torstai 28. heinäkuuta 2016

Mosaiikkia

Kilpailu koettelee neulojan kuntoa urakalla. Tour de Sock -kilpailun viides etappi vei 20.5 h yhtäjaksoista neulomisaikaa. Eipä tuossa mitään, jos aiempien vuosien tapaan etappeja olisi vaihteleviin aikoihin, mutta tämä oli jo kolmas läpi-yön-etappi.


Mitä: Six tastes / Hypercycloid Designs
Miten: Pyöröpuikko 2.25 mm
Mistä: Canon Hand Dyes Lewis MCN Twist Sock + Hedgehog Fibres Sock, 47 + 27 g

Ravelryssa
Minua jännitti kovasti ennen etapin alkua. Joukkuekisassa saa hankittua tiimilleen lisäpisteitä, jos käyttää lankasponsoreiden lankoja etapin sukissa. Nämä sponsorit siis lahjoittavat kisan palkinnot ja tarjoavat osallistujille alennuskoodeja kilpailuun valmistautumista ajatellen. Olin useamman vuoden haikailun jälkeen lopulta päättänyt tilata itselleni muutaman vyyhdin Canon Hand Dyesin lankoja, joille postimaksuineen ja veroineen tuli kammottava vyyhtihinta. Moneen kertaan olin lisäillyt näitä herkkuja ostoskoriini Etsyssa, mutta aina päätynyt lopulta siihen, ettei hinnassa ollut järkeä. Lopulta tulin siihen tulokseen, että kerran se kirpaisee ja sen jälkeen pääsen haikailusta yli. Ja nyt kisan edetessä sponsorilankojen valikoimani alkoi huveta ja kohta olisi pakko korkata Canonit siitä huolimatta olisiko malli mieleinen. Mutta vihdoin, osuma! Viidennen etapin malli oli silmääni miellyttävä ja tiesin heti, että nämä sukat haluan pitää ihan itse. Voisin hyvillä mielin pistää kauan haikaillun herkkulangan puikoille harmittelematta sen tuhlaamista.


Tämä etappi alkoi iloisissa merkeissä. Valitsin langoiksi Canon Hand Dyesin merino/kasmir/nylon-sukkalangan ja sen kaveriksi Siililangan, joka jäi tästä paidasta yli. Ja voi kuulkaa, miten pehmoisasti langat soljuivat puikoilla. Kasmir ei ole koskaan pilannut yhtäkään sukkalankaa; käsi ylös yllättyneet! Canon-langan värit on nimetty Downton Abbey -sarjan ja Jane Austenin kirjojen hahmojen mukaan. Tämä herkullinen vaalea punainen / tumma vaalenpunainen herkku on nimeltään Hra Darcy. Joo, hra Darcy voi olla pinkki, hänellä on siihen pokkaa.


Viidennen etapin sukat olivat mosaiikkineuletta. Mosaiikissa käytetään kahta väriä, joilla neulotaan raitoja. Osa silmukoista nostetaan neulomatta ja lopputulos näyttää kirjoneuleelta. Moni tosin totesi näitä neuloessaan, että ihan kuin tässä olisi haluttu kirjoneulesukat ja päätetty tehdä ne vaikeimman kautta. Mosaiikkineule on nimittäin melkoisen hidasta - ainakin, jos on tottunut kirjoneuleen neuloja. Uskomattoman hitaasti sukat valmistuivatkin. 10 h per sukka. Semmoinen vie pieneltä tai keskisuurelta neulojalta helposti järjen, jos homman hoitaa yhdeltä istumalta aloittaen iltayhdeksältä. Tällä kertaa sain sentään ennen etappia napattua kahden tunnin päikkärit.


Mallissa oli useampi vaihtoehto, joista sai valita sukkiin etu- ja takapaneelin. Sivuihin tuli kaikilla samaa siksakia. Kaaviot oli kätevästi sijoiteltu mahdollisimman kauas toisistaan ohjeen pdf:ssä, mutta rakas huoltotiimi tuli apuun ja piirsi kaavioni ruutupaperille minun neuloessani samalla puikot sauhuten.


Nämä olivat jo kolmannet kisasukat, joihin tehtiin kantapään kiilojen lisäykset ennen kantapään käännöstä. Lopputulos istuu hyvin jalkaan ja on muuten sievä, mutta kantapään käännöstä tehdessä takapaneelin ja kiilojen väliin jäi reilun kokoiset reiät, vaikka koetin kuinka kiristellä lankoja.


Kisajännitys sen kuin tiivistyy. Enää yhdet sukat jäljellä ja olen tällä hetkellä jaetulla ykkössijalla. Ja totta kai viimeisen etapin pitää osua päällekkäin työmatkan kanssa. Mutta jospa onnistuisin saamaan riittävästi pisteitä, jotta pysyisin loppupisteissä toisena. Hurjaa, jos niin onnistuisi käymään.

Neulisti

12 kommenttia:

 1. Tsemppiä loppuun asti. Nyt alkoi täälläkin jännittämään.

  VastaaPoista
 2. Jaksaa jaksaa! Tsemppiä viimeiseen koitokseen :) Upeita tuotoksia, nämä mukaan lukien.

  VastaaPoista
 3. Täällä heiluttelemme kannustusräikkää. Niin ja sukat ovat hienot.

  VastaaPoista
 4. Kauniista langasta kauniit sukat! Mutta miksi minun näytöllä ylisuuri majakkakuva katkaisee blogitekstin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas. Koko ruudun täyttävät kuvat tulivat näköjään tuosta sivupalkin muiden blogien listasta. Kahden blogin pikkukuvat päättivät jostain syystä muuttua koko ruudun kuviksi. Poistin nuo blogit lukulistata, niin ongelma korjaantui. Nyt kun vielä muistaisin silti käydä lukemassa niitä...

   Poista
 5. Hienot tuli! Mutta jos 20,5 h neuloo putkeen niin kyllä siinä on läpiyön etappi lähes väistämättä edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Miks sun mosaiikki näyttää noin siistiltä? Mulla oli suttuisaa.)

   (Ja mun taktiikka niiden kaavioiden kanssa oli ottaa kännykällä screen grab valkkaamistani kaavioista oikeassa järjestyksessä ja selata niitä sitten valokuva-albumissa eestaas, taasees. Välillä meinas käydä hama ja aloin neuloa väärää kaaviota. "Välillä".)

   Poista
  2. No herkästi menee aamuyöhön asti, mutta kropalle julminta on illalla aloitettava läpiyönneulonta. Kyllä, jos joutuu lähes vuorokauden könöttämään puikot tanassa, niin olisi mukavaa, että etapin alla olisi kunnolliset yöunet.

   Poista
 6. Nää on hienot. Mun sukat oli niin rumat omaan silmään, että enemmän sain tyydytystä purkamisesta kuin neulomisesta :)

  VastaaPoista
 7. Mistä tuomaristo tietää, ettei kilpailija ole vain päästellyt kirjoneuletta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, ei varmaan mistään. Jonain vuonna oli pitänyt ottaa kuva sukkien nurjalta puolelta todistaakseen neuloneensa intarsiaa eikä kirjoneuletta, mutta nyt ei ollut sellaisia kuvavaatimuksia.

   Poista
 8. Onnea matkaan kilpaan! Hengästyttävän upeita töitä olet tähän mennessä saanut aikaan, ja aika hengästyttävä on tainnut olla työtahtikin! :) Voitto olisi oikeasti hyvin ansaittu juttu.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...