lauantai 5. maaliskuuta 2016

Tekniikan maailma

Tammikuussa ei saanut aloittaa mitään uutta ilman, että kaikki keskeneräiset on lakaistu nurkista häiritsemästä. Mulla oli hirmuinen briossinhimo päällä ja kerääntyi melkoiset patoumat. Niin, jotta helmikuun ensimmäisenä päivänä pistin sitten puikoille neljä eri briossipipoa. Hiukan tavoista poiketen saatte nähdä ne kaikki yhdessä ja samassa postauksesta, koska minulta tilattiin Tekniikan maailma -henkinen arvostelu.

Ruusut ja risut
Vintage Prim Frost on Leaves Liguria Glamorose
Aloitus + - + +
Puikkosuositus - + + +
Koko + - + +
Kaavio + + + +
Lopputulos + + + -

Ja mitä minä sitten opin neljästä briossipiposta? Ainakin sen, että kaikki kunnon briossipipot aloitetaan twisted German cast-onilla. Aiheesta löytyy video vaikkapa täältä. Briossi on ainakin minun neulomanani todella joustavaa, ilmavaa ja lörppöä, ja tällä aloituksella pipon reunasta saa riittävän napakan. Reunuksesta tulee myös yksivärinen ja siten siistin näköinen, koska toinen väri otetaan vasta seuraavalla kerroksella mukaan.

Opin myös sen, että koska briossineulos on kovin lörppää, on syytä ottaa melko pienet puikot käyttöön. Ja se ohjeen pienin koko on varmasti ihan riittävän iso, vaikka silmukkamäärä ei kuulostaisi isolta. Nämä ovat toki käsiala-asioita, joten en ota vastuuta toisten eriävistä kokemuksista.

Opin sinuiksi briossin neulomisen kanssa. Opin jopa lukemaan kaavioita, piti vain tutustua muutamiin uusiin merkintöihin. Briossibuumi tuntuu olevan vielä sen verran tuore juttu, ettei termistö ole vakiintunut. Kaikissa ohjeissa tehtiin lisäykset ja kavennukset ihan samalla tavalla, mutta jokainen suunnittelija käytti eri lyhenteitä. Hiukan ärsyttävää, mutta näissä saattoi luottaa omiin vaistoihinsa, että ihan samalla tavalla se varmasti tässäkin pipossa pelittää.

Kaksivärisessä briossissa neulotaan aina yksi kerros päävärillä, jätetään lanka työn eteen odottamaan ja neulotaan toinen kerros taustavärillä. Päävärillä neulotaan joka toinen silmukka oikein ja joka toinen nostetaan neulomatta langankierron kera. Taustavärillä neulotaan edellisellä kerroksella neulomatta nostetut silmukat nurin ja päävärin silmukat taas nostellaan neulomatta. Tärkeintä on ajatella nostetut silmukat ja niiden viereiset langankierrot yhdeksi kokonaisuudeksi. Ne neulotaan aina yhteen. Jos vaikka käskettäisiin neuloa kaksi silmukkaa yhteen, niin se koskisi yhtä päävärin silmukkaa, yhtä taustavärin silmukkaa ja sitten sitä yhtä langankiertoa jomman kumman vieressä. Päävärin ja taustavärin kaksi kerrosta muodostavat myös yhden kokonaisuuden. Ne yleensä numeroidaankin siten, että 1.krs (PV), 1.krs (TV). Ja langat pitää muistaa kerroksen jälkeen aina jättää sitten työn eteen, jotta pipoon ei jää mitään saumaa.

Se tekniikasta ja opituista asioista yleisesti. Mennäänpä sitten vihdoin itse pipoihin.


Mitä: Vintage Prim / Andrea Mowry
Miten: Pyöröpuikko 3.5 mm
Mistä: Eden Cottage Yarns Tempo 4ply + Handmaiden Fine Yarn Casbah Sock, 24 + 27 g
Ravelryssa

Ohje oli toimiva. Malli oli kaunis ja hiukan muista briossipipoista poikkeava, sillä siinä oli briossikuvio vain työn edessä ja takana oli ainaoikeinneuletta.


Ohjeessa en törmännyt virheisiin, vaikka niin ensin ajattelinkin. Pöljänä ajattelin tietäväni paremmin, ja huonostihan siinä kävi. Jos olisin luottanut ohjeeseen, olisin säästynyt turhalta purkamiselta.


Miinusta ohjeelle puikkosuosituksesta. Tämä oli pipoista ohuin. Siinä suositeltiin fingering-vahvuista lankaa, mutta puikkosuositus oli saman 3.5 mm kuin noissa alla esiteltävissä DK-vahvuisissa pipoissa. Niinpä tästä tuli vähän turhankin ilmava. Mukavalta ja pehmoiselta tuntuu, mutta tuulee vähän läpi.


Mitä: Frost on Leaves / Midori Hirose
Miten: Pyöröpuikko 3.5 mm
Mistä: Shilasdair Luxury DK w/camel, 55 g
 Ravelryssa

Nyt ollaan lanka-aarteiden äärellä. Shilasdair on Skotlannin tuliainen. Isle of Skyella luonnonvärein värjättyä pehmolankaa. Uijui. Ja miten syvät värit!

Tykkäsin valtavasti tämän myssyn kuviosta. Minun silmääni nämä lehtikuviot ovat mieluisampia ja kekseliäämpiä kuin palmikkoja imitoivat kuviot. Ohjeessa oli myös todella kekseliäs ja kaunis kaavio, jota loppuvaiheessa opin lukemaankin.


Tässä pipossa neulottiin ensin ihan tavallista yksiväristä joustinta. Ohjeessa oli todella omituinen ja hankala tapa luoda silmukat. Plussaa siitä, että mukana oli erinomaiset kuvat opastukseksi. Miinusta siitä, ettei turhan vaikealla aloituksella näyttänyt olevan mitään virkaa. Itseäni ei olisi ainakaan yhtään häirinnyt ihan tavallinen aloitus.


Ohjeen mukaan lehtikuvioita tehtiin ainoastaan kaksi. Ja pöhkönä tottelin, vaikka näin jo valmiiksi, että piposta tulee ihan liian lyhyenläntä. Ei kun purkamaan. Lisäsin sitten itse yhden ylimääräisen kuviotoiston. Nyt on hyvä.


Mitä: Liguria / Katrin Schubert
Miten: Pyöröpuikko 3.5 mm
Mistä: Kraft Hand-dyed BFL DK + Yarngrimoire Pick-a-Sock Sport, 44 + 36 g
Ravelryssa

Tästä ohjeesta ei ole irtoa kritiikkiä. Tuli hyvä myssy. Testivoittaja suorastaan.


Jos värejä ihmettelette tässä ja edellisessä (lähinnä siis värien läsnäoloa), niin nämä kaksi myssyä menivät tovereille. Meikäläinen kun tahtoi vaan neuloa briossipipoja, ei itsellä ollut muuten tarvetta. Onneksi on ystäviä, joille tyrkkiä ylimääräneuleitaan.


Mitä: Glamorose / Katrin Schubert
Miten: Pyöröpuikko 3.5 mm
Mistä: Eden Cottage Yarns Bowland DK + Skein Merino Silk Sport, 34 + 22 g
Ravelryssa

Tämä on saman suunnittelijan pipo kuin tuo ylempikin. Ajattelin pitkään ohjeen olevan moitteeton, mutta ärsyynnyin päänlaen kavennuksia tehdessä. Vaikka kuinka pitkään tuijottelin ohjetta ja sen kuvia, niin en keksinyt, miten ohjetta seuraamalla voisi saada saman näköistä päälakea kuin kuvissa näkyi olevan. Ärsyynnyn suunnattomasti aina, jos ohje ei tuota kuvissa luvattua tuotetta.

Tässä myssyssä aloitetaan pipon vastakkaisilla reunoilla lehtikuvio, joka sitten levenee pikkuhiljaa koko pipoa ympäröiväksi.


Neuloja voisi epäväribuuminsa keskellä joskus pysähtyä harkitsemaan sitä, olisiko neulominen helpompaa, jos langat erottaisi toisistaan. Tällä kertaa epävärikombo ei tuottanut toimivaa lopputulosta. Piposta tuli muutenkin jotenkin ihan pottamainen, eikä se käy makuuni yhtikäs yhtään. Pah.

Neulisti

15 kommenttia:

  1. Mitään en briosseista ymmärrä, mutta tuon neonvihreän pipon soisi menneen kuvassa olevalle mallille, sillä niin hyvin sopi värit yhteen :)

    VastaaPoista
  2. Voi jehna! Nyt löytyi seuraava rojekti lisäämään harmaiden hiuksien määrää... Onko nämä neulottu tasona vai suljettuna? Hienoja ovat!

    VastaaPoista
  3. Kieli menee solmuun (yhtä lailla kuin lanka noissa malleissa), kun yritän löytää kehunsanoja. Sanalla sanoen upeita pipoja jok'ikinen!

    VastaaPoista
  4. Kiitokset analyysistä! Kevät pukkaa päälle ja voipi olla, etten tälle kaudelle enää pipoihin ehdi, mutta tiedänpähän sitten syksyllä, mistä aloitetaan. Tosi somia ovat kaikki! Ja mikähän siinä on, että patenttipinnassa värit eivät hirvitä ollenkaan niin paljoa kuin muualla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jännä. Pelottavasti toimii siedätyshoitona tämmöinen ja kohta sitä huomaa omistavansa useammankin roiskevärjätyn yksisarvisen pierun, jotka alkavat muka sileänäkin pintana houkuttaa!

      Poista
  5. Bautsika vauvauvau! Ihan tosi hienoja pipoja! Itsellä pitää kyllä olla lääkitys kohdallaan ennen ko pystyy lähteen edes yrittämään briossia. Siihen asti ihastelen muiden aikaansaannoksia, niinko sinun. Upeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mitähän nappeja mä olen mennyt popsimaan näitä neuloessani..? :D

      Poista
  6. Vaude, nyt kyllä tuli ihan alisuoriutuja olotila. Mää oon saanu yhen pipan siinä missä sää neljä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä kaikkien ei tarvi olla yhtä vialla päästään? ;)

      Poista
  7. Hei, kiitos paljon tästä testineulontapostauksesta! Nää vähän himottais muakin, saapi nähdä saisinko tänä talvena puikoille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielähän tuota talvea on jäljellä. Ja ainakin tuo ensimmäinen, ohuemmasta langasta neulottu pipo on mukavan kevyt.

      Poista
  8. Ihan älyttömän kauniita pipoja kaikki :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...