maanantai 16. marraskuuta 2020

Vaatekaapin kulmakivi

Jopa on vierähtänyt aikaa edellisestä takkiohjeesta, vaan sitä se teettää, kun suunnittelee välissä kokonaisen kirjan verran moisia ohjeita. (Kerron kyllä julkaisupäivän heti, kun se ratkeaa.)


Mitä: B.A.S.I.C. / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikot 3.0 ja 3.25 mm
Mistä: Lumoava Jakki, 310 g

Sain keväällä suunnitteluhommiin kotimaiselta Nettilanka.fi-värjäämöltä herkullista jakkilankaa. Lanka on kerrassaan ihanaa: siinä on superwash-käsitellyn merinovillan kaverina reilusti silkkiä ja jakkia, jotka antavat langalle ihan omanlaisensa kiillon ja laskeutuvuuden. Lisäksi tämä luonnollinen harmaa väri on upea. Niinpä halusin ehdottomasti suunnitella sellaisen ohjeen, jossa lanka pääsee loistamaan pääosassa - näin syntyi B.A.S.I.C.Meikäneuloja ei mihinkään täysin aivottomaan neulomiseen ryhdy, kun sellainen tylsistyttää tämän mielen, mutta onnistuin mielestäni hienosti suunnittelemaan yksinkertaisen näköisen neuletakin - juuri sellaisen, joka käy ihan kaikkien vaatteiden kaveriksi. Samalla se on kuitenkin tosi mielenkiintoinen neulottava.Takki on kauttaaltaan sileää neuletta, siinä on 3/4-mittaiset hihat, pyöreä pääntie ja vyötärömuotoilut. Nappilistat neulotaan samaan tahtiin muun takin kanssa ja ne ovat kierrettyä joustinneuletta. Ihanan viimeistellyn ilmeen takki saa siitä, että sen kaikkia reunoja koristavat suloiset nirkot.


Tällainen minimittainen piparkakkureunus saadaan aikaan sillä, että neulotaan kaksinkerroin taitettava reunus, jonka keskellä neulotaan yksi reikäkerros. Ja tällä kertaa juurikin näiden taitettavien nirkkoreunusten takia tämä takki neulotaan minulle epätyypillisesti alhaalta ylös! Näin päin neuloessa jää mahdollisimman vähän ommeltavaa, koska sekä helman että hihansuiden nirkkoreunukset saa tehtyä väliaikaisella aloituksella ja ainoastaan pääntien reunuksen joutuu päättelemään käsin ommellen.Erityisen hauskan takin suunnitteluprosessista teki se, että halusin hihapyöriöille ja hartioille kunnolliset muotoilut lyhennettyine kerroksineen kaikkineen ja kuitenkin halusin, että takin saa neulottua mahdollisimman saumatta. Onnistuinkin ovelasti kirjoittamaan ohjeen niin, ettei lankaa tarvitse pätkäistä hartioilla kertaakaan vaan hartioilta jää lopuksi vain yksi ainoa langanpää pääteltäväksi. Voitto! Takin vartalo siis neulotaan ensin helmasta kainaloille ja jätetään odottamaan. Seuraavaksi neulotaan molemmat hihat kainaloille asti ja sitten yhdistetään vartalo ja hihat ja loput takista neulotaan yhtenä kappaleena samalla, kun muotoillaan ensin hihapyöriöt ja lopuksi hartiat lyhennetyin kerroksin.


Tästä tuli kertakaikkisen ihana takki ja ohje löytyy nyt niin Ravelrysta, verkkokaupasta kuin PayHipistä ja Lovecraftsistakin. Mukana on koot XXS-5XL. Tämän viikon ajan ohjeen saa 15% alennuksella käyttämällä koodia BASIC.

4 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...