lauantai 10. kesäkuuta 2017

Sonetti Chiaogoon pyöröille


Sua vertaisinko muoviseen sukkapuikkoon?
Kauneudellasi ja kestävyydelläsi sen ylität;
Tiukka käsiala heikompia puikkoja vääntää,
ja aivan liian jäykkä on toisten kaapeli.
Toisinaan liian tahmeasti lanka puikoilla kulkee
ja usein on se vaikea tylpällä puikolla koukata.
Ja kauneimmankin liitoskohta lopulta katkeaa,
ehkä sattumalta tai säälimättä vanhetessaan:
Mutta sun punainen kaapelisi ei katkea,
eikä menetä kimmoisuuttaan,
eikä puikkosi taivu vaikka rystyset valkeana puristankin,
kun terävät puikonkärkesi lankaa metsästävät.
Niin kauan kuin kädet kestävät ja silmät näkevät
Niin kauan neulon sukkia ja neulon niitä näillä puikoilla.
 -Knitspeare, sonetti 18Mitä: Delbert / Rachel Coopey
Miten: Chiagoon pyöröpuikko 2.25 mm
Mistä: Wollmeise Pure + Coopknits SocksYEAH!, 102 + 57 g

Minun sukat Ravelryssa
Miehen sukat Ravelryssa
Menneinä vuosikymmeninä oli tapana hankkia identtiset tuulipuvut ja käydä yhdessä iltalenkillä. Tällaiseen toimintaan en veny, mutta neulojan vastineena neuloin meille identtiset villasukat - eri langoista sentään.


Ajatus on muhinut päässä jo pitkään ja nyt sen vihdoin toteutin. Ensi töiksi piti etsiä sopivasti unisex malli. Ei siis pitsiä. Palmikkoon olen saanut muutaman vuoden käännytystyön jälkeen myös miehen mieltymään. Lopulta vastaan tuli palmikkomalli, jonka ehdottomasti halusin omaankin jalkaan, vaikken erityisesti palmikoiden neulomisesta nautikaan.


Koska kahdet sukat peräjälkeen samalla mallilla tarkoittaa yhteensä N.E.L.J.Ä.Ä. identtistä sukkaa, on syytä tehdä varotoimia, joilla varmistetaan työn keskenjäämättömyys. Ehdottoman tärkeää oli aloittaa isompitöisillä miehen sukilla. Niistä jälkimmäisen kohdalla yritti iskeä toisen sukan syndrooma ja kakkossukka sai jäädä jäähylle kuukaudeksi. Lopulta sisuunnuin ja päätin tehdä aloitetun työn loppuun kunnialla.


Pakkasin työmatkalle mukaan ainoastaan keskeneräiset sukat ja langan omiini. Kaksi päivää esitelmiä kuunnellessa ja junassa istuessa homma edistyikin mallikkaasti. Miehen kakkossukka tuli lopulta tehtyä loppuun, ja näiden kookkaiden sukkien jälkeen omien sukkien neulominen tuntui pikku hommalta.


Sukkien kokoero oli lähes naurettava, kun neuloin miehen sukat 72 silmukalla Wollmeisesta, joka on tavallista fingering-sukkalankaa paksumpaa ja omat sukat neuloin 64 silmukalla SocksYEAH!-langasta, joka taas on fingeringiä ohuempaa. Yleensä 64 s on minulle liikaa, sillä pidän tiukoista sukista, mutta tällä langalla ja palmikkomallilla sukat istuvat kuin hansikas. Tai siis. No, tajuatte varmaan.


Itse ohje oli selkeä ja helppo. Sukissa tehdään neljässä kohtaa palmikon kieputuksia 10 s alueella edes takaisin ja muuten neulotaan erilaisia joustinneuleita. Eri koissa tulee vain eri määrä oikeita silmukoita palmikkoalueiden väliin. Kantapäässä jatketaan vaihtelevaa joustinneulepintaa. Sukista tuli hirvittävän söpöt ja kauniit, mutta en tosiaan varsinaisesti nauti palmikoiden kääntelystä, vaikka se suht kätevästi hoituukin ilman palmikkopuikkoa.Mutta sitten, palatakseni otsikkoon: edellisen postauksen väriläiskäsukat tuli neulottua Karbonzin hiilikuitupuikoilla ja nämä sukat neuloin Chiaogoon Red Lace -pyöröillä. Ja kuulkaa, ero oli kuin yöllä ja päivällä! En enää ikinä aio neuloa sukkia vapaaehtoisesti millään muilla puikoilla kuin armailla Chiaogooillani. Voi, kuinka olen koskaan saattanut muita käyttää? Kaikissa muissa puikoissa on jotain pientä, mikä nyppii: on liian tylppää puikon päätä, jäykkää ja kiharaista kaapelia. Tai sitten vähintään kaapelin ja puikon liitoskohdassa on jotain, mihin lanka tökkää koko ajan. Vaan ei Chiaogooissa. Pitsipuikkoina niissä on niin terävä pää, ettei mikään silmukka pysty niitä väistämään. Punainen kaapeli on joustava, kimmoisa ja kestävän tuntuinen. Ah ja voih. Pistinpä sitten heti seuraavatkin sukat puikoille, kun neulominen näillä puikoilla on niin nautinto.


Ei muuten ole maksettu mainos, ihan vaan onnellisen neulojan tunnustuksia.

Neulisti

12 kommenttia:

 1. Ai että nää sukat on nätit!

  VastaaPoista
 2. Ja just hajotin yhden pyörön, juurikin tuosta liitoskohdasta. Muovipäällyste oli jotenkin päässyt irti puikonpään alta, ja neuloessa vaijeri kiertyi ja väsyi ja meni lopulta poikki. Iloisesti kilahtaen tippui puikonpää lattialle kaikkensa antaneena viimeisen kerroksensa jälkeen. Kiiruusti tilasin uuden, sillä ovathan nämä ylivertaiset muihin kokeilemiini puikkoihin verrattuna. :)

  Sukat on ihanat ja väritkin sointuvat hienosti yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Kauheaa. Onneksi niitä saa kaupasta lisää. :D

   Poista
 3. Mä oon nyt 1,5 vuotta neulonut vaan Chiaogoon pyöröillä ja ei oo parempia. ❤️ Sain lahjaksi semmoisen setin, jonka sai tilattua Amazonista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sulla sellainen vaihtopääsetti? Onko toiminut hyvin? Mä mietin, että mahtaako niissä vaihtopäisissä puikoissa jumittaa lanka liitoskohdan kohdalla...

   Poista
  2. Joo, just sellainen. Ja ei jumita, toimii kuun unelma. :)

   Poista
 4. Ihanat sukkaparit! Minulla on yhdet Chiagoon pyöröt ja ne on kyllä ihan parhaat. Pitäisi varmaan hommata niitä lisää.

  VastaaPoista
 5. On kyllä kauniit sukat, nyt kun otin asiakseni tiirata niitä tarkemmin. Tähän asti olen toki ohittanut ne ajattelemalla, että pah, palmikkoa. Ja sit noi valkkaamasi värit on tosi hienot.

  Hieman värisyttää kyllä ajatus pariskuntasukista, mutta koska olen naimisissa "minulla on jo villasukat" -miehen kanssa, pariskuntasukka ei varmaan ole edes vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ajatukset jäi puolitiehen: nyt siis katson noita, että ooh palmikkoa!

   Ja koska pariskuntasukka ei ole vaihtoehto, riittää, että apinoin vaan sun mahtavat naissukat.

   Pitää varmaan selvittää, missä myydään keskittymiskykyä.

   Poista
  2. 😂 Jos löydät sellaisen puodin, niin diilaatko vähän mullekin? Mä en tosiaankaan tykkää palmikon neulomisesta yhtään, mutta tää on niin kaunis, että oli vaivan arvoinen.

   Miehet on myös koulutettavissa. Mun mies edusti ennen juuri tuota miestyyppiä, mutta kun oon vaan kylvänyt villasukkia sen välittömään läheisyyteen, se on tottunut ja valittaa nykyisin vain niiden vähäisyyttä.

   Poista
 6. Kauniit sukat ja sait myytyä myös nuo puikot. Pääsevät kokeiluun seuraavan sukkaparin kanssa. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...