tiistai 2. lokakuuta 2012

Maija Poppanen

Päätin uskaltautua pitkästä aikaa kirjoneuleen pariin. Olen ihastellut Ravelryssa hurmaavia Totoro-, siili- ja vaikka mitä muita versioita tästä neuleesta. Mutta pitäähän siihen oma kuvio suunnitella. Eihän sitä muuten voi kunnolla hihkaista: "Hei, kattokaapa mitä minä tein!"



Mitä: Paper dolls / Kate Davies
Miten: Pyöröpuikot 2.75 mm ja 3.5 mm
Mistä: Rowan Fine Tweed vaaleansinisenä, tummansinisenä ja beigenä, yhteensä 215 g

Resoreihin kahdella langalla neulottava joustin oli hauskaa, joskaan ei millään tapaa joustavaa. Se kuitenkin näyttää tosi kivalle. Tein vyötärön kavennukset ja lisäykset ohjeesta poiketen joka 9. kerros, minulla kun on pitkä selkä. Posottelin hirmuisella vauhdilla menemään, jotta pääsisin mahdollisimman pian siihen kiinnostavaan osuuteen eli itse kuvioon. Ja heti kun pääsin, muistin miksi vihaan kirjoneuletta... siinä menee ikuisuus! Vaan onhan se lopputulos tietysti sen arvoinen.


Jouduin säätämään kuvioita useampaan otteeseen, kun kavennukset eivät asettuneet nätisti. Ehdin myös kerran jo tehdä paidan valmiiksi langanpätkien päättelyä myöten. Sitten sovittaessa totesin, että kainalot pyrkivät korvia kohti. Ei auttanut kuin purkaa hieman ja jatkaa kaarroketta pidemmäksi ennen viimeisiä kavennuksia. Olisi varmaan pitänyt tehdä vielä pidemmälti, mutta saa kelvata. Ja ainakin paita näyttää tosi nätille. Jätin myös lopusta lyhennetyt kierrokset pois, koska minulla on herkkä kaulaniho, enkä kestä korkeakauluksisia paitoja.


Tykkäsin Fine Tweedistä paljon, siinä oli ihania värejä tarjolla ja neulepinta tuntuu mukavalta. Langan kanssa saa kyllä olla aika varovainen, koska sen saa helposti repäistyä poikki. Ja vaikka vyötteen mukaan tiheys täsmäsi ohjeeseen hyvin (joo ei, minä en jaksa tehdä mallitilkkuja), niin ei se ihan niin mennyt. Vartalo-osasta tuli sopiva pienellä säädöllä, mutta kaarroke ei mennyt ihan suunnitelman mukaan. Neuleesta tuli kuvion kohdalta turhan leveä ja yhtä aikaa liian matala. Pituutta piti tosiaan lisätä ja kaarroke jäi leveyden vuoksi pienille rypyille. Rypyistä pääsi kyllä nätisti eroon pingotuksella. Hurraa! Vielä kun saisin jostain hankituksi ne pingotuskaapelit, ettei paidan kylkiin jäisi niitä kamalia nyppyjä nuppineulojen kohdalle..


Olipa muuten hassua. Lainasin Vyyhdiltä pyöröpuikkoa tähän, kun olin kyläilemässä ja itsellä ei sopivaa ollut sattunut mukaan. Kotona meinasin vaihtaa omiin puikkoihin, mutta varmuuden vuoksi testasin puikkomitalla, että ovat samankokoiset. Ja eivät olleet! Kummankin pyöröpuikossa oli kaiverrettuna 3.0, mutta Vyyhdin pyöröpuikko mahtui puikkomitan koloseen 2.75 mm. Onkos sellaisia puikkoja luvallista kaupitella? Kuluttajan fuskaamista, sanon minä. Luulin, ettei Suomesta edes saa noita välikokoja. En arvannut, että niitä saattaa omissa kaapeissa minun tietämättäni jo ollakin!

Neulisti

34 kommenttia:

  1. Kylläpä on taidokas neule! Kuvatkin ovat hauskoja.

    VastaaPoista
  2. Tosi kiva tuli, varmasti kannatti nähdä kaikki se vaiva. Mulla kun ei aina tuo kärsivällisyys riitä purkamiseen ja uudestaan neulomiseen, vaikka monesti se olisi kyllä paikallaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ei sentään tarvinut sitä kirjoneuleosuutta purkaa. Siihen en tiedä, olisinko jaksanut ryhtyä. Lisäsin vaan kuvion päälle kerroksia ja hyvä tuli.

      Poista
  3. Aivan upea neule! Kirjoneuleet vievät paljon aikaa, mutta loppu tulos näyttää vaivan arvoiselta.

    VastaaPoista
  4. Ooh! Tää on kyllä tosi kiva! Etenkin noi kuviot :) Itse aloitin rowanin tweedistä kirjoneuletta. Oon aina karttanut niitä, mutta se onkin oikeastaan yllättävän kivaa :)

    VastaaPoista
  5. Wau, tosi upea!!! Hurjan homman olet tehnyt!

    VastaaPoista
  6. Ihana Poija Mappanen, juurikin sopiva.

    VastaaPoista
  7. Hieno, ja sopii sinulle täydellisesti!

    VastaaPoista
  8. Kaunis neule! Huomasin että mun knit pro puikoissa on muka 3.5mm koko ja sit oikeesti on 3.75. Uusimmissa puikoissa on 0.25mm heittoja...(huomasin kun vertasin vanhaa ja uutta puikkopäätä, mut en sit jaksanut mennä valittaan kun kaikki uudet on systemaattisesti 0.25 isompia).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihme juttuja noitten puikkojen kanssa. Ei voi vissiin mihinkään nykyään luottaa. :D

      Poista
  9. Voi miten ihana!!! Oot kyllä ihan Mary Poppins tossa vikassa kuvassa!

    VastaaPoista
  10. Jo on söpö :D Kuin siulle suunniteltu! Lyhythihainen neule sopii hyvin tällaseen liian lämpimään muka-syksyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä justiinsa mukavan lämpöinen eikä yhtään liian kuuma. Ja onhan se puoliksi juuri mulle suunniteltu, kun itse kehittelin kuvion. :)

      Poista
  11. Se on hie-no!
    Noita välikokoja on todellakin kaupan - meilläkin Titityyssä.
    Ja luulenpa, että varsinkin noissa luonnonmateriaaleista tehdyissä puikoissa koko saattaa vaihdella juurikin materiaalin vuoksi (puu kuivaa ja kutistuu jne.). Itsellä kun ei ole puikkomittaa niin mittailen puikot työntömitalla ja vaihtelua tosiaan on.
    Metallisien puikkojen luulisi olevan jämptin kokoisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli kyllä juurikin metallipuikot. Sillä olinkin niin ihmeissäni kokojen heittämisestä.

      Poista
  12. Vitsit, miten hieno ja istuva! Niin mäheä kuviokin! Pitäisiköhän uskaltautua ensin lapsen koossa joskus tekemään kirjokaarroketta.. hmm! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsen kirjoneule varmaan tuliskin ihanan nopeasti. :)

      Poista
  13. Ihana paita! Kuvio on mahtava. :) Ja kuvien stailaus on kyllä mainio.

    Varmaan tuo puikkotapaus on yksittäinen laatuvirhe. Siitä kannattaa reklamoida, varsinkin jos puikossa edelleen lukee, että se on 3 mm (tai siis pitäisi olla). Riippuu puikkovalmistajasta, mutta Vyyhti saattaisi saada kyllä uudet, oikean kokoiset puikot tilalle. Ainakin KnitPro on aina vaihtanut virheelliset puikot uusiin, kun asiakas on vienyt ostoksensa takaisin kauppialle, jolla on asioinut. Niin ja muuten KnitProlla on puikkovalikoimassa myös välikoot, eli saa niitä toki Suomestakin nykyään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olen ihan huipputyytyväinen tähän paitaan.

      Luulen, ettei Vyyhdillä ole enää tietoa, mistä se kyseinen pyöröpuikko oli shopattu.

      Poista
  14. Ihana Poppaspaita <3 Tosi nätti ja näyttää kivalta ylläsi. Noita pingotuskaapeleita saa ostettua muuten Villavyyhdin verkkokaupasta. Tosi kätevät itse omistan tuon isomman setin ja se on tosi paljon käytössä, suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä olen niitä metsästänytkin, mutta kun ovat olleet loppu.

      Poista
  15. Aivan ihana! Ihan olisi myös minun väriseni ;) .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan tekemään. Kuvionkin saa halutessaan kopsata, kaavio löytyy ravelrystä projektisivultani. :)

      Poista
  16. Kaunis paita!

    Mullakin on muutamia metallipuikkoja, joiden koot heittävät 0,25 mm ilmoitetusta. Tulin kerran mitanneeksi, kun ihmettelin neuletiheyden liian selkeää muuttumista, kun vaihdoin pidemmät pyöröt työhön. Siihen aikaan ei vielä tainnut saada välikoon puikkoja Suomesta, joten olin vain iloisesti yllättynyt. Liekö mennyt vain pakkausvaiheessa sikinsokin. Nää siis jotain iänvanhoja puikkoja...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...