maanantai 2. helmikuuta 2015

Ninja liikenteessä

Miehille on usein haastavaa keksiä hyviä neulelahjoja. Soikeistuin onnesta, kun bongasin tämän kuin velipojalle suunnitellun villaisen pyöräilykaulurin.


Mitä: Ninja Bike Mask (of awesomeness) / Jennifer Wang
Miten: Pyöröpuikot 2.5 mm
Mistä: Colinette Jitterbug, 101 g
http://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/ninja-bike-mask-of-awesomeness

Toiseksi viimeinen joululahja osoitti aatonaatonaattona valmistumisen merkkejä, joten päätin, että kurvaan vielä aatonaattona lankakaupan kautta ja neulaisen veljelle aikomani kaulurin. Ja kyllähän se lopulta aika lailla vuorokaudessa onnistui.

Ensin on puhuttava hetki langasta. Tämä oli ensi kosketukseni Jitterbugiin ja olen kyllä nyt hiukan rakastunut. Pehmoinen lanka soljui käsissä. En oikein harrasta sinistä, mutta tämä Velvet damson. Ah! Upean syvä sinisen sävy. Ihana!


Ja palataanpa sitten pihvin eli ohjeen ja mallin pariin. Malli on kerta kaikkiaan nerokas. Aivan mieletön. Tämän kehittänyt nainen on nero. Neulominen aloitettiin yläreunasta väliaikaisella aloituksella. Väliaikaisella siksi, että se myöhemmin purettiin ja silmukat pääteltiin. Näin siksi, että aloitureuna usein jää herkästi kiristämään eikä se käy laatuun tällaisen kaulurin kanssa. Hiukan aloitusreunan jälkeen muotoiltiin nenä lyhennetyin kerroksin ja sitten neulottiin sierainten ja suun kohdalle hiukan pitsiä, jotta ilma kulkisi paremmin. Seuraavaksi muotoiltiin leuka kavennuksin ja lyhennetyin kerroksin. Tästä tuli hiukan kantapäätä muistuttava ratkaisu. Sen jälkeen kavenneltiin silmukoita istuvaa kaulaa varten ja lopuksi tehtiin kahdenlaisia lisäyksiä, jotta kauluri asettui somasti hartioille. Jos en vielä maininnut, niin nerokkuutta. Tämä on minusta villainen kuonokoppa.


Ohje ei sitten ollut mitenkään täydellinen. Kovasti puuhattiin silmukkamerkkien kanssa, mutta aina jäi epäselväksi, siirrettiinkö vanhoja merkkejä vai asetettiin uusia, siitä puhumattakaan, että olisi kerrottu, jos merkit pitää joskus ottaa poiskin. Nenän muotoilut menivät tämän takia vinoon. Olisin ottanut uusiksi, jos olisi ollut aikaa ja rahkeita. Silmukkamerkkisekoilujen lisäksi ohjeessa suositeltiin 2.25 mm puikkoja ja DK-vahvuista lankaa. Siis anteeksi kuinka? Kenen ranteiden pitäisi semmoista kestää? Ohjeessa oli kerrottu silmukkamäärät myös fingeringille, mutta niitä noudattaen kaulurin sisään olisi mahtunut kaksi päätä. Sain sopivan sillä, että käytin tätä heavy fingering -lankaa ja ohjeen DK-silmukkamääriä. En suosittelisi siis aloittelijalle ensinkään. Kokenut neuloja tästä selviää, mutta tarkkana saa olla ja hoksottimiaan käytellä kaiken aikaa. Suunnittelijan puolustukseksi on kyllä sanottava, että hän ihan reippaasti kertoo ohjeen olevan täysin raakile, jonka on pistänyt tarjolle yleisön vaatimuksesta. Ja ilmainenkin se vielä on. Mutta haastava seurattava kaikkine pikku virheineen. Että teitä on varoitettu, jos innostuitte ideasta.


Ohjeen pienistä haasteista huolimatta olen valmiiseen kauluriin huisin tyytyväinen. Jos harrastaisin talvipyöräilyä, tekisin samoin tein itselleni samanlaisen. Ja tätä Jitterbug-asiaa, sitä on saatava oitis lisää!

Neulisti

19 kommenttia:

  1. Amatööriä nyt kovasti kiinnostaa. Fingering-termiin olen aiemminkin törmännyt ja vain päätellyt sen tarkoittavan ehkä tietyn paksuista/vetoista lankaa. Tai ainakin termiä käytettäessä on ollut kuvassa yms jotain semmoista n. 2,5mm puikoilla neulottavaa ja/tai n. 400m/100g. Mitä muuta se mahtaa meinata? Onko jotain tekoa langan säikeiden lukumäärän kanssa? Mulle fingering tuo mieleen vain semmoset hipelöitävät ominaisuudet :D

    JA MIKÄ ON TUO DK HÄ?

    On aikas huippuja juttuja teillä täällä blogissa. Ja josko ens vuonna joutas mukaan tuohon joulukalenterisukkaankin, mikäli olen masteroinut loopin ja kirjon siihen mennessä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fingering tarkoittaa juurikin sellaista lankaa, jota on 400m/100g. Tässä käytetty Jitterbug on aavistuksen verran paksumpaa, 360m/100g, siitä nimitys heavy fingering. DK on myös langan paksuuteen viittaava termi. Me ollaan tässä postauksessa koetettu selvittää näitä termejä teille lukijoille:

      http://missaneuloimmekerran.blogspot.fi/2014/05/etta-mika.html

      Kiva kuulla, että olet löytänyt meidän blogin ja liity ehdottomasti ensi jouluna mukaan kalenterisukkaneulontaan. :)

      Poista
    2. KIITOS! Tuo päivitys on nyt välilehdessä auki, seuraavaksi paneudun siihen :)

      Poista
  2. Villainen kuonokoppa! KUOLEN! :D

    Hitto muuten että ärsyttää kun en vieläkään ole oppinut noita langanvahvuustermejä - ehkä siksi, etten ole viitsinyt sekunniksikaan paneutua asiaa opettelemaan, eivätkä ole sitten ikään kuin tehneet itseään minulle tutuksi. En ymmärrä mikseivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tutustumaan, koska helpottavat elämää. Kaikissa englanninkielisissä ohjeissa kun annetaan langalle suosituspaksuus. Tietää sitten, mitkä langat mihinkin ohjeeseen käyvät.

      Poista
    2. Joo, olen huomannut. Sen sijaan, että opettelisin asian, vertaan ihan tuskaisesti mallitiheyksiä. Miksi tehdä asia helposti jos vaikeastikin voi?

      Poista
  3. Astmaatikoilla on pakkaseen hengityssuojain, johon kuuluu huivi tai kypärämyssy. Suun edessä hengityksen lämmitin/suodatin. se saattaisi käydä tuohon malliin hyvin ja olla sopivakin. Tässä pohdintaan laitan, kannattaisikohan yrittää tuota joskus...On näet fiksumman näköinen ja saisi itselleen sopivan värin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kauluri kyllä joustaa hyvin, joten sinne voisi hyvinkin mahtua yksi suodatin sisuksiin.

      Poista
  4. Apua! Ihan superhieno! Ja pyöräilijää tämmöinen juuri houkuttaa! Jooo! Eikös Jitterbug olekin kauhean ihanaa?!? Siitä vois vaikka mitä tempasta neuloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan mahdottoman ihanaa ja ihanan pömpseää!

      Poista
  5. Vaikuttava. Kiitos varoituksista - Ihailen etäältä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Voi hyvinkin olla, että etäisyys on suositeltavaa. Tässä sai aika kieli keskellä suuta neuloa alusta loppuun.

      Poista
  6. Varmaan muuten aika näppärä! Onko päässyt jo käyttöön, kokemuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On päässyt käyttöön ja kovasti oli kuulemma hyvä. :) Sen verran tuli parannusehdotuksia, että suun kohdan pitsiä voisi olla leveämmälti.

      Poista
  7. Tekis mieli alkaa harrastaa talvipyöräilyä, että vois neuloa tuollaisen ja käyttää sitä :D Hieno!

    VastaaPoista
  8. Hurjan näköinen! Mutta väri on kyllä hieno!

    VastaaPoista
  9. Onpa upea! Harmi että ohjeessa oli hämminkiä. Jitterbug on kyllä ihanaa lankaa. Olen neulonut siitä yhden Lintillan ja yhdet sukat, yksi vyyhti ois vielä jemmassa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...