tiistai 29. tammikuuta 2019

Kahdeksas lonkeroMiten: Pyöröpuikko 2.0 mm
Mistä: Hélène Magnusson Love Story Einband + Drops Lace, 8 + 24 g

Tämä projekti ei mennyt putkeen. Lopputunnelmat ovat lähinnä, että noh, tulipahan tehtyä.

Mutta aloitetaanpa ihan alusta. Kun päätin lähteä haastamaan itseäni osallistumalla Indie Designer Gift-A-longin mustekalahaasteeseen, päätin mennä sieltä, mistä aita on matalin. Valikoin eri kategorioiden neuleohjeita paitsi helppouden myös alhaisen langanmenekin mukaan. Että tulisi nopeasti valmista.


Niinpä sitten törmäsin tähän kämmekäsmalliin, joka ei montaa metriä lankaa tulisi syömään. Lisäksi ohjeen kuvat olivat kerrassaan herkullisia. Niitä tässäkin on apinoitu omia kuvia ottaessa. Joskin joulukuun valo tappoi tunnelman aika tehokkaasti.

Niin. Tämä kämmekäsmalli on kovin vähämetrinen, mutta en pysähtynyt miettimään sitä, että pitsivahvuisen langan neulominen kämmekkäiksi ei ehkä noin muutoin ole maailman nopein juttu. Ehkäpä muistan ensi kerralla.


Paitsi että ohuen langan neulominen kävi käpäliin ikävästi, projektissa oli muitakin ongelmia. Värinvaihtokohta näyttää ohjeen mallikämmekkäissä upealta efektiltä, mutta käytännössä se tarkoittaa kahden pitsivahvuisen langan neulomista kirjoneuleena, pitsin takana. Siitähän ei sitten mitenkään kovin siistiä jälkeä seurannut. Toisen värin hiljakseen kadotessa langanjuoksut työn takana ovat todella pitkiä ja näin ohuilla langoilla pitsikuviosta puhumattakaan, takana kulkeva lanka paistaa työstä läpi. Tämä sentään vähän siistiytyi pingotuksessa, muttei täysin.

Seuraava vaikeus oli peukalokiilassa. Pääsin näissä kämmekkäissä kokeilemaan ensimmäistä kertaa intialaista peukalokiilaa, jota kovasti kehutaan hyvin käteen istuvaksi. Ja istuuhan se. Ainoa vaan, ettei ohjetta seuraamalla saanut sellaista aikaan. Raavin päätäni ohjeen kanssa vaikka kuinka pitkään. Olen saanut huomata, että suurin osa ongelmista neulomisessa johtuu siitä, ettei malteta seurata ohjetta oikeasti vaan luotetaan enemmän omaan tuntumaan. Kelasin ohjetta läpi vaikka kuinka pitkään, mutta lopulta oli pakko tulla siihen tulokseen, ettei ohjeen mukaan neulomalla olisi mitenkään voinut saada ohjekuvien mukaisia kämmekkäitä aikaiseksi. Peukalokiilan lisäykset kyllä sujuivat ihan hyvin, mutta kun peukalon silmukat piti jättää odottamaan jämälangalle, ne jätettiin ihan väärästä kohtaa. Lopulta kävi niin, että sain ohjeen oikeasta kämmekkäästä hieman soveltamalla vasempaan käteen oikean näköisen tuotoksen. Pitkään odotin jännityksellä, mitä tapahtuisi kun ryhtyisin neulomaan ohjeen mukaan vasenta kämmekästä, mutta samat ongelmat olivat edessä. Pienellä järjenkäytöllä sain siitä oikeaan käteen oikean näköisen kämmekkään. Että näin.


Projekti ei tosiaankaan mennyt putkeen. Kuitenkin ehkä isoin ongelma oli pitsivahvuinen lanka. Ohjeen suosituslanka oli Malabrigo Lacen tyyppistä, yksisäikeistä merinolankaa, mutta itse päädyin Drops Laceen ja islantilaiseen pitsilankaan. Ne olivat ihan liian lörppöjä tähän malliin, joka näyttäisi paremmalta hieman pulleammasta yksisäikeisestä langasta neulottuna. Oikeasti lähdin alunperin neulomaan Kässäkerho Pom Pomi Suoma Singlellä ja se olisi ollut tähän malliin kauniisti toimiva lanka, mutta en millään saanut riittävän tiukkaa tiheyttä sillä ja kämmekkäistä olisi tullut ihan liian suuret. Tekisi mieli sanoa, että ehkä jonain päivänä säädän ohjeen sille langalle sopivaksi ja neulon ne kauniimmat kämmekkäät, mutta tuskinpa kuitenkaan jaksan uudestaan yrittää.

Neulisti

3 kommenttia:

 1. Minulla on myös toisinaan käynyt näin ja nykysin olenkin aika arka vaihtamaan ohjeen lankaa toiseen.Tosin tänä vuonna osallistun lankalaihikseen ja joutuu ehkä taipumaan muutamaan langanvaihto-operaatioon.Saa nähdä miten kärsivällisyys antaa myöten jos alkaa ohje takkuamaan;)
  Kämmekkäistäsi tuli todella kauniit ongelmista huolimatta ja värit on mukavan nostalgiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Jotenkin on kyllä tosi retro väritys. Lankojahan voi kyllä hyvinkin vaihdella, mutta kannattaa pitää mielessä, että vaihtolanka on ominaisuuksiltaan samanlainen kuin ohjeen suosituslanka. Itse olin päättänyt neuloa nämä varastolangoista, niin ei oikein ollut hyviä vaihtoehtoja.

   Poista
 2. Wau! Musta noi on niin hienot että oon lähes sanaton :D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...