keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Suukkoja-sukat

Nyt on päässyt käymään nolosti! Meillä on tovereiden kanssa tuskien tammikuu, jolloin ei saa aloittaa mitään uutta, elleivät kaikki puikot kilise tyhjyyttään. Tarkoituksena on saada keskeneräisten määrää vähän kutistettua. Ja rikkureita rangaistaan hurjasti ja kurjasti.


Mitä: Suukkoja / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 3.5 mm
Mistä: Novita 7veljestä, 150 g
Ravelryssa

Niin... Minä noudatin sääntöjä kuuliaisesti. En aloittanut uusia projekteja, vaan olen saanut huiman määrän vanhoja keskeneräisiä valmiiksi. Mutta sitten tuli yksi hyshys-juttu, johon oli pakko tehdä mallitilkku. En ensinkään meinannut neuloa muuta kuin mallitilkun, mutta sekin kuulemma jo laskettiin rikkuroinniksi! (Ihan varsinaisesti ei ole varaa valittaa, kun taisin itse vuosi sitten tehdä tuon linjauksen kovaan ääneen.)

Rangaistuksena rikkuroinnista minut pakotettiin markettilankojen laarien äärelle. Tehtävänä oli ostaa kerä seiskapeikkoa ja neuloa koko 150 g omaan käyttöön.


Kyllähän laadukkaat, käsinvärjätyt herkkulangat tekevät melkoisen loven neulojan budjettiin, mutta ovat ihan sen arvoisia. Olen vuosia nurissut markettilankojen kehnosta laadusta, vaikka eihän minulla ole ollut niistä kokemusta enää moneen vuoteen. No nyt on. Enkä tykännyt. Ainakin tämä kerä oli pelkkää karheaa, käsiä raapivaa pölyä. Silmiä kutitti, sormia aristi ja kaiken aikaa aivastutti.


Vaan rangaistus oli kärsittävä kunnialla. Neuloin sukat, koska niihin saa varmasti koko kerän käytettyä ja niitä voi käyttää toisten sukkien päällä, niin pistelevä neulepinta ei ahdista niin pahasti. Halusin etsiä tästä pistelevästä pölypilvestä hopeareunuksen, joten päätin samantien kehittää ja kirjoittaa sukkaohjeen. Veikkaisin sen soveltuvan myös vaikka Vuorelman Vedolle tai Väinämöinen DK:lle.

Neulisti


Suukkoja


Simppelit palmikkosukat varpaista varteen. Ohje on kirjoitettu magic loop -tekniikalle, mutta sen voi toki neuloa myös sukkapuikoilla.

Lanka: Novita 7veljestä / Väinämöinen DK / Vuorelma Veto, 150-200 g
Puikot: 3.5 mm

l1v = vasemmalle kaartuva lisäys. Poimitaan silmukoiden välinen lanka puikolle työntämällä vasen puikko sen alle edestä ja neulomalla tämä langankierto takareunasta oikein.

l1o = oikealle kaartuva lisäys. Poimitaan silmukoiden välinen lanka puikolle työntämällä vasen puikko sen alle takaa ja neulomalla tämä langankierto etureunasta oikein.

knk = kahden noston kavennus. Nosta 1 s kuin neuloaksesi oikein, nosta 1 s kuin neuloaksesi oikein, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoistaan yhteen.

k&k = kiedo & käännä. Lanka työn takana, nosta silmukka oikealle puikolle, tuo lanka työn eteen ja siirrä silmukka takaisin vasemmalle puikolle. Käännä työ. Kun seuraavan kerran tulet tämän kiedotun silmukan kohdalle, neulo silmukka ja sen ympärillä oleva lankalenkki yhteen.

Ohje

 

Molemmat jalat:

Luo Judy's magic cast on:lla yhteensä 16 silmukkaa (8 s kummallekin puikolle).

Lisäyskrs: (1o, l1v, neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä 1s, l1o, 1o) x 2.

Toista lisäykset joka kerroksella vielä kahdesti ja sen jälkeen joka toisella kierroksella yhteensä 5 kertaa. (26 s kummallakin puikolla).
 
Aloita sitten kaavion neulominen.

Vasen jalka:

Seuraava krs: Neulo 1. puikolla kaavion mukaan, 1n, neulo loput silmukat oikein.

Jatka 1. puikolla kaaviota ja 2. puikon ensimmäisellä silmukalla nurjaa, kunnes olet neulonut kaavion kerrokset 1-16. 

Oikea jalka:

Seuraava krs: Neulo 1. puikolla kaavion mukaan, neulo oikein, kunnes jäljellä on 1s, 1n.

Jatka 1. puikolla kaaviota ja 2. puikon viimeisellä silmukalla nurjaa, kunnes olet neulonut kaavion kerrokset 1-16.

Molemmat jalat:

Seuraava krs: Neulo 1. puikolla kaavion mukaan, 1n, neulo oikein, kunnes toisella puikolla on jäljellä 1 s, 1n.

Jatka 1. puikolla kaaviota ja 2. puikon reunimmaisilla silmukoilla nurjaa, kunnes sukan pituus on 6 cm vähemmän kuin haluttu jalkapohjan pituus. Aloita sitten kantapään kiilan lisäykset.

Lisäyskrs: Neulo 1. puikolla kaavion mukaan, 1n, l1v nurin, neulo oikein, kunnes jäljellä on 1s, l1o nurin, 1n.

Toista lisäykset joka 2. krs vielä 6 kertaa ja neulo lisätyillä silmukoilla nurjaa. (26 s 1. puikolla ja 40 s 2. puikolla). Tee seuraavaksi kantapään käännös ja kantalappu lyhennetyin kerroksin:

1.krs (OP): Neulo 1. puikolla kaavion mukaan, 7n, 22o, k&k.
2.krs (NP): 20n, k&k.
3.krs: 18o, k&k.
4.krs: 16n, k&k.
5.krs: 14o, k&k.
6. krs: 12n, k&k.

Seuraavassa kerroksen ensimmäinen silmukka nostetaan neulomatta. Nosta se nurjalla puolella kuin neuloaksesi nurin ja oikealla puolella kuin neuloaksesi oikein.

1.krs (OP): 17o, knk.
2.krs (NP): nosta 1, 22n, 2n yht.
3.krs (OP): nosta 1, 22o, knk.

Toista kerroksia 2-3 vielä 4 kertaa ja neulo sitten 2. kerros vielä kerran. Nyt kummallakin puikolla on jäljellä 26 s. Jatka neulomista suljettuna neuleena siten, että neulot 1. puikon silmukoilla kaavion mukaan ja 2. puikon reunimmaisilla silmukoilla nurjaa.

Kun varren pituus kantalapun yläreunasta on 18 cm, neulo lopuksi 10 cm (2o, 2n)-joustinta. Päättele silmukat joustavasti Jeny's surprisingly stretchy bind off:lla.25 kommenttia:

 1. Nätti tulos, vaikka ovatkin materiaaliltaan kuin jalkakuorinta! :) Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en hoksannutkaan ottaa tätä kauneudenhoito-operaationa! 😂

   Poista
 2. Olen iloinen rikkuroinnista, koska tämä ohje menee jonoon!

  VastaaPoista
 3. Ihanat sukat, mutta en tee samasta langasta ;)

  VastaaPoista
 4. Ah. Jonoon mars. Kauniit sukat olet tehnyt, vaikket langasta pitänytkään.

  Itse kuulun niihin onnekkaisiin, joita eivät edes novitalaiset kutita. Pystyn käyttämään jopa Seiskaveikasta neulottuja kaulahuiveja. Mutta ihanimpiin projekteihin tekee mieli valita jotain ihanampaa lankaa. Taitavat nämäkin sukat syntyä jostain muusta, kunhan ehdin jonossa näihin saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh, sulla ei sitten ole herkkä iho! Mäkin nuorempana neuloin näitä lankoja ja tein esim. puseroita, joita ihan käytinkin ahkerasti. Enää en kyllä ehkä pystyisi ihoa vasten pitämään.

   Poista
 5. Eikö koskaan ikuna ruokaostoksilla tee mieli edes vähän vilkaista syrjäsilmällä seiskaveikkahyllyn suuntaan? Siellä niin kivasti, niin helposti, niin monissa väreissä hehkuu lankaa, lankaa, lankaa, lankaa....? Kiva ohje! Tätä palmikkoa on näkynyt muuallakin. Ja jos et olis sanonut, että seiskaveikka, oisin veikannut värjäämätöntä suomenlampaan villa :D tahi jotain semisolidia sukkalankaa :D tahi tukuwoolin sukkalankaa :D Epälaatulanka ei erotu siis ainakaan näytön tälle puolelle, hyvää jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin kovasti etsiä värjäämättömän näköisen värin, koska olen kuullut, että jotkut tietyt värit vielä entisestään karhentavat langan tuntua.

   Poista
 6. Nämä ovat kauniit! Ja nyt tuntuu mukavalta palata omiin lankoihin!
  Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä. Hyvältä tuntui minustakin palata muiden projektien pariin!

   Poista
 7. Aika hurja rangaistus, mutta ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin. Sukka on kaunis ja päätynee minunkin puikolle, väiskistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, mä haluan sitten pikimmiten nähdä Väiski-versiot! ☺️

   Poista
 8. Nätit sukat, ei mitään pahaa ilman jotain hyvääkin. On tosin aika ankara rangaistus niskuroinnista, mutta pääsitpä neulomaan jotain uutta - vai oliko ideana neuloa rangaistusneulekin vasta helmikuussa?

  (btw, seiskapeikko on ihana sanaleikki <3)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin meinasin olla kunnolla loppukuun, mutta tän kerän korkattuani oli pakko startata se rikkurointineule verenpainetta alentaakseen. 😅

   Poista
 9. Kiva kuosi on kyllä sukassa. Miten noin muuten kävi keskeneräisten kutistamisen kanssa saldo kuun alussa ja lopussa? Vai korjattiinko tullut vaje helmikuunpuolella nopeasti??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkuroinnista huolimatta tammikuu oli menestys ja keskeneräisiä taitaa olla jäljellä enää neljä!

   Poista
  2. NELJÄ. Ens vuonna patista mut mukaan.

   Aika tiukka rangaistus, mutta hienot sukat! (Ja epäluuloisena snobina kiitos vielä siitäkin, että voin takertua epäluuloihini entistä tiukemmin. Seiskaveikkaa brrrr.)

   Poista
  3. Haluatko todella päätyä näiden rangaistusten piiriin? 😳 Niistä neljästä yksi on vielä ikuisuusprojektini, puffipeitto.

   Poista
 10. Kauniit sukat joka tapauksessa! Mä kuljetin omat veikkani jokin aika sitten äidille. Hän ilahtui suuresti ja kaikki voittivat. Ei niistä vain tule itse neulottua niin ei niitä kannata säästellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailmassa on muutenkin ihan liian paljon lankaa ja liian vähän aikaa, jotta kaiken ihanankaan ehtisi neulomaan, jotta mitäpä sitä tuhlaamaan aikaa ikävämpiin lankoihin.

   Poista
 11. Kauniit sukat on =D Rangaistus on vaan kärsittävä ei voi mitään! Mulla ei ollut tarvetta aloituksettomalle tammikuulle kun mulla oli ehkä kaksi keskeneräistä viime vuoden aloituksettoman jälkeen olen jotenkin järkiintynyt keskeneräisten määrän suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihme touhua. En enää muista, montako keskeneräistä oli ennen tammikuuta, mutta nyt niitä ei ole enää kuin kolme!

   Poista
 12. Mukavannäköiset sukat, tulee varmaan tehtyä jossain vaiheessa eli kiitos ohjeesta! Minuakaan ei seiskaveikka kutita jaloissa, mutta muuta en siitä kyllä neuloisi. Miehen jalkoja se kutittaa, joten ei seiskapeikkosukkia hänellekään enää. ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...