sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Hönöpöksyt

Suunnitteletteko te aina neuletyönne tarkkaan? Että ei tule neulottua mitään turhaa, vaan ainoastaan hyödyllisiä ja varmasti käyttöön päätyviä vaatteita? Minä yritän. Mutta toisinaan joku neulemalli iskee kuin metrinen halko - ihan siitä huolimatta, ettei tiedä, olisiko moiselle käyttöä. Tällä kertaa se oli hönöpöksyt, a.k.a. Marled mania leggings.


Mitä: Marled mania leggings / Stephen West
Miten: Pyöröpuikot 4.5 ja 5.0 mm
Mistä: Jämälankoja, 434 g
Ravelryssa

Törmäsin Steppen hönöpöksyihin instagramissa juuri ennen joulua. Ja ne räjäyttivät tajunnan. Ne ovat niin kauheat ja kahjot, että ne ovat ihanat. Lisäksi kaipasinkin jouluaatolle jotain aivotonta neulottavaa. Ja kaiken huipuksi meidän olohuone pursuilee jämäkeriä, joita tämä malli syö. Että voimatonhan mä siinä olin. Turha pyristellä vastaan, parasta vaan laittaa hönöpöksyt puikoille.


Mallin juju on siinä, että pöksyt neulotaan fingering-vahvuisista jämälangoista käyttäen koko ajan kahta lankaa yhtä aikaa. Kun langat loppuvat ja vaihtuvat eri kohdissa, raidoituksesta ei tule niin jyrkkärajaista. Siitä englanninkielinen termi marled. Että jonkin sortin marmoroidut raidat tai ainakin jotain sinne päin.


Koska ihastuin Steppe-sedän tummanpuhuviin pöksyihin, otin niistä mallia ja käytin koko ajan toisena lankana jotain tummaa. Keräsin langat kahteen isoon projektipussukkaan. Toiseen harmaita, mustia, tummia violetteja ja petrooleja. Toiseen sitten kaikkea iloista ja räikeää. Sitten vaan poimin sokkona kerän kummastakin pussukasta.


Pöksyt neulotaan ylhäältä alas. Ensin neulotaan resori ja siihen reikäkerros nyöriä varten. Takamusta varten tehdään tilaa lyhennetyillä kerroksilla, jolloin taakse muotoutuu farkkujen takamuskiilan oloinen pala. Joo, se on varmasti sen kangaskaistaleen virallinen ompeluterminimike. On on. Sen jälkeen käännytäänkin sitten neulomaan pöksyjen sisäpuolella. Kas kun housut ovat pääasiassa nurjaa pintaa, koska siinä värien sekoittuminen on vielä, noh, sekaisempaa. Mutta kukapa tahtoisi neuloa pelkkää nurjaa? Ongelma on ratkaistu helposti neulomalla oikeaa pöksyjen sisällä.


Kun tuli aika erottaa lahkeet toisistaan, säästelin hieman oikean lahkeen ensimmäisiä värejä vasenta lahjetta varten, jottei niistä heti lähde tulemaan kovin eripuraiset. Sen jälkeen napsin kyllä mitä värejä sattuu.


Lopuksi lahkeensuihin neulotaan pieni pätkä resoria. Valmista tuli! Käytin sekä yläreunan että lahkeiden joustimiin kahta tummaa lankaa (mustaa ja harmaata), jotta joustimet erottuvat lopusta housuasiasta. Nyörin tein i-cordina.


Niin. Nämä oli pakko saada puikoille. Koska pitihän jämälangoista päästä kätevästi eroon. Jännästi tässä vuosien varrella on kuitenkin kertynyt niin paljon jämiä, etten huomaa mitään eroa aiempaan, vaikka housut söivät lähes puoli kiloa jämiä. Sen sijaan oli positiivinen yllätys, että kaikesta kahjoudestaan huolimatta hönöpöksyt ovat jotenkin omalla tavallaan tosi coolit. Ja lisäksi ihanan lämpöiset. Että pääsevät ahkeraan käyttöön vähintään kotosalla, mutta luultavasti myös ihmisten ilmoilla. Ainakin, jos ensi viikon lämpötilaennusteet toteutuvat!


Tämä kuva muuten saa välittömästi päässä kaikumaan vanhan Pokemon-klassikon. 

"Meitä on kaksi, kammottavaksi. On kansamme loistavin sielultaan musta. On totuus ja rakkaus raukkoja varten on tähdet ja galaksit kuningatarten. Jessie.James. Rakettiryhmä! Me tähtäämme vasamat taivaisiin. Astu alas, tai tartumme aseisiin! Mjau - Juuri niin!"

Neulisti

21 kommenttia:

 1. Ihan mielettömän hienot! Mäkin haluun pitkät villahousut, shortsit mulla jo onkin, mutta tämmöset ne vasta komiat olisivatkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja suosittelen! Mä ajattelin ensin, että haluan neuloa nämä, mutta en kyllä osaa käyttää. Mutta nyt aion lähteä näissä huomenna töihin! :D

   Poista
 2. Ihan superupeet! :D Voin kuvitella, että näitä on ollut kiva neuloa. Jos olisin supersupernopea neuloja, neuloisin nämä äkkiä ja käyttäisin 24/7. Meillä kun on lievästi sanottuna kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä. Nää oli aika nopeat tehdä, kun koko ajan on kaksinkertainen lanka. En aio ottaa näitä pois koko viikkoon!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Tokihan näissä on jo tanssitreenejä vedetty kotosalla suljettujen verhojen takana. :D

   Poista
 4. Ihanat! Mäkin haluun villahousut! Mulla ei vaan oo jämälankoja kovin paLjon. Että jos vaikka merinosta ompelis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle jäi jämälankoja varmaan kolmiin tämmöisiin pöksyihin. :D

   Poista
 5. Nää on niin mainiot. :) Villahousuja suunnitelmissa itselläkin, tosin saa nähdä koska moinen toteutuu mutta kumminkin. :D Just semmoset kamalat (ihanat) jämäpöksyt! Kyllä näillä keleillä kelpais.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä kelpaa, tosiaan! Ajattelin koko ajan neuloessa, että en mä voi tämmöisiä oikeasti käyttää, mutta niinpä vaan ne näyttikin päällä jotenkin kieroutuneesti tyylikkäältä.

   Poista
 6. Alkaa olla koko ajan vaikeempaa ja vaikeempaa vastustaa villahousujen kutsua! Nää on mielettömät, ja samoin siun kuvat :D Rakettiryhmän iskulauseet on tuttuja, täällä kun on vanhempi ipana pokemon-fani, ja on katsottu myös noita vanhempia jaksoja. Ah nostalgiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan turha vastustella. Täytetään maailma hönöpöksyillä!

   Poista
 7. EN KESTÄ! NYT MÄKIN TARVIIN OMAT HÖNÖPÖKSYT!

  Lisähuomioita:

  - Ihan parhaat kuvat. Ikinä. Parhaat. Missään. Ansaitset mitalin.
  - Mäkin osaan nykyään tuon ritirimpsun à la Pokemon, koska tyttäreni on siirtynyt My Little Ponysta suoraan Pokemonin pariin. Se näkyy muutenkin arjessa. Eilen hän sanoi minulle, että "koulutuksesti on puutteellista". Epäilen taskumonstereiden vaikutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänestän, että aloitamme hönöpöksyjen maailmanvalloituksen/vallankumouksen välittömästi!

   Lisähuomioita:
   -tyttäresi on ihan paras.

   Poista
 8. Mahtavat! Olisikohan näissä kohde minunkin jämilleni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehdottomasti! Olispas mahtavaa, jos kohta kaikki kulkisivat hönöpöksyissä ympäri kyliä.

   Poista
 9. Sulla on kyllä niin ihana tyyli kirjoittaa, oot tosi inspiroiva ja aito! Vaikka omalla kohdallani käsityöt on tasolla perusvillasukka ja -lapanen, ja se riittää minulle, on ihana lukea postauksiasi upeista töistäsi ja imeä innostusta myös omiin väkerryksiin. Ihanaa kevään alkua Torniosta! T. Iida

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Tällaiset terveiset todella lämmittää mieltä. Ja sehän on niin, että itse kukin saa neuloa just niin helppoja tai haastavia projekteja kuin itse tykkää. Iloa sen harrastuksen on tarkoitus tuottaa. :)

   Poista
 10. Mainiot pöksyt!

  Mulla on marled-peittoprojekti meneillään, erivahvuisia jämiä 2-3 kertaisena. Räsymattoestetiikkaa kodinsisustukseen.

  VastaaPoista
 11. Kuten jo kommentoinkin niin kyllä on käheet! Mäkin tartten tuommoiset! Heti meen selvittelemään löytyiskö mun peffalle sopivaa kokomitoitusta :D.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...