maanantai 23. toukokuuta 2016

Elämän kolhuja vastaan

Kun läheinen sairastuu syöpään ja kysyy, voisinko tehdä muutaman myssyn suojaamaan herkkää päänahkaa sytostaattihoitojen keskellä, siihen ei ole kuin yksi vastaus: "Se nyt on vähintä, mitä voin tehdä."


Mitä: Skinner hat / Melissa LaBarre
Miten: Pyöröpuikot 2.25 ja 2.5 mm
Mistä: ITO Kinu, 20 g
Ravelryssa

Tiesin heti, ettei tähän tarkoitukseen kelpaa kuin paras. Pyörähdin kaupan kautta ja hain kartiollisen 100 % silkkiä. Silkki kun viilentää kesällä, lämmittää kylmällä ja on holtittoman pehmoista. Tämä ei ole sitä semmoista kiiltävää, liukasta silkkiä. Kinu on bourettesilkkiä, joka on tehty silkkiteollisuuden ylijäämistä ja siinä on tweedmäisiä nyppyjä. En voi kyllin toistella, kuinka pehmoista se on.

Materiaalin lisäksi valikoin ohjetta pitkään ja hartaasti. Tai no jaa, ainakin hartaasti. Kovin pitkästi ei kai voine sanoa, kun oli kiire pistää pipo puikoille. Halusin löytää mallin, joka olisi mukava päässä ja sen verran salonkikelpoinen, että siinä kokisi olonsa mukavaksi missä tahansa tilaisuudessa. Malliksi valikoitui herkän pitsikuvioinen Skinner. Siinä on pienemmillä puikoilla napakaksi neulottava resori ja sitten isommilla puikoilla ilmavaksi neulottava lehtikuvioinen pitsi, jota jatketaan loppupipon ajan.


Lanka osoittautui erinomaiseksi valinnaksi käytön kannalta. Neuloessa se herätti ristiriitaisempia tuntemuksia. Toisaalta se tuntui käsittämättömän pehmoiselta käsissä ja sitten kuitenkin se tarrasi koko ajan johonkin ja teki neulomisesta vähän hankalaa. Toki se oli kaiken vaivan arvoista.



Miten: Pyöröpuikko 2.5 mm
Mistä: Isagero Bomulin, 34 g
 Ravelryssa

Myssyjä piti tietenkin samalta istumalta tehdä useampi. Toiseen valitsin materiaaliksi Isagerin Bomulinin, jossa on 75 % puuvillaa ja 25 % pellavaa. Ajattelin, että pellava perinteisenä kesävaatekuituna toisi kaivattua viileyttä. Jännitin hiukan käyttökokemuksia, sillä lanka tuntui paljon karheammalle kuin edellisen pipon silkki, mutta on kuulemma erinomaisen pehmoinen käytössä.

Pipo-ohje on osa Alana Dakosin kirjaa Botanical knits, joka on täynnänsä luonnon inspiroimia neulemalleja. Suurinta osaa ohjeista koristaa jonkinlainen lehtikuvio. Pipo-ohjeen saa nykyään ostettua erillisenäkin Ravelrysta, mutta itse ostin koko läpyskän e-kirjana, koska siinä on vaikka kuinka monta mallia, joita haluan päästä jossain välissä kokeilemaan.


Tämä ohje on kirjoitettu oikeasti dk-vahvuiselle langalle - huomattavasti paksummalle siis. Pohdiskelin aikani silmukkamäärää ja verrattuani sitä yllä olevaan pipoon, päätin sen riittävän ohuemmallekin langalle. Minun ei nimittäin ollut tarkoituskaan tehdä tästä alkuperäisen kaltaista baskeria vaan tyköistuva pipo. Ympärysmitasta tuli riittoisa ihan ohjetta noudattamalla, mutta pituutta piti tehdä lisää. Alun perin ohjeessa käsketään neuloa kolmen lehden korkuinen pipo, minä tein viiden lehden mittaisen.

Tämä ei ollut mikään rentouttava neulottava, sillä lehdet neulotaan kierretyin silmukoin ja niissä tehdään joka kerroksella palmikonkiertoja. Hartiat jumiutuivat, mutta lopputulos on upea.

Olen kovasti sen kannalla, että sytomyssyistä pitää tehdä sen verran koreita, että niille on käyttöä sitten hiusten kasvettua takaisinkin. Pehmentäkööt myssyt elämän kolhuja ja hellikööt arkaa päänahkaa. Kiitos blogimallina toimimisesta, sinä urhea, upea nainen.

Neulisti

18 kommenttia:

  1. Ihanat pipot, toivottavasti suojaavat hyvin :)

    VastaaPoista
  2. Kauniit pipot ja mallikin!

    Tämä oli ajankohtainen tänään. Näin aamulla ystävän ensimmäistä kertaa aivoleikkauksensa jälkeen. Vastaava hattuhomma on edessä täälläkin.

    Voimia urhealle naiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakkautta puikoille ja tsemppiä toipumiseen ystävälle.

      Poista
  3. Upeita pipoja, upeita kuvia ja upea nainen kuvissa!

    VastaaPoista
  4. Kauniit myssyt teit! Samaa mieltä olen myös siitä, että sytomyssyjen tulisi olla niin kauniita, että niitä käyttää mielellään. Tosin saajilla on jokaisella oma makunsa ja yksi tykkää tässäkin asiassa yhdestä ja toinen toisesta, siksi sytomyssyemona suosittelen, että tehtäisiin monenlaisia myssyjä, että jokainen löytäisi mieleisensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että kaikilla on oma makunsa. Näissä monesti vaan tuntuvat pyörivän aina ne samat vanhat mallit. Vaikka pakko myöntää, että en kyllä ole enää perillä siitä, mikä on tämän hetken suosituin sytomyssymalli.

      Poista
    2. Totta, että samat mallit pyörivät sytomyssyissäkin. Itse seuraan Pohjois-Suomen myssyjen lisäksi FB:ssa muiden alueiden myssyjä kuvissa ja paljon niissä on perusmyssyjen lisäksi Ullan Rinsessapipoja.

      Poista
  5. Kiiitos! Toivoo sisko https://m.facebook.com/siskot.ry/

    VastaaPoista
  6. Kauniit myssyt! Ja kuinka kauniisti ne myös pukevat malliaan. Toivon voimia!

    VastaaPoista
  7. Upeat pipot ja upea mallirouva. Paljon positiivisia fiiliksiä teille molemmille ja oikein pikaista toipumista raskaista hoidoista ja itse sairaudesta tietysti myös. Voimia myös perheelle.

    VastaaPoista
  8. Hienoja molemmat, ja ihastuttavia "ohutpipoja" jatkokäytössäkin. <3

    VastaaPoista
  9. Todella kauniita ja kevyitä pipoja voimaa täynnä!

    VastaaPoista
  10. Valloittavat ja leenpeät, myssyt ja malli. Voi ihana mitkä kuvat ihmisen kauneudesta. Iloa ja valoa!

    VastaaPoista
  11. Kauniita myssyjä hyvään ja tärkeään tarkoitukseen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...