sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Näppärät jatkot

Tässä tulee ensin pitkät pätkät höpinää yhdistelmästä neulonta ja äitiys, mutta kyllä tuolta loppupuolelta uusia neuleitakin löytyy, oikein ohjeiden kanssa. Jos ei lukuhommat innosta, niin sinne mars!

Nöttöstä odottaessani olin ihan hukassa siitä, mitä vauvalle kannattaisi neuloa. "Onneksi" oli pahoinvoinnit, väsymykset, kuukauden mittainen työmatka, työkiireitä, selkäkipuja ja loppuraskaudesta neulonnasta hetkessä kipeytyvät kädet, joten en sitten lopulta saanut koko yhdeksän kuukauden aikana tehtyä kuin pari myssyä (toinen ei mahtunut koskaan päähän ja toinen ei sopinut väreiltään muihin ulkovaatteisiin), yhdet sukat (ihanat, mutta jäi heti pieneksi), neuletakin (niin ison, että sopii vasta nyt 1,5-vuotiaana – tosin hihat on jo lyhyet) ja muutaman villavaipan (jotka nekin jäi melkein heti pieneksi). Suutarin lapsilla ei siis ollut kenkiä ja niin edelleen. Onnea olivat lukuisat Nöttöstä muistaneet läheiset, muuten oltaisiinkin oltu ihan pulassa syysvauvan pukemisen kanssa. Kiitos vielä, te ihanat!

Lapsen synnyttyä alkoi tarpeita hahmottaa paremmin ja vaikka ne toki ovat lapsi- ja perhekohtaisia, kirjoittelin kuitenkin sen hetkisten kokemusten perusteella jonkinlaista listaa siitä, mitä syys- ja talvivauvalle voisi neuloa. Itse nimittäin yritin sellaista aikanani etsiä enkä löytänyt, joten toivottavasti siitä on nyt ollut hyötyä jollekulle toiselle. Meinasin tänä talvena päivittää listaa, mutta lopulta siihen ei ollutkaan juuri lisättävää.

Ensimmäisten kuukausien aikana ei vauva antanut paljoa neulonta-aikaa, mutta rinnanlämmitin oli pakko saada ja sitä tehtiinkin sitten yhteistyössä molempien mummojen kanssa. Arjen helpotuttua alkoi neulonta-aikaakin taas onneksi löytyä. Neulevarastoista löytyi tumppujen mentävä aukko, joten hetken aikaa täällä tehtailtiin niitä sekä Nöttöselle että muutamille uusille vauvakavereille. Talvipakkasilla keksin tarvitsevamme vauvalle avattavan kypärämyssyn ja kun valmista ohjetta ei löytynyt, jouduin tekemään sellaisen itse. Näppärä-myssystä tulikin ensimmäinen Ravelryssa julkaisemani ohje.

Näppärä-myssy oli oiva pienen vauvan kanssa, mutta isommalle lapselle ei meillä enää olisi ollut sellaiselle käyttöä. Lapsen kasvaessa on tämäkin äiti keksinyt uusia tarpeita ja Näppärä-sarja sai jatkoa lapasista ja kaulurista.


Vauvalla lapasten peukaloista olisi ollut vain haittaa, mutta yksivuotiaan kanssa on ihan turha kuvitellakaan lähtevänsä ulos, jos ei lapioihin, keppeihin ja keinuun saa tartuttua. Valitettavasti tarve ei kuitenkaan vielä tuo mukanaan taitoa. Vetoketjullisista topparukkasista sain idean kehitellä lapasmalli, joka helpottaisi vanhempaa auttamaan peukalo oikeaan paikkaan. Alkuun mielessä pyöri kaikenlaisia nappiviritelmiä sun muita, mutta usein yksinkertainen on parasta ja niin tässäkin. Lapasen varsi on neulottu tasona siten, että kappale menee päällekkäin puolen ranteen paksuudelta. Pukija pääsee aukon kautta peukaloon käsiksi, mutta lapsen käsi pysyy kuitenkin visusti lämpimässä.


Mitä: Näppärä-lapaset / oma ohje
Miten: 4 mm pyöpöpuikoilla
Mistä: Hjertegarn Exclusive alpaca, 30 g
http://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/lime-gray

Mitä: Näppärä-kauluri / oma ohje
Miten: 4 mm pyöpöpuikoilla ja 4 mm virkkuukoukulla
Mistä: Hjertegarn Exclusive alpaca, 30 g
http://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/lime-gray

Lapaslankaa jäi vielä runsaasti jäljelle, joten askartelin kaveriksi kaulurin. Toiveena oli saada jotain mahdollisimman nopeasti päälle puettavaa, joten napit ynnä muut hidasteet olivat jälleen poisluettuja. Tämän saa sujautettua helposti pään yli ja se asettuu tiiviisti kaulaa lämmittämään. Hätätilassa menee myös pipona, jos yläreunan kiristää umpeen esimerkiksi ponnarilla.Lapaset toimivat ihan niin kuin pitääkin, mutta loppujen lopuksi Nöttönen ehti ennen niiden valmistumista oppia homman jujun ja peukalo on joustavissa lapasissa ollut helppo saada paikalleen muutenkin. Tällä myyntipuheella onkin hyvä jatkaa, että jos joku haluaa tehdä samanlaiset, niin ohje sekä lapasiin että kauluriin löytyy Ravelrysta.


Mukavaa kevättä itse kullekin!

Terveisin
Vyyhti

8 kommenttia:

 1. Mulla on ollut kaksi syysvauvaa ja melkein hävettää tunnustaa, että kummallekaan en neulonut juuri mitään eikä juuri mitään käsinneulottua tullut muualtakaan... Ruskovillan villaisilla mentiin aika pitkälle, esikoisella sentään oli mummonsa neuloma villahaalari alkuun käytössä. Neulojan lapsilla ei todellakaan ole... vieläkään, allekirjoittaneen taloudessa, ainakaan riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla meinaa käydä niin, että sitä vaan tekee muille lahjaksi, vähän ehkä jotain lapselle, mutta itselle ei meinaa nykyään saada mitään. No, pian on sentään valmistumassa vuoden päivät puikoilla pyörinyt villatakki, jota olisin oikeastaan tarvinnut jo silloin yli vuosi sitten...

   Poista
 2. Nerokas keksintö tuo kolo! Somat on tumput ja kauluri, saatanps laittaa puikoille heti välittömästi kun saan vapaat puikot käsille. Ja värikin ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että ovat muillekin mieleen. :)

   Poista
 3. Mahtava idea toi kolo lapasissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olin itsekin sitä mieltä, mutta Nöttösen kanssa se onkin "valitettavasti" ollut tosiaan aika turha. No, kivat ja käyttökelpoiset lapaset onneksi muutenkin.

   Poista
 4. Jee, kypärämyssy meni just lemppareihin ja neuloutuu luultavasti kaverin vastasyntyneelle. Lapaset tulee taas omalle kohta kaksivuotiaalle, kun yksillä ei oikein pärjää, kun ne on aina märät tai törkyiset. Jes. Hienoja :) Hyvä, että mainostit.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...