maanantai 11. toukokuuta 2015

Kesähepeniä

Kolmantena mekkona Mekkotehdas aikuisille -kirjasta toteutin kesäisen kepeän Ruutin. Kirjan mekko on taidettu toteuttaa sifongista ja se näyttään enemmän juhlamekolle. Tästä meitin toteutuksesta tuli vähän rantamekkohenkinen.


Mitä: Ruut / Mekkotehdas aikuisille
Miten: Ompelukoneella
Mistä: Cottage Flower -puuvillaa, Eurokankaasta

Tämä mekko alkoi jo vähän koputella tämän ompeluamatöörin mukavuusalueen rajoja. Minua jännitti kamalasti, kun tässä piti uskaltautua ompelemaan kuminauha vyötärölle. Vaikka ihan turhaanhan sitä sitten tuli jänskäiltyä.


Ruut oli kaiken kaikkiaan tosi helppo ommeltava. Mekko koostuu tasan kahdesta palasta, etu- ja takakappaleesta. Perinteisen olkasauman sijaan kappaleet yhdistettiin jännittävästi vinosti lomittain. Tuloksena on todella kaunis olkalinja. Tykkään.


Ja se varsinainen jännärien aihe - kuminauha. Mekossa on siis kuminauha rypyttämässä mekkoa vyötärön korkeudelta. Tätä varten kuminauha ommeltiin ympyräksi ja siksakataan sitten mekkoon kiinni koko ajan kuminauhaa venyttäen. Halusin saada siistiä jälkeä ja sitä varten venyttelin ja kiinnittelin kumpparia valmiiksi ylt ympäriinsä, jotta se asettuu varmasti tasaisesti mekon ympärille. Se kannatti. Tässä näytti olevan tärkeää leikata juuri käsketyn mittainen kuminauha oman kokonsa mukaan, sillä ainakin minun tapauksessani kuminauhan sai venyttää ihan äärimmilleen, jotta se riitti mekon ympäri. Ihan hassua on se, että mittasin vyötärönympärykseni tarkkaan ja kuminauha oli juuri sen mittainen, mutta valmiissa mekossa vyötärö on minulle vähän turhan reilu. Mitä ihmettä tässä välissä tapahtui? Mekko on nyt mukavan väljä ja kevyt yllä, mutta voisin kokeilla ommella toisenlaisesta kankaasta toisen yhtä kokoa pienempänä. Ehkä jostain juhlavasta sifongista.


Ihan lopuksi valmiiseen mekkoon ommeltiin koristeeksi nauha toiselle olkapäälle. Se on ihan vain solmittu kiinni mekkoon. Kaunis yksityiskohta. Taidan olla valmis kesään. Vaan en valmis tämän kirjan kanssa, muutamia mekkoja vielä luvassa.

Neulisti

15 kommenttia:

 1. Kaunis mekko!

  Kuminauhan pituus muuttuu kun sitä venyttää ja ompelee sen päältä. Eli kannattaa ottaa oman vyötärön mukaan vähön liian tiukka mitta ja venytyksen ja ompelun jäljiltä se sitten sopii hyvin. Eri asia tietenkin on jos kuminauhan laittaa ommeltuun kujaan, silloinhan se pysyy samanlaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain tällaista epäilinkin. Pitänee tosiaan jossain vaiheessa ottaa vielä uusinta laskeutuvammalla kankaalla ja yhtä pienemmällä koolla.

   Poista
 2. Mie menin viimeviikolla kirjakauppaan mekkotehdasta ostamaan ja PAINOS OLI LOPPUNUT :O Onneksi Adlibriksestä löytyi, toivottavasti saan sen jo tällä viikolla... Sitä odotellessa voinkin ihailla siun mekkosia, ne ovat valloittavia! Tää Ruut oli miun suosikkimalli kirjasta, saa nähdä ptääkö tehdä joku helpompi ensin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla taisi käydä tuuri, sillä nyt se on kuulemma loppunut Adlibriksestäkin. Alota vaan reippaasti Ruutista. Tää ei ollut yhtään vaikea, mua vaan ihan suotta jännitti kuminauha.

   Poista
 3. Sinun vika, kohta minunkin pittää hommata tämä kirja. Ihana mekko taas... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsista. Ei ehkä kovin kamala kohtalo kuitenkaan? :)

   Poista
 4. Ihania mekkoja! Olen itsekin tuosta kirjasta jo muutamia ommellut, ja nyt kaipaisin vinkkejä lyhyistä neuletakeista, jotka sopisi mekkojen kanssa! Ideoita? Meinasin myös ommella trikoisen neuletakin, mutta ohje on vielä hakusessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekkojen kaveriksi kovasti suosituilta tuntuvat ainakin esim. Audrey in unst ja whisper cardigan. :)

   Poista
  2. Niin, ja musta Opettajatar on myös tosi kiva mekon kanssa.

   Poista
 5. Oli ihan pakko varata tää kirja kirjastosta, kun oot kehunut sen ohjeita niin helpoiksi. Ihan alkaa jo syyhyttää, että milloinkas kirjastosta tulee viesti, että kirja olisi haettavissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kuullut, että on aikas pitkät jonot tällä kirjastoissa ympäri Suomen. Toivottavasti pääset pian noutamaan sen. :)

   Poista
 6. Hienoja mekkoja, hienoa että ommellaan aikuisillekin! Kirjaa olen hipelöinyt, ehkä pitäisi hankkia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varoituksen sana, että mekkojen ompeleminen voi johtaa pienimuotoiseen addiktioon. :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...