lauantai 29. joulukuuta 2012

Sekametelisoppa

Olin tänä vuonna sen verran hyvissä ajoin liikkeellä joululahjojen kanssa, että ehdin joulunalusviikolla vielä pyöräyttää itsellenikin yhdet sukat.


Mitä: Wedge / Cookie A.
Miten: 15 cm sukkapuikot 2.5 mm
Mistä: Poppeli Iltasoitto, 71 g

Ostin syksyllä Cookie A:n Sukkia.Rakkaudella. -kirjan ja Wedget ovat pyörineet mielessäni jo pitkin syksyä. Wedget koostuvat lyhennetyin kerroksin tehtävistä kiiloista ja niiden välissä olevista suorista kaitaleista. Mallista on olemassa todella hauskan näköisiä toteutuksia raitalangalla, kun lyhennetyt kerrokset sotkevat raitojen järjestyksen.


Törmäsin Poppelissa heidän harjoittelijansa Kramoxin värjäämään Iltasoitto-lankaan. Sen värit houkuttelivat minua ja haaveilin saavani neulottua tästä psykedeeliset sukat. Ikävä kyllä tässä langassa nuo eriväriset pätkät olivat liian lyhyitä, eivätkä värit sitten käyttäytyneet toivomallani tavalla. Neuloin kuitenkin sukat loppuun asti, kun olin jo alkuun päässyt. Ehkä sitten joku toinen kerta uusiksi jollain toisella langalla. 


Ei näistä sellaiset tulleet kuin suunnittelin, mutta lanka oli unelmanpehmeää neulottavaa ja valmiit sukat tuntuvat ihanilta jalassa.  Malli näyttää minusta ainakin ohjeen kuvissa hieman lötköltä, mutta istuu jalkaan yllättävän napakasti. Eivät ole kertaakaan vielä valahtaneet nilkkoihin nämä sukat. Malli on kaikin tavoin hurmaava, erityisesti ihastuin lyhennetyin kerroksin aina-oikealla neulottuun kantapäähän. Myös sukkien kärki tehtiin lyhennetyin kerroksin ja silmukoitiin jalkapohjan puolella, varpaiden alla sitten yhteen. Tässä kirjassa oli niin rautalangasta väännetyt ohjeet silmukointiin, että minäkin onnistuin siinä touhussa ihka ensimmäistä kertaa.

Neulisti


keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Kauniita unia

Joululahjaksi siskolle valmistui ihan hujauksessa unelmanpehmeä Sweet Dreams -huivi. Olipa jotain iloa yli ymmärryksen menevistä luennoista, kun huivi neuloutui kuin itsestään kahdessa ja puolessa päivässä.


Mitä: Sweet Dreams / Boo Knits
Miten: Pitsipyöröt 5 mm
Mistä: Cascade Yarns Heritage Silk, 90 g

Hieman harmillista oli se, että ohjetta ei saanut ostettua yksinään, vaan piti ostaa koko viiden ohjeen e-kirja. Kaikki muut kirjan ohjeet sitten olisikin saanut pelkästään, mutta tätä ihaninta ei. Nyt tulee luultavasti sitten kirjasesta neulottua ainakin Promise Me ja ehkä myös Drift Away.Tuli samalla taas todistettua pingotuksen ihmettä. Ajattelin alunperin, että tulipa tästä mukavan pieni huivi. Ja ei siitä kyllä ihan kovin pieni tullut. :) Ajattelin, että tätä voi käyttää vaikka ihan kaulahuivin tapaan, kun en tiedä, mitä sisko mahtaa pitsihuiveista tuumata.Kiireellä kun alkaa elokuussa joululahjoja neuloa, ehtii kuvatkin ottaa vielä hyvään valoisaan aikaan. Hieman kesää talven keskelle.

Neulisti

maanantai 24. joulukuuta 2012

24. joulukuuta, Kotka, kirkko


  


Älkääpä nyt sentään säikähtäkö, tämä on luvan kanssa käyty kuvaamassa. Joskin luvan antaneesta kuvausavusta huolimatta onnistuimme käynnistämään hälytyksen. Oikeasti loppusijoituspaikaksi tuli Kotkan Meriniemi.Hyvää joulua teille ihanaisille lukijoille toivottelevat Neulisti ja Vyyhti!

torstai 13. joulukuuta 2012

13. joulukuuta, Jyväskylä, Vaajakoski


She's a lady!

Saanen esitellä Lyylin. Lyyli on hieno nainen. Isä yllätti minut iloisesti tuoden meille tässä syksyllä suvun vanhan rukin. Se nimettiin isän mummon, Lyylin, mukaan. Vaikka tosiasiassa se on tainnut kuulua jo isän mummon äidille, ellei vielä hänenkin äidilleen. Lyylillä on siis ihan kunnioitettavasti ikää. Lyyli syö mielellään kuitua, kunhan se ei ole liian paksua. Hän nauttii yöllisistä maratoneista ja pähkinäöljykylvyistä.

Nyt seuraa iso kasa kehnoja kännykällä huonossa valaistuksessa otettuja kuvia, koska kamera on reissun päällä ja elämä ei tapahdu hyvien valaistusolosuhteiden aikaan. Esim. kehrääminen tapahtuu paljon todennäköisemmin keskellä yötä.

Polkimen kunnosta näkee hieman viitteitä Lyylin iästä.

Ensinäkemältä totesin, että kaikki osat tuntuvat olevan tallessa ja lyhtykin pyöri kiltisti rukkia polkien. Puhdistin Lyylin kostealla rätillä pahimmista pölyistä ja kokeilin häntä hieman. Emme tulleet toimeen. Joko Lyyli ei vetänyt takkuista kuitutuppoa ensinkään tai sitten jos vetikin, niin nyöri pompsahti heti pois pyörän päältä. Ajattelin, että ei sitten, en osaa. Lyyli pääsi jäähylle. Tai noh, Lyyli jäi paikoilleen ja minä päätin kävellä tilanteesta pois.

Kävin tällä viikolla Poppelin järjestämällä rukkikurssilla. Kiitos Pauliina ja kurssin mainio vetäjä Susanne! Ensimmäisenä päivänä opeteltiin ihan kädestä pitäen, kuinka vanha rukki laitetaan kuntoon. Ei kun kaupan kautta ja hommiin.


Huolto tapahtui seuraavasti: Levitin lattialle kasan sanomalehtiä, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä yritin levittää lattialle myös puoli pulloa öljyä. Ensin purin Lyylin osiin. Irrotin pyörän ja lyhdyn.  Puhdistin metalliosat vuosikymmenten töhnästä apteekista ostamallani alkoholilla. Kaikki ruosteiset kohdat kävin huolella läpi myös hiekkapaperilla. Hämmästyksekseni huomasin, että niin vaan Lyylinkin lyhdyn koukut olivat vielä käyttökelpoiset, kun hieman niitä kunnostin. Öljysin kaikki puuosat pähkinäöljyllä. Sitä löytyy kaupasta ihan ruokaöljyjen hyllystä. Ah, miten ihanalle Lyyli tuoksui käsittelyn jälkeen. Ja voi, miten vanha kuivunut puu imi öljyä itseensä onnesta soikeana. Lopuksi vielä hieman ompelukoneöljyä kaikkiin kitiseviin ja nitiseviin kohtiin. Voilá, Lyyli oli kuin uudestisyntynyt.Lopulta pääsin testaamaan, toimiiko kunnostettu Lyyli. Sain rukkikurssilta mukaana pätkän helposti kehrättävää hahtuvaa. Se on siis kuitua, joka on valmiiksi mukavan ohutta ja tasaista, eikä sitä tarvitse kehrätessä venyttää. Helppoa kuin heinänteko. Paitsi että pitääkseen vanhan linjansa, Lyyli pompsautti heti kättelyssä nyörit paikoiltaan. Kokeilin monesti, mutta ne eivät vain pysyneet. Vielä viimeisenä oljenkortena vaihdoin vanhan nyörin tilalle kalalankaa. Ja sehän tepsi! Nyt kulkee. Ihan koko aikaa rukki ei vedä lankaa kiltisti, mutta se wanhalle rouwalle suotakoon. Lyyli on sentään lady, eivätkä todelliset ladyt suostu mihin tahansa töihin milloin vain käsketään.


Tässä ensimmäinen pikkunöttönen, joka Lyylin kyydistä tipahti. Lankaa on kokonaiset 16 m ja 12 g. Lanka on Navajo-kerrattua, koska kaikkea mahtavaa sitä rukkikurssilla oppiikin.


Neulisti

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Puuhommissa


Saatiinpa sitä vihdoin täälläkin joulukortit näperrettyä ja ihan ajoissa jopa, vastahan ne huomenna pitää viedä postiin. Kortteja muodostui tällä kertaa kahta teemaa, joista tässä pääosa.


Mitä: Joulukortteja
Miten: Sukkapuikot, virkkuukoukku, neula, tusseja
Mistä: Kartongeista, paperista, vanhasta kirjasta, villalangasta, napeista


Ensimmäisen sarjan kortit ovat käsityöteemaisia. Näissä on neulottu, virkattu ja koukuttu pikkuisia tilkkuja, joista osaan on kirjottu jotakin, osaan kiinnitetty nappeja. Yhteen korttiin sommittelin joulukuusen pelkistä napeista. Tilkkujen alta löytyy vanhoista kirjan sivuista revittyjä kaistaleita, joihin olen tussilla kirjoittanut hyvän joulun toivotuksia.


Hyödynsin korteissa ihanasta vanhasta Tietojen kirjasta revittyjä sivuja, mahdollisimman mukaan saajan kiinnostuksenkohteita sivuten. Ostin kirjan kirpparilta jo aikaa sitten ja olen sitä moneen kertaan selannut ja aina kuitenkin laittanut takaisin hyllyyn. Nyt kuitenkin kovetin itseni ja vaikka alkuun teki pahaa repiä sivuja, oli minulla lopulta oikein hauskaa miettiessäni, mistä aihealueesta kenellekin laitan. Jos saajat katsovat korttinsa tarkkaan, löytävät he tietoa mm. Intiasta, ranskan kieliopista, piirustusvälineistä ja kirkkohistoriasta.


Toisiin kortteihin käytin lähinnä tusseja, joilla piirtelin joulukuusia. Osaan käytin kirjansivuja, osaan modernimpaa kohokuvioista askartelupaperia.


Jos oikein tarkkaan katsoo, niin huomaa, että kuusen nauhakoristeet ovat hyvänjouluntoivotuksia.

Muistutus

Näin joulukalenterimme puolessa välissä on hyvä aika muistuttaa kalenteriin liittyvästä kilpailusta. Kalenteriluukkuja luonnosta bongaamalla voi siis kisata Titityyn lahjakortista.

Ja koska me ollaan ihan mahdottomia himoarpojia ja kaikilla lukijoilla ei varmastikaan ole mahdollisuutta kahlata koko Jyväskylää, niin päätimme tarjota seuraavaa: Bongaamalla ainakin yhden luukun, kuvaamalla sen ja lähettämällä kuvan meille sähköpostitse, osallistuu herkullisen joulunpunaisen mini-Väiskin arvontaan.Rattoisaa joulun odotusta toivottelevat Vyyhti ja Neulisti.

12. joulukuuta, Kotka, PalotorninvuorenpuistoRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...