maanantai 2. toukokuuta 2016

Matematiikka on särki

Hauki on kala ja matematiikka on särki. Eli tarina langasta, joka rikkoi matematiikan.


Mitä: Light rain / Joji Locatelli
Miten: Pyöröpuikko 3.0 ja 3.5 mm
Mistä: Baa Ram Ewe Titus, 301 g
 Ravelryssa

Pääsin maaliskuussa vihdoin ja viimein käymään Kerän kivijalkaputiikissa ja päivän väri oli selvillä. Mukaani lähti viisi vyyhtiä kolmea erilaista vedenvihreää. Päädyin nappaamaan ostoskoriini kolme vyyhtiä Baa ram ewen Titusta, koska minua kiinnosti sen koostumus (siitä lisää myöhemmin) ja kassalla lupailtiin kolmen riittävän takkiin. Sen kummempia suunnitelmia ei takin tai paidan mallista ollut. Sitten kotiin päästyäni sain vision tästä Jojin ja Veeran tuoreimman kokoelman Light rain -puserosta, joka löysän laatikkomaisen muodon, ylipitkien hihojen ja valtaisan poolokauluksen ansiosta söisi niin paljon lankaa, ettei kolme vyyhtiä voisi mitenkään riittää. Ei muuta kun huutelemaan apuja neulojatovereilta ja minulle kiikutettiin neljäs vyyhti keväiseen Kierot puikot -retriittiin. Huh. Sitten neulomaan.


Paita on malliltaan mahdottoman ihana. Mukavan tilava ja kevyt laatikkopaita kapoisilla ja huisin pitkillä hihoilla sekä massiivisella poolokauluksella. Paita neulottiin ylhäältä alas - tietty. Etukappaleen keskelle ja hihojen alareunoihin tuli simppeliä pitsiä ja hihojen resoriin neulottiin aukot peukaloille, jolloin hihoja voi käyttää kämmekkäiden tapaan. Kuten sanoin, mahdottoman ihanaa. Poolokaulukset ovat yleensä vähän haastavia, mutta tässä paidassa on sen verran leveä pääntie, ettei kaulus jää kuristamaan kaulaa. Niin, ja fingeringistä neulottuna tämä on ihanan kevyt yllä. Mainio pusero.


Jos sitten palataan siihen lankaan... Tämä oli kertakaikkisen ristiriitaisia tunteita herättävä lankaostos. Ensinnäkin, minua kiehtoi sen koostumus. Lanka on 100% Brittivillaa. Siitä on 50% Wesnleydalea, 30% alpakkaa ja 20% BFL:ä. Olen kerran kehrännyt yhden letillisen wensleydalea, enkä pitänyt sen pitkäkarvaisesta ja liukkaasta olemuksesta yhtään. Ajattelin, etten voisi tulla toimeen tämän langan kanssa, koska se vaikuttaa mohairin tyyppiseltä kutittajalta. Sain kuitenkin sovittaa Kerän Jonnan tästä langasta neulomaa takkia, eikä se ollutkaan pahan tuntuinen ensinkään. Ja tosiaan, valmiina paitana tämä ärsyttää ihoani yllättävän vähän. Päässee ahkeraan käyttöön.


Seuraavaksi ärsyynnyin väristä. Luulin ostaneeni kaikki vyyhdit samaa värjäyserää, mutta neuloessa selvisi, että mitkään kaksi vyyhtiä kolmen ensimmäisen joukosta eivät olleet pari keskenään. Kaikki ihan eri värisiä! En tajua, tämä ei näytä käsinvärjätyltä, mutta vyyhdeissä oli niin isot erot keskenään, että ottaa päähän. Ei sitä näissä kuvissa pahemmin huomaa, mutta esimerkiksi, kun pingotin paitaa kotona, eteisaulassa, erot näkyivät räikeästi. Paidan alempi puolikas on paljon yläosaa tummempi ja koska yritin pelastaa tilanteen vaihtelemalla kerää kerroksen välein, resori on suorastaan raidallinen. Raivostuttavaa.



Langassa oli lisäksi solmuja. Kolmessa vyyhdissäni oli ainakin kolme solmua, jollei enemmänkin. Ja ensin ajattelin, että mitäpä tuo haittaa, jätän solmun vain työn nurjalle puolelle. Mutta päästessäni seuraavalla kerroksella solmun kohdalle, se oli auennut! Wensleydale on niin liukasta, etteivät solmut pitäneet. Niistä jokainen oli pakko avata ja neuloa langanpäitä pitkä pätkä päällekkäin, jottei työ pääse purkautumaan. Tuplaraivostuttavaa.


Mutta sitten loppuun muutama sana siitä matematiikasta, jonka Titus rikkoi. Kas kun noiden raivostuttavien huonojen puolten vastapainoksi, langassa oli jotain kertakaikkisen maagista. Se on fingering-vahvuista, mutta siinä ei ole metrejä kuin 320 per vyyhti. Ja sitten kuitenkin, tähän paitaan, joka normaalisti syö semmoiset 1500 m minun koossani, ei kulunut kuin piirun verran yli kolme vyyhtiä. Jouduin korkkaamaan viimeisen, varalle hankkimani vyyhdin vasta, kun kauluksesta puuttui viimeiset 3 cm. Siis, että tässä on metrejä vähemmän kuin fingeringissä, ja kuitenkin tätä kului reippaasti fingeringiä vähemmän paitaan, joka on suunniteltu fingering-vahvuiselle langalle. Eihän se noin niinkuin matemaattisesti voi pitää paikkaansa. Uskomattoman riittoisa lanka.

Neulisti

26 kommenttia:

  1. Tosi hyvältä näyttää! Vaikka voin vain kuvitella, miten on tehdessä ärsyttänyt. Silti, vaate sopii sulle kuin valettu, ihana väri ja ihana malli!

    VastaaPoista
  2. Ihana elovenapaita elovena tytöllä ;P Solmut on inhottavia...

    VastaaPoista
  3. Ihana! Ja väri sopii sulle tosi hyvin :) Tykkään noista "ylipitkistä" hihoista, itelläkin yhteen projektiin tulossa sellaset just!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mä jäin ihan koukkuun näihin hihoihin. Miksei kaikissa paidoissa ole tämmöisiä?

      Poista
  4. On kyllä aivan täydellinen sulle, väri ja kaikki, malli, ylipitkät hihat, kaulus.
    Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan.
    Hyvää alkanutta viikkoa.

    VastaaPoista
  5. Ei vitsit että tää on hieno! Paljon kauniimpi kuin kuvat ohjeessa :)))

    VastaaPoista
  6. Uulalalalalaaa! Malli ja väri kohdillaan, harmistus että lanka takkusi ja laski neulontamojoa. Lopputulos ainakin puhelimen näytöllä hivelee silmiä 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Lopputulos on tosiaankin niin näkö- kuin tuntoaistia hivelevä. Tykkään kuin hullu puurosta.

      Poista
  7. On tuo pusero kyllä sievä! Harmillista, että niin paljon ärsytystekijöitä pääsi livahtamaan mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä niistä muut sentään näy päälle päin kuin tuo sävyero.

      Poista
  8. Olipas varsin mystisen ärsyttävä lanka :D
    Lopputulos on onneksi äärettömän kaunis, niin sinua. Häkellyttää vain tuo väri. En itse yleensä pidä tällaisista 'haaleista' väreistä, mutta tämä on kertakaikkisen upea.
    Kauniita ja taidokkaita kuvia taas postaus pullollaan <3

    VastaaPoista
  9. Tosi kaunis paita! Varmasti ihana päällä - pitkät hihat, ihana kaulus ja tilava olla ja liikkua <3. Aivan täydellinen!

    VastaaPoista
  10. Niin ja piti sanoa vielä, että superkauniit kuvatkin vielä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Niitä kyllä urakalla räpsitäänkin. :)

      Poista
  11. On kyllö kerrassaan ihanan raikas ja kaunis paita! Ja tuollaiset ylipitkät hihat pitää ehdottomasti saada johonkin villapaitaan tulevaisuudessa. Solmut ovat ärsyttäviä langoissa, mutta minä huovutan yleensä langanpäät yhteen, jolloin siirtymäkohta jää paljon huomaamattomammaksi ja neule pysyy puurkaantumatta hienosti kasassa. Toimii useimmilla villalangoilla, toiset huopuvat toisia paremmin, mutta yleensä kuitenkin riittävän hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä langalla en kyllä uskaltaisi yrittää langanpäiden huovuttamista, kun lanka oli sen verran liukasta.

      Poista
  12. Solmuista ja eri värjäyseristä huolimatta Titus on taianomainen lanka ja paitasi on ihastuttava!

    VastaaPoista
  13. Aivan ihana! Ja väri on ihan täydellinen! Ihan mun lempiväri =)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...