat sukat, yksinkertainen kuvio mutta kuitenkin näyttävä. Mä olen pitkään tykännyt Arwettasta. Monet sormikkaat ja kynsikkää olen siitä neulonut. Ja jotain muutakin mutta just sormikkaisiin tämä on ihan luottolankani. Tietysti edullinen on hinta on myös iso plussa. Ja mahtava värivalikoima.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kestääkö se löyhästä kierteestä huolimatta sormikaskäyttöä?

      Poista
  3. Ihanat Umput! Minä testasin Arwettaa vuosi sitten ja ihastuin myös, hyvä hinta-laatusuhde. Neulomani sukat on kuýllä vieläkin lahjalaatikossa, joten kestävyydestä en osaa sanoa. https://hepsi20.blogspot.com/2017/05/matkalla-pietarissa-sukat.html
    Tuota kantapäätäkin, tai ainakin hyvin samannäköistä, olen käyttänyt jo, hups, 8 vuotta sitten. Opin sen Wendy Johnsonin sukkakirjasta ja oon kutsunut sitä "Gusset Heel" -nimellä, kun en oo löytänyt sille kunnon nimeä. Tässä linkki toisiin sukkiini, missä sitä käytin. https://hepsi20.blogspot.com/2010/05/labyrinth-sukat-labyrinth-socks.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mähän en oikeastaan kyllä edes tiedä Arwettaa tarkkaa hintaa, koska maksoin omani langalla. 😅 Tää oli kyllä hyvä ja helppo kantapää. Tämän voisi jopa muistaa ulkoa toisin kuin hollantilaisen kantapään varpaista päin neulottuna.

      Poista
    2. Pitipä ihan katsoa, Snurressa näyttää maksavan 4,90. Minä kun neulon yleensä sukat varpaista aloittaen, kantapää sujuu itsestään. Useimmiten teen ranskalaisen kantapään.

      Poista
  4. Ihana ohje, ihanat sukat! Ja tuohon arwettaan täytyy kyllä mainospuheen jälkeen tutustua.

    VastaaPoista
  5. Tosi kauniit sukat! Kantapää näyttää mielestäni tosi vaikealta tehdä mutta on tyylikäs. Tuo vihreä tosiaan käy näihin sukkiin hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Se on kyllä tosi helppo kantis, jos ei hankaloita elämäänsä neulomalla kuviota siihen. 😅

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...