keskiviikko 2. joulukuuta 2015

2. joulukuuta / Dec 2nd

Nyt aloitetaan sukka B. Tee ensin kärki ja sitten kaksi kerrosta raitaa seuraavilla ohjeilla.

Jos teet kirjoneulesukkia, neulo raitaan syntymäpäiväsi (tai sukkien saajan syntymäpäivä tai jokin muu merkittävä päivämäärä) binäärisenä. Esimerkiksi täältä löytyy kääntäjä, jolla normaalin kymmenjärjestelmän luvun saa kirjoitettua binäärisenä. Kirjoita päivämäärä ensimmäiseen ruutuun haluamassasi muodossa (esim. ppkkvvvv) ja paina Convert-nappia. Binäärinen luku näytetään viereisessä Binary value -ruudussa. Voit valita mihin kohtaan sukkaa luvun sijoitat. Neulo molemmilla riveillä nollat pohjavärillä ja ykköset päivän värillä.

Päivän väri valitaan samaisen binääriluvuksi muutetun päivämäärän mukaan, mutta niin, että käännetäänkin ykköset nolliksi ja nollat ykkösiksi. Tehdään sitten vielä käännös heksadesimaaliluvuksi, jolla värit tietokonemaailmassa usein esitetään. Käy sitten vaikkapa täällä katsomassa, miltä heksadesimaalilukusi näytää värinä.


Vyyhti sijoitti päivämääränsä sukan päälle ja neuloi muuten oheisen kaavion mukaan. Vaikka kuvan lanka näyttääkin enemmän punaiselta (kiitos marraskuun ikipimeys), tuli Vyyhdin sukkaan ensimmäiseksi pinkki raita.==================================================

Time to start sock B: Knit the toes of sock B with a color of your choice. Then knit two rounds with following instructions.

If you want to do stranded knitting, the pattern comes from your birthday (or another significant date) converted to binary number. Decimal to binary converter can be found e.g. here. You can choose where and how many times to place the date. Knit the date in two rows; zeros with your main colour and ones with the colour of the day.

The colour of the day is determined from the binary value of the same date, but zeros converted to ones and ones to zeros. This binary value is then converted to a hexadecimal number (e.g. here), which are often used to describe colours on computers. E.g. this page shows you number as a colour.Vyyhti placed her date on top of the sock, otherwise she used the pattern below. Even though the picture doesn't look like that, Vyyhti got pink for her colour of the day. Here in Finland the days are now quite dark, so finding enough light for a photo shoot is not an easy task.

28 kommenttia:

 1. Olipa matemaattinen ohje. Kuvio kyllä löytyi, mutta viimeinen vaihe eli värin löytyminen ei onnistunut. Tietysti voin sen itsekin keksiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muut ovatkin alla jo onnistuneet ratkomaan tämän toimimattomuusarvoituksen. Eli hexakoodista väriksi pystyy kääntämään vain kuuden merkin mittaiset koodit. Koeta siis etsiä joku päivämäärä, josta päädyt kuuden mittaiseen heksakoodiin, niin saat itsellesi värin. :)

   Poista
  2. Minun 6:lla merkilläni ei väriä löytynyt sieltä blogin linkistä, mutta Google-hausta löytyi helposti. Kiitos vinkistä Liina !
   Taas mennään ....

   Poista
 2. Paras vihje IKINÄ. Tosin mun heksa ei tuottanut väriä mutta eiköhän sieltä joku löydy kun vähän leikkii.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan vähän tämmöisiä matemaattisesti suuntautuneita. :) Tästä vihjeestä tosin muistaakseni kaikki propsit Vyyhdille.

   Poista
 3. Meinasi kyllä aivot nyrjähtää aluksi tämän kanssa! Sain syntymäajallani väriksi vahvan violetin. Sitä ei jämistä löydy, joten päätin kokeilla muun perheen syntymäajoilla, eikä tyttären hexalla väriä löytynyt. Ajattelin, että kännyllä tein vain näppäilyvirheen, mutta ilmeisesti väriä ei vain löydy jos muilla sama juttu. Hexa taisikin hänellä olla 5 merkkiä kun muilla se oli 6.

  VastaaPoista
 4. NO NIIN. (En saa vastattua omaan kommenttiini, mutta.) Osa heksoista on siis väärän mittaisia, voi olla 4-7 numeroa mutta värikoodin saa kuudella. Jos kuusimerkkisellä koodilla ei saa väriympyrästä väriä, kandee lyödä heksa Googleen, itse ainakin sain sitä kautta värin jota tuo linkin masiina ei tunnistanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman huomasin, eli esimerkiksi tyttären syntymäajalla tuli 5 merkkiä ja hääpäivällämme tuli 7 merkkiä, eli ei löytynyt värejä. Hauskaa kikkailua jo ennen kuin on kunnolla herännyt!

   Poista
  2. Ihanaa, kuinka ootte ehtineet itse ratkoa tämän mysteerin jo ennen kuin helpdesk on edes herännyt. <3 Siis, tarvitsee löytää sellainen päiväys, joka johtaa kuusimerkkiseen heksaan.

   Poista
 5. Itse löysin tähän sopivan värin paremmin kun laitoin saamani heksadesimaaliluvun Googleen ja ensimmäiseksi hakuosumaksi tuli heti tämä sivu http://www.color-hex.com/color/919b29 .
  Vähän äklö väri, mutta sama väri sattuu juuri sopivasti löytymään lankakätköistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta osoitteesta, löysin sen avulla päivän värin, joka oli tänään musta. :)

   Poista
 6. Just to let English speaking readers know, only six digit hexa codes result in colors. So, try to find a date that gets you a six digit hexa code or alternatively, take the color black.

  VastaaPoista
 7. Taidan jättää suosiolla näiden sukkien neulomisen. Ei näin vanhoilla aivoilla pärjää noin vaikeilla sanoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nyt ihmeessä tämän yhden ohjeistuksen takia luovuta! Jos jonkun päivän tehtävänanto tuntuu liian hankalalta tai tylsältä, voit hyvin keksiä itse jotain tilalle. Valitse vaikka omaa päivämäärää vastaava väri tästä vuodenkiertoa kuvaavasta ympyrästä:

   http://olemmepuutarhassa.fi/vapaalla/2013/puutarhan-vuodenajat/

   Poista
  2. En minä pärjää nuorillakaan aivoilla, poikaystävän piti tämä selvittää minulle koska en tajunnut yhtään mitään :'D

   Poista
  3. Onneksi apu oli lähellä. :)

   Poista
 8. Sen oman syntymäpäivän voi myös laittaa eri muodossa, esim. mun 01121989 heksadesimaali on 5-numeroinen, mutta kun laitoin 19891201 sain 6-numeroisen heksan ja värin :)

  VastaaPoista
 9. Päivän väri vaati hivenen salapoliisityötä, mutta onnistui viimein. Vihreähän sieltä ruutuun pläjähti. Nyt toisen kärjen kimppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti hoidit salapoliisin hommia. Sitten vaan neulomaan. :)

   Poista
 10. Mulle tuli väriksi vähän vihertävä sininen. Pakko oli käyttää hiukan liian vihreää lankaa, koska käytän vain jämälankoja eikä ollut aivan sopivaa.

  Oli aika mukava luukku tänään, kun sai samalla vähän aivojumppaa :) .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tässä kyllä riittää, jos valitsee omista jämistään sen lähimmäksi osuvan. Kiva, jos aivojumppa virkisti. :)

   Poista
 11. Miten kannattaa soveltaa, jotta sukat sopii isompaan jalkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kaipaat sukkaan lisää leveyttä, niin kannattaa jatkaa varpaiden lisäyksiä pidempään, kunnes saat sopivammalta tuntuvan silmukkamäärän. Pituutta näihin tuskin tarvitsee paljoakaan lisää, sillä sukista tulee tämmöisinäkin tavanomaisia sukkia pidemmät.

   Poista
  2. Ok, kiitos ��

   Poista
 12. Mites.. katkotaanko esim ekan ja tokan päivän raita värit kun ko päivän tehtävä tehtynä.. vai pidetäänkö jännityksessä? Mietin vaan että kohta pääsee jämälangoista eroon kun hirmuisen lankasotkun saa keränsöpelöillä aikaan eikä hermoja ja aikaa riitä sen selvittelyyn...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Langat voi katkaista, kun raita on tehty. Luultavasti ei kuitenkaan tule heti perään samaa väriä.

   Poista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Kartalla pysyin, kuvio ja väri löytyivät. Kivaa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...