sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Excuse-moi

Yhtään en harrasta räikeitä värejä. Yhtään en ymmärrä kaiken maailman roiskevärjäysvillityksiä ja muita nykyajan hömpötyksiä. Ja yhtään en ole päässyt sisälle tähän kaksivärisen patentin viehätykseen. Paitsi, että syksyllä pääsin tapaamaan Stephen-sedän, kaksivärisen patentin trendsetterin. No jaa, siitähän se ajatus sitten lähti.


Mitä: Askewsme hat / Stephen West
Miten: Pyöröpuikko 3.0 mm
Mistä: Madelinetosh Sport + oma rukkikehruu, 42 + 29 g

Oikeastaan tällä kertaa ensin oli kyllä lanka - tai itse asiassa villa. Löysin syksyn retriitissä kirppispöydästä hurjan näköisen kuidun. Omituinen vihreä-beige värjäys, josta puolet pehmoista polwarth-villaa ja toinen puoli blingiä (trilobal-nylonia). Kuidussa oli niin paljon metallinhohtoista nylonia, että se näytti villan ja metallin sekoitukselta. Minun oli ihan pakko ostaa hurjan värinen kuitu, jotta pääsin selvittämään, mitä siitä oiken kehräytyy. Lopputuloksena oli höpsön väristä pehmeää metallilankaa.


Seuraavaksi olikin sitten ihan pakko saada selville, miltä tämä metallilanka näyttäisi neulottuna. Värit vain olivat niin epätyypilliset minulle, että halusin rikkoa niitä jollain toisella, rauhallisen värisellä langalla. Ja tästä mieleeni tuli, että olisiko korkea aika kokeilla kaksiväristä patenttineuletta, briossinakin tunnettua.


Idea ei sitten toteunut ihan niin helposti kuin ajattelin. Ohjeen mukaan hatussa pitäisi käyttää dk-vahvuista lankaa ja 4.5 mm puikkoja. Silmukat luodaan vuorotellen kummallakin langalla ja ylimalkaisesti todettiin, että siihen on hyvä käyttää vähän isompia puikkoja. Ensimmäisestä yrityksestä tulikin aivan liian kireä aloitusreuna. Kun sain reunasta sopivan kokoisen (muistaakseni 7.0 mm puikoilla), törmäsin seuraavaan ongelmaan sen varsinaisen patenttineuleen kanssa. En tajunnut tippaakaan sanallisesta ohjeistuksesta. Yritin tankata ohjetta vaikka kuinka pitkään ja neuloinkin mielestäni sen mukaan, mutta jälki oli kaukana briossista. Lopulta annoin periksi ja turvauduin YouTubeen. Videolta selvisi, ettei kyse ole mistään sen kummemmasta kuin langankierroista. Jaa. Miten se olikin onnistuttu ilmaisemaan ohjeessa niin vaikeasti? Ehkä kyse on jollain tapaa amerikkalaisten erilaisesta neuletyylistä.


Opin, että kaksivärinen patenttineule toimii seuraavasti: Neulo ensimmäinen kerros värillä A. Neulo tällä kerroksella joka toinen silmukka oikein ja nosta joka toinen neulomatta niin, että teet langankierron ennen nostettavaa silmukkaa. Toinen kerros neulotaan värillä B. Nyt tehdään langankiertoja ja nostetaan neulomatta ne edelliskerroksella neulotut silmukat. Ja loput silmukat neulotaan nurin yhteen edelliskerroksella tehtyjen langankiertojen kanssa. Ei lainkaan vaikeaa. Paitsi että tekniikan opittuani jouduin vielä toteamaan, että pipoon mahtuisi kaksi päätä. Ei kun purkamaan ja uusiksi paljon pienemmillä puikoilla. Kolmas kerta toden sanoi.


Itse hattu on hauskan mallinen. Siinä on keskellä paneeli, jonka toisessa reunassa lisätään ja toisessa kavennetaan silmukoita. Ja se vetää sitten koko hatun hauskasti vinoon. Tätä voikin pitää vaikka miten päin ja väännellä ja käännellä reunaa rullalle.


Väritys on edelleen ihan omituinen, enkä tiedä paransiko harmaa lanka tilannetta yhtään. Mutta pipoa oli tosi hauska neuloa ja heti tuntui jäävän briossiin koukkuun.

Neulisti

19 kommenttia:

 1. Onpas vänkä pipo, ihan miun maun mukkaan :-) Jään miettimään mikä nurkka on ekana kudottu :?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipo on neulottu ihan vaan alhaalta ylös pyörönä. Tuo muita alemmas sojottava nurkka muotoutuu itsekseen, kun pipossa tehdään kavennuksia ja lisäyksiä.

   Poista
 2. En ikinä osais tehdä tuollaista. Hyvännäköinen pipo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä YouTuben opasvideoiden avulla kuka vaan osaa tehdä mitä vaan. Reippaasti kokeilemaan. :)

   Poista
 3. Hämmentävä päähine. Mutta hyvällä tavalla :-) Ja sanoitetut tekniikkaselvennökset otetaan aina kiitollisuudella vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, omituinen, mutta kiva. Ja olkaatten hyvä vaan tästä tekniikkaselvennöksestä.

   Poista
 4. Onneksi sä avasit tuon kaksivärisen briossin tuolleen ihan suomeksi! Sehän kuulostaa ihan helpolta - mäki saatan osata. :)
  Ihan super toi pipo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta etkös säkin ollut sen jo selvittänyt ja selättänyt? Mutta ihan turhan hankalasti se oli kyllä osattu ohjeessa selittää.

   Meidän iskä ihastui pipoon ja vei sen mennessään. Nyt pipotuttais uudestaan...

   Poista
 5. Mun mielestä tuo väritys on just ihana ja näyttää sopivan sulle hyvin. Jännän mallinen pipo. Täytyisi kai kokeilla joskus itsekin tuota briossia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytynee siinä tapauksessa varoittaa vielä toistamiseen, että siihen voi sitten jäädä koukkuun. ;)

   Poista
 6. Mulla olis jo langat briossipipoon, kun ehtis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tahtoisin pistää uuden pipon puikoille. Paitsi, että meillä on himoneulojien tukiryhmässä yhteinen tipaton (=aloitukseton) tammikuu, jota mä olen koettanut starttailla jo tähän joulun jälkeen. Jos joskus vaikka pääsis ufoistaan eroon.

   Poista
 7. Ihanan värinen versio! tuo olis niin mun värinen että...:-) Tässä parhaillaan hengittelen syvään Askews me kaulurin ohjeen kanssa. Onneksi tein jo syncopation adoration hatun, mutta voi viehnä miten vaikeelta taas kuulostaa tuo aloitus... noh. eiköhän tämä tästä. Sain onneksi lisäintoa taas täältä. Kiitos.

  VastaaPoista
 8. Tosi kivannäköinen, paljon kivempi kuin ohjeen kuva! Täytyy varmaan itsekin joskus kokeilla tuota mallia

  VastaaPoista
 9. Sama homma tuon patentin kanssa, en ottanut selvää vastaan tulleista sanallisista ohjeista en sitten millään. Koskennurmi-Sivonen ei koskaan petä, sieltä muistaakseni löysin ohjeen, jonka ymmärsin. Suosittelen tutustumaan: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/15524

  VastaaPoista
 10. Hauska lätsä! :D Kivat väritkin. Yhtään en ihmettele, että se on jo omittu. :)

  VastaaPoista
 11. Se on oikein hauska! Neon+neutraali on kyllä jees. Ja tuolleenhan se briossi hyvältä näyttää just! Mä kokeilin joskus jollain tonaalisemmilla sävyillä, mutta joku siinä oli, ettei ollut kiva ja kauluri palasi kerälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh. Mä kun olin justiinsa suunnitellut, että pitää briossoida itselle jotain hempeän epäväristä hankalasti toisistaan erottuvista väreistä. :D

   Poista
 12. Kyllä on veikeä pipo! (Ja kauniit kuvat!) Täytyisköhän itsekin kokeilla???

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...