maanantai 27. helmikuuta 2017

Ihmeiden aika ei ole ohi

Kolme vuotta sitten pidettiin toverin kanssa helmikuun alussa startiittiviikko: joka päivä piti aloittaa joku uusi neuleprojekti. Aloitin takin. Neuloin sitä n. 8 cm. Ja sen jälkeen olen kuunnellut kavereiden kuittailua takista viimeiset kolme vuotta. Eivät olleet uskoa, että nostin sen talviunilta takaisin puikoille ja tein valmiiksi. Siitäs saivat. (Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin välillä epäilytti itseäkin...)


Mitä: Aidez / Cirilia Rose
Miten: Pyöröpuikot 6.0 ja 7.0 mm
Mistä: Cascade Yarns Eco+, 450 g
Ravelryssa

Aidez on kovasti suosittu ilmainen takkiohje paksulle langalle. Minulle lupailtiin lankakaupassa, että Cascade Eco+:sta riittää kolme jättivyyhtiä takkiin varmasti. Vähän epäilytti, mutta ostin langat ja laitoin työn puikoille.Nolona on tunnustettava, että kuten monesti aiemminkin, neulominen karahti alkuinnostuksen jälkeen siihen, kun olisi pitänyt jaksaa hetki ajatella. Olin alkuun pohtinut ja muokannut silmukkamääriä jotenkin itselleni sopivammaksi ja sitten unohtanut koko jutun. Muutamaan kertaan vuosien varrella otin työn esille, mutta joka kerta aloin epäillä silmukkamäärän järkevyyttä ja jätin projektin odottamaan parempaa päivää. 


Tuskien tammikuussa, jolloin on kiellettyä aloittaa uusia projekteja, jollei ole tehnyt valmiiksi tai purkanut kaikkia vanhoja keskeneräisiä, Aidez nousi taas ajankohtaiseksi. Tällä kertaa päätin hillonneeni muutaman sentin takinalkua riittävän pitkään ja aioin purkaa sen. Vedin puikot pois työstä ja sovitin helmaa ympärilleni. Kah! Olinkin näköjään säätänyt silmukkamäärät ihan just kohdilleen, koska se olikin sittenkin juuri oikean kokoinen. Eikun puikot äkkiä takaisin silmukoihin ja neulomaan!


Takissa on ainakin neljää erilaista palmikkokaaviota, jotka kaikki kulkevat keskenään eri tahtiin. Heti takin aloitettuani yritin helpottaa neulomista tekemällä oman kaavion, jossa näkyisi kerralla kaikki, mitä etu- ja takakappaleissa tehdään. Ilman sitä projektin pariin palaaminen olisi saattanutkin tuntua ihan ylivoimaisen työläältä. Loppujen lopuksi, vaikka kaavioita onkin paljon, ne oppi ihan hetkessä ulkoa, enkä vilkaissutkaan jättikaaviotani alun jälkeen. Olkoonkin, että takin valmistuttua huomasin neuloneeni yhden palmikon koko ajan väärin, mutta hälläpä väliä, hyvältä se näyttää silti.


Ohje on tehty palasina neuloen. Ihan pöhelöä moinen. ohjeen muokkaaminen saumattomaksi onnistui ihan kivuttomasti. Loin puikoille kaikki taka- ja etukappaleiden silmukat kerralla ja neuloin yhtenä pötkönä kainaloihin asti. Sen jälkeen neuloin hihat samalle korkeudelle ja yhdistin ne vartaloon. Tässä mallissa kun on raglanhihat, ne oli helppo tehdä saumatta ilman sen kummempia kommervenkkejä. Koska halusin välttää kaikki saumat, neuloin shaalikauluksenkin siten, että yhdistin sitä samalla neuloessani takakappaleen yläreunaan. Neuloin kummankin puolen kauluksen niskan keskelle ja yhdistin silmukoimalla. Yritin myös muotoilla reunusta neulomalla kauluksessa muutamat lyhennetyt kerrokset juuri ennen niskaa, jottei kauluksen yläreuna lörpöttäisi niin pahasti.


Jälleen kerran pingottaminen teki taikojaan. Juuri puikoilta pudonnut takki vaikutti turhan naftilta ja näytti peilatessa pöljältä. Teki mieli nakata se nurkkaan unohtumaan, mutta tiesin antaa pingotukselle mahdollisuuden. Kyllä kannatti, koska takki venähti pingotuksessa huisin paljon ja siitä tuli just eikä melkein hyvän kokoinen. Lanka venähti kastelussa kuin alpakka, vaikka vyötteessä lukee, että tämä on ylämaan villaa Perusta.Ja voi kuulkaa, miten pehmeää lanka onkaan! Se on uskomattoman kevyttä ja ilmavaa. Se tuntuu lämpöiseltä pilveltä päällä. Ja en ollut uskoa silmiäni, kun takki ei vienyt edes kahta kokonaista jättivyyhtiä. Saisin langoista vielä melkein toisen samanmoisen.


Kolme vuotta jäähyllä istunut takkiprojekti osoittautukin ihan helpoksi neulottavaksi ja lopputuloksena on erinomaisen kokoinen lötkötakki ylipitkillä hihoilla. Tämä pääsee varmasti ahkeraan käyttöön.

Neulisti

32 kommenttia:

 1. Lähempi tarkastelu ei tehnyt tätä yhtään pahemman näköiseksi. :D Vau edelleen. Ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Se on kyllä päässyt tosi ahkeraan käyttöön valmistuttuaan. En voi sanoa, että kannatti jättää projekti talviunille, mutta onneksi en koskaan luovuttanut lopullisesti ja purkanut tekelettä.

   Poista
 2. Wau, mikä takki! Ja hyvä kun muokkasit saumattomaksi, pöhelöä tosiaan paloina neulominen.

  VastaaPoista
 3. Tosiaan kyllä kannatti. On niin ihkun näköinen ja värinen!

  VastaaPoista
 4. Se on kyllä ihan todella hieno! Alan ymmärtää palmikkotakkeja uudella tavalla nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on kyllä niin monenlaisia. Toiset palmikkotakit on tosi raskaita, mutta tää oli ihanan kevyt.,

   Poista
 5. Ihana takki! Tollanen mäkin voisin tarvita 😀

  VastaaPoista
 6. Tuossa sun tiukan linjan tammikuussa on kyllä puolensa! Upea takki, hienoa, että sait painettua sen loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä se aika tehokkaasti pienentää wipien määrää. :D

   Poista
 7. Kaunis neuloja kauniissa takissa. Ja olipas tuttu lausahdus tuo, että kesken jää heti isommalta tuntuvan ongelman edessä :,D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on mun pahin neulepaheeni. Koska aina löytyy myös jotain aivotonta neulomista, tuppaan sysäämään kaikki ongelmat sivuun.

   Poista
 8. Todella hyvin onnistunut! Itse olen pystynyt hyvin harvoin käyttämään ohjetta sellaisenaan, aina niissä on säätöä ja jännitystä, tuleeko sopiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä saan yleensä ohjeita seuraamalla hyvää ja sopivaa neuletta aikaiseksi, mutta paloina en kyllä ala neulomaan.

   Poista
 9. Tosi kiva takki ja jotenkin ihan kreisin kiva yhdistelmä tuon mekon kanssa! Jos en itsekin olisi niin tyylikäs, olisin varmasti kateellinen sun silmästä :o siis sellaisesta esteettisestä silmästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😅 Olin ihan super iloinen tän mekon löydettyäni, koska se tosiaankin saa mut näyttämään tyylikkäältä ja siltä, että omaisin jonkinlaisen tyylin.

   Poista
 10. Oh, what a wonderful cardi! Congrats on finishing such a gorgeous knit! I love the color and how you paired it with the belt of similar shade.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you. The belt came with the dress and I think they are just the perfect match for this cardigan.

   Poista
 11. Ihana lopputulos! Mikä tuossa mallissa oikein on, kun takkimalli näyttää ihanalta ja se on suosittu, mutta takin valmiiksi saaminen tuntuu mahdottomalta? Itse olen aloittanut neulomaan Aidezia varmaan ainakin kolmesti, mutta pisimmillään on valmiina ollut vain takakappale...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sulla tullut siinä virheitä vai miten olet päätynyt purkamaan kolme aloitusta? Mulla tässä tökki vain se, etten luottanut omiin muokkauksiini.

   Poista
  2. Yhdessä oli toistuvasti väärä palmikkokierto koko takakappaleessa, siinä vaiheessa itse ohjeessa taisi vielä olla myöhemmin korjattu virhe siinä palmikossa. Muut olivat niitä neuleita, jotka vaan alkavat tuntua jotenkin "vääriltä" kesken neulomisen, oli se sitten huono lankavalinta tai ihan vaan se tunne, että neule ei tunnu omalta...

   Poista
 12. Oijoi, ihanan takin oot tehnyt! Ja niin kivan värinen! :)

  VastaaPoista
 13. Tämmöinen saavutus sietäisi saada oman sankariselviytymistarinan telkkariin! Vuosia marinoitunut ei-ihan-hotsittaisi-neule on saatettu loppuun. Harvinaista! Kyllä kannatti, on aivan mielettömän ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatus jäi kiehtomaan. Millainenkohan soundtrack tässä dokkarissa olis? 😁

   Poista
 14. Ai että miten kiva takki! Kiinnostavaa kuulla myös kokemuksia langasta, minua se on himottanut jo pidempään, mutten ole vielä tehnyt hankintoja. Nyt houkuttaa entistä enemmän...

  VastaaPoista
 15. Melkoinen muokkausurakka, mutta kyllä kannatti. Kamalan ihana takki!

  P.s. Miulle voisit myydä ne loput Ecoplussat ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vallan mieluusti kauppaan loput sulle! Otanko Kieroihin mukaan?

   Poista
 16. Aaaah, miten kaunis neuletakki! Väri sopii tuollaiseen romanttiseen malliin erityisen hyvin.

  Blogiasi on tosi mukava lukea, kun päivität melko usein (neuleiden suuritöisyyteen nähden!) ja kuvat ovat aina kovin kauniita :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...