maanantai 16. helmikuuta 2015

Vasama

Oma kulta tilasi itselleen kynsikäslapaset ja mitäs tässä muuta kuin neulomaan.


Mitä: Vasama / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikot 3.0 mm
Mistä: The Uncommon Thread Everyday Sport, 68 g
http://www.ravelry.com/projects/NeulistiMNK/happy-b-day-babe

Kuten vähän aikaa sitten kerroin, tein tämmöiset kännykkäät lankomiehelle joululahjaksi ja niistä tuli aika valtavat ja hiukan tönköt paksun langan takia. Niinpä ajattelin, että kehittelen itse ohjeen ohuemmalle langalle. Jottei neulominen kävisi tylsäksi, piti hieman hifistellä. Tahdoin, että siirtymä kynsikkäistä huppuosioon jäisi mahdollisimman huomaamattomaksi ja siitä se ajatus vasamiin sitten lähti.Kännykkäiden selkämyksessä kulkee nostetuin silmukoin ja palmikonkierroin tehty salamakuvio, joka jatkuu saumattomasti hupun puolelle. Se toimii kivana katseenvangitsijana, jolloin siirtymä huppuosaan jää vähemmälle huomiolle. Myös näissä on peukalolle oma huppunsa, koska monesti puhelimen käyttöön ei tarvitse kuin juuri sen peukun.Nythän on niin, että mun täytyy saada omat! Ja jotta tekin voisitte saada omanne, tässä on ohje, olkaatten hyvät. Hurjasti suosittelen tätä Everyday Sportia, tuntuu aivan mielenvikaisen hyvältä kätösissä. Mun onnekseni TitiTyy sponssasi tähän hiukan lankaa, niin saan pian omat.

NeulistiVasama


Lanka: The Uncommon Thread Everyday Sport, 1 vyyhti
Puikot: 3.0 mm pyöröpuikko
Tiheys: 8s x 12krs = 3x3 cm
Koko: M
Muuta: Avattavia silmukkamerkkejä, jämälankaa ja ylimääräiset puikot, joille dumpata silmukoita odottamaan


Lyhenteet
1 ot
Neulo 1 s oikein takareunastaan
l1o
Oikealle kaartuva lisäys (Nosta silmukoiden välinen lankalenkki työntämällä vasen puikko sen alle takaa, neulo silmukka oikein.)
l1v
Vasemmalle kaartuva lisäys (Nosta silmukoiden välinen lankalenkki työntämällä vasen puikko sen alle edestä, neulo silmukka takareunastaan oikein.)
ssk
Ssk-kavennus (Nosta 1 neulomatta kuin neuloaksesi oikein, nosta 1 neulomatta kuin neuloaksesi oikein, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoistaan oikein yhteen.)


Aloita tästä:
Luo 48 s ja jaa ne tasan kahdelle puikolle magic loop –tekniikkaa varten (jos haluat neuloa kännykkäät sukkapuikoilla, jaa silmukat neljälle puikolle) ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo 24 krs:ta (1 ot, 1 n)-joustinta


Peukalokiila ja salamakuvio:
Tee peukalokiilan lisäyksiä puikolla 1 ja seuraa samaan aikaan kaaviota puikolla 2. Tästä eteenpäin on erilliset ohjeet oikealle ja vasemmalle kädelle. Huppujen ohjeet ovat saman molemmille käsille.

Oikea käsi:

Neulo alkuun 9 krs:sta sileää puikolla 1 ja seuraa kaaviota puikolla 2. Aloita sitten peukalokiilan lisäykset.

1. krs: 2o, l1o, 1o, l1v, neulo oikein puikon 1 loppuun ja seuraa kaaviota puikolla 2. 
2. krs: Neulo oikein puikon 1 loppuun ja seuraa kaaviota puikolla 2. 
3. krs: 2o, l1o, 3o, l1v, neulo oikein puikon 1 loppuun ja seuraa kaaviota puikolla 2. 
4. krs: Neulo kuten 2. krs. 
5. krs: 2o, l1o, 5o, l1v, neulo oikein puikon 1 loppuun ja seuraa kaaviota puikolla 2. 
6. krs: Neulo kuten 2. krs.

Jatka peukalokiilan lisäyksiä tähän tapaan joka toisella kerroksella, kunnes sinulla on yht. 17 peukalosilmukkaa ja olet neulonut kaavion kerroksen 24. Jatka ilman lisäyksiä vielä 5 krs:ta.

Seuraava krs: 2o, siirrä seuraavat 17s jämälangalle odottamaan, luo 2s, neulo oikein puikon 1 loppuun ja seuraa kaaviota puikolla 2.

Jatka sileää puikolla 1 ja kaaviota puikolla 2, kunnes olet neulonut kaavion kerroksen 36. Tähän kerrokselle on hyvä jättää silmukkamerkki tai merkkilanka salamakuvion kummallekin puolelle, jotta hupun silmukoita poimiessa on helpompi löytää oikea kerros. Kun olet jättänyt 4 salamakuvion silmukkaa odottamaan, neulo molemmilla puikoilla sileää 6 krs:ta tai kunnes kännykäs ylettää pikkurilliin.Sormet:
Pikkurilli 1. krs: Neulo 19o ja jätä ne jämälangalle tai toisille puikoille odottamaan, neulo puikon 1 jäljellä olevat 6s ja puikon 2 ensimmäiset 6s oikein (aseta puikon 2 loput silmukat toisille puikoille odottamaan), luo 3s ja yhdistä pikkurilli suljetuksi neuleeksi.
Pikkurilli 2.-8. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
Pikkurilli 9.-10. krs: (1 ot, 1n) x 7, 1 ot.
Päättele silmukat joustavasti.

Ota odottamassa olleet käden silmukat takaisin puikoille ja aloita neulominen nyt puikolta 2 (kämmenselän puolelta).

Seuraava krs: Neulo oikein kaikki puikkojen 2 ja 1 silmukat, poimi ja neulo oikein 3s pikkurillin ja nimettömän välistä ja yhdistä suljetuksi neuleeksi.

Neulo 3 krs oikein.

Nimetön 1. krs: 6o (siirrä loput puikon 2, eli kämmenselän silmukat toisille puikoille odottamaan), luo 3s, siirrä puikon 1 ensimmäiset 13s toisille puikoille odottamaan, neulo loput 9s oikein ja jatka suljettuna neuleena.
Nimetön 2.-8. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
Nimetön 9.-10. krs: (1 ot, 1n) x 9.
Päättele silmukat joustavasti.

Keskisormi 1. krs: Ota odottamassa olleista kämmenselän puolen silmukoista 6 ensimmäistä takaisin puikolle 2 ja neulo ne oikein, luo 3s, ota odottamassa olleet kämmenpuolen viimeiset 6s takaisin puikolle 1 ja neulo ne oikein, poimi ja neulo oikein 3s keskisormen ja nimettömän välistä, yhdistä suljetuksi neuleeksi.
Keskisormi 2.-8. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
Keskisormi 9.-10. krs: (1 ot, 1n) x 9.
Päättele silmukat joustavasti.

Etusormi 1. krs: Ota kämmenselän viimeiset 6s takaisin puikolle 2 ja neulo ne oikein, ota kämmenpuolen viimeiset 7s takaisin puikolle 1 ja neulo ne oikein, poimi ja neulo oikein 4s etu- ja keskisormen välistä ja yhdistä suljetuksi neuleeksi.
Etusormi 2.-8. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
Etusormi 9.-10. krs: (1 ot, 1n) x 8, 1 ot.
Päättele silmukat joustavasti.

Peukalo 1. krs: Ota odottamaan jätetyt 17s takaisin puikoille ja neulo ne oikein, poimi ja neulo oikein 3s peukalon aukon yläreunasta, yhdistä suljetuksi neuleeksi.
Peukalo 2.-10. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
Peukalo 11.-12. krs: (1 ot, 1n) x 10.
Päättele joustavasti.


Vasen käsi:

Neulo alkuun 9 krs:sta sileää puikolla 1 ja seuraa kaaviota puikolla 2. Aloita sitten peukalokiilan lisäykset.
1. krs: 21o, l1o, 1o, l1v, 2o, seuraa kaaviota puikolla 2. 
2. krs: Neulo puikon 1 silmukat oikein, seuraa kaaviota puikolla 2. 
3. krs: 21o, l1o, 3o, l1v, 2o, seuraa kaaviota puikolla 2. 
4. krs: Kuten 2. krs. 
5. krs: 21o, l1o, 5o, l1v, 2o, seuraa kaaviota puikolla 2. 
6. krs: Kuten 2. krs.

Jatka peukalokiilan lisäyksiä tähän tapaan joka toisella kerroksella, kunnes sinulla on yht. 17 peukalosilmukkaa ja olet neulonut kaavion kerroksen 24. Jatka ilman lisäyksiä vielä 5 krs:ta.

Seuraava krs: 21o, siirrä seuraavat 17s jämälangalle odottamaan, luo 2s, 2o, seuraa kaaviota puikolla 2.

Jatka sileää puikolla 1 ja kaaviota puikolla 2, kunnes olet neulonut kaavion kerroksen 36. Tähän kerrokselle on hyvä jättää silmukkamerkki tai merkkilanka salamakuvion kummallekin puolelle, jotta hupun silmukoita poimiessa on helpompi löytää oikea kerros. Kun olet jättänyt 4 salamakuvion silmukkaa odottamaan, neulo molemmilla puikoilla sileää 6 krs:ta tai kunnes kännykäs ylettää pikkurilliin.

Sormet:
Pikkurilli 1. krs: 6o, siirrä puikon 1 loput 19s toisille puikoille odottamaan, luo 3s, siirrä puikon 2 ensimmäiset 18s toisille puikoille odottamaan, neulo viimeiset 6s oikein ja jatka suljettuna neuleena.
Pikkurilli 2.-8. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
Pikkurilli 9.-10. krs: (1 ot, 1n) x 7, 1 ot.
Päättele silmukat joustavasti.

Ota odottamassa olleet käden silmukat takaisin puikoille ja aloita neulominen puikolta 1 (kämmenen puolelta).

Seuraava krs: Neulo puikkojen 1 ja 2 silmukat oikein, poimi ja neulo oikein 3s pikkurillin ja nimettömän välistä ja yhdistä suljetuksi neuleeksi.

Neulo 3 krs:ta oikein.

Nimetön 1. krs: 6o (siirrä puikon 1 loput silmukat toisille puikoille odottamaan), luo 3s, siirrä puikon 2 ensimmäiset 12s toisille puikoille odottamaan, neulo viimeiset 9s oikein ja jatka suljettuna neuleena.
Nimetön 2.-8. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
Nimetön 9.-10. krs:  (1 ot, 1n) x 9.
Päättele silmukat joustavasti.

Keskisormi 1. krs: Ota odottamassa olleet kämmenpuolen ensimmäiset 6s takaisin puikolle 1 ja neulo ne oikein, luo 3s, ota odottamassa olleet kämmenselän puolen viimeiset 6s takaisin puikolle 2 ja neulo ne oikein, poimi ja neulo oikein 3s keskisormen ja nimettömän välistä ja yhdistä suljetuksi neuleeksi.
Keskisormi 2.-8. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
Keskisormi 9.-10. krs: (1 ot, 1n) x 9.
Päättele silmukat joustavasti.

Etusormi 1. krs: Ota kämmenpuolen viimeiset 7s takaisin puikolle 1 ja neulo ne oikein, ota kämmenselän puolen viimeiset 6s takaisin puikolle 2 ja neulo ne oikein, poimi ja neulo oikein 4s etu- ja keskisormen välistä ja yhdistä suljetuksi neuleeksi.
Etusormi 2.-8. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
Etusormi 9.-10. krs: (1 ot, 1n) x 8, 1 ot.
Päättele silmukat joustavasti.

Peukalo 1. krs: Ota odottamaan jätetyt 17s takaisin puikoille ja neulo ne oikein, poimi ja neulo oikein 3s peukaloaukon yläreunasta ja yhdistä suljetuksi neuleeksi.
Peukalo 2.-10. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
Peukalo 11.-12. krs: (1 ot, 1n) x 10.
Päättele silmukat joustavasti.

Huppu:
Aloituskerros: Pidä kännykästä salamapuoli itseesi pain, sormet ylhäällä ja poimi ja neulo oikein 8s odottamaan jätettyjen salamasilmukoiden oikealta puolelta, [ota odottamaan jätetty salamasilmukka puikolle, neulo 1o kännykkäästä sen vasemmalta puolen] x 4, poimi ja neulo oikein 8s salamasilmukoiden vasemmalta puolen, luo joustavasti 24s, yhdistä suljetuksi neuleeksi. (48 s)

Seuraavat 5 krs:ta: Seuraa kaaviota puikolla 1 (kämmenselkä) ja neulo puikolla 2 (1 ot, 1n)-joustinta.

Jatka seuraten kaaviota puikolla 1 ja neuloen sileää puikolla 2. Kun pääset kavennuksiin asti, tee ne molemmilla puikoilla. Kun olet neulonut kaavion viimeisen kerroksen, leikkaa lanka jättäen n. 30 cm häntä ja silmukoi kämmenpuolen ja kämmenselän silmukat yhteen.

Peukalohuppu:
Aloituskerros: Poimi ja neulo oikein 7s peukalon takaosasta (4 kerrosta joustimen alapuolelta), luo joustavasti 13s ja yhdistä suljetuksi neuleeksi.

Seuraavat 3 krs:ta: 7o, (1 ot, 1n) x 6, 1 ot.

Jatka sileänä neuleena 16 krs:ta tai kunnes huppu ylettää peittämään peukalon.

Kavennuskerros: *2o yht* kerroksen loppuun.

Toista kavennuskerros vielä kerran. Katkaise lanka, vedä se jäljellä olevien 5 silmukan läpi, kiristä ja päättele.

 Huomaathan, että oikean ja vasemman käden kaavioiden merkkien selitykset eroavat kerroksen 36 osalta.
31 kommenttia:

 1. Hienot on! Tykkään tuosta salamakuviosta ihan poskettomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Siitä tuli omastakin mielestä erityisen onnistunut. :)

   Poista
 2. Tosi hienot ja kätevät.Kiitos ohjeesta.
  Tytti.

  VastaaPoista
 3. Tosi tyylikkäät ja varmasti kätevät käytössä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne ainakin tänään heti käyttöön pääsivät. :)

   Poista
 4. Ovatpa komeat! Ja käytössä varmasti huippuhyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vähän jännitti yllätyslahjaa neuloa, että tuleekohan sopivan mittaiset. Mutta vaikuttaa onnistuneen.

   Poista
 5. Todella hienot! Ja selkeä ohje! :)

  VastaaPoista
 6. Oi nämä on niin hienot! Hyvää työtä! :)

  VastaaPoista
 7. Nää on kivat! Oon tehnyt kyllä muutamat ihan sellaset yksinkertaiset samanmoiset, mutta voisinkin testata seuraavaks tätä sun ohjetta :)

  VastaaPoista
 8. Kivat ja tyylikkäät! Lanka sopii loistavasti tuohon malliin. Kiitos ohjeesta. :)

  VastaaPoista
 9. Onpa kätsyt, kiitpos ohjeesta! Tilaispa miunkin toinen puolisko joskus jotain...

  Katoin nopeesti ekasta kuvasta että oot tehny miun Pässinpökkimät lapaset yksvärisenä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun siippa järkytti mut tässä tammikuussa tilaamalla paidan!! O_o

   Ja totta, niissähän taitaa olla ihan samanlainen kuviointi. :D

   Poista
 10. Nämät on kyllä hienot! Tykkään hurjasti tuosta kuviosta!

  VastaaPoista
 11. Todella upeat! Kyllä siinä nyt yhistyy upea ulkonäkö ja käytännöllisyys!

  VastaaPoista
 12. Nää on kyllä komeet! Huippua, että jaksoit väsätä ohjeen. :)

  VastaaPoista
 13. Täytyisköhän tehdä miehelle ensi talveksi pilkille. On niin hienot.

  VastaaPoista
 14. Hienot! Etenkin tuo salamakuvio!

  VastaaPoista
 15. Ihanat! Ohje meni heti muistiin, joskus vielä teen tällaiset itselleni. :) Olen jo pitkään miettinyt sopivaa ratkaisua neulekaavion tekoon, ja omasi näyttää hyvältä. Miten olet tehnyt sen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tein nämä kaaviot tällä:

   http://chartgen.orangellous.com/index.php

   Poista
 16. Hienot kämmekkäät. Hyvä ohje. Täytyykin penkoa varastoista jos löytyisi ohutta lankaa tähän niin voisin yrittää tehdä itselleni tällaiset. Kiitos!

  VastaaPoista
 17. Hyvännäköiset lapaskynsikkäät. Olin jo tehnyt sellaiset toisella ohjeella, mutta poika halusi vielä ehdottomasti peukalohuput, joten lainasin ohjettasi. Kiitos siitä! <3 Nyt jatkan omia käsineitäni, ja taidan tehdä niihinkin peukkuhuput. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, peukalohuput on ehdottoman tärkeät ainakin iPhonen käytössä. Kiva kuulla, että ohje on ollut mieluisa! ☺️

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...