lauantai 12. maaliskuuta 2016

Audreyn ohje

Hei tyypit! Tahtoisitteko ohjeen tähän kimmeltävään lempparipaitaan?


Sen verran varoitan, että kirjoitin ohjeen vanhojen muistiinpanojen pohjalta, joista en enää uskalla mennä ihan takuuseen, koska ne on kirjoitettu niin kauan sitten. Muistelisin kuitenkin niiden olevan aika lailla kuosissa.

Tarjolla on tällä kertaa vain yksi koko, tämmöinen one-size-fits-me. Olen L-kokoa ja paidan on tarkoitus olla mitoitukseltaan reilu. Ohjetta on helppo muokata muihinkin kokoihin. Paidan leveyttä voi säädellä vähentämällä/lisäämällä hartioiden lisäyksiä. Myös kädentien kokoa on helppo muokata. Se vaikuttaa hihoihin poimittavien silmukoiden määrään. Ne on kuitenkin poimittu siten, että poimin 2s/3krs suhteella, joten pitäisi olla helppo soveltaa minkä vain kokoisiin kädenteihin. Huomaathan, että kädentiet eivät tule tässä ihan kainaloiden kohdalle vaan kauemmas käsivarsille.

Paidan katseenvangitsijana on kirjoneuleen sijaan kahden värisillä helmillä toteutettu kuvio. Helmet lisätään neuleeseen yksi kerrallaan juuri ennen kyseisen silmukan neulomista. Täällä on kuvalliset ohjeet helmien lisäämisestä virkkuukoukulla.


Sopivia kaavioita on netti pullollaan, joten siitä vain etsimään sitä ominta juttua. Hyviä kuvia löytyy hakemalla ristipistokaavioita, esim. "Grumpy cat cross stitch pattern". Audreyn kaavio löytyi täältä, joskin itse lisäsin kuvaan vielä takaraivon. Etukappaleessa on 181 s, joten aika lailla mikä tahansa siihen mahtuva kuvio käy tähän. Pidä mielessä, että helmet tuovat työhön painoa, joten parhaita ovat kuvat, joissa helmiä on suht harvassa. Paita neulotaan ylhäältä alaspäin, jotta muistathan lukea myös kaaviotasi ylösalaisin.

Neulisti

Audrey

Lanka:  Cascade Heritage Silk, 4 vyyhtiä
Puikot: 3.0 mm pyöröpuikko ja miniriikkinnen virkkuukoukku (0.65) helmien laittamista varten
Tiheys: 28 s x 45 krs = 10 x 10 cm
Koko: L (96 cm/36'' rinnanympärykselle)
Muuta: Iso kasa 0/8 helmiä (Audrey-kaavioon meni 1830 helmeä) 
 Lyhenteet:
am = aseta silmukkamerkki
sm = siirrä silmukkamerkki
l1o = oikealle kaartuva lisäys (Nosta silmukoiden välinen lanka työntämällä vasen puikko sen alle takaa. Neulo se etureunastaan oikein/nurin.)
l1v = vasemmalle kaartuva lisäys (Nosta silmukoiden välinen lanka työntämällä vasen puikko sen alle edestä. Neulo se takareunastaan oikein/nurin.)
k&k = kiedo ja käännä (Nosta seuraava silmukka neulomatta, tuo lanka työn eteen, siirrä silmukka takaisin vasemmalle puikolle. Käännä työ. Kun tulet seuraavalla kerroksella tähän kohtaan, neulo lankalenkki ja siihen kääräisty silmukka yhteen.)
ssk = nosta 1 s neulomatta, nosta 1 s neulomatta, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoistaan oikein yhteen.Aloita N-Y-T:
Luo 178 s ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Aseta ensimmäisellä kerroksella silmukkamerkit: 89 o, am, 89 o, am. Neulo sileää viisi kerrosta.

Niskan muotoilu:
1. krs (OP): 10 o, k&k.
2. krs (NP): 9 n, l1o, 1 n, sm, 1 n, l1v, neulo nurin, kunnes jäljellä on 1 s ennen merkkiä, l1o, 1 n, sm, 1 n, l1v, 9 n, k&k.
3. krs: (Neulo oikein, kunnes jäljellä on 1 s ennen merkkiä, l1o, 1 o, sm, 1 o, l1v) x 2, neulo oikein, kunnes olet neulonut neljä silmukkaa edellisen kiedotun silmukan ohitse, k&k.
4. krs: (Neulo nurin, kunnes jäljellä on 1 s ennen merkkiä, l1o, 1 n, sm, 1 n, l1v) x 2, neulo nurin, kunnes olet neulot neljä silmukkaa edellisen kiedotun silmkan ohitse, k&k.
Toista kerroksia 3-4, kunnes kiedottujen silmukoiden välissä etukappaleen puolella on enää 3s.

Jatka hartioiden lisäyksiä suljettuna neuleena:
1. krs (OP): Neulo oikein merkkiin asti (tämä on nyt kerroksen aloitusmerkki), sm.
2. krs: (1 o, l1v, neulo oikein, kunnes jäljellä on 1 s ennen merkkiä, l1o, 1 o, sm) x 2.
Toista kerroksia 1-2, kunnes työssä on yhteensä 362 s.

Poista merkit ja neulo etu- ja takakappaleet erikseen:
1. krs (NP): Poista merkki, 181 n, poista merkki.
2. krs (OP): 181 o.
Neulo sileää neuletta tasona, kunnes työn pituus hartian alimmasta nurkasta on 16 cm ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen. Jätä etukappaleen silmukat odottamaan ja neulo takakappale samalla tavalla. Helmikuvion aloituskohta etukappaleen puolella riippuu valitsemastasi kuviosta. Minä aloitin Audrey-kaavion 6. kerroksella.

Yhdistä taka- ja etukappale ja jatka suljettuna neuleena:
1. krs (OP): 181 o, am (tämä on nyt kerroksenaloitusmerkki), ota etukappaleen silmukat takaisin puikolle ja neulo ne sekä takakappaleen silmukat oikein.
Neulo sileää suljettuna neuleena, kunnes työn pituus on 32 cm kainalosta tai 4 cm vähemmän kuin haluttu etukappaleen mitta.

Muotoile helma lyhennetyin kerroksin:
1. krs (OP): sm, 84 o, k&k.
2. krs (NP): 84 n, sm, 265 n, k&k.
3. krs: Neulo oikein, kunnes jäljellä on 6 s ennen edellistä kiedottua silmukkaa, k&k.
4. krs: Neulo nurin, kunnes jäljellä on 6 s ennen edellistä kiedottua silmukkaa, k&k.
Toista kerroksia 3-4, kunnes kiedottujen silmukoiden välissä takakappaleen puolella on enää 25 s. Kavenna viimeisellä kerroksella 2 s, jotta helman joustin menee tasan.

Neulo 4 cm (2 o, 2 n)-joustinta. Neulo ensimmäisellä kerroksella kiedotut silmukat yhteen lankalenkkiensä kanssa. Päättele silmukat löysästi.

Hihat:
Aloita kainalon kohdalta ja poimi&neulo oikein 70 s (tai 2 s/3 krs, jos tiheytesi on erilainen kuin minulla). Yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo sileää 60 krs:ta ja aloita sitten kavennukset.
Kav. krs: 1 o, 2 o yht, neulo oikein, kunnes jäljellä on 3 s, ssk, 1 o.
Toista kavennukset joka 6. kerros vielä kolme kertaa. Neulo lopuksi 2 cm (2 o, 2 n)-joustinta. Päättele silmukat löysästi.

Päättele langanpäät ja pingota. Patsastele uudessa paidassasi.

Alla olevassa kuvassa on minun paitani mitat pingotuksen jälkeen. A = 20 cm,  B = 14 cm, C = 58 cm, D = 62 cm.

15 kommenttia:

 1. Kaunis paita edelleen, innolla odotan josko joku haasteeseen tarttuisi. Viimeisen kaavakuvan mittasuhteet vähän kyllä herätti hilpeyttä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No justiinsa tuolta se näyttää, jos sen lattialle levittää. :D Se on hönön näköinen tasossa, mutta hyvännäköinen yllä.

   Poista
 2. Hitsi, just tällä viikolla alotin Boxyn, mutta nyt tuli uusi tarve. . . ;)

  VastaaPoista
 3. Huippua =) Pieni painostus kannatti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä alunalkujaankin meinasin tän kirjoittaa. Kunhan vain odotin, että löytyy hetki aikaa.

   Poista
 4. Hieno paita! ja upea tuo helmi-audrey

  VastaaPoista
 5. Mahtava! En edes ole tajunnut että noita helmiä voi lisätä tehdessä. Luulin urpona että ne pujotetaan jotenkin lankaan ensin ennen neulomista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos luet huolella tuon postauksen, josta löytyy kuvalliset ohjeet helmien lisäämiseen, huomaat, että niin luulin minäkin aluksi. :D

   Poista
 6. Oot kyllä ihan pro! Kiitos ohjeesta, tiedä vaikka sitten eläkkeellä... :D

  VastaaPoista
 7. Tämä on niin ihana, että ohje tulee talteen, vaikka ei olekaan tietoa, milloin ehtii toteuttamaan. Kiitos paljon! :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos ohjeesta! Kivoja ohjeita sulla aina täällä blogissa. Olen neulonut sen "grasse matinee" puseron ja siitä tuli ihan huippu. Muutenkin tämä blogi on mukavaa luettavaa, tämän seurassa viihtyy. Joten KIITOS ja hyvää Pääsiäistä!
  t.Ainotar

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...