keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Vyyhdin ompelukoulu tumpeloille: neppareiden kiinnittäminen

Elokuussa valmistui pikku-Nöttöselle ihkaensimmäinen itse ommeltu paita. Tätä en enää lähtenyt kaavoittamaan itse, sillä hihojen onnistuminen epäilytti sen verran paljon. Tällä kertaa ei siis tule paidan ohjetta, mutta kuitenkin ohjeet nepparien kiinnitykseen. Ehkä meitä on muitakin, joille se ei aina ole ihan lastenleikkiä...


Mitä: Trikoopaita / Suuri käsityö 2/2013
Miten: Saumurilla ja ompelukoneella
Mistä: Raidallinen ja valkoinen trikoo (Kestovaippakauppa), resori (Eurokangas) ja Prymin 8 mm metalliset nepparit

Paidan kaula-aukossa on samanlaiset nepparikiinnitykset molemmin puolin. Poikkesin ohjeesta useammassakin kohdassa. Laitoin nepparit suoraan resoriin enkä tehnyt erillisiä napituksen alavarakappaleita. Hihoissa on käänteiden sijaan reilut resorit. Helmakäänteen ompelin yksinkertaisella ompeleella, sillä vanha koneeni ei meinannut millään selvitä ohuesta trikoosta. Peitetikkisaumurista haaveillen... Sekä noista ihanista kesäpäivistä, kun ulkona tarkeni paljain varpain.


Vyyhdin ompelukoulu tumpeloille, osa 3: Nepparit

Nepparien kiinnittämistä varten ei välttämättä tarvitse vasaraa kummempaa työkalua, mutta huomattavasti helpommin toimitus käy nepparipihdeillä, tai jos oikein haluaa hifistellä, niin pressillä.

Yhtä nepparia varten tarvitaan neljä osaa: kaksi kantaa, jotka tulevat ulkopuolelle, sekä uros- ja naaraspala, jotka ovat ne osat, joista neppari kiinnitetään. Urospalassa on tappi, joka menee naaraspalan koloon. Kannat ovat ne osat, jotka eivät ole uroksia eivätkä naaraita. Ne voivat olla samannäköiset tai sitten uros- ja naaraskappaleelle on kummallekin oma kanta.


Jotkut nepparit, kuten yllä olevat Prymin muovinepparit, kiinnitetään suoraan kankaaseen. Uros- ja naaraspalassa olevat hampaat vääntyvät kantakappaleissa oleviin uriin niin, että osat jäävät kiinni toisiinsa ja (toivottavasti) kestävät nepparin avaamisen aiheuttaman vedon. Näiden nepparien kiinnittäminen on hyvin suoraviivaista.

Vasemmalta oikealle: rei'ityskappaleet; nepparin osat ja näiden kiinnittimet; nepparipihdit.

Jotkut nepparit, kuten raitapaidassa käytetyt Prymin 8-milliset metallinepparit, vaativat hieman enemmän työtä. Ennen nepparin osien yhteen liittämistä tulee kiinnityskohtaan tehdä reikä kaikkien kangaskerrosten läpi.

Vasemmalta: työkalupidike, nepparin osien pidikkeet (työkalut), naaraskappale (yllä) ja kantaosa sekä vasaran käyttöohjeet.

Nepparin puoliskojen paikat voi olla hyvä merkitä etukäteen. Jos nepparit kiinnitetään vasaran avulla, osat kohdistetaan pakkauksessa mukana tulevalla läpyskällä eli työkalupidikkeellä. Joissakin malleissa läpyskään liitetään erilliset nepparin osien pidikkeet, jotka pitävät nepparin osat paikoillaan; toisissa malleissa nepparin osat laitetaan suoraan pidikkeeseen. Läpyskän puoliskot asetetaan haluttuun kohtaan kankaan molemmin puolin siten, että nepparin kantaosa jää näkyvälle puolelle ja uros/naaraskappale sisäpuolelle. Sitten vain vasaroidaan reippaasti, jotta osat painuvat kunnolla yhteen. Käsittely toistetaan nepparin toiselle parille ja jälleen huolehditaan, että kantaosa tulee ulospäin ja naaras/uros sisäpuolelle. Pihtejä käytetään muuten samoin, mutta osien kiinnittämiseen riittää yksi voimakas rutistus. Huolehdi, että nepparin osat ovat varmasti kunnolla kiinni toisissaan. Jos kiinnitys jää liian heikoksi, parhaassa tapauksessa puoliskot irtoavat, kun nepparia avataan; pahimmassa tapauksessa ne repivät kankaan mennessään. Jos neppari jää väärään kohtaan tai muuten huonosti, sen voi poistaa ja yrittää uudelleen uusilla osilla. Helppoa ja mukavaa osien irrottaminen ei välttämättä ole.

Loppuun vielä kuvalliset ohjeet raitapaidassa käytettyyn Prymin kannellisten pikkunepparien kiinnittämiseen. Niissä on niin monia eri kappaleita ja kiinnitysosia ja rei'ittimiä, että tällä ompelijalla meinasi paketin ohjeista huolimatta mennä sormi suuhun.Kuten jo edellä mainittiin, nämä pikkunepparit vaativat kankaan rei'ittämisen ennen nepparin osien kiinnittämistä. Rei'ittimen osista toisessa on pieni ympyrän mallinen lävistin ja toisessa tasainen metallinen alusta, kiekko, jota vasten lävistin painetaan. Kappaleet kiinnitetään pihteihin tai työkalupidikkeeseen (eli siihen mukana tulevaan läpyskään) ja reikä painetaan halutun nepparin paikan keskelle. Varo, ettei reikä jää liian reunaan – kangas saattaa lähteä purkautumaan, kun neppariin kohdistuu vetoa sitä avattaessa.

Vasemmalla jousiosa ja sen pidike, oikealla hattu ja sen pidike.

Ylhäällä hattu, alhaalla jousiosa.


Nepparin osien kiinnittämisen järjestyksellä ei ole väliä. Tässä kiinnitetään ensin naaraspuoli eli jousiosa ja hattu. Huolehdi, että otat oikean pidikkeen kullekin osalle. Kiinnitä pidikkeet pihteihin/työkalupidikkeeseen ja sitten osat omiin pidikkeisiinsä. Aseta nepparin osat niin, että jousiosa jää sisäpuolelle ja hattu näkyvälle puolelle. Purista osat tiukkaan yhteen pihdeillä tai hakkaa kiinni vasaralla. Jos osat eivät mene tiiviisti yhteen, voit vielä yrittää tiukata niitä. Jos ne jäävät löysästi, on parempi purkaa ja kokeilla uudestaan uusilla osilla.

Vasemmalla kuula ja sen pidike, oikealla niitti ja sen pidike.

Ylhäällä niitti, alhaalla kuula.

Uroskappale koostuu kuulasta ja niitistä. Nämä kiinnitetään samoin pidikkeisiinsä ja puristetaan/hakataan tiukasti kiinni. Huolehdi, että kuula tulee sisäpuolelle jousiosaa vastaan ja niitti ulkopuolelle.

Ylhäällä jousiosa, alhaalla kuula.

Kun nepparin osat ovat paikallaan, testaa vielä, että ne kestävät avaamisen ja sulkemisen. Jos osat ovat liian löysällä ja venyttävät reiän, voit kokeilla poistaa nepparin ja ommella reiän käsin pienemmäksi. Vaihda sitten tilalle uudet osat ja huolehdi, että ne pysyvät tiukasti kiinni. Jos reikä ei ole päässyt kasvamaan liian suureksi, jää reikä ja ommel tiiviisti kiinnitetyn nepparin sisään.

Mukavia nepittelyhetkiä toivotellen

Vyyhti

3 kommenttia:

  1. Hei!

    Millaisia nappeja suosittelisit farkkuun laitettavaksi? Teen vauvan haalaria jossa farkkupäällinen ja trikoovuori.

    VastaaPoista
  2. Kiinnitin juuri prymin 8 millisiä neppareita vauvan haalariin ja huomasin että jos löia vasaralla liian kovaa nepparin naaras meni liian pieneksi eikä uros mahtunut enää siihen Eli ei saa lyödä liian voimakkaasti . aika monta nepparia piti poistaa. kiinnitin ne ennen kuin Luin tämän blogin. Onko muilla ollu samaa ongelmaa? Värillisiä neppareita olivat

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...