torstai 27. lokakuuta 2011

Unelmista totta

Syntymäpäivien kunniaksi toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja ostin Addi click -setin vaihtopäisiä pyöröpuikkoja. Pakkauksessa on kymmenen puikkoparia 3,5-millisestä 10-milliseen ja kolme kaapelia, joista saa 60-, 80- tai 100-senttisen pyöröpuikon. Lisäksi mukana tulee kaapelien yhdistin, joten yhteensä setillä saa aikaiseksi mainoksen mukaan yli 500 erilaista yhdistelmää, joiden pituus vaihtelee 60-senttisestä 180-senttiseen. Käytännössä järkeviä vaihtoehtoja on kuitenkin vain 60 (koska muka haluaisin yhdistää eripaksuisia puikkoja?) eikä pisimmät kaapelit yhdistämälläkään saa kuin noin 160-senttisen pyöröpuikon (koska kaapelien yhdistin ei ole kahden puikon mittainen). Niin tai näin, eiköhän tuossa ole ihan riittävästi vaihtoehtoja kuitenkin.


Miten puikko-osa sitten yhdistetään kaapeliin? Ensin työnnetään, sitten käännetään ja lopuksi vapautetaan jousimekanismi, jolloin puikko tavallaan loksahtaa paikalleen. Kiinnitys tuntuu tukevalta ja koska myös vapautus vaatii sekä työntämistä että kääntämistä, en usko, että puikko-osa pääsee irtoamaan itsestään. Mekanismi saattaa ehkä kuulostaa monimutkaiselta ja voi tuntuakin siltä aluksi, mutta kunhan tekniikan tajuaa, sujuu kiinnitys tuosta vain.


Puikot tuntuvat muuten oikein mainioilta, mutta pienimmillä 3,5:n koon puikoilla silmukan koko on niin lähellä puikon liitoskohdan paksuutta, että neulontaan tulevat silmukat tahtovat takertua liitoskohtaan. Muutaman rivin päästä vauhtiin päästyäni ongelma ei enää tuntunut niin isolta, mutta eivät silmukat kuitenkaan ihan itsestään liu'u liitoskohdan yli vaan vaativat vähän apua. Yhtään isommilla puikoilla tai vähän löysemmällä käsialalla tämä tuskin on ongelma.


Mitä: Kauluri / Drops
Miten: Neulonta, Addi Click -pyöröpuikot
Mistä: Drops Nepal, 100 g

Uusia puikkoja testailin tekemällä pikkusiskolle joululahjakaulurin Dropsin ohjeella. Ohje oli suunniteltu Eskimo-langalle, mutta minä tein sen vähän ohuemmasta Nepalista. Käytin kuitenkin alkuperäisen ohjeen silmukkamääriä, joten kuvittelisin tuloksen olevan suunnilleen sopiva kouluikäiselle. Lankaa käytin 100 grammaa.


Vyyhti

7 kommenttia:

 1. Jos neuloo pyörönä, voi vasemmassa kädessä pidettävä puikonpää olla puoli milliä ohuempi, jotta silmukat kulkee paremmin :)

  Hieno palmikko kaulurissa!

  VastaaPoista
 2. Sehän toki kuulostaakin jo ihan järkevältä, pitäisikin varmaan kokeilla seuraavan kerran. Kiitos vain vinkistä, Emma, heti kasvoi puikkovalikoima huikeasti! Löytyyköhän edelleenkään kuitenkaan neuletta, jossa tarvitsisi esimerkiksi nelosta toisessa ja kymppiä toisessa päässä?

  VastaaPoista
 3. Minulla on ollut jo pitkään Knit Picksin kirjavat puiset vaihtopääpyöröt. Niissä puikon päässä on kierretappi joka ruuvataan kaapelin pään sisään ja kiristetään tiukalle. Addin puikkojen lukitustappi kuulostaa kyllä järkevältä, koska knit picksin kierreliitos saattaa löystyä ja puikko irrota kaapelista jos liitosta ei kiristä tarpeeksi.

  VastaaPoista
 4. Tuollaisestapa en ole kuullutkaan aiemmin! Vaikuttaa hurjan kätevältä. Pitäisköhän laittaa joululahjatoivelistalle?

  VastaaPoista
 5. Muuten vaihtopäiset puikot onkin todella kätevät, mutta on kuten kirjoitin, on kiinnitysmekanismeissa ne huonotkin puolensa. Addin lukitusmekanismissa on vika siinä, ettei liitoskohtaa saa täysin sileäksi toisin kuin uskoisin ruuvikiinnityksellä olevan mahdollista. Jälkimmäisten ongelmana taas on ilmeisesti epävarmempi kiinnitys. Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin toistaiseksi oikein tyytyväinen, kunhan alkukankeuksista on päästy.

  VastaaPoista
 6. Olisipa kiva kokeilla noita Addinkin vaihtopäisiä. Mulla on KnitPron vastaavia, ja ne ovat kyllä olleet erittäin kovassa käytössä.

  VastaaPoista
 7. Onko sinulla ollut ongelmia KnitPron kiinnityksen kanssa?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...