tiistai 25. lokakuuta 2016

Korkea aikakin

Sain alkusyksystä Puikkomaisterin lapaskirjan arvosteltavaksi. Kiitos siitä! Halusin ennen arvostelua neuloa kirjasta ainakin yhden mallin, mikä tietysti kaikkien väitöskiireiden keskellä venähti. Mutta nyt on valmista. Alla juttua Jaana-kämmekkäistä, koko kirjan arvostelun voi lukea täältä.


Miten: Pyöröpuikko 2.25 mm
Mistä: Jämälangoista, 52 g
Ravelryssa

Koska jämälankoja on aina kiva tuhlata, valikoin kirjasta kaikkein monivärisimmän mallin, afrikkalaisvaikutteiset Jaana-kämmekkäät. Ja kuten jämäprojekteissa aina käy, jämät eivät kuluneet loppuun tälläkään kertaa. Onneksi on aina puff-peitto, johon upottaa viimeiset metrit.


Vaikka yleensä olen epävärien kannalla aina ja kaikessa, kirjan iloisen väriset mallikämmekkäät houkuttelivat valitsemaan vaihteeksi räikeämpiä värejä. Tietysti onnistuin hyvästä yrityksestä huolimatta valikoimaan varteen toisistaan erottumattomia värejä. Ette ehkä usko, mutta näissä ihan oikeasti on seitsemää eri väriä.


Kämmekkäät lähtivät jouhevasti liikkeelle, mutta kolmen värin kirjoneule oli ajaa neulojan lakkoon. Ehkä ensi kerralla muistan, että en kertakaikkiaan pidä siitä. Kaksivärinen kirjoneule kulkee sujuvasti ja on mukavaa, mutta kolmannelle langalle ei enää löydy luontevaa paikkaa sormien välistä ja joku väri on aina muita löysemmällä. Pitäisi ehkä kokeilla langanohjainta. Onneksi kolmen värin kerroksia ei ollut toivottoman montaa.


Vaikka kämmekkäät itsessään olivat kiva neuleprojekti, ohjeessa on virheitä, joita ei erratassa mainita. Kovin ikävää on esimerkiksi se, kun kaavion päätteeksi käsketään päätellä silmukat ja jättää pitkä langanpää, jolla tikkailla musta reunus paikoilleen. Paitsi, että koskaan ei käsketty saatikka neuvottu neulomaan mitään mustaa reunusta. Kuvasta sen kyllä näkee, mutta se ei varmaan auta kuin kokeineita neulojia. Kuvassa reunus näyttää sileältä neuleelta, jonka on annettu rullata makkaralle. Itse tein tähän i-cord-päättelyn.


Ohjeen mukaan lopuksi poimitaan silmukoita aloitusreunasta ja neulotaan niihin i-cord-päättely. Tein ensimmäisen kämmekkään ohjeen mukaan, mutta toisen kohdalla aloitin suoraan i-cordilla, jonka reunasta poimin sitten silmukat suljettuna neuleena neulomista varten. Jälkimmäisen kämmekkään reunasta tuli siistimpi ja joustavampi, eikä lopuksi tarvinut poimia mitään silmukoita.


Kaiken kaikkiaan kämmekkäistä tuli somat ja iloiset. Mutta jos minua joku neuleohjeissa ärsyttää niin se, jos ohjetta seuraamalla ei saa aikaan kuvan mukaista neuletta. Tässä erot olivat hyvn pieniä, mutta minua tällainen aina hankaa vastakarvaan. Kirjan kuvien mallikämmekkäissä on erilainen peukalo ja kämmekkäiden yläreuna kuin, mitä kaaviota seuraamalla saa aikaan. Mutta nää on näitä.

Neulisti

13 kommenttia:

 1. Hyvä totuudenmukainen kirja arvostelu. Minä olen ruvennut jo tietoisesti odottamaan seuraavia painoksia kirjoista. Ekoissa on aina virheitä :/ Kauniit kämmekkäät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just katselin, että ihan samaa nurisin myös molemmista Veeran kirjoista sekä Mekkotehtaasta aikuisille. Huoh.

   Poista
 2. Kääk! Pahoittelen, tuo on jäänyt huomaamatta jopa testineulojalta!

  VastaaPoista
 3. Nyt erratassa on korjaus! https://puikkomaisteri.com/puikkomaisterin-lapaskirja/

  VastaaPoista
 4. Nuo on kyllä vallan sievät. Tekisin heti, jos diggaisin edes kaksivärisestä kirjoneuleesta. Hmph.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksivärinen kirjoneule se vasta olisikin kätevää.

   Poista
 5. Kivaa jälkeä tuosta jämälankaprojektista, vaikka ohjeen kanssa sitten olikin säätämistä.

  VastaaPoista
 6. Onpa muuten ihanat värit! Herkut suorastaan!

  VastaaPoista
 7. Siinä on väriä syksyyn! Harmi ettei neulekokemus ollut smooooth.

  VastaaPoista
 8. Tosi herkulliset kämmekkät. "Onnittelut myös väittelystä" :-)

  VastaaPoista
 9. Kauniit kämmekkäät kaikesta huolimatta! Minullakin meni hermot Puikkomaisterin Tiiojen kanssa (kirjoneuleen lisäksi) ohjeen epäloogisuuksia kiroillessa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...