keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Ohi on!

Jos viime jouluna tuskanhiessä väänsi virkattua huivia ja sitten touhusta viisastuneena kirjoitti blogiin itselleen muistiin, ettei enää koskaan pidä virkata yhtäkään joululahjaa... niin kuka muistuttaisi lukemaan sen muistutuksen täältä blogin uumenista?


Miten: Virkkuukoukku 5.5 mm
Mistä: Drops Big Fabel + järkyttävän iso kasa jämiä, 400 + 250 g
http://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/panzer-slippers-pattern-tiger-i

En oikein edes tiedä, mistä jutun aloittaa, joten otetaanpa ihan ihan alusta asti. Velikulta bongasi netissä hienot panssarivaunutossut ja tilasi sellaiset innoissaan joululahjaksi. Sen kerran, kun veli jotain oikein tilaa, se on otettava työn alle.

Ohjetta ei saanut kätevästi hankittua suoraan ravelryn kautta, vaan se piti ostaa Etsystä. Hetki meni pähkäillessä, että mistä sieltä ostetut pdf-tiedostot löytyvät, mutta onnistuin kuitenkin löytämään. Ohjeessa oli kätevästi tarjolla monen monta miesten kokoa. Siihen se kätevyys sitten tyssäsikin.


Minulla oli ohjeen mukaista worsted-paksuista lankaa ja vielä hieman isompi virkkuukoukku kuin ohjeessa vaadittiin. Virkkailin menemään koon 42 ohjeistuksen mukaan, mutta hämmästyksekseni tossun valmis pohja näytti sopivan paremmin 6-vuotiaan jalkaan kuin aikuisen miehen. Tässä kohtaa ohjeen saattoikin sitten heittää aika lailla roskakoriin. Loput oli keksittävä itse. Virkkasin tuskissani pohjaan lisää kerroksia, kunnes sain riittävän pitkän pohjan. Paha vaan, että samalla tohveleista tuli melkoiset lapiot ja ne olisivat sopineet paremmin kenties vaikkapa Isojalalle.

Tässä kohtaa oli tehnyt mieli luovuttaa jo useampaan otteeseen. Etsin rohkaisevia sanoja muilta näiden tossujen tekijöiltä, mutta ravelryn projektigalleriassa melkoisen monella virkkaajalla luki muistiinpanoissa kissankokoisin kirjaimin "ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ ALA VIRKATA NÄITÄ TOSSUJA!" Mutta periksi ei sopinut antaa, sillä veli hekumoi tulevilla tossuilla ja moni pelikaverikin oli kuuleman mukaan alkanut vihertyä kateudesta.


Purin pitkälle edenneet tossut ja aloitin kaiken alusta. Tässä kohtaa jouluaattoon oli aikaa n. 2 viikkoa. Omasta päästä sovellellen sain loppujen lopuksi aikaiseksi suunnilleen sopivan mittaiset tossut ja pääsin lopulta virkkailemaan koristeita. Näissä tossuissa ensin siis tehdään kaiken härpäkkeen alle tohvelit, sitten virkataan päälle kolme erilaista kerrosta, joista kaksi täytetään vanulla ja sitten on telaketjut (2 per tohveli), pyörät (12 per tohveli), tykinpiiput ja pakoputket. Tämän kaiken keskellä lanka loppui kesken vähän väliä. Ikävä kyllä se loppui myös kaupasta ja piti turvautua marketin hyllyihin. Sieltä ei tietenkään saanut mitään samanväristä eikä -paksuista, mutta ei ollut varaa nirsoilla.


Kun kaikki osat olivat lopulta valmiit, niiden yhteenompelemiseen hurahti suunnilleen 3 päivää aamusta aamuyöhön. Vihdoin jouluaattona, minullakin alkoi loma, kun tossut oli saatu alta pois. Ja kyllähän niistä tuli hirvittävän hienot. Mutta ihan ilmaisena vinkkinä, jos pidätte mielenterveyttänne arvossa ja virkkaaminen ei kuulu rakkaimpien ajanvietteidenne joukkoon: ÄLKÄÄ IKINÄ MISSÄÄN NIMESSÄ ALKAKO TEHDÄ NÄITÄ TOSSUJA!

Neulisti

21 kommenttia:

 1. Aivan hillittömän hienot! Ja toivottavasti velipoikasi lukee tämän postauksen, jotta hän ymmärtää, millaisesta rakkauden teosta oikein oli kysymys. hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 2. Hyvää Uutta Vuotta ja tervetuloa kerhoon! Sain saman pyynnön veljeltäni vuosi sitten ja silloin aloittelin tossuja. Ostin ohjeen, mutta päädyin lopulta suunnittelemaan omalle päälle sopivan mallin kun ravelry kommentit olivat kovin ankeita. Ihan hyvä näin, mutta kyllä tuohon projektiin meni aikaa. Sain tossut valmiiksi 27.12 klo23:45. 23.12 eteenpäin veljeni istui vieressäni ja vahti, että varmasti olen virkkaamassa :D Halutut ja rakastetut tossut on kyllä, mutta toista kertaa en virkkaa mitään tuollaista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisköhän tämän kerhon pitää salaisia kokouksia, joissa porukalla avaudutaan tossujenteon kauheudesta?! :D Itse vein tossupaketin perille vasta joulupäivänä, mutta koko aatto (ja tietty koko syksy ennen aattoa) oli tossuja jo odoteltu ihan täpinöissä.

   Poista
 3. Aivan mahtavan upeat! Taidan joskus luetuttaa tämän kirjoituksen 16-vuotiaalla pojallani, joka on kuvan tällaisista jakanut FB-seinälleni. Olen kyllä jo alusta alkaen kieltäytynyt, ja päätös sai lisävahvistusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en kyllä voi suositella, jollet satu olemaan jonkinasteinen masokista. Sen verran pahasti virkkaaminen takkusi.

   Poista
 4. Noi on aika hulvattomat... varsinkin tuon toiseksi viimeisen kuvan nuupahtanut "uloke" kutkuttaa mun nauruhermoja :D

  Aika jännä, että ohjeen kirjoittaja ei ole reagoinut palautteeseen ja tehnyt parannuksia ohjeeseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oikein ymmärsin ravelryn kommenteista, niin tämä oli jo "korjattu" versio ohjeesta... Sääli vaan, että koot olivat aivan päin mäntyä.

   Poista
 5. Upeat, mutta jestas, mikä tuskien taival! Täytyy pitää mielessä, ettei tuohon projektiin lähde...

  VastaaPoista
 6. Hei nämä on upeat! Ihailen näitä blogin kautta, toteuttamaan en moisia lähde... Ei näillä hermoilla. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasi täälläkin hermot mennä sen verran monta kertaa, ettei riitä kahden käden sormet laskemaan.

   Poista
 7. Verta, hikeä ja kyyneliä on selvästi vuodatettu! Toivottavasti veljesi TODELLA ymmärtää, millaisen vaivan hänen vuokseen näit.. Mutta siis kyllä, lopputulos on hieno :)

  VastaaPoista
 8. En taida tälläisi tulla ikinä neulomaan! Mutta hienot!

  VastaaPoista
 9. Ihan mahdottoman hienot! Siistiä :) Mutta voi byyton, että olet ollut varmasti monella sykkyrällä noiden kanssa. Onnittelen ja nostan kuvitteellista hattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mä voin sitten syödä sen kuvitteellisen hatun, jos ikinä lähden tuohon hommaan uudestaan. ;D

   Poista
 10. Wau miten hienot ja persoonalliset. Toivottavasti velikultasi osaa arvostaa tätä efforttia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Uskoisin, että osaa. :)

   Poista
  2. Minä tein vuosi sitten kahdet, tosin ohjetta en ostanut vaan virkkasin ihan vaan kuvan perusteella, ja toisissa tossuissa sovelsin aika lailla enempi. Sisälle en tullut tehneeksi sisätossuja, mutta aika hyvin sain hermot niissäkin menemään. Itse mm. kovetin renkaat liimalakalla, pujotin tykin sisään pillin tukemaan ja sivukappaleet tein leveämmäksi jotta sain käännettyä sen kaksinkertaiseksi ja näin tukevaksi ilman sisätossua.

   Poista
  3. Vau. Olitpa saanut hienot tossut aikaan. Aika samoilla linjoillahan tässä oltiin, kun ohjeen ostosta huolimatta ison osan sai keksiä omasta päästä nytkin. Mullakin on tykinpiipuissa pillit pitämässä niitä suorassa. Näistä tossuista tuli kyllä tosi lämpöiset, kun on erikseen sisätossut ja sitten useampi vanulla täytetty kerros.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...