maanantai 1. helmikuuta 2016

Ajattelemisen sietämätön rasittavuus

Joskus sitä on ihan mieletön visio. Kuningasajatus, joka johtaa upeimpaan neuleprojektiin ikinä. Tai ainakin työläimpään, jos ei muuta.


Mitä: Audrey / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 3.0 mm
Mistä: Heritage Silk, hieman alle 400 g

Kävipä kerran, sanotaanko vaikka noin kaksi ja puoli vuotta sitten, että mieleeni iski salaman lailla visio siitä, miten voisin tuhota mielenterveyteni ja samalla kartuttaa neulevarastoani. Joku on saattanut huomata, että olen tykästynyt käyttämään helmiä neuleissa. Niin, jotta sainpa sitten päähäni idean, että kirjoneuleen voisi halutessaan korvata helmillä. Ja minähän halusin.


Keksin, että tahdon neuloa itselleni simppelin, laatikkomaisen valkoisen paidan, johon sitten kirjoneuleen sijaan ikuistaisin helmillä jonkin hienon (ja valtavan kokoisen) kuvan. Ensin tarvittiin joku riittävän chic kuva tähän tarkoitukseen ja totesin, että Audreyta tyylikkäämpää lyyliä saa hakea. Niinpä kirjoitin hakukoneeseen "Audrey Hepburn + cross stitch". Olen tainnut aiemminkin vinkata, että ristipistokaavioita löytyy netistä pilvin pimein ja niistä suurinta osaa voi sellaisenaan käyttää kirjoneuleeseen. Löysin netin syövereistä tämän. Huisin upea. Sitten ei tarvinut "kuin" siirtää se exceliin, jolla kirjoneulekaavioitani käsittelen ja kehitellä kuvaan myös takaraivo.


Mustavalkoista kuvaa varten tarvittiin valkoisen pohjan lisäksi mustia ja harmaita helmiä. Jos laskin oikein, kaiken kaikkiaan 1830 helmeä.

Jotta saisin suuren kuvan mahdutettua paidan etumukseen, itse paidan täytyi olla ohutta lankaa. Päädyin fingergin-vahvuuteen ja silkkisekoitteeseen, jotta paidasta tulisi riittävän laskeutuva. Seuraavaksi ongelmaksi muodostui sopivan ohjeen löytäminen. Selailin useamman päivän valmiita paitaohjeita, mutten löytänyt yhtäkään laatikkomaista paitaa fingering-vahvuiselle langalle, joka olisi neulottu ylhäältä alas ja alusta asti pyörönä. Pah. Itse joutuu kaiken tekemään, ohjeet keksimään ja paidat neulomaan.


Päätin tosiaan kehitellä sopivan paidan ohjeen ihan itse. Alun perin ajattelin, että kirjoittaisin siitä teillekin halukkaille ohjeen tarjolle, mutta loppujen lopuksi muistiinpanoista tuli hiukan hämärät ja paidan suunnittelustakin on päässyt kulumaan yli kaksi vuotta. Oho. Hups. Mutta siitä lisää hetken kuluttua.


Aloitin paidan neulomalla muutaman kerroksen oikein, jotta pääntie saisi rauhassa rullata. Sen jälkeen ryhdyin muotoilemaan olkapäitä Contiguous-tekniikalla. Tällä tekniikalla näin leveillä hartioilla niistä tulisi muuhun käyttöön hassun malliset, ihan liikaa alaspäin viettävät. Tähän laatikkopaitaan laskeutuva hartialinja kuitenkin sopi kuin nenä päähän. Itse asiassa, taisin näin välttää laatikkopaitoja yleensä riivaavat kainalopussit. Kun olin saanut hartialisäyksillä paitaan riittävästi leveyttä, neuloin etu- ja takakappaleen tasoina kainaloihin asti. Hieman jännitti tehdä päätöksiä siitä, miten pienet hihanaukot olisivat riittävän kokoiset, mutta onnistuinpa aika hyvin. Tähtäimessä oli siis laskeutuva laatikkopaita hyvin istuvilla, pienillä hihoilla. Kainaloihin asti päästyäni yhdistin paidan jälleen pyörönä neulottavaksi ja posottelin helmaa kohti. Ihan lopuksi keksin vielä muotoilla helmaa lyhennetyillä kerroksilla takaa pidemmäksi kuin edestä. Muotoilujen jälkeen neuloin muutaman kerroksen joustinta.


Paitaa oli mukava neuloa. Ohjeen kirjoittaminen samalla tuntui hiukan rasittavalta, mutta helmikaavion ährääminen oli hirvittävän koukuttavaa. Lisäsin helmet neuloessa virkkuukoukulla ja ihan mahdotonta oli malttaa laskea paitaa käsistään, kun enää 1000 helmeä ja kuvio on valmis. Tämä paitahan onnistui saamaan alkuvaiheessa jopa fanipostia ulkomailta asti! Postissa odotti ihana puketti Audrey Hepburn -nenäliinoja. Kiitos niistä mystiselle fani-ihmiselle!

Sen sijaan erittäin helppoa oli laskea paita käsistään ja antaa sen homehtua laatikon pohjalla pari vuotta, kun vartalo-osa oli lopulta valmis. Koska en neulonut paitaa mistään valmiista ohjeesta, olisi hihojen aloittaminen vaatinut ajatustoimintaa, mikä tuntui juuri sillä hetkellä (ja myös seuraavat kaksi vuotta) aivan ylivoimaiselta ponnistukselta.


Lopulta kävi niin, että himoneulojien tukiryhmässä päätettiin porukalla viettää tipatonta tammikuuta. Neulojien tapauksessa tällä ei ole mitään tekemistä alkoholin kanssa, vaan tammikuun aikana ei saisi aloittaa yhtään uutta työtä, mikäli keskeneräisiä vielä löytyy kaapeista ja laatikoista. Keskeneräiset pitäisi tehdä valmiiksi tai purkaa. Ja jos joku rikkuroi, olisi rangaistuksena neuloa kokonainen kerällinen porukan inhokkilankaa, ja vielä omaan käyttöön. Ei porsaanreikiä, ei. Pakko oli väkertää ufoja pois nurkista pölyyntymästä.


Tammikuun tulevan lakon innoittamana sisuunnuin itse asiassa jo joulukuun puolella vihdoin selättämään tämän mestariteoksen. Loppujen lopuksi en jaksanut pohtia mitään tiheyksiä, kavennuksia tai muutakaan. Poimin hihansuista silmukoita (2s/3krs)-tyylillä ja neuloin sileää ilman kavennuksia kuutisenkymmentä kerrosta. Kun pääsin lopulta hihaa välillä sovitellen kyynärpään tienoille, päätin tehdä muutamat kavennukset joka kuudes kerros ja sitten reunaan joustinta. Kylläpä kannattikin taas tehdä tästä hihanneulonnasta itselleen sellainen peikko, joka ajoi neulevision laatikon pohjalle pariksi vuodeksi. Urpo mikä urpo.


Mutta nyt on valmista! Helmet painavat sen verran paljon ja lankaa on vuosien saatossa lainailtu muihinkin projekteihin, että on mahdotonta arvioida tarkkaa langanmenekkiä. Neljä vyyhtiä olen tähän lankaa ostanut ja ihan kaikki ei mennyt. Paita näytti vähän pösilöltä ennen pingotusta, mutta pitää muistaa luottaa siihen, että pingotus tekee paidasta kuin paidasta laskeutuvan. Uuh, upeaa - etten sanoisi. Seuraavaa kuningasideaa odotellessa.

Neulisti

84 kommenttia:

 1. Mikä kuningasidea!!!! Huippua että sait sen pakerrettua valmiiksi, on meinaan aivan huikean U P E A !!! Vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nyt tuntuu kyllä mahtavalta, kun projekti on valmis. Nolottaa vaan, miten hölmösti sitä aina jättää näitä hautumaan, vaikkei olisi iso homma rykäistä esim. niitä hihoja lopuksi.

   Poista
 2. Siis aivan törkeän upea! :O Just tuon mallisen paidan ohjetta itsekin kaipaisin, ei kai auta muu kuin alkaa suunnitteluhommiin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vielä vähän harkinnassa, jaksaisinko kaivella tämän muistiinpanoja ja kirjoittaa niitä puhtaaksi. Siitä tulisi kyllä sitten vain tämän yhden koon ohje, mutta katsellaan. :)

   Poista
 3. Aivan huikea! Onneksi oli tammikuun tempaus, tiedä kuinka kauan tämä luomus olisi vielä joutunut odottamaan vuoroaan... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tosiaan valmistui tammikuun innoittaman jo joulukuun lopussa. Itse tammikuun puolella ei sitten paljon tuntunutkaan valmistuvan. :D Muita projekteja vältellessäni neuloin melkein koko kuun vain puffeja.

   Poista
 4. Uppee paita! Onneksi vietitte tipatonta ja sait tämmösen hienouden valamiiksi. Luistavie puikkoja ja iloa uusien töitten alotukseen ko se nyt luvallista ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä heti keskiyön jälkeen pistettiin uutta puikoille! :D

   Poista
 5. Aivan järisyttävän hieno! Upea!

  VastaaPoista
 6. Tämä on kyllä hieno, mahtava idea! Onnittelut pitkäjännitteisyydestä!

  VastaaPoista
 7. Tää on upea!!! Pakko itsekin kokeilla tuota helmien laittamista työhön kun siitä saa noin kaunista jälkeä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen jäänyt ihan koukkuun helmien kanssa. Kaikesta tulee aina hienompaa, kun siihen lisää helmiä. :D

   Poista
 8. Tää on kyllä yksi hienoimmista ikinä!

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Oon ihan huisin tyytyväinen itsekin, vaikka matkan varrella epäilytti pariin otteeseen.

   Poista
 10. Mahtava! Kannatti tehdä valmiiksi, ihan hurjan hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mutta ihan suotta se ufoutui korissa pari vuotta, kun niin vähän oli enää neulomista jäljellä.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Se on mahti fiilis, kun on päässä visio, jonka onnistuu siirtämään sieltä puikoille ja puikoilta vaatekaapin aarteeksi.

   Poista
 12. Onpa hieno!

  -Murmelita

  VastaaPoista
 13. Herranjesta miten hieno työ kuviovalintaa myöten!
  Mainitset lisänneesi helmet virkkukoukulla.. osaisitko yhtään valaista miten käytännössä? Olen vain nähnyt ohjeistuksen, jossa helmet pujotetaan valmiiksi lankaan. Kiinnostaisi itseäkin kokeilla helmien lisäämistä, mutta EHKÄ kannattaisi aloittaa jostakin vaatimattomammasta projektista kuin tuo sinun :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aiemmin täällä postauksessa selittänyt helmien lisäämisen virkkuukoukulla:

   http://missaneuloimmekerran.blogspot.fi/2013/06/oppia-ika-kaikki.html

   Poista
  2. Nyt ymmärsin. Kiitos ohjeistuksesta!

   Poista
 14. Tää on jotenkin ihan kreisillä tavalla hurjan upea! Siis kreisi lähinnä siksi että toi idea on niin huikea - ja onhan tää aika kunnianhimonen idea. vau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on taipumusta tämmöisiin suuruudenhulluihin neuleprojekteihin. :D

   Poista
  2. Nojoo, tässä yks päivä ompelulankaa koneeseen pujotellessani muistelin sun ompelulangasta neulottua huivia. Täytyy sanoa että hupsistarallaan Terhi on blogimaailman kreisein virkkaaja ja sinä neuloja. :D Kreisiys on tosin täysin positiivista, totta kai.

   Poista
 15. Oho, aikamoinen suurtyö! :D Lopputulos on kyllä upea!

  VastaaPoista
 16. Tää on vaan niin hieno! Mulla vilisee jo silmissä mielikuva helmin tehdystä kissasilhuetista.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä houkuttelee muakin ottaa uusiksi toisella kuvalla. Esim. Darth Vaderin maskilla. :D

   Poista
 17. Eihän tää ole edes todellista?! Ihan mieletön neule.
  Paitsi että eihän kenellekään voi tulla edes mieleen kehitellä tällaista tuosta vaan omasta päästä, eihän. Sä oot mun idoli!

  VastaaPoista
 18. Tää on kyllä ihan mestariteos, huippua upea!!!!!

  VastaaPoista
 19. Aivan älyttömän hieno! Ei nyt kyllä keksi mitään riittävän upeita ylistyssanoja.

  ps. Lohduttavaa kuulla että tuollaisella himoneulojalla kuin sinä on näinkin pitkäikäisiä projekteja. Ei oma UFO laatikko tunnu niin pahalta. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule, eihän tämä ollut vielä edes vanhimmasta päästä ufoja. ;D

   Poista
 20. No eihän tässä voi olla kuin samaa mieltä edellisten kanssa: Upea! Tämä työ kyllä osoittaa ihailtavaa kärsivällisyyttä ja taitavuutta!

  VastaaPoista
 21. Uskomattoman hieno, upea ja mahtaisa idea ja toteutus! Maahan asti kumarrus!

  VastaaPoista
 22. Ihan hiki nousee otsalle, kun ajatelen urakkaasi. Olet sinä ihan käsittämätön sissi! Kuvittele suurin mahdollinen hattu: nostan sulle sitä.

  VastaaPoista
 23. Oot kyllä aivan mahtavan rohkea neuloja. Mulla ei ois tullu ees mieleen, saati että oisin uskaltanu alottaakaan...

  VastaaPoista
 24. No just! Täähän on ennennäkemättömän kaunis luomus.

  VastaaPoista
 25. Uskomattoman kaunis, olipa onni, että sait sen viimeistellyksi ja käyttöön. :D

  VastaaPoista
 26. Wau, paita on aivan uskomattoman upea! Tämän nähtyäni tekisi itsekin mieli testata helmiä kirjoneuleen korvaajaksi - tosin paras lienee aloittaa kokeilut jostain vähän pienemmästä projektista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienestä on hyvä lähteä testailemaan. Kannattaa sitten pitää mielessä, että helmet tuovat työhön lisää painoa.

   Poista
 27. Aivan uskomaton paita! Todellinen taidonnäyte!

  VastaaPoista
 28. Kauheita tällaset tipattomat! Mut ihan älyttömän hieno paita, eli ehkä se olikin hyvä tempaus... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin on tuskallinen ollut tammikuu. Vaan eilen oli vihdoin startiittibileet ja nyt mulla on puikoilla neljä eri briossipipoa! :D

   Poista
 29. Paitasi on kuin neulojan pro gradu: pitkä ja työläs prosessi palkitaan monin kertaisesti! Upea idea ja paita! :D

  VastaaPoista
 30. Upea tuo kuvio ja muutenkin tosi hyvän mallisen näköinen paita!

  VastaaPoista
 31. Mielettömän hieno!
  -Emmi

  VastaaPoista
 32. Ihan mieletön, ja vieläpä suosikkini Audrey!

  VastaaPoista
 33. No on se kyllä ihan superhieno. Kaiken hihojenvääntämisen arvoinen. Sehän on se raskain osa missä tahansa projektissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se aina on. Paitsi, että tässä paidassa hihat ei kyllä montaa tuntia mun elämästäni syöneet. Että ehkä kuitenkin olisin voinut ne vähän aiemmin neulaista. :D

   Poista
 34. Tää on ihan holtiton. HOLTITON. En oo koskaan nähnyt tämmöistä ennen, mieletöntä työtä!

  VastaaPoista
 35. Mahtava idea ja hieno toteutus! Ehkäpä ne parhaat jutut vaatiikiin vähän mietiskelyaikaa. Tunnistan myös noi hämärät muistiinpanot omista suunnitelmista... Tota contiguous-tekniikkaa onkin pitänyt kokeilla, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kiva tekniikka, mutta sillä tulee sitten tosiaan tuollainen alaspäin viettävä olkalinja.

   Poista
 36. Aivan huikea! Älyttömän upea kokonaisuus ja lopputulos, mutta aivan käsittämättömän upeasti olet valinnut mallit ja tehnyt tuon helmi"piirroksen"kin paitaan. Hyrisen vain täällä näytön äärellä, kuvat tekevät minutkin onnelliseksi :)

  VastaaPoista
 37. Mykistävän hieno! Sulla täytyy olla lehmän hermot, kun jaksoit tehdä ison työn helmien kanssa.

  VastaaPoista
 38. Aikas mahtava suoritus, onnea! Ja kaunis pusero myös!

  VastaaPoista
 39. Wau, hieno! Oot sie kyllä aika pro! =)

  VastaaPoista
 40. on kyllä jäätävän hieno paita! Ja kyllä, hirveä homma, mutta siitähän tuli ihan täydellinen, mä haluun ehdottomasti jotain tollasta. Arvaa tuleeko tosta paidasta nyt sitten uusi piinaava trendi, kun me muutkin ruvetaan tollasia vääntään...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olis kyllä aika hienoa, jos tämmöisiä kävelisi kaduilla! Voisinko startata trendin? :) Vielä täällä vähän mietin, että jaksaisinko tulkkailla muistiinpanoista paidalle ohjeen. Olikskohan sille ottajia?

   Poista
 41. Hyvänen aika- ihan sanattomaksi vetää! Suu loksahti auki niin että meinas leuka revetä. Eihän tuosta voi sanoa muuta kun että ihan MIE-LE- TÖN !

  VastaaPoista
 42. Tää on kyllä niin huikee!

  VastaaPoista
 43. This is a really very nice website and Thanks for sharing it with us. If you are searching for a body-to-body massages provides massage spa services at the very cheapest price. For more details click here: visit our website click here: body to body spa in Haridwar

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...