torstai 29. maaliskuuta 2012

Ohje etsii neulojaa

Muistatteko vielä tämän? Vihreä liivi on vanha suosikkini ja sai lukijoiltakin positiivista palautetta. Se on kuitenkin jo ainakin 7-8 vuotta vanha ja jäänyt vuosien saatossa turhan pieneksi. Ajattelin siis ottaa uusinnan ja kirjoittaa siihen tällä kertaa myös ohjeen.

Tottakai, jottei homma sujuisi liian helposti, päätin tehdä liivin tällä kertaa täysin saumatta ylhäältä alaspäin ja vielä hyödyntää vasta opettelemaani Contiguous-menetelmää pienen pienten hihojen tekemiseen. Liivin etukappaleet menevät ristiin rinnan päältä ja yhdistyvät sen jälkeen suljetuksi neuleeksi. Sivuissa ja alareunassa on joustinneuletta. Tässä tulos:


Mitä: Flappy / oma ohje
Miten: Pyöröpuikot 3.5 mm
Mistä: Drops Baby Merino, 185 g

Oli hauskaa pohtia, mistä ohjetta lähtee kirjoittamaan. Ensin laskin vanhasta liivistä neuletiheyden ja silmukkamäärät olkasaumoista, rinnan alta, vyötäröltä jne jne. Sitten piti mittailla vanha liivi ja tarkistuslaskea, pitivätkö mitat ja tiheys kutinsa. Sen jälkeen pengoin netistä kokotaulukon ja kas, vanha liivini oli tasan S-kokoa. Samasta taulukosta sitten vain mitat M-koolle ja laskemaan, paljonko pitää olla silmukoita missäkin kohtaa. Hieman piti pohtia, miten lisäykset ja kavennukset menevät, kun teenkin ylhäältä alaspäin, mutta kyllä se siitä lutviutui. Hauskinta oli huomata, että kun piti pistää kynä paperille ja alkaa kirjoittaa itse ohjetta, totesin heti ensimmäisen rivin jälkeen, että paljon helpompaa on kirjoittaa englanniksi! Olen viime vuosina neulonut vain ulkomaisia ohjeita, joten en osannutkaan enää ajatella suomeksi, miten merkitään oikeita, nurjia, kavennuksia ja lisäyksiä! :D

Suunnittelen ohjeen laittamista myyntiin Ravelryyn, joten nyt kysyisinkin, huolisiko joku teistä toimia testineulojana ohjeen kanssa? :) Ohje on kirjoitettu englanniksi ja sisältää S, M, L ja XL-koot seuraavan taulukon mukaisesti:

Koko Vyötärön ympärys (cm)
S 68
M 76
L 84
XL 94

Oman liivini tein Dropsin Baby Merinolla, mutta tähän varmasti sopii muukin saman paksuinen lanka. Lankaa kului yhteensä 185 g. Olisi huippua, jos muutama teistä tahtoisi testineuloa tätä, mieluiten eri koissa. Ja malttamaton kun olen, on tietty plussaa, mitä nopeammin tämän ehtisit testineulomaan. Jos joku tahtoisi erityisesti testineuloa tätä suomenkielisenä, voin vielä harkita ohjeen kääntämistäkin. :)


Niitä kuvia yritettiin ottaa myös ulkona, mutta kengäthän siinä sai vain täyteen lunta.

Ai niin! Noissa sisällä otetuissa kuvissa näkyy Marjon vintagekorut -blogin arvonnasta voittamani ihastuttava koru. Kiitos vielä siitä Marjo!

Neulisti

torstai 22. maaliskuuta 2012

Toinen tunnustus

Ihan ensi alkuun anteeksipyyntö siitä, että tämä kirjoitus on näin paljon pienemmällä kuin yleensä. Blogger tuntuu tällä hetkellä temppuilevan fonttien kanssa eivätkä meidän taitomme riittäneet korjaamaan kaikkia ongelmia. Jos teksti on liian pientä, niin sitä saa ainakin Windows-koneilla suurennettua helposti painamalla Ctrl ja +. Mutta sitten itse aiheeseen.

Saimme Neferiltä One lovely blog award -tunnustuksen (kiitos!), johon kuuluu kolme tehtävää: 

1. Kerro linkin kera blogissasi, kuka lahjoitti sinulle tämän awardin 
2. Kirjoita seitsemän random faktaa itsestäsi 
3. Lahjoita tämä sama award 15 blogille/bloggaajalle

Meitä kun on tässä kaksi kirjoittamassa, niin päätimme kirjoittaa seitsemän satunnaista faktaa, jotka yhdistävät meitä. Tässä tulee:

1. Teemme molemmat väitöskirjaa samalta alalta.
2. Menimme naimisiin vuonna 2009
emme tosin keskenämme.
3. Pidämme kovasti lautapeleistä.
4. Tykkäämme katsoa yhdessä tv-sarjoja, mielellään vähintään puoli tuotantokautta kerrallaan.
5. Astanga-joogan mukainen aurinkotervehdys sujuu kummaltakin.
6. Meillä on identtiset raitamukit työhuoneissa.
7. Emme ole koskaan saaneet sakkoja
paitsi kirjastosta.

Ajattelimme laittaa blogin eteenpäin kymmenelle suosikille, joilla ei tuota tunnustusta vielä ole ja joita emme päässeet kehumaan edellisen tunnustuksen kohdalla.


Loppuun sitten vähän kuulumisia. Vyyhti takeltelee edelleen tunikan parissa aina silloin kun ehtii ja jaksaa, mutta tällä hetkellä käsityörintamalla on valitettavan hiljaista. Neulisti sen sijaan ahkeroi sitäkin kovemmin ensimmäisen ison neuleohjeensa parissa.

Vyyhti ja Neulisti

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Petrooli klassikko

Eilen illalla valmistui uusi neulepaita, Kim Hargreavesin Blaze. Ohje oli tarkoitettu neulottavaksi kahdesta mohairlangasta, mutta en tahtonut pörröistä neuletta. Vaihdoin ohjeen langat Cascade 220 Heathersiin. Tämä lanka oli ohjeen lankoja ohuempaa ja tarvitsi myös kapoisemmat puikot (4.5 ja 5.0), joten valitsin yhtä isomman koon (L) ja aloin neuloa. Totesin kuitenkin takakappaleen jälkeen, että ihan hyvin olisin mahtunut myös pienempään ja päätinkin käyttää sitä etukappaleena ja neuloa takakappaleen M-koolla. Ihan hyvä paita tuli tälläkin yhdistelmällä. Lankaa kului tasan 400 g. Ideoita, mitä voi tehdä 200 g:lla Cascade 220 Heathersia?


Mitä: Blaze / Kim Hargreaves
Miten: Neulonta
Mistä: Cascade 220 Heathers

Neule viihtyi puikoilla aika lailla tasan kaksi viikkoa. Siinä välissä tuli tosin tehtyä myös MuurLe-pipo, että nopeamminkin olisi tämä valmistunut. Muutoin mukava neulottava, paitsi että hieman ärsyttivät pikkupalmikot, joiden kierrot tuli jokaisella oikean puolen kerroksella. Kaunista jälkeä kuitenkin, ja työn nopeuttamiseksi olen opetellut tekemään palmikot ilman palmikkopuikkoa. Hyvin ne silmukat malttoivat ainakin tällä langalla pysyä hengissä sen aikaa, että sain käännettyä niiden järjestyksen.


Kaunis paita, hyvä mieli. Ei lisättävää. :)

Neulisti

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Pystyraitasukat

Hei taas pitkästä aikaa! Minulla on tässä meneillään yksi aikaa vievä projekti (siitä lisää joskus myöhemmin), joka on alkuvuodesta hidastanut ja hankaloittanut käsitöiden tekemistäni, mutta nyt pitkästä aikaa sain sentään jotain valmiiksi. Ikuisuusprojektini tunika on vieläkin aivan vaiheessa, mutta lähestyvät 50-vuotispäivät antoivat hyvän syyn pitää siitä vähän taukoa. Sain ennen joulua selville, että villasukat olisivat tulevalle päivänsankarille tarpeen, mutta silloin oli jo puikoilla tulossa ihan muuta. Syntymäpäiväksi oli siis kuitenkin lahjaidea valmiina odottamassa. Tarkemman mallin valitsin uudesta kevät-Novitasta, jossa oli ohje hurmaaville raitasukille.


Mitä: Sukat / Novita Kevät 2012
Miten: Neulonta
Mistä: Novita 7veljestä, 220 g

Langaksi valitsin ohjeen mukaista Seitsemää veljestä. Lankakorista löytyi aiemmin heräteostosteltu kaunis ruskean ja harmaan sävyinen raitalanka sekä sen kaveriksi sopivaa valkoista. Taisin kuitenkin valita liian pienet puikot, sillä koossa 38 aloitetusta varresta tuli aivan liian tiukka polvisukaksi. Varsi istui kuitenkin ainakin omaan jalkaani hyvin pohkeen kohdalta, joten päätin jättää sen sellaisekseen ja hyppäsin toteuttamaan loppusukkaa miesten koon ohjeella, mikä onnistuikin ihan hyvin. Varsi on sen verran jäykkä että pysyy pystyssä omin avuin, mutta eipähän ainakaan lähde valumaan. Itse kuvio oli todella yksinkertainen toteuttaa, mutta riittävän mielenkiintoinen neuloa.


Olin varannut sukkien tekoon pari viikkoa, minkä kuvittelin riittävän ihan hyvin mutta mikä tässä tilanteessa osoittautui kuitenkin aivan liian vähäiseksi. Vielä juhlapäivän aamuna toisesta sukasta puuttui kaikki kantapäästä eteenpäin ja valmistuminen meni lopulta niin viime tippaan, että jos ei kyyti olisi ollut myöhässä, olisin saanut viimeistellä sukat juhlissa. Onneksi siis kuitenkin valmista tuli ja päivänsankari vaikutti tyytyväiseltä sukkiinsa.

Vyyhti

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Pudotuspelejä kohti

Olen monesti kysynyt, saisinko tehdä miehelle Jyp-pipon. Vastaus oli aina ei. Sitten tein joululahjaksi eräälle ystävälle KalPa-pipon ja johan iski mieheen pipokateus. (Ei toki KalPaa kohtaan, ei tod!) Heti tuli pyyntö, voisinko tehdä pipon Muuramen lentopallojoukkueen, MuurLen logolla.


Mitä: Fanipipo / oma ohje
Miten: Neulonta tasona
Mistä: Novita Ticotico + Novita Wool, 50 g

Se sitten tietysti venähti kauheasti, kun joulun jälkeen olin kurkkua myöten täynnä muille neulomista. Nyt alkaa kevät koputella ovelle ja lentopallossakin ollaan kohta jo pudotuspeleissä. Sain siis muistutuksen piposta, säädin Excelillä kaavion ja pistin pipon saman tien puikoille.


Voi tätä pipon kuvaamisen vaikeutta. Monta kymmentä kuvaa, eikä yhtäkään, johon olisin tyytyväinen. Saatiin logo näkymään kokonaan vasta, kun mies nousi tuolille ja minä kyykin lattianrajassa.


Maanantaina taisin pipon aloittaa ja äsken se valmistui. Lankaa kului vajaa puoli kerää mustaa Novitan Ticoticoa, hieman valkoista Ticoticoa ja keltaista Novita Woolia. Läksin KalPa-pipon tapaan liikkeelle 160 silmukalla kolmosen puikoilla, ja tällä kertaa aloitin kavennukset vasta kuvion valmistumisen jälkeen. Tämäkään ei ole täydellinen, mutta huippu. Sen verran huippu, että taidetaan taistella lauantain pelissä siitä, kumpi sitä pitää! :) 

Let's MuurLe!

Neulisti
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...