lauantai 1. kesäkuuta 2013

Oppia ikä kaikki

Meillä tuntuu Vyyhdin kanssa viimeaikainen teema olleen, että tolloillaan menemään sen tarkemmin alkuun miettimättä ja te muut saatte sitten lukea täältä "älä tee niin kuin minä tein, vaan niin kuin minä sanon" -kertomuksia. Päivän oppituntina on helmien käyttäminen neulomisessa.Mitä: Distant hours / Boo Knits
Miten: Pyöröpuikot 4.5 mm
Mistä: Kraft Handdyed Merino Lace, 61 g + helmiä

Savolaisen kierossa neuleretriitissä oli ihanasti myynnissä lankaa, jota olin tietokoneruudun toiselta puolen jo ehtinyt tovin kuolaamaan. Tulin valinneeksi itselleni hieman epätyypillisen värin ja se ilmoitti ehdottomasti tahtovansa huiviksi kera mustien helmien. Vähän kyllä jännitti, kun en koskaan aiemmin ole käyttänyt helmiä neulomisessa, ajattelin sen olevan jotenkin kovin hankalaa. No, ei se ole, mikäli malttaisi ensin selvittää, miten niitä käytetään. Sen sijaan päätin reippaana tyttönä kiivetä takamus edellä puuhun. Mutta siitä lisää myöhemmin, ensin täytyy hehkutella ihanaa huivia.


Lanka oli loisto ostos. Mietin pitkään, raaskinko kahden sukkalangan lisäksi ostaa vielä huivilankaakin ja kyllä kannatti raaskia. Merinosilkkisekoite liukui puikoilla kuin unelma. Olen hullaantunut langan väriin. Vielä kun bongaisin vaatekaapin kätköistä jotain, mikä sopisi sen kanssa yhteen. Pelkkään huiviin on harvemmin soveliasta pukeutua.Pidän Boo Knitsin huiviohjeista. Ne ovat selkeitä ja helppoja tehdä, mutta kuitenkin näyttäviä huiveja. Huivit aloitetaan ylhäältä keskeltä ja joka kerroksella lisätään silmukoita. Huivi kasvaa koko ajan leveyttä, eikä yläreunasta tule kireää kuten monesti lyhennetyillä kerroksilla muotonsa saavissa huiveissa. Näistä malleista on myös helppo muokata suurempia, jos tarvitsee jättihuivia. Omien kokemusten perusteella mittaa tulee kyllä ihan riittävästi suoraan ohjetta seuraamalla.


Sitten päästään päivän oppituntiin. Helmien neulomiseen tarvitaan 

a) Maailman pienin virkkuukoukku. Omani, 0.6 mm:n koukun löysin Karnaluksista. 

b) Siemenhelmiä. Fingering-vahvuiselle langalla sopiva helmien koko pitäisi olla 6/0 ja pitsilangalle 8/0. Itse ostin nämä helmet siltä samalta Karnaluksin reissulta sen enempää helmikokojen päälle ymmärtämättä. Randomhelmistä seuraa se, että osasta virkkuukoukku mahtuu läpi ja osasta ei. Onneksi pieneenkin pussiin mahtuu melkoinen määrä helmiä eikä minun tarvinut pelätä sopivankokoisten loppumista.

Seuraavaksi pitää selvittää, lisätäänkö helmet vasta neuloessa vai pujotellaanko ne valmiiksi lankaan. Tässä huivissa ne lisätään yksi kerrallaan neuloessa. Minä sen sijaan reippaana tyttönä käytin useamman tunnin pujotellen reilut 300 helmeä lankaan. Lanka, jossa killuu 300 helmeä, ei tietenkään kulje kerältä mitenkään turhan kätevästi. Neuloessa sain koko ajan pitää taukoja ja kiskoa helmiä edemmäs, jotta sain riittävästi lankaa vapaaksi aina seuraavaa kerrosta varten. Ei-kovinkaan-yllättäen, petyin melko karvaasti, kun pitsiosiossa tuli ensimmäisen helmen vuoro ja huomasin, että eihän tämä näytä yhtään samalta kuin ohjeen kuvassa. Tässä kohtaa lopulta aloin selvitellä asiaa ja YouTubetin helmien neulomisen. Jaa. Että sillä lailla. 

Ei näin!

Tässä pieni kuvasarja siitä, miten helmet saadaan neuleeseen yksi kerrallaan sitä mukaa kun niitä tarvitaan.

Pujotetaan virkkuukoukku helmen läpi.

Napataan silmukka koukulle.

Ja vedetään silmukka helmen läpi.

Helppoa kuin nakki.

Minä sain tietysti taistella niiden valmiiksi pujottelemieni helmien kanssa huivin loppuun saakka, koska en tahtonut katkaista lankaa. Kuka sitä nyt enää viitsisi, kun on jo tähän asti sinnitellyt? Luin ohjeen huolella läpi ja ärsyynnyin suunnattomasti, kun missään kohtaa ohjetta ei kerrota, kuinka ne helmet saadaan neuleeseen. Vain pitsikaavion merkkien selityksissä sanottiin, että vihreissä ruuduissa helmi asetetaan ennen silmukan neulomista. Ei se vielä minulle ainakaan kerro, että onko helmi ollut valmiiksi pujotettuna lankaan vai ei. Kiukkuisena avauduin neuleillassa, että olisi vähintäänkin kohteliasta laittaa ohjeeseen joku linkki, missä olisi opastusta helmien käyttöön. Eihän ohjeen tekijä voi olettaa kaikkien osaavan näitä asioita valmiiksi. Jännästi, kun luin ohjeen uudestaan, huomasin, että hei täällähän on joku tämmöinen linkki... jonka takaa löytyi sitä opastusta helmeilyyn. Puolustuksekseni on kyllä sanottava, ettei linkissä millään muotoa lukenut, mitä sen takaa löytyy. Iso otsikko sen yläpuolella olisi ollut plussaa.

Taas tuli opittua. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua jollekulle toiselle. Oli meinaan melkoisen tympäisevää ihan turhaan pujotella helmiä pari tuntia ja sitten taistella niiden kanssa koko neuleprojektin ajan. Jospa seuraava projekti ei menisi kantapään kautta. Paitsi jos se on sukka. Heh heh.


Yhtä kaikki, huivista tuli upea! Nih! Ja äiti hei, sun pitää tulla kuvaamaan kaikki mun huivit! Tupla-Nih!

Neulisti

44 kommenttia:

 1. Jälleen kerran niin upeita kuvia! Ja huivi on myös erittäin kaunis, herkkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kauhean vaikea oli koittaa taas karsia, että mitkä kuvat pistetään tänne. :)

   Poista
 2. Vau miten upea huivi! Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
 3. Ooh! Aivan upea huivi! Ja kiitokset helmiopastuksesta, ehkä joskus itsekin vielä tohdin tehdä jotakin helmellistä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos mun mokailuista irtoaa jollekin oppia. :D

   Poista
 4. Taaaas aivan mahtavan superihana! Ja kiva päätös laittaa mustia helmiä. Ja hyviä puujalkavitsejä x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelin, että jos kerran ruvetaan helmillä läträämään, niin laitetaan sitten semmoisia, jotka näkyy kunnolla. :)

   Poista
 5. Siis uuh. Mulla on joku läähätys nyt ohuisiin pitsihuiveihin. Onneksi yksi on puikoilla ja joskus vielä valmistuukin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirweetä härnäystä. Nyt kerrot heti, että mikä ja millä langalla! Nih! :D

   Poista
  2. Samalla langalla kun tää, violettina, ja semmonen...perhosmallinen! :)

   Poista
 6. Upea huivi ja tuo väri on kyllä herkullinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väri on minustakin ihan mahtava. :) Pitää hankkia varmaan lisää tämän väristä vaatekaappiin.

   Poista
 7. Aivan mielettömän kaunis huivi! Ja upeita kuvia!

  VastaaPoista
 8. Ihana huivi. Väri on kaunis! Mullakin on kyseisen myyjän lanka odottamassa huiviutumista (retriitistä hankittu=) ) Ihana on myös tuo mekko mistähän tuollaisia löytäis Nim. etsii etsimistään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkä väristä nappasit matkaan? :) Tämän mekon ostopaikasta ikävä kyllä tuskin on apua, koska tämä tuli vastaan Skotlannin reissulla, Edinburghissa.

   Poista
  2. No siksipä en sellaista olet sit täältä löytänyt. On siis mentävä Skotlantiin ensi kerralla mekkoa etsimään =) Mulla on coppertones ja silkillä varustettua sukkalankaa se on mut kyllä siitä huivi taitaa tulla.

   Poista
 9. Mahtavan hieno huivi! Kiitos myös helmimetoditiedoista. :)

  VastaaPoista
 10. Nyt kun sä olet oppinut mun puolesta, voisin ehkä uskaltautua tuohon helmihommaan minäkin. Jos ei tarvis kauheesti mokailla. Ehkä joskus, joku päivä.
  Huivi on kyllä niin ihana, tahtoisin päästä vähän hipeltämään sitä, sillä olisi kiva tietää, miltä tuo lanka tuntuu valmiina pintana.
  Pointsit taas sun äipälle, ihan huippukuvia! Ja valokuvamalli on myös aikas etevä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä nopsaan, ehkä heti tänään töiden jälkeen? ;)

   Missä pidetään neuletreffit, niin pääset hipeltämään? Ja äippä on kyllä mestari kameran takana.

   Poista
 11. Oi että, sinäpä olet ollut tomerana kun nyt on jo retriittiostoja neulottu! Mutta aivan ihana huivi ja mitkä kuvat, äidin ja tyttären yhteistyö toimii loistavasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta niin se mulla ainakin justiinsa menee, että uusimmat langat neulotaan ekaksi ja vanhat aarteet jatkaa hilloutumistaan. :D

   Poista
 12. Kaunis huivi. Ja huippu tarina! Kiva kuulla että muillakin on joskus samantyyppisiä ongelmia kuin itselläni. Kiitos myös tutoriaalista. Nyt kun sen teoriassa osaan, niin pitäis heti pääsyä kokeilemaan. Mutta meillä ei oo helmiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mokailuja on viime aikoina piisannut. :D Muista sitten huolella lukea ohje, että pujotellaanko valmiiksi vai lisäilläänkö näin yksi kerrallaan!

   Poista
 13. Ihanan huivin sait aikaan, vastoinkäymisistä huolimatta :)Ehkä sitä itsekin voisi itsekin kokeilla helmeilyä neuleissä eli kiitos vinkeistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, miten monet suunnittelee nyt uskaltautuvansa helmien kimppuun. :)

   Poista
 14. Bloggaamista suurella budjetilla, sitä on oikein matkustettu jonnekin kauas kauniille merenrannalle huivikuvia ottamaan ;D Upeita ne kyllä ovatkin, samoin itse huivi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauheita paineita tulee, kun nyt on näin hienoja kuvia. Budjetti alkaa kohta repsottaa ja pahasti, jos aina pitää hienompia saada kuin viimeksi. :D

   Poista
 15. Ihanannäköinen huivi ja kauniit kuvat! Ehkä pitäisi opetellä täälläkin tuo helmien pujottelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reippaasti vaan kokeilemaan. Ei ollut hankalaa, kun selvitti, miten se tehdään.

   Poista
 16. Oijoi, upea huivi! Ja kiitokset selkeistä helmeilyohjeista; jospa sitä joskus itsekin uskaltautuisi kokeilemaan.

  VastaaPoista
 17. Upea huivi! Ja kauniita kuvia. Teidän blogi on siitä hyvä että täältä oppii aina uutta :) tänään opin että seuraavalla Karnaluks reissulla täytyy etsiä helmiä, ja minivirkkuukoukkua ja ettei helmien lisääminen EHKÄ ole vaikeaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vaikeaa, kun selvittelee vähän etukäteen. :) Minivirkkuukoukkuja ei tosiaan välttämättä joka kaupasta löydy, mutta eiköhän niistä jostain päin Suomeakin saa.

   Poista
 18. Ompas kaunis huivi ja kauniit on kuvatkin, jälleen kerran! Itse en ole yhtään innostunut helmistä joten empä ole perehtynyt niiden neulomiseenkaan. Olin kyllä kans kuvitellut että ne pujotellaan lankaan etukäteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joissain ohjeissa saatetaan kyllä niinkin tehdä. Neuvo nro 1 onkin, että malttaa lukea ohjeen. :D

   Poista
 19. Ihana huivi ja upeat kuvat! Voi kun minullakin olisi kuvaaja, joka ottaisi tuollaisia kuvia.

  VastaaPoista
 20. Mieletön huivi, kauniit kuvat, ja kiitos oppitunnista :)

  VastaaPoista
 21. Hieno huivi! Mie olen kanssa aloittanut helmeilyt tässä keväällä ja yhtä vaatimattomasti huivin kanssa (tähän menee yli 500 helmeä!) Koukun kanssa koitin hosua, mutta miulla helmien laitto onnistuu kätevämmin hammaslangan ja helmineulan kanssa (kun edes tuo 0,6mm koukku ei mahdu intialaisten helmieni läpi)

  VastaaPoista
 22. Aivan mielettömän upean huivin olet jälleen tehnyt! Ja värikin on aivan täydellinen.

  VastaaPoista
 23. Huivi ja kuvat on todella hienoja!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...