torstai 16. kesäkuuta 2016

1+1+1=1

Samalla reissulla käsityöneuvontaan ompelin toisenkin mekon. Tai tavallaan kolme mekkoa kerralla. Yhdistin nimittäin tässä mallissa kolme eri ohjetta. Lievästi sanottuna hirvitti, silppusinko kivan kankaan pilalle saamatta kuitenkaan käyttökelpoista vaatetta aikaan, mutta ihan turhaan. Tämä onnistui yli odotusten.


Mitä: Aino + Lady Skater Dress + Piilotasku / Oma muokkaus
Miten: Ompelukoneella ja saumurilla
Mistä: Paapiin Pilkku-luomujersey, 2 m

Alunperin lähdin liikkeelle sillä ajatuksella, että tahtoisin ommella itselleni Mekkotehdas aikuisille -kirjan Aino-mekon trikoosta. Kyselin Facebookin Saumanvara-ryhmässä vinkkejä aiheesta ja päätin kokeilla kahta kokoa pienempää Ainoa kuin tämä viime kesän puuvillainen versio.

Koska halusin mekon olevan tyköistuva rinnan korkeudelta, mallailin piirtämieni kaavojen päälle Lady Skater Dressin yläosaa, koska sen tiesin istuvan minulle hyvin. Käyttäen tätä toista kaavaa apuna, kaventelin Ainon kaavoja vielä aika reippaasti. Samaan tapaan varmistin hihojen sopivan koon trikooversioon. Muistelin edellisen Aino-kokeilun pääntien olleen jokseenkin ahdistava, joten suurensin sitä tähän hiukan.


Kun kerran muokkaamisen makuun päästiin, niin eihän se siihen jäänyt. Lopuksi muistin Facebookin ompeluryhmissä kovastikin väkeä villinneet helmataskut, jotka pienen googlettelun jälkeen onnistuin jäljittämään Annukan Aurinkoisten Piilotasku-ohjeeseen. Taskujen ohjeistus vaikutti siltä, että kykenisin ne tekemään,joten sovittelin korkeutta hieman peilin edessä ja sitten reippaasti pätkäisin juuri piirtelemieni kaavojen helman poikki. Piilotaskuhelmaa varten leikkasin jäljellä olevasta kankaasta niin korkean palan kuin kangasta riitti ja varsinaiset taskupussit saksin edellisen mekon kangasjämistä.


Hiukan yllättäen mekosta tuli mahtava. Ainoastaan toisen taskun kiinnittäminen oli mennyt hiukkasen pieleen ja sain korjailla sitä jälkikäteen. Myöskään netistä löytämäni vinkki siitä, että 0.7x pääntien mitta olisi sopiva pituus pääntien resorille, ei osoittautunut paikkaansapitäväksi. Käsityöneuvonnasta löytyi kanssaompelijalta apua tähänkin ja yritin kotona uudestaan 0.85x pääntien mitalla. Se toimi huomattavasti paremmin.


En uskonut hetkeäkään, että yhdistelemällä mielivaltaisesti kolmea eri ohjetta voisin heti ensi yrittämällä saada aikaan näin hyvän mekon. Ainoa huono puoli on se, että tämä on perinyt Ainolta ylöspäin kipuavan, kaulaani ahdistavan pääntien. Juuri lueskelin, kun joku kysyi vastaavaan ongelmaan apua jossain Facebookin ompeluryhmässä ja neuvoina oli lisätä korkeutta takakappaleeseen ja avartaa pääntietä etukappaleen puolelta. Ehkäpä jossain vaiheessa teen toisen samanmoisen ja kokeilen tuota muokkausta.

Oletteko muuten koskaan miettineet, miltä näyttää, kun yrittää kuvata mekkoa tuhansien hyttysten keskellä? Tältä.Neulisti

12 kommenttia:

 1. Ihana kesämekko. Nuo taskut erityisesti ihastuttivat.

  VastaaPoista
 2. 0.7x resorille, 0.85x trikookaitaleelle! Sullahan on tässä pääntiekaitale samaa materiaalia kuin itse mekko, ei semmosta resoriresoria (ribbiä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin kyllä kuumeisesti etsiä mesestä sun viestiä, jossa mua tästä valistit aiemmin, mutta en löytänyt. Netti neuvoi väärin.

   Poista
 3. Mitä yllättävää siinä on, että ajatuksella tehty vaate on sopiva ja hieno? :D Tää on mahtava!

  Ja just samaa olin tulossa sanomaan kuin Talvi, 0,7x on resorikanttauksen mitta, jos kanttaa samalla kankaalla kuin itse vaate, on kertoimen oltava suurempi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Njoo, Talvi on mua tästä joskus valistanut, mutta enhän mä sitä enää muistanut. Muistin vaan, että siihen oli olemassa joku kerroin, jota sitten yritin etsiä netistä. Ei tärpännyt, mutta sainpa onneksi korjattua.

   Mutta tuosta onnistumisesta on mun mielestä ihan luvallista yllättyä, kun ei ole vielä kauheasti kuitenkaan trikoomekkoja ommellut ja yhdistelee kaavoja melko vapaalla kädellä. :)

   Poista
 4. Tää on aivan ihana! Kelpais tosiaan mullekin :-D

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. No huomaahan joku! :D Jollei olisi ollut kiire hyttysiä karkuun, kuvaaja olisi vaatinut daideellista kuvaa, jossa kynnet on aseteltu mekon pilkkujen päälle niin, että maastoutuisivat tyystin.

   Poista
 6. I-h-a-n-a! Mä en ole aiemmin ihastunut nuihin piilotaskuihin, mutta nyt ihastuin. Aivan mahtava mekko. Ja kynnethän suorastaan hypähtivät esille. Joskus kynnet pitää jopa soinnuttaa meneillään olevaan neulomukseen.

  VastaaPoista
 7. Mahtava!! Tässä toimii kaikki. Piilotasku on yksityiskohdista lempparini :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...