keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Haiku

Puikkojen kilke,
silmukoiden tanssia.
Nauti hetkestä.

Sain keväällä suuren kunnian suunnitella tämän vuoden Jyväskylän kesän neulefestareiden etkoiluhuivin. Ideana siis on, että koska kukaan ei millään tahtoisi kestää odottaa festareita heinäkuuhun asti, odotusta helpottamaan järjestetään yhteisneulonta, eli KAListelu. Ja tällä kertaa meikäneuloja sai suunnitella huiviohjeen tätä etkoKAListelua varten.


Mitä: Haiku / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 4.0 mm
Mistä: Tukuwool Fingering, 157 g
https://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/haiku

Festareiden etkoKAListelu toimii siten, että huiviohje on suunniteltu tietylle langalle ja ostaessaan huiviin langat TitiTyystä, saa samalla huiviohjeen. Tällä kertaa langaksi oli valittu TitiTyyn oma, iki-ihana Tukuwool. Nappasin mukaani pari vyyhtiä väreissä Runo ja Ujo, ja pistin mietintämyssyn päähän.Halusin suunnitella langalle rennon, mutta näyttävän huivimallin. Mallissa pitäisi tapahtua, jottei neulominen käy tylsäksi ja kuitenkin sen pitäisi olla helppoa ja rentouttavaa. Tukuwoolin kuohkeus alkoi kuiskailla sopivansa erityisen hyvin briossin, eli kaksivärisen patenttineuleen, kaveriksi. Siitä se ajatus sitten lähti.


Tykkään neuloa kaksiväristä patenttia ja ainaoikeaa, joka siihen usein yhdistetään. Useimmiten vaan briossin kaverina neulotaan sellaista ainaoikeaa, jossa raitojen väri vaihtuu joka kerroksella ja lopputuloksessa värit näyttävät aika sekavilta. Halusinkin nyt suunnitella huivin, jossa vaihtelevat briossi ja ainaoikea, joka raidoitetaan ihan tavalliseen tapaan kahden kerroksen raidoilla. Niinpä mallista tuli mukavan graafinen: ainaoikea muodostaa vaakaraitaa ja briossiosiot pystyraitoja.


Huivin malli on epäsymmetrinen kolmio. Sen neulominen aloitetaan kolmion kapeasta ylänurkasta ja hissukseen lisäillään silmukoita. Kun kolmion pinta-ala alkaa olla riittoisa huiviksi, poimitaan kolmion alareunasta silmukat ja neulotaan patenttineuleinen chevron-reunus.


Pidän lopputuloksesta hirmuisesti. Malli on kaiken lisäksi toimiva monilla erilaisilla värikomboilla. Itse harrastan näitä puuterisia, haaleita yhdistelmiä, mutta briossin ja ainaoikean graafiset raidat näyttävät tosi kivoilta myös vahvan kontrastin väreissä.Ja jos kaksivärisen patentin neulominen ei ole tuttu juttu, niin tein aiheesta pienen ohjevideon, jolla näkyvät kaikki tässä mallissa tarvittavat briossikikat.


Lähtekääpä siis mukaan KAListeluun. Ohjeen saa lankojen mukana TitiTyystä (tai festareiden jälkeen Ravelry-puodistani) ja täältä löytyy KAListelun keskusteluketju, jossa voi hehkutella, jakaa onnistumisen iloa tai kysellä vaikka apuja silmukoiden selättämiseen. Somessa KAListelu löytyy avainsanalla #jklknitfesthaikukal ja festareilla napataan sitten yhteiskuvaa huiveista.

Neulisti

15 kommenttia:

 1. vau, ihana, ainoa pulma että oon langan ostolakossa ja pelkän ohjeen saa sitt vasta joskus, nyt joutuu miettimään ryhtyykö rikkuriksi. reunaanhan vois kokeilla jotain muutakin, kun jokin reunassa häiritsee miun silmää, jokin ei ole tasapainossa, no se on miun silmien vika. mutta ihana malli, tässä ihan oottaa jo kuvia muilla väreillä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muakin houkuttaa kovasti neuloa toinenkin Haiku. Mutta taida odottaa festareiden yhteiskuvaan asti, niin voin kätevästi poimia siitä sitten parhaan väriyhdistelmän.

   Poista
 2. No nih, päästös tuli tehtyä ja Valoa ja Ruuraa tilattua. Huivi on kerrassaan ihana!

  VastaaPoista
 3. Ihana! Nyt pitäisi vain osata valita kiva väriyhdistelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se on kaikilla ongelmana! :D Tuku on kyllä siitä huisi lanka, että ne ihan kaikki värit sopivat yhteen keskenään. Että koetapa siinä sitten valita, mikä olisi paras kahden värin kombo, kun niitä on...öö...812!

   Poista
 4. Onpas kiva huivi! Ostan ohjeen sitten, kun se tulee Ravelryyn, sen verta epäilyttää tuo Tukuwool... Mulla on superherkkä iho, erityisesti kaulalla ei voi oikein käyttää mitään villaa... Ja väreiksikin olisi kiva valita jotain muuta kuin musta ja harmaa, joten senkin puolesta kiva nähdä ensin muiden valintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on aina niin makuasioita. Toiset tykkää rouhean villaisesta ja toiset pehmoisesta. Onneksi langoissa on valikoimaa kaikille. :)

   Poista
 5. Todella kaunis! Haluan ehdottomasti ostaa ohjeen, kun se tulee myyntiin. Tukuwool ei minulle käy. Onhan ohje myös suomenkielisenä myynnissä, tässä on muutenkin haastetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teen aina ohjeeni sekä suomeksi että englanniksi.

   Poista
 6. Ihana ohje! Itse ostin tukua väreissä Ujo ja Rae. Loin silmukat ja enempää ajattelematta valitsin pääväri 1 ja 2 "väärinpäin", eli alkuun tumma Rae alkoi muodostaa pystyraitoja. Jouduin purkamaan huivin siis alkuun saakka, koska harmaa ei noussut esiin yhtä hyvin kuin liila.

  Vaikka huivi siis onnistuu joka tapauksessa, oli värit miten päin vain, jäin itse toivomaan että jossain ohjeen tekstissä lukisi että värin 1 kannattaa olla se vaaleampi/värikkäämpi, joka nousee taustasta esiin paremmin. Voi olla että joku muukin kamppailee tämän saman asian kanssa. :) Toinen asia jonka huomasin on se, ettei reunassa kannata kiristää lankoja oikeastaan ollenkaan, koska se vetää itse huivia supulle, ei kiva. Toivottavasti tilanne oikenee pingotuksessa.

  Mutta ohjeesta: olen rakastunut, sekä malliin että lankaan. <3 Suunnittelen jo seuraavaa huivia tällä mallilla, vaikeinta on värikombon valinta. :D Lämmin kiitos siis sinulle sekä mallusta että langasta, olen oppinut paljon uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tykästyit malliin. Ja Tuku kuuluu minunkin suosikkilankoihini! Laskin, että Tukuwool tarjoaa tähän huiviin yhteensä lähes 1000 värikomboa, että siinä sitä on valitsemista. Taidan itsekin tehdä toisen, kunhan saan värit päätettyä.

   Huivin reunan pitäisi kyllä aueta aika nätisti pingotuksessa. Toisaalta pieni kiristäminen oikeastaan kuuluu asiaan, koska se tekee huivin yläreunasta kauniin kaarevan, eikä valmis huivi ole sitten ihan suorasivuinen kolmio.

   Poista
 7. Päätin rohkaistua kokeilemaan briossia. Väreinä Lehto ja Taate.Katsotaan miten mummin käy.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea matkaan! :) Briossi on kyllä sellainen "annoin pikkusormen, se vei koko käden" -viekoittelija että.

   Poista
 8. Hei, ostin Haiku-huivin ohjeen, jään aina kiinni tuohon nelos osion toiseen kerrokseen NP. Siinä ei silmukat täsmää mitenkään tuossa aloituksessa. Olen tarkistanut että osiossa 3 on 69s. Olen purkanut osion 4 jo monta kertaa, eikä se onnistu. Mitä teen väärin, onko ohje oikein, auta🙏

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...