torstai 19. lokakuuta 2017

Tarina neulotusta nenäliinasta

Aloitetaanpa ihan alusta: minä kerrassaan rakastan Disneyn Pientä merenneitoa. Se on kaikkien aikojen ihanin piirretty elokuva kauniista musiikistaan puhumattakaan. Elokuvan kaunein kipale, Kanssasi sun/Part of your world, soi jopa häissämme.


Mitä: Part of your world / Lily Go
Miten: Pyöröpuikot 3.5 ja 4.0 mm
Mistä: Ginger's Hand Dyed  Yaketi-Yak 4ply, 91 g

Ravelryssa

Ja miten tämä sitten liittyy mihinkään? No, pari vuotta sitten kiersin Edinburghissa itsensä Ysoldan vinkkaamia lankakauppoja ja päädyin Ginger Twist Studio -putiikkiin. Se oli lähinnä pikkiriikkinen koppi, mutta sisälsi enemmän lankaa kuin ulkoa päin olisi uskonut. Pähkäilin pitkään, minkä vyyhdin ostaisin matkamuistoksi, mutta huomattuani, että tämä väri oli nimetty Pienen merenneidon kauneimman kappaleen mukaan, peli oli sillä selvä. Ja jos väri oli kuin minulle tilaustyönä tehty, niin jesta, että langan koostumus oli makoisa. Merino-silkki-jakkisekoitus vei mennessään. Lanka oli yhtä aikaa ihanan joustavaa, pömpseää ja liukasta. Ja voih, mikä kaunis kiilto! Vyyhdistä tuli lankavarastoni arvostettu aarre, jota ei tuhlattaisi mihin tahansa projektiin. Se saisi odottaa täydellistä ohjetta vaikka hamaan maailman loppuun asti.


Vaan eipä tarvinut kauaa odotella. Tänä kesänä Ravelrya selaillessani törmäsin mysteerihuivineulontaan, jonka ohje oli nimetty samaisen laulun mukaan. Voisiko olla täydellisempää komboa? Neuloisin hillotun Part of your worldini kauniiksi Part of your world -huiviksi! Tarkastelin vielä suunnittelijan aiempaa tuotantoa varmistuakseni siitä, että ohje olisi aarrelangan veroinen - ja hyvältä näytti. Sitten ei tarvinut kuin odottaa elokuuta, jolloin mysteerineulonta alkaisi.


Mysteerihuivien neulominen on aina hupia, mutta sanotaanko vaikka näin, että tässä tunnuttiin tekevän kaikki vaikeimman kautta. Huivi aloitettiin alareunasta luomalla useita satoja silmukoita. Eipä tässä mitään, mutta kun ne luotiin nirkkoaloituksella! Luulitko, että nirkkopäättely on ketkumaista touhua? Kokeilapa huviksesi nirkkoaloitusta. Ei mulla muuta. Hidasta oli, mutta päästiinhän siitä eteenpäin.


Heti kärkeen alettiin neuloa pitsiä ja ährätä helmiä pitsin sekaan. Mikäpäs siinä, minähän tykkään helmien kanssa neulomisesta. Mutta kenen mielestä oli hyvä idea neuloa pitsiä myös nurjalla puolella? Ei ollut varsinaisesti seuraneuleainesta tässä huivissa.

Vaikka se vaati paljon keskittymistä, niin menihän tuo pitsi nurjallakin. Mutta sitten minua häiritsi se, ettei pitsin kierrettyjä silmukoita neulottu nurjalla kiertäen. Tiedän suurimman osan neulojia vihaavan nurjien kierrettyjen silmukoiden neulomista, mutta jos on jo lähdetty sille linjalle, että neulotaan pitsiä nurjalla, niin miksi pysähtyä siihen? Lisäksi olen niin tottunut kauniisiin kahden noston kavennuksiin (ssk), että ylivetokavennukset pullistivat esteetikon otsasuonta joka kerroksella. Sitä en tiedä, miksen vaan luottanut siihen, että voin ihan hyvin korvata ne kahden noston kavennuksilla.


Huivi lähti siis nirkkoaloituksesta, jatkui kauniilla helmiä sisältävällä pitsillä ja siirtyi sen jälkeen vuorottelemaan ainaoikeilla ja pitsiosioilla, jotka oli muotoiltu lyhennetyin kerroksin. Kaunista kuin mikä.

Paitsi, että. Niin. Otsikossa tosiaan mainitsinkin, että tästä kauniista huivista tuli suunnilleen nenäliinan kokoinen.


Itsepä valitsin ohjeesta pienimmän koon, kun aarrelankaa oli vain yksi vyyhti. Mutta kyllä muut neulomani yhden vyyhdin ihmeet ovat olleet ihan säädyllisen kokoisia. Ei mitään isoja, mutta sellaisia, että peittävät kaulan, kun ne kietoo kaulaansa. Tästä ei voi sanoa samaa.


Sinne meni aarrelanka. Tulipahan tehtyä. Onneksi äiti ilmoitti jo huolivansa huivin.
Neulisti

9 kommenttia:

 1. "Luulitko, että nirkkopäättely on ketkumaista touhua? Kokeilapa huviksesi nirkkoaloitusta. Ei mulla muuta." - Hajosin ihan täysin :D En taida ihan heti kokeilla..

  Mutta musta tuo on kyllä ihana noin pienenäkin, menee ihan kaulakorusta! Ja toi väri on kyllä kaunis <3 Ja Eve! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos mun äänensävy paistoi tekstistä läpi. :D

   Poista
 2. On se kaunis. Harmi, että se jäi noin pieneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Olisin mieluusti pitänyt tän itselläni, jos se vaan olisi käyttökelpoisemman kokoinen.

   Poista
 3. Sattumia ei voi kommentoida kuin että Oho! Mutta mielettömän kaunis huivi, vaikka pieni onkin. Komppaan Johannaa, menee ihan kaulakorusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti käyttää tämmöisiä lärpäkehuiveja sisällä, että eiköhän tää pujahda pukinkonttiin.

   Poista
 4. Voi miten kaunis <3 harmillista, että jäi pieneksi ;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. On tosi sääli, ettei näin kauniista huivista tullut säällisen kokoista.

   Poista
 5. Nää on näitä "oppimisia". Ostaa sikakallista ihanaa lankaa - sen yhden vyyhdin - ja sit tekee siitä noin puolikkaan... Nykyään en koskaan osta enää yhtä, vaan heti kaksi. Ja toisaalta en myöskään ostele enää sikakalliita lankoja. Sen sijaan seurailen alennusmyyntejä ja jos on jotain luksusta edullisesti, niin ostankin kuusi. Joskus olen alkanut miettiä paljonko on mennyt rahaa kankkulan kaivoon tämän neulomisharrastuksen myötä, mutta silloin on parempi alkaa miettiä jotain muuta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...