perjantai 1. syyskuuta 2017

Lala

Iski tarve pitsiselle valkoiselle takille, joka sopisi yhteen kaikkien vaatteiden kanssa. Ja tietty se pitäisi olla kätevästi ylhäältä alas yhtenä palasena neulottu. Että suunnittelin sitten moisen mallin.


Mitä: Lala / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 4.0 mm
Mistä: Manos del Uruguay Fino, 200 g
Ravelryssa

Koska tämän neuletarpeen keksiessäni kesän Skotlannin matkaan oli vielä kaksi viikkoa aikaa, päätin parin viikon olevan varsin riittoisa aika neuletakin suunnitteluun ja neulomiseen. Ja kieltämättä, kun on riittävän kaheli, saattaa saada neuleensa valmiiksi jo pari päivää ennen lähtöä.Kiireessä oli optimoitava käytettävissä oleva aika mahdollisimman hyvin. Koska ilman mallitilkkua ei voi lähteä suunnittelemaan ja kirjoittamaan ohjetta, ryhdyin kikkailemaan. Shaalikauluksinen takki aloitetaan niskasta, kauluksesta. Ensin neulotaan vasen kauluspätkä, sitten poimitaan silmukat alusta ja neulotaan oikea kauluspätkä. Sen jälkeen poimitaan silmukat kauluksen alareunasta hihoja ja takakappaletta varten. Valitsin kaulukseen sopivan silmukkamäärän pitsikaavion kanssa yhteensopivaksi ja pingotin vasemman kauluspätkän mallitilkuksi. Kätevää ja nopeaa. Vaikka näyttihän se neuloessa vähän höpsöltä, kun kauluksen toinen puoli oli sileä ja pingotettu ja toinen rytyssä.Lala on tosiaan kokonaan pitsinen takki shaalikauluksella ja raglanhihoilla. Neulominen aloitetaan kauluksesta, jonka jälkeen poimitaan hiukan silmukoita ja tehdään hihoille tilaa raglanlisäyksillä. Takissa ei ole vyötärömuotoiluja, joten kunhan hihat on jätetty odottamaan, vartalo on varsin suoraviivaista eteenpäin posottelua.Myös hihat neulotaan suoraan ilman kavennuksia. Niiden on tarkoitus olla mukavan väljät ja hiukan liian pitkät. Hihansuissa ja helmassa on korkea, kierretty joustin. Takissa on napit, joiden valitsemisessa vierähti tovi, jos toinenkin. Rakastan tämmöisiä malleja, joihin saa valikoida muutaman näyttävän napin. Omat puunappini tilasin joskus aikoinaan Etsystä.Tavalliseen tapaan ohje sisältää 9 kokoa, XXS-XS-S (M1-M2-L1) L2-XL-XXL ja ohje on sekä suomeksi että englanniksi. Sen voi ostaa tämän linkin takaa.


Lankana käytin Manos del Uruguayn Finoa, joka on yksisäikeinen merinosilkki. Lanka on suunnilleen fingering-vahvuista, mutta vyyhdissä on 450 m, eli tavallista enemmän. Ja aivan uskomattomasti sainkin oman takkini aikaan tasan kahdella vyyhdillä lankaa!


Neuloin omani koossa M2, joten sitä pienempiin kokoihin pitäisi riittää kaksi vyyhtiä, mutta tässä M2-koossa kannattaa ehkä varata kolme, koska käsialat vaihtelevat ja minulla ei montaa metriä jäänyt lankaa yli. Suosittelen lankaa kovasti. Se on pehmoisimpia kokeilemiani. Ihan hattaraa ja tuntuu päällä ihanalta. Silkki tekee siitä lisäksi kauniin kiiltävän ja laskeutuvan.


Jos lanka ja takin neulominen olivatkin hauskaa puuhaa, niin ohjeen kirjoittaminen kävi kokopäivätyöstä. Ja todella, koko päivä. Siis aamusta yöhön. Kokonaan pitsisen takin ohje vaati melkoisen kasan kaavioita, joita sai hienosäätää vaikka kuinka. Ohje onkin kaavioiden myötä kovin pitkä, mutta kaaviot on järjestetty niin, että muiden kokojen kaaviot voi jättää tulostamatta.Testineulojien takeistakin tuli niin herkullisia, että tekee mieli neuloa itselle muutama Lala lisää. Takin nimi tulee muuten siitä, että pitsikaavio tuo minulle mieleen tulppaanin. Lala on tulppaani bosniaksi.

Neulisti

11 kommenttia:

 1. Aivan ihana neule (taas). (: Näitä kaikkia ihanuuksia on alkanut nyt tulla sellaiseen tahtiin, että vähän väliä vierailen täällä blogissa tai ihastelen instanssa. Täytyy se nyt vaan jäädä seurailemaan, ei auta.

  VastaaPoista
 2. Taas niin kaunis neuletakki <3

  VastaaPoista
 3. Hei! Minua kovasti kiinnostaisi tuo kauniin neuletakin teko. mutta en onnistu Ravelryn kautta ostamaan En ehkä ymmärrä sitä osto systeemiä. Tuleeko suomalainen ohje suomalaiseen verkkokauppaan. Terveisin Taru Fransman, Ikaalinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeen pystyy ostamaan myös monesta kivijalkalankakaupasta, kuten TitiTyystä, Snurresta, ILOsta, Silmukasta jne.

   Poista
 4. On se edelleen niin ihana :))) Ja kaks vyyhtiä vaan lankaa, aika hyvin! Kuvat ovat tällä kertaa erityisen ihastuttavia (ihastuttaviahan ne aina on, mutta nyt erityisesti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jo huolestuin susta, kun et ilmestynyt varaamaan paikkaasi testineulonnassa. Mutta ehkä sulla oli kesällä vähän kiireempääkin tekemistä. :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...