sunnuntai 1. joulukuuta 2013

1. joulukuuta

Tästä se lähtee! Tervetuloa aloittamaan kanssamme jämälankaraitasukat. Tässä ensimmäisen päivän postauksessa annamme yleiset ohjeet varpaista varteen neulottaviin sukkiin ja sitten joka päivälle tulee omat ohjeensa seuraavan raidan värin valitsemiseksi. Sukan yleiset ohjeet tulevat löytymään myös tuolta yläpalkista, jotta jatkossa on helppo tarkastaa, miten homma toimikaan.

Aloita sukka A neulomalla kärki alla olevien ohjeiden mukaisesti vapaavalintaisella värillä. Sukkaan kannattaa kiinnittää silmukkamerkki, jotta muistat kumpi sukka on kumpi. Kärjen jälkeen neulo 1 kerros kännykkäsi kuorien/suojakuorien värisellä langalla.


Neulistin älyluurissa on mustat suojakuoret.

Ravelryn käyttäjille tiedoksi, että tämän napin takaa löytyy ohjeen ravelrysivu. Sieltä pääsee vaikka seuraamaan toisten sukkien etenemistä.
http://www.ravelry.com/patterns/library/jamalankavillasukkajoulukalenteri

Varpaista varteen

(Tässä ohjeet koon 38 sukalle ohuella sukkalangalla varpaista varteen. Jos haluat käyttää paksumpaa lankaa, tehdä eri kokoiset sukat tai neuloa sukat ylhäältä alaspäin, lopussa on vinkkejä ohjeen muokkaamiseen.)

Tarvikkeet: 
 • Iso kasa fingering-vahvuisia (eli 400m/100g) jämälankoja eri väreissä.
 • Kahdet puikot (pyörö- tai sukkapuikot omien mieltymystesi mukaisesti) koossa 2.5 mm tai muussa koossa tarvittavan tiheyden saamiseksi.
Tiheys:
 • Vaadittava tiheys sileänä neuleena on n. 32s = 10 cm
Tekniikat:
 • Silmukoiden luomiseen Judy's magic cast-on:lla löytyy englanninkielinen ohjeistus täältä ja täältä. Jos ne tuntuvat haastavilta, täällä on suomenkielinen, hieman erilainen, mutta aivan yhtä toimiva ohje silmukoiden luontiin kasialoituksella.
 • Dropsin sivuilta löytyy kiva ohje lankojen päättelemiseen raidoittaessa. Näin sukkien valmistuminen ei jää päättelemisestä kiinni. Huomioi kuitenkin, että tällä tekniikalla värin vaihtumiskohtaan tulee pieni sahalaita. Langanpäitä kannattaa kuljetella mukana puolen kierroksen verran sukan pohjassa, jotta raidoituksesta tulee siisti.
 
Pidä juuri päättyneen raidan ja nyt alkavan raidan langanpäitä yhdessä.

Ota neulottava lanka vuorotellen langanpäiden ylä- ja alapuolelta.

Näin langanpäät kulkevat mukana ja niitä ei tarvi myöhemmin päätellä.

Tästä jää pieni sahalaitakuvio.

 • Silmukoiden päättelminen joustavasti onnistuu hyvin Jeny's surprisingly stretchy bind off -tekniikalla. Siinä siis päättelykierroksella ennen jokaisen silmukan neulomista otetaan langankierto puikolle, neulotaan seuraava silmukka ja vedetään sitten sekä langankierto että edellinen silmukka tämän yli.
 • Kantapäässä tarvittavaan silmukointiin löytyy ohje mm. täältä ja täältä.
 • okl = oikealle kaartuva lisäys. Poimitaan silmukoiden välinen lanka puikolle työntämällä vasen puikko sen alle takaa ja neulomalla tämä langankierto etureunasta oikein.

Poimi lanka työntämällä vasen puikko sen alle takaa.

Neulo langankierto etureunasta oikein.
 • vkl = vasemmalle kaartuva lisäys. Poimitaan silmukoiden välinen lanka puikolle työntämällä vasen puikko sen alle edestä ja neulomalla tämä langankierto takareunasta oikein.

Poimi lanka työntämällä vasen puikko sen alle edestä.

Neulo langankierto takareunasta oikein.

Kärki:

Luo Judy's magic cast-on:illa 16s ja jaa ne tasan kahdelle puikolle (8s kummallekin).

Neulo 1 krs oikein.

Lisäyskerros: [1 o, okl (oikealle kaartuva lisäys), neulo oikein, kunnes puikolla on enää 1s, vkl, 1 o] x2

Toista lisäykset joka kerroksella vielä 3 kertaa ja sitten joka toisella kerroksella, kunnes silmukoita on yhteensä 60 (30s kummallakin puikolla). Jos tämä tuntuu ahtaalta jalkaasi, voit jatkaa lisäyksiä tarvittavan määrän. Jaa silmukat neljälle puikolle, jos neulot sukkapuikoilla.

Jalkaterä ja varsi:

Neulo sileää oikeaa neuletta ilman lisäyksiä, kunnes työn pituus on 6.75 cm vähemmän kuin haluttu jalan pituus varpaista kantapäähän. Koon 38 tapauksessa n. 17 cm.

Älä katkaise lankaa, vaan jätä se odottamaan. Ota eri värinen jämälanka ja neulo sillä 30 o (tai puolet silmukoista, jos teit enemmän lisäyksiä) ja katkaise sitten tämä jämälanka. Palaa kerroksen alkuun ja jatka odottamaan jätetyllä langalla neulomista normaalisti. Eri värinen jämälanka puretaan myöhemmin ja sen ylä- ja alapuolelta poimitaan silmukat kantapäätä varten.

Kun työn pituus kantapään jämälangasta on 13 cm, on syytä aloittaa pohkeen lisäykset.

Lisäyskerros: 14 o, okl, 2 o, vkl, neulo oikein kerroksen loppuun.

Toista lisäykset kahden keskisilmukan molemmin puolin joka 4. kerros, kunnes silmukoita on yhteensä 76.

Päättely:

Kun raidat ovat valmiit, neulo 8 kerrosta 1 o takareunasta, 1 n -joustinneuletta.

Päättele silmukat löyhästi Jeny's surprisingly stretchy bind off:illa.

Kantapää:
(Tästä tulee vielä jouluaattona kuvalliset ohjeet)

Poimi 30s kantapään jämälangan päältä ja alta (yht. 60s). Pura jämälanka pois ja jaa silmukat neljälle puikolle. Reikien välttämiseksi, voit poimia myös yhdet silmukat puikkojen 1&4 ja 2&3 välistä, jotka kavennat sitten ensimmäisellä kerroksella pois.

Aloita neulominen oikeasta alanurkasta (varpaat alhaalla, resori ylhäällä). Neulo 6 kerrosta oikein suljettuna neuleena.

Kavennuskerros: Neulo jokaisen puikon lopussa 2 o yhteen.

Toista kavennuskerros joka 4. kerros vielä 3 kertaa, joka toinen kerros 3 kertaa ja vielä joka kerros 3 kertaa. Jäljellä on 20s. Siirrä 2. puikon silmukat ensimmäiselle ja 4. puikon silmukat kolmannelle puikolle. Katkaise lanka jättäen riittävän pitkä häntä ja silmukoi loput silmukat. (Tämä kantapään ohje on suomennettu Crystal-sukkien ohjeesta.)

Päättele langanpäät ja villiinny iloisen värisistä räsymattosukistasi. :)


Muokkauksia:

Varresta varpaisiin:
Mikäli haluat mieluummin neuloa sukat ylhäältä alaspäin, sekin on mahdollista. Silloin sinun täytyy laskea, missä kohtaa kantapää on aloitettava. Kumpaankin sukkaan tulee yhteensä 150 kerrosta raitoja, 8krs resoria ja 20 krs kärkeen. Kaikkiaan siis 178 kerrosta. Jos tiheytesi olisi esimerkiksi 36 krs = 10 cm, ja jalkateräsi pituus olisi 20 cm (varpaiden kärjestä nilkkaan), niin siihen pitäisi varata 72 kerrosta. Tällöin ylhäältä aloittaessa, kantapää pitäisi aloittaa 178-72 = 106 kerroksen jälkeen. Myös varresta varpaisiin sukkiin sopii ohjeistamamme after thought -kantapää.

Näin mittaat, kuinka monta kerrosta sinun on varattava jalkaterää varten.

Suurempi/pienempi sukka:
Sukasta saa helposti tehtyä ohjetta suuremman/pienemmän tekemällä kärjessä enemmän/vähemmän lisäyksiä.

Paksumpi lanka:
Varpaista varteen tehtävissä sukissa on se etu, että niitä on helppo sovitella tehdessä. Jos käytät paksumpaa lankaa, mutta haluaisit kuitenkin koon 38 sukat, sinun pitää tehdä kärjessä vähemmän lisäyksiä. Alla on annettu meidän mallisukista laskettuja mittoja, joihin voit tähdätä. Suosittelemme kuitenkin, että sovittelet sukkaa kärkeä neuloessasi saadaksesi sopivan määrän silmukoita. Kunhan ympärysmitta on kunnossa, kantapäät ja muut osat sukkaa hoituvat kyllä.

Sukan mittoja (koko 38):
 • Kärjen leveys (aloitus): 2,5 cm (8 silmukkaa)
 • Kärkiosan pituus: 4 cm (20 kerrosta)
 • Jalkaterän ympärysmitta: 19 cm (60 silmukkaa)
 • Jalkaterän pituus: 24 cm (105 krs)
 • Varren korkeus jalkapohjasta: 30,5 cm (129 krs)
 • Varren korkeus kantapäästä: 24 cm (101 krs)
 • Varren resorin ympärysmitta: 25 cm (76 s)

Joulukalenteriterkuin,
Neulisti & Vyyhti

53 kommenttia:

 1. Tätä päivää on odotettu :) Laitan aina blogiini välillä kuvia etenemisestä.

  VastaaPoista
 2. Ensimmäinen luukku on avattu ja tehtävä suoritettu!
  Pikkuisen jännitti kun eka kertaa tutustun kärjestä aloitettavaan sukkamalliin (ja tietysti piti vielä valita pimeään päivään MUSTA lanka ) mutta selkeillä ohjeilla tuossa nyt odottelee sukan kärkiosa jatkoa. Ja minä huomista luukun avausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten mukava kuulla, että kärkialoitus onnistui ensiyrittämällä.

   Poista
 3. Neulottu on tämän päivän osuus. Huomista odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oikein kovasti sukatuttaa, niin sitähän voi pistää kellon neljäksi soimaan, että pääsee sitten heti neulomaan. :D

   Poista
 4. Tämäpä on vasta kiva idea! Täytyy tarkistaa, että löytyykö kahta saman koon sukkapuikkosettiä, jotta voisi osallistua. Toki kaupasta saa uusia, ettei tämän pitäisi puikoista jäädä kiinni :D Monia sukkia en ole vielä ehtinyt itse tekemään ja tämä kärjestä aloittaminenkin on täysin uutta, joten mielenkiinnolla lähden tähän mukaan. Niin ja älytöntä jämälankakasaakaan ei löydy, mutta joitain värejä kuitenkin ja sehän riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan. Meitä onkin melkoisen paljon neulomassa näitä sukkia. :)

   Poista
 5. Iiih! Munkin on varmaan pakko osallistua! Lähettäkää vauvalle hyviä unia niin äiti saa neuloa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkukuusta onkin onneksi nopeaa neuloa raitoja. Joulun lähestyessä sitten varmaan tarvitaan niitä hyviä päiväunia vauvalle. :)

   Poista
 6. Huomasin tämän vasta tänään, joten ehdin vielä tehdä aloituksen. Kiva kalenteri tää onkin!

  VastaaPoista
 7. Tämä on niin hyvä idea, todennäköisesti ainut joulukalenteri, mistä saa nauttia hyvin monin tavoin.
  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä toivon mukaan riittää iloa pitkäksi aikaa. :)

   Poista
 8. Kiitos kiitos kiitos!!!
  Uskallan ehkä yrittää?!?

  VastaaPoista
 9. Tehtävä suoritettu! Aloitus oli hieman hankala, kun en muistaakseni ole tuollaista koskaan tehnyt, mutta kun muutama kerros oli neulottu niin alkoi tuntumaan helpommalta. Ymmärsinkö oikein, että sukista tulee erilaiset? Elikkäs en tee toista sukkaa samalla tavalla? Sukan edistymistä voi seurata blogistani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein ymmärretty. Toinen sukka aloitetaan huomenna ja ne etenevät hiukan eri tahtiin. Sukista tulee myöskin eri väriset.

   Poista
 10. Ensimmäisen luukun tehtävä suoritettu ja ehkä jossain vaiheessa kuvat pääsee omaankin blogiin. Kärjestä olen useat sukat aloittanut, mutta kasi aloitus oli uusi juttu ja erilainen kantapää jännittää jo valmiiksi. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 11. Hmmm... huomenna työt alkais neljältä. :D Mut ehkä en jatka silloin toista vaan vasta illalla. Eka luukku on suoritettu.

  VastaaPoista
 12. Kalenteri on avattu minunkin osalta :)

  Tosin tein tuon kärkilisäyksen puikon lopussa vasta kun puikolla oli vain yksi silmukka jäljellä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, olipa sinne jäänyt virhe, vaikka kuinka koetettiin oikolukea tätä. Onneksi ei kovinkaan vakava juttu.

   Poista
  2. Juu, ei ollenkaan vakavaa :D hyvin olisi mennyt tuollainkin

   Poista
 13. Hei, ei tällasia "vapaavalintainen väri" -juttuja, nyt en saa näitä ollenkaan alotetuksi! Ei saa antaa liikaa vapauksia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täältä tulee käsky: aloitat sillä värillä, mihin katseesi ensiksi osuu, kun katsot ulos.

   Poista
  2. No voi persus, pitikin valittaa :D

   Poista
  3. Persusko siellä teidän pihalla vilkkaa? :D

   Poista
 14. Olen tuota kasialoitusta kokeillut ennenkin, mutta vasta nyt tuon videolinkin myötä tajusin sen kunnolla :)

  VastaaPoista
 15. Aloitin 1.12. vasta noin klo 22.30. Ravelryssä olin 75. joka perusti tälle ohjeella projektin, joten meitä on monta - ainakin alussa. Jännä nähdä millaisia riemunkirjavia tai harmonisempia sukkia tästä sukeutuukaan. Itse tein ensimmäisen kärjen kirkkaan keltaisella. Kännyyn kuoret on moniväriset, kun niissä on valokuva. Otin kirjavaa vaalea-ruskeaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme itsekin ihan hämmästyksissämme siitä, miten suuren suosion joulukalenterimme on saavuttanut! Kiitos kaikille teille, kyllä lämmittää bloggarin mieltä. :)

   Poista
 16. Minäkin alottelin ekaa kertaa kärjestä eli siis mukana ollaan. 1 luukun avauksen jälkeen omani näyttää vielä samalta, kun kuvassa!

  VastaaPoista
 17. Hip hei ja luukku auki täälläkin!

  VastaaPoista
 18. Mistä löydän toisen päivän ohjeen. Senhän piti olla klo 4 esillä. Olenko ensimmäinen puikoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tässä samaa ihmetellyt. Kerrankin oli sellainen aamu että heräsin ennen lapsia ja olisi ollut hyvin aikaa, onneksi löytyi muuta tekemistä :)

   Poista
  2. Minäkään en löydä kakkosluukkua mistään =(

   Poista
  3. Pyydän anteeksi viipymistä. Oli vähän teknisiä ongelmia... Nyt pitäisi kuitenkin näkyä. Toivottavasti ei mennyt kenenkään aikataulut ihan pieleen tämän takia! :/

   Poista
 19. Minäkin satuin heräämään sopivasti, mutta ei ollut luukkua.

  VastaaPoista
 20. Jospa vain ekan luukun piti avautua 04:00 ja muut päivät sitten päivän aikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luukut tulevat kyllä jatkossa aina klo 4.00. Nyt vain oli teknisiä ongelmia. Pahoittelen!

   Poista
 21. Vastaukset
  1. Nöyrimmät pahoitteluni viivästyksestä. Nyt näkyy ja lupaamme jatkossa olla täsmällisempiä.

   Poista
  2. Nou hätä. Melkein uskalsin aloittaa ilman ohjeistusta mutten kuitenkaan sitten aloittanut. :-D Tää on kyllä paras joulukalenteri ikinä!

   Poista
 22. Kärkialoitus sujui helposti tuon linkatun videon avulla :)

  Kokeilin tuota lankojen kuljetushommaa myös ensimmäistä kertaa ja mulla kyllä tulee siihen vaihtokohtaan turhan löysät silmukat, vaikka kuinka yritän. Kiersin langat kuten Dropsin videossa ja kokeilin myös ottaa ensin vain uuden langan ja tokalla kierroksella sitten vanhan, mutta ei... Muutaman purkukerran jälkeen aloin tehdä niin, että teen yhden kerroksen ensin, sitten solmin langan päät ja sitten vasta kuljetan niitä. Tietysti olisi kauniimpi jos ne silloin tällöin hieman pilkottavat edellisen väriset olisi jo ekalla kierroksella, mutta käännän sen "kuljetuspuolen" sitten jalkapohjaksi (olen puolen sukan ympäryksen verran vaan kuljettanut). Ehkä vähän auttaisi, jos laittaisi langanvaihtokohdan keskelle sukkapuikkoa.

  Onko jotain vinkkiä, miten tuon langanvaihdon ja kuljetuksen aloittamisen voi tehdä ilman, että viereiset silmukat löystyy liikaa?

  Teen näitä paksummasta langasta (pääosin 7 veljestä, kun siitä löytyy ties mitä värejä kaapista isoäidinneliö-projektin jäljiltä...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kopioin tämän Ravelryn foorumilta. Vähän vaikea tällaista on kyllä sanallisesti selittää...

   Langat voi varmaan kieputtaa monellakin tavalla, mutta tässä yksi. Laita vanhan värin häntä poispäin itsestäsi (“pystysuoraan”) ja uuden värin lanka sen taakse kohtisuoraan (“vaakasuoraan”) häntä oikealle osoittaen (jos olet oikeakätinen). Käännä uuden värin häntä vanhan värin yli ja sitten uudestaan ali siltä puolelta, joka on poispäin sinusta lähempänä häntää (kieputat siis uutta lankaa vanhan ympärille). Vedä “solmu” ihan kiinni vanhan hännän juureen ja käännä uuden häntä vielä kerran vanhan yli. Kiepauta sitten vanhan langan häntä solmun toiselta eli alapuolelta ja ota kiinni molemmista hännistä vasemmalla kädellä, uudesta langasta oikealla. Kiristä vielä kerran ja neulo puoli kerrosta ottamalla lankaa vuorotellen häntien yli ja ali.

   Toivottavasti tästä on apua!

   Poista
  2. Hännät heilui niin paljon, että alkoi naurattamaan. Ja samalla tuossa kaksi otusta heiluttaa häntiä kilpaa vieressä :D

   Kiitos ohjeesta, kokeilen seuraavaan raitaan, jos pysyisin sanallistetun ohjeen kiemuroissa mukana :) Tuo on niin nerokas idea raitaneuleeseen, kun se päättely ei taida olla kenenkään lempihommaa.

   Poista
 23. Kyllä tämä ohje pienen pähkäilyn ja kokeilemisen jälkeen auttoi (pystysuoraan ja vaakasuoraan aiheutti hieman ihmettelyä, kun yritin ensin pitää toista lankaa kohti kattoa... :D). En tiedä, onnistuinko tekemään juuri noin, mutta jotenkin kuitenkin.

  Kiitos :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...