perjantai 7. marraskuuta 2014

Jämälankavillasukkajoulukalenteri tulee jälleen! / The Scrap Yarn Sock Advent Calendar is here!

Yleisön pyynnöt on kuultu. Jämälankavillasukkajoulukalenteri tekee paluun ja korottaa panoksia. Jos tempaus ei ole tuttu ennestään, täältä voi käydä tutustumassa viime vuoden joulukalenteriin.


Tervetuloa taas tuhoamaan jämälankoja sukkaneulonnan ja joulunodotuksen parissa. Viime vuoden tapaan luvassa on armotonta käskytystä ja valmiit raitasukat jouluaattona. Panoksia on kuitenkin korotettu ja halukkaille on tarjolla myös kirjoneuleraitoja. Kalenteri on tänä vuonna myös kaksikielinen. Te voitte edelleen neuloa sukkanne suomenkielisin ohjein, mutta tarjoamme osallistumismahdollisuuden myös englantia taitaville neulojatovereille ympäri muailman.

Blogin yläreunasta ja tämän linkin takaa löytyy ohje varpaista varteen -sukkiin afterthought-kantapäällä. Voit neuloa sukat haluamasi paksuisesta langasta, mutta ohjeen silmukkamäärät soveltuvat fingering-vahvuiselle (400m/100g) langalle ja tiheydelle 32s=10cm. Sukat tulevat etenemään hieman eri tahtia ja tämän takia niitä ei voi neuloa yhdellä pyöröpuikolla, joten varaathan kahdet sukka- tai pyöröpuikot.

Joulukalenterin ajan blogiin ilmestyy joka aamu klo 04.00 ohjeet päivän raidan neulomiseen. Päivämäärä määrää kerrosten lukumäärän ja me ohjeistamme, kuinka päivän väri valitaan. Kutakin päivää kohden neulotaan siis eripaksuinen raita. Päivän värivalintojen suhteen ei kannata olla turhan tiukkapipoinen. Jos varastosta ei löydy juuri oikean väristä lankaa, valitse lähin mahdollinen. Tällä kertaa mukana on ajoittain myös kirjoneuletta. Sitäkään ei kannata säikähtää, vaan sen voi halutessaan korvata ihan tavallisella raidalla. Kärjet, kantapäät ja varren resorit tehdään erikseen. Sukkien räsymattoista yleisilmettä rauhoittaakseen, ne voi tehdä kaikki samalla värillä. Jos sukkiinsa kaipaa vielä enemmän yhtenäistä ilmettä, voi jokaisen väriraidan väliin neuloa yhden kerroksen kärkien ja kantapäiden värillä.

Kaikki tarvittavat ohjeet varpaista varteen -tekniikkaan, jälkikäteen tehtyihin kantapäihin ja raitasukkien langanpäiden päättelyyn löytyvät tuolta sukkaohjesivulta ja osa käydään vielä sukkien edistyessä tarkemmin läpi. Niitä ei siis tarvitse etukäteen osata.

Käskytystä seuraamalla saamme kaikki omannäköiset sukat ja olisimme valtaisan iloisia, jos nappaisit kuvan valmiista sukistasi ja lähettäisit sen meille, niin kokoamme sukkakuvista kollaasin. Viime vuoden sukkakollaasia voi ihastella täällä. Joulun jälkeen arvomme taas halukkaiden kesken omat kalenterisukkamme (kokoa 38).

Joulukalenterin etenemistä voi seurata blogin lisäksi myös Facebook-sivullamme ja alla olevan linkin takaa ohje löytyy Ravelrysta.


Joulunodotusta odotellen,
Vyyhti & Neulisti

========================================================================

Welcome to the Scrap Yarn Sock Advent Calendar! Do you have heaps of fingering weight scrap yarn lying around? Here's your chance to put some of it to good use and get you a pair of cozy rag rug stripe socks.


As you have probably noticed, our blog is in Finnish but not to worry; for the duration of the advent calendar, the posts related to it will also be in English. The basic idea is that we will give you instructions for your basic toe up socks and then every day during the advent calendar you'll find instructions for choosing the color of the next stripe here on this blog. If you wish, you can check out last year's calendar posts here - though they are in Finnish.

In the top bar of the blog and behind this link are instructions for toe up socks with an afterthought heel. You can knit your socks with the yarn of your choosing but the instructions are written for fingering weight yarn and 32sts=10cm/4" gauge. The socks will proceed at a different speed so you will need two circular needles if you wish to use magic loop technique.

Every day starting December 1st, at 4 a.m. (UTC+2) we will post the instructions for choosing the stripe color of the day. The date determines the number of rows for the stripe and we determine the color. So you will have a different sized stripe to knit each day. You shouldn't feel too constricted with the color instructions. If you don't have the exact color you need, just use the one closest to it that you have. Also, some days may contain stranded knitting but if you feel it's a bit hard, you can skip the stranded part and knit a regular stripe instead.

The toes, heels and cuffs aren't included in the color instructions so you can use a color of your choice. To get a more unified look for your socks, you can use the same color for all of them. If you feel like you would still like a calmer look, you could always knit one row in your toe color after each day's stripe.

All the needed techniques are instructed in the pattern and some more detailed directions are given as we come to those parts in the socks. So don't worry, you don't need to know them in advance.

By following this advent calendar, we should all end up with unique looking socks on Christmas eve. We would absolutely love it if you could send us a picture of your finished socks so we can make a collage of them. Also, for those that want to participate in a giveaway, we will have a raffle for our own socks (size 38, that is UK 5, US 7.5) after Christmas.

The pattern can be found in Ravelry behind the link below.


With waiting for Christmas greetings,
Vyyhti & Neulisti
(Skein and Knittist in English) 

59 kommenttia:

 1. Jeeeeeeeeeee. .mie oon niin mukana tässä.

  VastaaPoista
 2. Saako seurata ohjeita mutta tehdä normi tyylillä nilkasta alaspäin? :) Ei oo tuo varpaista ylöspäin minun juttuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan toki! Tällöin joutuu vähän laskeskelemaan, jotta sukista ei tule liian pitkät tai liian lyhyet, mutta sukkaohjeen lopussa on tästä aiheesta opastusta.

   Poista
 3. Oi miten kiva - tietysti olen mukana!!!

  VastaaPoista
 4. Jipii! Ehdottomasti mukana taas!

  VastaaPoista
 5. Upeaa! Viime vuonna olin mukana ja ehdottomasti tänäkin vuonna:)

  VastaaPoista
 6. Mukana ja toive, että ohje ilmestyisi jo puolilta öin, niin voisi ennen töihinlähtöä (lähden yleensä noin klo 2) tehdä päivän "urakan" valmiiksi :)

  VastaaPoista
 7. Mukana tänäkin vuonna :) Tää on mun lemppari joulukalenteri :)
  Viime vuotiset sukat on kovassa käytössä.

  VastaaPoista
 8. Ihanaa! Taidan yhdistää tähän Handusta tilaamani sukkalanka-joulukalenterin langat, tuleekin tuplayllätysjoulukalenterivillasukat :D

  VastaaPoista
 9. Jee! Minäkin olen mukana. Oli tämä viime vuonna niin kivaa.

  VastaaPoista
 10. Jee! Lankoja on hamstrattu koko vuosi juuri tätä varten ;)

  VastaaPoista
 11. Jippii! AIkaisempi toiveeni kirjoneuleista meni läpi!

  VastaaPoista
 12. Mahtava homma! Minä yritän epätoivoisesti päästä neulemaan kalenteria tänä vuonna!

  VastaaPoista
 13. Kivaa!!:) Lankakeriä onkin päässyt kertymään.

  VastaaPoista
 14. Ihanaa! Kahdet viimeksi, nyt kolmet. Pitää hakea lisää puikkoja...

  VastaaPoista
 15. Viime vuodesta viisastuneena taidankin päivämäärän sijaan neuloa 'kuinka monta yötä joulupäivään' -määrän kerroksia, niin ei aattopäivälle osu huikeat 24 kerrosta vaan vain yksi vihonviimeinen kalenterikerros ��

  VastaaPoista
 16. Voi miten ihanan paljon teitä on jo nyt täällä ilmoittautuneena mukaan. Me ei malteta Vyyhdin kanssa odottaa, että kalenteri pääsee varsinaisesti alkamaan. :)

  VastaaPoista
 17. Viime vuonna mulla tökkäsi tuo varpaista aloittaminen. Uskaltaisinko yrittää uudelleen tänä vuonna, josko pääsisin pidemmälle. Muutoin tosi kiva haaste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai uskallat! Jos nyt ihan hirveästi alkaa tökkiä, niin voihan tämän tehdä varrestakin alkaen, jos vain jaksaa vähän laskeskella.

   Poista
 18. Kuulostaa hauskalle! Lähden mukaan, vaikka paksummalla langalla joudun varmaan neulomaan :)

  VastaaPoista
 19. Taidan lähteä myös mukaan. kuulostaa kivalta :)

  VastaaPoista
 20. Oi oi! Tänä vuonna mä niin ehdin mukaan! Jee! Ja näistä tulee sitten ekat sukat varpaista varsiin. Pitänee hieman harjoittella ettei heti alkutuska vie intoa tästä projektista! :D

  VastaaPoista
 21. Minäkin aion ehtiä tänä vuonna mukaan. Villiputin idea kuulostaa kopsaamisen arvoiselta.

  VastaaPoista
 22. Kuulostaa niin kivalta, että on varmaan aivan pakko lähteä mukaan.

  VastaaPoista
 23. JEE! Tätä on odotettu. Eikö jo voisi kurkistella luukkuihin... :D

  VastaaPoista
 24. This is such a great idea! I am definetly in!

  VastaaPoista
 25. Jee! Tänä vuonna aion olla mukana! Viime vuonna lahjaneulomukset veivät mehut ja kalenteri jäi toteuttamatta, mutta nyt olen päättänyt raivata tälle tilaa :)

  VastaaPoista
 26. Oli niin kivaa viimevuonna että mukana taas nytkin. Eikun lankoja keräämään kätköistä ja näkyviltä koppaan odottamaan vuoroaan ja tässähän ehtii vielä kyselemään tutuiltakin langanjämiä.

  VastaaPoista
 27. Löysin tämän jutun sattumalta, mutta innostuin heti. Mukana ollaan!

  VastaaPoista
 28. Tätä pittää nyt kokkeilla, kun varvasalotus on jäänyt kokeilematta. Mukaan rynnin ja nyt penkomaan keränsyttyröitä. JEEES,,,,:D

  VastaaPoista
 29. Voiko aloittaa varresta tekeen?
  Raidoitus/kuviointi tosin tulee päin vastoin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki voit neuloa sukat myös varresta varpaisiin. Silloin joudut vähän laskeskelemaan, jotta saat sopivan mittaiset sukat, mutta tuolla ohjesivun lopussa on vinkit niihin laskuihin. Raidoituskin tulee silloin toisinpäin, eli lyhyimmät raidat ovat varressa ja pisimmät jalkapöydässä. Mahdollisten kirjoneulekaavioiden kanssa pitää vaan muistaa sitten kääntää kaaviot ylösalaisin, jotta ovat valmiissa sukissa oikeinpäin. :)

   Poista
  2. Syteen tai saveen: mää kokeilen! :D

   Poista
 30. Minäkin aion nyt mukaan ensimmäistä kertaa! Tää on tosi kiva juttu, kun meille värkkääjillekin joku nähnyt vaivaa ja keksinyt tällaisen idean. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
 31. Nyt ei mene miun ymmärrykseen, en tiedä johtuuko siitä kun kyseessä on varpaista aloitus. Ohje on 38 koon jalalle, itsellä on koko 43 - jos siis haluan kalenteripäivien raitojen olevan ohjeiden mukaiset, teenkö tuosta kärjestä pidemmän/enemmän kierroksia ennen 1.luukun "virallista" väriä jotta saan isomman sukan.. vai teenkö kantapään myöhäisemmäksi, jolloin varsi lyhenee. jaiks! :<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ohjeen mukainen 60s on sinulle sopiva sukkien ympärysmitaksi, niin silloin ainoa ero on tosiaan pituudessa ennen kantapäätä. Tällä tavoin varsista tulisi lyhyemmät kuin meidän pienempikinttuisten sukissa. Jos haluat omiin sukkiisi pitkät varret, mutta kuitenkin tehdä raidat justiinsa ohjeistuksen mukaan, niin suosittelen tosiaan neulomaan kärkiin ylimääräistä pituutta (ei siis enempää lisäyksiä, mutta pituutta lisää). Varsien pituutta voit venyttää tekemällä resoreista korkeammat.

   Poista
  2. Okei, sitten ajatukseni sanoi ihan järkevästi. Täytyykin siis kokeilla tätä ja lisätä senttejä useampi lisää tuohon kärkeen. Kiitos ! :)

   Poista
 32. Kaapeissa nallea ja seiskaveikkaa, mutta ovat vähän paksumpia mitä tässä ohjeistetaan. Onnistuuko noilla? Mukana ekaa kertaa, viimeiset joululahjasukat sopivasti valmistuvat ennen kalenterin alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän puolestamme sukat saa tehdä niin kuin itse parhaaksi näkee. Kalenterin pääajatuksena on määrätä raitojen korkeus ja päivän raitaväri. Jos haluat käyttää paksumpaa lankaa, saat pidemmät sukat. Viime vuonna muutama neuloi sukkansa Nallen ja Seiskaveikan paksuisista langoista ja saivat polvisukat.

   Poista
 33. Minäkin tulen mukaan! Linkkaan tänne omasta blogistani.

  VastaaPoista
 34. Tähän on pakko osallistua!
  Meinas jo yksi päivä karata käsistä.

  VastaaPoista
 35. Mukana! Aivan ihana idea :)

  VastaaPoista
 36. Kiva juttu,koitan pysyä mukana:)

  VastaaPoista
 37. What a great way to celebrate the season!

  VastaaPoista
 38. Mukana ollaan vaikka vielä ei ole silmukkaakaan puikoilla.Mutta kunhan saan alkuun niin kyllä saan teidät muut kiinni:)

  VastaaPoista
 39. Mukana ollaan, ja ihan koukussa :-) Neljä luukkua valmiina, ja herätys pitäneen laittaa aamuvarhaiseen joka aamu.

  VastaaPoista
 40. This sounds like so much fun! Thanks for leading!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...