perjantai 5. elokuuta 2016

Kolme kärpästä kerralla

Jotenkin tuntuu, että on tullut sanottua näin aika monesti, mutta jälleen kerran neuloin maailman parhaan paidan. Tai tavallaan kolme paitaa. Siltä se ainakin näyttää.


Miten: Pyöröpuikot 3.5 ja 4.0 mm
Mistä: DyeForWool Merino Silk Fingering + Madelinetosh Merino Light + Handmaiden Fine Yarn Casbah, 177 + 60 + 33 g
Ravelryssa

Olen haaveillut tämän paidan neulomisesta vuosia. Se on vain odottanut täydellistä väri- ja lankayhdistelmää. Lopulta lopetin jahkailun, kun tarvitsin jotain simppeliä sileää neulottavaa leffaan.


Kaivelin lankavarastosta yhteensopivia sävyjä ja punnitsin keriä hartaasti. Tähän paitaan kun voi käyttää jämiä, muttei ihan niitä pienimpiä. Minulla kului päällimmäiseen paitaan kahta eri vihreää merinosilkkiä 97 ja 82 g, yksiväriseen paitaan Toshin Merino Lightia 50 g ja alimmaiseen raitapaitaan vihreää Merino Lightia 10 g ja vaaleaa Casbahia 33 g. Tuo Casbah pääsi lopahtamaan kesken, kun jäljellä oli enää viitisen kerrosta neulottavaa. Onneksi neulojatoverin stashista löytyi lisää ja sain hätälankakuljetuksen heinäkuussa vietetyille neulefestareille.


Neuloja voi sitten joskus toisinaan olla ihan pöhelö. Aloitin päällimmäisen paidan neulomisen stashista löytyneillä langoilla, mutta ne riitelivät kokonaisuuden kanssa ja päätyivät purkuun. Hädissäni tilasin netistä toiset langat tilalle - lähestulkoon tasan samoissa väreissä kuin ne alkuperäisetkin. Ja silti, pienen pienillä sävyeroilla voi olla suuri merkitys, koska nämä saman väriset, mutta aavistuksen eri sävyiset langat sopivat paitaan täydellisesti.


Pureudutaanpa sitten itse pihviin, eli neulemalliin. Paita neulotaan alhaalta ylöspäin (luitte oikein!) ja eri paitakerrosten helmat muotoillaan lyhennetyillä kerroksilla. Vartalo-osa jätetään odottamaan, hihat neulotaan välissä kainaloihin asti, yhdistetään vartalo-osaan ja yläosa neulotaan lopuksi yhtenä kappaleena. Helmassa ja hihoissa luodaan illuusio kolmesta eri paidasta sillä, että seuraavan paidan alkuun neulotaan muutama kerros sileää, joka saa rullautua reunukseksi ennen kuin alemman paidan silmukat neulotaan yhteen seuraavan osion kanssa.


Mälsää tässä oli neulomissuunta, loputtomat pääteltävät langanpäät, raitalankojen kuljettaminen lyhennetyissä kerroksissa ja koko. Päädyn useimmiten valitsemaan kaikista paita- ja takkiohjeista L-koon. Tällä kertaa aloitin neulomisen M-koossa ja muutaman kerroksen resoria neulottuani totesin minua mahtuvan paitaan kaksin kappalein. Tämä yksilö on lopulta neulottu XS-koossa. Enkä suinkaan ole ainoa, jonka mielestä mitoitus on hiukan runsas. Paita ei tässäkään koossa ole tiukka kuin hihoista.
Lisäksi olisin toivonut pääntien paitavaihdosten toteutettavan samaan tapaan kuin helmassa. Nyt ennen osion neulomista tehtiin vain muutama kerros nurjaa, mutta tästä ei jää yhtä vahvaa kuvaa kolmesta eri paidasta. Pääntiellä olisi voinut neuloa muutaman kerroksen sileää, päätellä silmukat ja poimia sitten seuraavan osion silmukat muutamaa kerrosta alempaa, nurjalta puolelta. Olisihan siitä ollut vaivaa, mutta lopputulos olisi minusta toimivampi niin. Jos (ja kun) neulon paidan joskus uusiksi, kokeilen tuota.


Yllä mainittujen sijaan paidassa maailman parasta onkin sitten ihan kaikki. Illuusio kerrospukeutumisesta, mahdollisuus käyttää jämälankoja, loputtomat mahdollisuudet eri värikomboihin, ylipitkät hihat. Jos tekemisessä olikin muutama kurja puoli, valmiin paidan käyttäminen sen sijaan on maailman parasta. Muistinko sanoa riittävän monesti, että tämä on maailman paras paita? Näitä täytyy tehdä lisää. Mikään paita ei ole ehkä koskaan ollut näin ihana päällä. Asiaa ei ehkä myöskään hankaloita merinosilkki pääasiallisen paidan materiaalina.Koska paidan helma muotoiltiin epäsymmetriseksi lyhennetyin kerroksin, myös hihat kaipasivat mielestäni vähän epäsymmetriikkaa (joo, se on ihan oikea sana). Ohjeen mukaan ne olisi neulottu identtisiksi, mutta minä tein toiseen hihaan alimman osion lyhyemmäksi. Lopputulos on hienovarainen, mutta korostaa minusta kivasti paidan rentoutta. Ensi kerralla voisin myös tehdä hihoihin enemmän lisäyksiä kuin tässä XS-koossa. Niistä tuli hiukan turhan kireän näköiset.


Neulokaatten kaikki muutkin tämä paita, se on maailman paras.

Neulisti

24 kommenttia:

 1. Turhaa et ylistä paitaa parhaaksi! Se näyttää aivan mielettömän hyvälle ja varmasti tuntuukin (kun lankavalikoimaa katsoo). Upea paita ja upeat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää paita ei varsinaisesti tee kipeää päällä. ;)

   Poista
 2. Ihanat eritoten noi hihat! Rakastan ylipitkiä hihoja! Ja 3/4-mittaisia. Sopivan pituiset hihat sen sijaan on yksinkertaisesti väärin :D

  Ja muutenkin on hieno paita, hyvillä väreillä.

  VastaaPoista
 3. On se hieno! Upea kuvausympäristö myös löytynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kuvat on napsittu Skotlannissa, Glencoessa.

   Poista
 4. Tosi herkku neulomus!

  VastaaPoista
 5. Sun värivalinnat tässä paidassa on käsittämättömän ihanat. Ilmeisesti kannatti vängätä niiden kanssa. Hihat ja koko paita näyttää ylimukavalta. Vaikka eihän semmoista ole olemassakaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä niitä saikin huolella mallailla ja tosiaan purkaakin pois, jotta sai täydellisen kombon aikaan.

   Poista
  2. Mulla ihan samat mietteet kuin Namilla! Ihan täydellinen onnistuminen värien kanssa! <3 Ah ylipitkät hihat myös.

   Poista
 6. Ihana paita!
  Toi on mullakin jonossa ollut jo hyvän aikaa, pitää saada toinen paita ensin tipahtamaan puikoilta :-)

  - Murmelita

  VastaaPoista
 7. Aivan törkeän nätti paita! Tahtoo kans! :)

  VastaaPoista
 8. Tätä mallia olen katsonut ennenkin, mutta nämä sinun värivalinnat ovat varmaan kauneimmat mitä olen nähnyt. Todella ihana paita, ja voin vain kuvitella mikä ihanuus käyttää! Kunhan olisi aikaa aloittaa uutta, tätä mallia tahdon kokeilla itsekin.

  VastaaPoista
 9. Ihana paita! Mä olen neulonut tämän silloin kun se ilmestyi ja koossa M. Olen kyllä paitaa pitänyt, vaikka se onkin aivan liian suuri. Taidan olla rohkea ja neuloa uuden eri väreissä ja rohkeasti koossa XS, sun mallin mukaan. :)

  VastaaPoista
 10. Neuloisin, jos osaisin, mutta täytyy vain tyytyä ihailemaan tuota kaunista, ihanaa, mahtavaa, upeaa lopputulosta.

  VastaaPoista
 11. Vau! En ikinä jaksaisi neuloa tuollaista, kärsivällisyys ei vaan riittäisi... Mutta huikean hieno paitahan se on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän jaksoi hyvin neuloa, kun koko ajan tapahtui jotain mielenkiintoista.

   Poista
 12. Fiilistelen värivalintojasi ja maisemia kuvien taustalla. Puhdasta ihanuutta.

  VastaaPoista
 13. Eikäää, mäkin haluan tällaisen! Oon pitkään kattellut tota mallia mutta en oo vaan saanut aikaseks, kun pitäs niin monta väriä päättää :D Ja sopii muuten aivan superhyvin toi keltainen pitsipaidan helma tuonne alle! Ihanan rauhalliset värit muutenkin, tossa paidassa tapahtuu jo niin paljon, että tää miellyttää kontrastinsa vuoksi kovasti :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...