lauantai 29. joulukuuta 2018

Tonttu Toljander

Neulon yleensä vaatteita. Tiedättehän, sellaisia neulomuksia, joille on kovasti käyttöä. Ihan muutaman suloisen virkatun eläimen olen tehnyt, mutta yleisesti ottaen en juuri neulo leluja tai koriste-esineitä. Mutta näköjään, jos sorrun, sorrun sitten kunnolla.


Miten: Pyöröpuikot 3.5 ja 3.75 mm
Mistä: Jämälangoista, 118 g

Vuosi sitten osallistuin ensimmäistä kertaa Indie Design Gift-A-longiin ja silloin koko porukan valtasi tonttuhulluus, mutta itse katselin tyynen viileänä sivustalta ottamatta osaa moiseen hullutteluun. Mihin sitä ihminen oikeasti voisi tarvita neulottua tonttua?


Mutta niinhän siinä aina käy, että kun riittävän pitkään katsoo jotain, se ei vaikuta enää ollenkaan niin pöhköltä jutulta. Ja itse asiassa tämä uusi, entistä komeampi tonttumalli veikin sydämeni jo samantien. Niinpä odottelin pitkään joulun tuloa, koska tällä kertaa aioin hypätä tonttujunan kyytiin.

Aloitin hillitysti yhdellä perinteikkään punaisella tonttu-ukolla. Lankavaraston jämäosastolta löytyi sopivasti ihanan rustiikkia alpakkalankaa punaisen ja kaurapuuron väreissä. Näin pieneksi neuleeksi tontussa oli yllättävän paljon työtä. Ensimmäiseksi neulotaan tonttulakki, jonka alareunasta sitten poimitaan silmukat vartaloa varten. Lopuksi neulotaan toisesta väristä parta ja molemmista väreistä lyhykäiset i-cord -tuppilot käsiksi. Nämä osat ommellaan lopuksi paikoilleen.


Tonttu ei ole mitenkään kauhean iso, mutta sekä hatussa että vartalossa neulotaan kauttaaltaan palmikoita,joiden takia työtä on pakko tuijottaa koko ajan silmät syrjällään ja se sai neulomisen tuntumaan työläältä.

Projekti oli kuitenkin kaiken vaivan väärti. Tonttu-ukosta tuli ihan julmetun suloinen. Toljander ei näyttänyt miltään ennen parran kiinnittämistä, mutta heti, kun sen saa paikoilleen, tonttu herää eloon. Söpöstä tontusta oli vaikea malttaa luopua, mutta ensimmäinen yksilö päätyi kuitenkin joulupakettiin.


Seuraava tonttu valmistui jo paljon sutjakammin ja kun vauhtiin oli päästy, niin kolmas kaveri neuloutui kahdessa illassa eikä tuntunut enää yhtään rasittavalta projektilta. Jämälangat eivät myöskään vielä loppuneet, joten ensi jouluna näitä saattaa olla enemmänkin...


Tontut täytettiin vanulla. Ohjeen mukaan sisälle olisi syytä laittaa myös jonkinlaisia pellettejä tai jotain muuta painavaa, jotta tonttu pysyy pystyssä. Ensimmäisen tontun kohdalla en malttanut odottaa visiittiä askartelupuotiin, joten se jäi ilman painoa ja on vähän vaikeammin tolpillaan pysyvä tapaus. Jälkimmäisten kohdalla hoksasin hyödyntää keittiön kaappien sisältöä ja laitoin tonttuihin painoksi riisillä täytetyn sukan. Se tuntui oikein toimivalta kikalta.


Punaisen tontun käsien sisään ujutin piippurassit, jotta käsiä voi muotoilla ja ne pysyvät asennossa. Kahdelle seuraavalle tontulle keksin käsille tekemistä.

Lapsena joulun taianomaisimpia hetkiä oli joulukoristeiden esiin kaivaminen. Äiti oli saanut isosedältään kokoelman pieniä puupaloista kasattuja tonttuja, joilla kaikilla oli oma luonteensa. Jollain oli nuottivihko käsissään, toinen hiihteli menemään sukset jalassaan. Mummolassa tonttuja oli vielä suurempi armeija ja mikään ei ollut niin ihanaa kuin käydä tonttujen touhuja läpi samalla, kun asetteli koristeita paikoilleen. Tästä inspiroituneena myös neulotuille tontuille piti keksiä jotain omaa.


Gift-A-long -ryhmässä oli näkynyt jo useampi neulova tonttu, joten pitihän minunkin. Vähemmällä vaivalla olisin päässyt, jos olisin vain neulonut tontun huivin alun 2.0 mm puikoilla ja ujuttanut sitten silmukat hammastikkuihin. Vaan kun tapoihin ei kuulu helpolla pääseminen, niin neuloin pienen pätkän ainaoikeaa hammastikuilla. En suosittele! Tikut olivat nimensä veroisesti kovin tikkuiset ja takertuivat lankaan koko ajan. Mutta onpa tontulla ihan oikea neule.


Toiselle tontulle piti sitten keksiä jotain muuta. Lehtikorista löytyi ilmaisjakelulehti ja siitä sopivasti juuri oikean kokoisia juttupalstoja, joista leikellä tontulle oma lehti. Poliisiraporttia lukeva tonttu näyttää ihan etsivältä tai vakoojalta itsekin.

Neulisti

18 kommenttia:

 1. Nämä on niin suloisia! Hiukan harmittaa, etten täksi jouluksi ehtinyt tonttua neulomaan, mutta ehkä ensi vuodeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi jouluun on hyvin aikaa! ;) Musta tuntuu, että näistä tulee jouluperinne. Että joka vuosi voisi neuloa yhden tai kaksi lisää. :D

   Poista
 2. Mustakin noi on ihan huikeita! Ja noi sun tonttupuuhat, neulonta ja lukeminen, on tietty parhaat mahdolliset askareet muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitkin tässä nyt kätevästi ideoida mulle ensi vuoden tontuille yhtä hyviä aktiviteetteja! ;)

   Poista
 3. Voihan tonttu, mitä ihanuuksia!

  VastaaPoista
 4. No voi jumatsukka, pitääkö tällainen nyt neuloa itsekin?

  VastaaPoista
 5. Nämä on aivan huikean söpöjä! Huomaan täällä vaivihkaa mietiskeleväni punasävyisiä jämälankojani, sekä sitä, että jos nyt aloittaisi, ehtisi näitä tehdä ison kasan ensi jouluksi...

  VastaaPoista
 6. Nämä tontut on tosi ihania. Kivasti olet lisännyt noille kahdelle tuon oman jutun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne saivat kovasti luonnetta, kun niille antoi vähän tekemistä.

   Poista
 7. On nämä aivan uskomattoman ihania!

  VastaaPoista
 8. Ihania tonttuja!! Jos nyt neuloisi niin olisi istten ensi jouluksi :) Vaaleanharmaasta jos tekisi, niin olisi Gandalf ja voisi pitää esillä koko vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan, houkutteleeko jättää nämä joulunkin jälkeen näkösälle. :D

   Poista
 9. Minä en nähnyt mitään, minä en nähnyt mitään...en tarvitse neulottuja tonttuja, en tarvitse neulottuja tonttuja...vaikka ensi joulun jutut olisi aika kätevää aloittaa nyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai meistä kukaan T-A-R-V-I-T-S-E neulottuja tonttuja. Paitsi ehkä sinä. ;)

   Poista
 10. Helskutin söpöjä tonttusia, ymmärrän hyvin kuinka niitä ei muka ensin tarvitse ja oikeastaan voisi ensi jouluksi tehdä... Etenkin tuo neulova on ihan tajuttoman ihuna <3

  Olisihan siinä haastetta kun ei kertaakaan ole tullut englanniksi neulottua.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...