torstai 30. kesäkuuta 2016

Äly hoi, älä jätä!

Siinä kohtaa, kun olen neulonut haastavaa sukkaa niska limassa puoli kolmesta iltapäivällä puoli kahteentoista illalla, olisi ehkä syytä pohtia, tahdonko tosiaan jättää yöunet väliin ja luoda silmukat seuraavaan sukkaan. Ja siinä kohtaa, kun toinen sukka valmistuu aamulla seitsemältä ja olen viimeiset kaksi tuntia pitänyt itseäni hereillä laulaen ja pitäen hyppytaukoja, joku saattaisi kysyä, onko tässä mitään järkeä. Mutta totta kai siinä on, koska kilpailu!


Mitä: Diamondback socks / Kirsten Hall
Miten: Pyöröpuikko 2.25 mm
Mistä: Invictus Yarns Adventure, 67 g
 Ravelryssa

Johan tässä vähän odoteltiinkin kisasukkia, jotka pakottavat haastamaan itseään ja opettelemaan uusia asioita. Pelkät pitsit ja palmikot eivät siihen vielä ihan riitä. Ja haastetta tosiaankin oli luvassa.


Tour de Sock -kilpailun kolmannen etapin sukat koostuvat pienistä lyhennetyin kerroksin neulottavista timanttikuvioista. Sukat näyttävät neulottaessa kovin hassuilta, koska jokainen timantti neulotaan yksi kerrallaan alusta loppuun samalla, kun loppu sukka odottaa puikoilla toimettomana. Turkasen paljon työn kääntelyä ja vääntelyä, ja siksi turkasen hidasta.


Mallin ajatuksena on katsoa, miten hauskasti erilaiset pätkärääkätyt langat voi saada käyttäytymään. Itse valitsin langaksi yhden viime vuoden kisasta voittamani vyyhdin, joka ei istu minun värimakuuni ensinkään. Siinä on sinisiä ja harmaita pätkiä sekaisin, mutta ei riittävän selkeitä raitoja tämän mallin tarkoituksiin. Malli ei siis ihan pääse tässä oikeuksiinsa, mutta sainpa pisteen joukkueelle sponsorilangan käyttämisestä.


Sen lisäksi, että sukkamalli tarjosi haasteita ihan riittämiin muutenkin, ohjeessa kehotettiin kokeilemaan vasenkätistä neulomista, jottei työtä tarvitsisi koko ajan olla kääntämässä. Niinpä yritin sitä minäkin. Hetki meni pähkäillessä, mitenkä päin lankaa kuuluu kieputella, jotta silmukat neulotuvat oikein, mutta pääsin jyvälle. Ikäväkseni jouduin huomaamaan, että koska pidän lankaa vasemmassa kädessä, joudun taaksepäin neuloessa heittämään lankaa amerikkalaiseen tapaan toisella kädellä. Hieman hidasta siis, mutta hauska kokeilu itsensä haastamisessa.


Yritin yön synkkinä tunteina useaan otteeseen ottaa aikaa ja vertailla huolella, onko nopeampaa neuloa timantit vasenkätisesti vai työtä käännellen, mutta sain joka kerta eri tuloksen riippuen sen hetkisestä vireystilasta. Kaiken kaikkiaan arvioin, että kumpikin tapa vei minulta suunnilleen saman verran aikaa, joten vaihtelin tyyliä pitääkseni itseäni hereillä.


Loppujen lopuksi sain kolmannelta etapilta kakkossijan ja nousin myös yksilökisassa hopealle. Harmillista, että se johtui vain siitä, että kisan kakkossijalla keikkuneen joukkuetoverin sukat hylättiin, koska niistä oli unohtunut yksi kaaviontoisto. Nyt saan joka tapauksessa jännittää lopun kesää oikein toden teolla sijoituksia - etenkin kun en välttämättä kahdella tulevalla etapilla pääse neulomaan sukkia ihan niin rauhassa kuin aiemmin. Että ei muuta kuin terveisiä jännän ääreltä.

Neulisti
21 kommenttia:

 1. Onpahan aika upeat sukat, ei mun kärsivällisyys riittäis tuollaiseen kääntelyyn ja vääntelyyn.. Lankakin on aika kivan väristä, mutta ei ehkä ihan pääse oikeuksiinsa tuossa mallissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas ajattelin niin päin, että malli ei päässyt oikeuksiinsa langan kanssa. :D

   Poista
 2. Mulla oli sama ongelma, eli olis pitänyt olla kirjavampaa lankaa. Sehän voi tarkoittaa vain uusintaa toisella langalla, vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle henk.koht. ei jäänyt kyllä suuriakaan himoja uusintaotteluun. Tavallaan olisi hauskaa kokeilla jollain räikeämmällä ja selkeämmin raidoitetulla langalla, mutta toisaalta sukat olivat niin työläät, etten taida jaksaa.

   Poista
 3. Meillä tämä tökkäsi älyn puutteeseen. Kisassa kun on yksin niin apuja tuntuu olevan takkusta saavan suomeksi.. Onko ajatusta mistä saisi kaaviomerkkien selitykset suomeksi? Itselle kun tuo ei avautunut edes videon ja kuvien kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa... En kyllä usko, että näistä on missään valmiita suomennoksia, kun olivat minulle suurin osa ihan uusia merkkejä ja lyhenteitä.

   Poista
  2. Olethan Ravelryssa Kahelit-ryhmässä? Siellä on varmaan eniten tarjolla suomenkielistä apua kaikille kyselijöille tähän kisaan liittyen.

   Poista
  3. Kahelit konkkaa -ryhmässä olen mutta tarvitseepa nöyrästi mennä lakki kädessä heiltä kyselemään pääryhmässä apuja, kiitos!

   Poista
 4. Noi on kyllä jotenkin tosi kauniin rauhalliset sukat. Omani näyttävät siltä, että olen vetänyt kisan happopäissäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tätä etappia ei voi vetää kuin vain happopäissään. Oli sen verran hullunhommaa. Ihan somat näistä tuli kyllä lopulta, paitsi, että ihan väärän väriset. En tunne ketään sinisen ystävää ja nämä on miehellekin liian pienet.

   Poista
  2. Musta toi on jotenkin ihana sininen. Ainakin kuvissa. Tuommoinen vesi.

   (Siis voisin ite ne ottaa, mutta epäilen, etten tule käyttämään noita omianikaan :D)

   Poista
  3. (No, ottaa ja ottaa, mutta tiedäthän, kinuta ja nyyhkyttää. Tietenkin tiedät.)

   Poista
 5. Alkuvilkaisulla näyttivät ihan liian heppoisilta tourisukilta, mutta teksti paljastikin jotain ihan muuta. Mieletön suoritus, itseltäni olisi varmasti jäänyt kesken.

  VastaaPoista
 6. Kieltämättä oli haaastava ohje. Toivon saavani tänään toisenkin puikoilta! Itsekin ensin takaperin neuloessa heitin langan kädellä, sitten jossain vaiheessa huomasinkin koukkivani sen oikealla puikolla. Oma neulos on paljon tasaisempaa ilman nurjaa, taidan siis jatkossa neuloa kantapäät noin! Tällaset ohjeet on kivoja, missä oppii uutta..

  VastaaPoista
 7. Mielestäni Neulistin sukat ovat tähän mennessä näkemistäni kisasukista kauneimmat, koska niissä ei ole niin paljon kirjavuutta. Malli ei ole yhtään minun makuuni. Kumarrus ja aplodit kaikille teille, jotka aherratte tässä kisassa.

  VastaaPoista
 8. Todella kauniit sukat minun silmiini. Ja kaikki tuo, mitä kerrot sukista ja kisaamisesta: respect, todella!

  VastaaPoista
 9. Olet kyllä ihan uskomaton neuloja! Minä en varmasti saisi näitä sukkia valmiiksi sitten millään. Enkä ole näihin liittyvien tarinoiden ja instakuvien jälkeen yhtään varma haluaisinko edes yrittää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. P.S. Ei siis sillä, etteikö malli olisi hieno, mutta jos nämä on noin hankalat kuin on kuvailtu niin taidan jättää toistaiseksi väliin.

   Poista
 10. Aikamoista menoa... Mutta sukat ovat hienot :D

  VastaaPoista
 11. Kaikkea hullua... :D Hienot on kyllä sukat, sitä ei voi kieltää.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...