maanantai 27. joulukuuta 2021

Hiekkaa hiuksissa

Pidän neulomisessa haasteista. Mutta joskus se haaste voi olla sellainenkin, että haastaa itsensä suunnittelemaan jotain tosi yksinkertaista.


Mitä: Hieta / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikot 3.25 ja 3.5 mm
Mistä: WalkCollection Cottage Merino, 211 g


Että siihen pyrittiin ja mielestäni jopa onnistuttiin.


Hieta on ihanan yksinkertainen pusero fingering-vahvuiselle langalle. Pusero neulotaan ylhäältä alaspäin saumattomasti ja siinä on pyöreä kaarroke, jota koristaa kolme pientä pitsikuviota. Muuten paita on sileää oikeaa.


Puserossa ei ole vyötärömuotoiluja ja 3/4-mittaiset hihat tekevät siitä super kevyen. Omaan mallipuserooni melkein riitti 2 vyyhtiä lankaa.



Kaarrokkeen pitsit ovat helppoja neuloa. Erityisen hauska on pudotetuilla silmukoilla venytettävä pitsikuvio. Siinä otetaan puikolle useampi ylimääräinen langankierto, jotka sitten seuraavalla kerroksella pudotetaan pois ja tämä saa jäljelle jäävät silmukat venymään ekstra pitkiksi.




Hauskaa vaihtelua oli päästä hääräämään kameran takana osassa kuvista, kun firman kesäharjoittelija ryhtyi mallin hommiin.

sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Satumetsä

Kun aloitin työstää Onnensäikeitä-kirjaa, yksi ensimmäisistä mieleen nousseista malleista oli Woodland-takki, jonka helmaa koristaa hurmaava metsä eläimineen. Aika moni luuli siitä ensimmäisiä kuvia nähdessään, että kyseessä olisi lasten malli. Kirjan takki oli ihan minulle itselleni, mutta nyt tein siitä myös lasten version.


Mitä: Little Woodland / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikot 3.5 ja 3.75 mm
Mistä: nurja merino sock 3ply, 116 g

Oli hauska tehdä vanhasta ohjeesta uusi versio. Lapsia varten valitsin pehmoisemman, konepestävän langan - siksi superwash-käsittely. Lisäksi tein tästä versiosta puseron takin sijaan, jottei aikaa tuhraannu nappien kanssa taistelemiseen.


Ohjeessa on koot 6 kuukaudesta aina 12 vuoteen. Kuviosta löytyy samoja puita ja eläimiä kuin aikuisten takista, mutta lasten puserossa kuvio on sovitettu joka koossa niin, että se jatkuu kyljissä katkeamattomana.



Kontrastivärillä neulottu pääntie pysyy riittävän joustavana pikkuihmisten päitä varten, kun pääntien joustin päätellään putkipäättelyllä (tubular bind-off).


Tein oman mallikappaleen 18 kk koossa. Siihen riitti mainiosti yksi vyyhti pääväriä.

tiistai 30. marraskuuta 2021

Krumeluuri

Usein iskee inspiraatio - ja toisinaan neronleimaus. Tällä kertaa iskivät molemmat.


Mitä: Krumeluuri / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 2.25 mm
Mistä: Vuonue Wilhelmi + Louhittaren Luola Väinämöinen, 77+45 g

Niin, tosiaan. Pidin tässä syksyllä Teehetkeä Instagramin puolella ja tapoihin kuuluu aina kysellä, mitä ihania neuleita kaikilla Teehetken seuraajilla on yllä. Sattuipa sitten niin, että Sannilla oli jalassa herkullisen kuuloiset patenttineuleiset polvisukat suomenlampaan villasta. Ja sellaisethan oli saatava itsellekin!


Paitsi, että eihän se tietenkään siihen jäänyt. Kas kun ne kyseiset sukat olivat patenttineuletta vain varren osalta ja ihan tavallista patenttia ilman mitään kummempia kikkoja. Jos tunnette meikäneulojaa, niin tiedätte, että aina on pakko vähän kikkailla.


Niinpä ensin iski ajatus, että varteen olisi ehdottomasti neulottava patenttineuleella samanlaista kaunista kuviota kuin Vieno-mekkoni kaarrokkeessa. Patenttineuleesta kun saa helposti todella näyttävää muutamalla kavennuksella ja lisäyksellä.


Seuraavaksi mieleen tuli, että entäs jos sitä pitsikuviota jatkaisi sitten yksivärisen jalkapöydän päällä ihan tavallisena pitsinä ilman patenttia. Tai noh, voisihan sen nyt patenttinakin varmaan neuloa. Ja sitten aivoissa alkoi raksuttaa, että mahtaisikohan olla mahdollista jatkaa jalkapöydän päällä ihan sitä kaksiväristä patenttineulekuviota, vaikka jalkapohjan silmukoilla neuloisikin yhdellä värillä sileää neuletta. Ajatus iski kuin metrinen halko ja sukat oli pistettävä puikoille ihan saman tien, jotta pääsin kokeilemaan idean toimivuutta käytännössä.

Niin syntyivät Krumeluuri-sukat. Ne neulotaan varresta varpaisiin. Sukat aloitetaan kierretyllä joustimella, jonka jälkeen nautiskellaan varren ajan kaksivärisestä patenttineuleesta, jolla tehdään sukan edessä kuviota ja takana muutamat pohjekavennukset. 


Kantapäähän päästyä alkaakin sitten se kikkailu. En väittäisi sukkia vaikeiksi, mutta patenttineuleen soisin olevan ennestään tuttua, jotta pysyy helposti kärryillä siitä, missä on menossa. Jalkaterät tosiaan on toteutettu niin ovelasti, että kaksivärinen patenttineulekuvio jatkuu jalkapöydän päällä, vaikka jalkapohjassa neulotaan sileää päävärillä - eikä missään kulje langanjuoksuja työn takana. Silmukoita tässä pitää hiukan siirrellä puikolta toiselle tai sitten jalkaterät voi neuloa sukkapuikoilla looppauksen sijaan, jolloin siltäkin vaivalta säästyy helposti.


Olin niin kertakaikkisen onnellinen, kun aivoitukseni toimivat käytännössä juuri niin kuin kaavailin. Ihan lopuksi huomasin, että jalkapöydän patenttineule venyy paljon pidemmälle kuin jalkapohjan sileä neule, mutta sekin oli korjattavissa! Varpaiden kavennukset nimittäin neulotaan lyhennetyin kerroksin siten, että vain jalkapohjan pituus kasvaa. 


Aivoni rakastivat näiden sukkien suunnittelua ja neulomista niin valtavasti, että oli pakko heti laittaa toinenkin pari puikoille. Ja mikäpä sen parempaa kuin hiukan jumppaa aivonystyröille ja käsille ja lopputuloksena vielä mitä kauneimmat polvisukat. Kyllä nyt kelpaa käpertyä sohvan nurkkaan.

Ohje löytyy verkkokaupasta, Ravelrysta ja PayHipistä. Koodilla TRICKERY saa 15% alennusta itsenäisyyspäivään asti.

keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Terälehtiä

Jep, tiedetään, taas uusi kirjoneulekaarroke. Mutta kuulkaa, kun se on niin sievä!


Mitä: Gladiolus / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikot 3.75 mm
Mistä: John Arbon Textiles Alpaca Supreme

Jonkin aikaa sitten sain viestiä John Arbon Textilesilta, josko olisin kiinnostunut suunnittelemaan neuleohjeen heidän uudelle sport-vahvuiselle alpakka-merino-silkkilangalleen. Ja kuten näkyy, tokihan minua kiinnosti! Lankapohjassa oli tarjolla upeat värit ja inspiroiduin välittömästi suunnittelemaan langasta kolmivärisen kirjoneulepuseron, jossa taustaväri vaihtuu kaarrokkeen reunassa.


Gladiolus sai nimensä kukkalajikkeelta sillä kaarroketta koristavat suloiset pienet terälehdet. Pusero alkaa kahdella kontrastivärillä ja taustaväri vaihtuu pääväriin kaarrokkeen alareunassa. Parasta on, ettei tämän näyttävän efektin saavuttamiseksi tarvitse neuloa yhtään kolmiväristä kerrosta. Vaikka paita on näyttävä, neulominen on siis leppoisaa.


Rakastan yhdistää tavalliseen kirjoneuleeseen kirjoneulejoustinta. Se antaa puserolle aina niin viimeistellyn siistin ilmeen. Puseron hihansuissa on vielä yhdet kukkakuviot ennen joustinta. Kuten aina, tämäkin pusero neulotaan saumattomasti ylhäältä alas. Pääset siis heti parhaan osuuden, eli kirjoneuleen, kimppuun.


Gladiolus-puserossa on suora helma ilman vyötärömuotoiluja, mutta mukana on ohjeet rintalaskoksen tekemiseen ja suosittelen sitä, mikäli omaa yhtään runsaamman poven. Rintalaskoksen muotoilu huolehtii siitä, ettei puseron helma nouse edessä ylemmäs kuin takana.


Koodilla FLWRS saa 14.11. asti 15% alennusta tästä ohjeesta. Alekoodi toimii annajohannadesigns.com-kaupassa, Ravelryssa ja PayHipissä.


Eikä siinä vielä kaikki, sillä John Arbonin väki on luvannut tarjota verkkokaupassa Alpaca Supreme-langasta 10% alennuksen koodilla GLADIOLUS 13.11. asti.

perjantai 1. lokakuuta 2021

Juuri

Neulesuunnittelijana pääsee toisinaan herkullisesti tutustumaan lankauutuuksiin hieman etuajassa. Sain viime syksynä käsiini Tukuwoolin uutta DK-vahvuista lankaa. Ja tokihan suunnittelin sille ohjeen, mutta jäin odottelemaan langan julkistusta ja sen jälkeen paksummalle langalle sopivaa viilenevää säätä. Niin, että nyt olisi sen hetki!


Mitä: Juuri / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 4.5 mm
Mistä: Tukuwool DK, 495 g

Koska kyseessä oli uutuuslanka, aloitetaanpa siitä. Jännäsin lankaan tutustumista kovin. Odotin sitä tietty innolla, mutta jännitin myös, koska paksumpi, käsittelemätön suomenlampaan villalanka voisi herkästi olla paitsi karheaa, myös hiukan jäykkää.



Vaan tämä lanka vei sydämen ensi silmukalla. Yllätyksekseni langassa oli ihan hirmuisen ihanan löyhä kierre paksuksi langaksi ja se on ehkä jopa hieman Tukuwool Fingeringiä pehmoisempaa. Että tykkäsin! Väriksi valitsin puserooni Ujon. Sen harmahtava vaaleanpunainen sävy on suosikkivärini Tukuwoolin kartasta.



Paksu lanka huusi päästä palmikoiksi. Inspiraatiota ei tarvinnut odotella, vaan mielessä siinsi heti muhkea palmikkopusero väljällä mitoituksella ja muhevalla, korkealla kauluksella.




Juuri neulotaan saumattomasti ylhäältä alas. Hartioilla neulotaan joustinta samalla, kun ne muotoillaan lyhennetyin kerroksin. Kun muotoilu on tehty, joustinneule alkaa risteillä paksuina palmikoina. Puseron pitkät hihat ovat sileää neuletta ja hihansuissa on korkea joustin. Myös kaulus neulotaan joustinneuleena ja puseron helmassa on halkio.



Alun perin kuvasimme puseron viime talvena hankien keskellä, mutta nyt oli aiheen napata vielä muutama syksyinen kuva, koska talveen on toivon mukaan vielä vähän matkaa. Ohje löytyy nyt Ravelrysta ja verkkokaupastani (www.annajohannadesigns.com) ja koodilla ROOT saa 15% alennusta aina 17.10. asti.

Limenvihreät parrasvalot

Yleensä neuleohje lähtee liikkeelle inspiraatiosta - siis yleensä. Mutta joskus harvoin täytyy auttaa kaveria ja tehdä täsmäohje tarpeeseen. Näin kävi viime syksynä, kun sain Laineelta viestiä, että huivikirjasta puuttuu tietyn mallinen huivi ja aikaa oli jäljellä enää jokunen viikko, kun valmista huivia tarvittaisiin kuvauksissa. Tällä kertaa ehdin onneksi sopivasti hätiin.


Mitä: Limelight / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 3.75 mm
Mistä: Black Elephant Merino Singles Fingering + Triskelion Branwen 4-ply, 91 + 70 g

Hakusessa oli sirpin mallinen huivi SW merinosta iloisissa väreissä. Täältä kotoa löytyvällä lankavarastolla ei ollut vaikea löytää sopivia lankoja ja idea huivistakin muotoutui ihanan helposti. Ihan kuin näistä langoista olisi tarkoituskin tulla juuri tällainen huivi.




Limelight sai nimensä ärhäkän vihreästä silkkimerinolangasta, jonka yhdistin kermaiseen roiskevärjättyyn merinoon. Huivi on tosiaan sirpin mallinen ja se yhdistelee ainaoikeaa neulepintaa pitsiin ja raitoihin. Raidat neulotaan hauskasti lyhennetyin kerroksin, joten ne ovat kaikki hieman eri pituisia. Huiviin tarvitset kaksi vyyhtiä fingering-vahvuista lankaa, yhden kumpaakin väriä.




Ohje löytyy Laine-kustantamon 52 x villahuivit -kirjasta ja nyt myös Ravelrysta ja verkkokaupastani. Ohje on tarjolla niin suomeksi kuin englanniksi ja 09.10. asti sen saa 15% alennuksella koodilla LIME.

torstai 12. elokuuta 2021

Olki

Jos olette seuranneet tätä blogia vuosien mittaan, on varmaan käynyt selväksi, että rakastan haasteita, mitä neulomiseen tulee. Vaan joskus sitä voi suunnittelija haastaa itsensä myös suunnittelemaan jotain hirvittävän yksinkertaista.


Mitä: Olki / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 3.5 ja 3.75 mm
Mistä: Colori Naturali Calypso + Artemisia,  253+120 g

Taisi olla viime syksynä, kun ihana italialainen lankavärjäri otti minuun yhteyttä, josko olisin kiinnostunut suunnittelemaan jotain hänen langoistaan. Vaihtoehtoja oli vaikka kuinka, mutta päädyin ylelliseen yhdistelmään BFL/Masham-villaa ja mohairsilkkiä. 


Langat saapuivat mitä kauneimmassa laatikossa ja inspiraatio iski välittömästi. Erityisen ihanaa oli, miten etiketeissä oli kerrottu värin nimen lisäksi, millä luonnonväreillä se oli saatu aikaan. Kukaan ei varmaan kauheasti ylläty siitä, että minä valitsin väreikseni tällaisen ihanan kaurapuuron ja vaalean silkkimohairin sitä vielä entisestään vaalentamaan.


Koska lanka oli itsessään jo ihan riittävän upeaa, se huusi parikseen jotain hyvin yksinkertaista neulemallia. Ja siitä se ajatus sitten lähti.



Olki on simppeli laatikkomallinen pusero, joka neulotaan saumattomasti ylhäältä alas. Hartiat muotoillaan lyhennetyin kerroksin ja suurin osa puserosta on ihan vaan sileää neuletta. 


Etukappaletta koristavat hentoiset pystyraidat, jotka neulotaan valepalmikoilla. Puseron huolellisen viimeistelty ilme tulee kaksinkertaisista joustimista pääntiellä, helmoissa ja hihansuissa. Niissä silmukat päätellään ompelemalla, mutta ei huolta! Ohjeen mukana tulee kuvatutoriaali päättelystä.



Tästä tuli heittämällä yksi suosikkivillapaidoistani! Hillitty ja yksinkertainen ilme takaavat puseron sopivan kaikkien vaatteiden kaveriksi ja sen rento istuvuus lämmittävine tuplaresoreineen saa minut rakastumaan siihen joka käyttökerralla uudestaan.


Tämä uusi lankatuttavuus oli niin ihana, että innostuin hankkimaan verkkokauppaankin muutaman lankapaketin, mikäli tekin haluaisitte kokeilla näitä upeita italiassa luonnonvärein värjättyjä lankoja. Lankapaketteja on vain muutamia, joten niiden kanssa kannattaa olla nopea. Mikäli tilaat lankaa puseromäärän, saat ohjeen kaupan päälle.


Olki-puseron ohjeen voi tietty ostaa myös pelkiltään ja se löytyy niin Ravelrystä, PayHipistä, Lovecraftsista kuin verkkokaupastakin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...