keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Persus edellä puuhun

Hulluilla on halvat huvit, mutta idiootit saavat vain päänsäryn. Yksi idiootti ilmoittautuu täällä, hep.


Mitä: Francie / Rebekkah Kerner
Miten: Pyöröpuikko 2.25 mm
Mistä: Lanitium ex machina, 144 g
 Projekti Ravelryssa

Olen joskus kymmenisen vuotta sitten neulonut veljen vaimolle ylipolvensukat. Tuossa viime vuoden puolella käly rohkaistui vihdoin vihjailemaan, että voisi mieluusti ottaa uudet - vanhat kun ovat olleet jo vuosia rikki, puhki ja entiset. Minä lupasin sellaiset tämän vuoden aikana urakoida ja nopsana likkana sain ne valmiiksi jo muutama kuukausi ennen vuoden vaihtumista.


Koska polven ylittävät sukat syövät melkoisesti lankaa, kaivelin varastosta, mitä lankaa minulta löytyisi kahden vyyhdin verran. Vaikka yleisesti ottaen pidän lanitiumin langoista tämä nimenomainen väri sattuu silmiini, koska on ihan liian kirjava. Kälylle sen kuitenkin arvelin passaavan, joten tässäpä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.


Kirjava lanka edellytti simppeliä mallia ja olin jo useamman vuoden haaveillut joskus neulovani hauskasta, kujeillen kulkevasta joustinneuleesta koostuvat Francie-sukat. Ostin ohjeen ja aloin välittömästi katua valintaani. Halusin ehdottomasti neuloa sukat varpaista varteen, koska siten niitä olisi helpompi sovitella ja langanmenekkiäkään ei tarvitsisi miettiä. Paitsi, että ohje oli kirjoitettu varresta varpaisiin. Ja tosiaankin, kirjoitettu. Ohjeesta ei löytynyt kaavion kaaviota, jonka olisin voinut tarkoituksiini heittää ylösalaisin, vaan kaikki sinne tänne loikkivat kuviot oli kirjoitettu sanoin.


Jos etten ole sattuneet kokeilemaan ja tiedä, kuinka hauskaa on yrittää kääntää neljää-viittä erilaista kavennusta ja lisäystä ylösalaisin, niin voin kertoa: En suosittele! Jouduin vähän väliä tutkailemaan ravelrysta sukan kuvia suurennuslasin avulla, kun yritin selvittää, mitä missäkin kohtaa piti tehdä. Nyrjäytin aivoni pahemman kerran pähkäillessäni jalkaterän kuvioita, mutta selvisinpä lopulta. Varressa sentään oli toistuva kuvio, joten hetken aikaa sain hengähtää. Paha vaan, että lopulta minun oli pakko alkaa lisäämään silmukoita pohjetta varten ja siinä kohtaa sain viimeistään nakata ohjeen menemään. Lopun matkaa keksin kuviot sukkien takana omasta päästä ja epäilemättä kehittelin matkan varrella itselleni useamman kuin yhden harmaan hiuksen. Polven korkeudelle päästyäni annoin periksi ja tikuttelin loput ihan tavallisena 2o, 2n -joustimena. Huh huh. Jos kaikesta muusta typeryydestä näissä sukissa itseäni soimaan, niin siitä sentään ansaitsen kehut, kun neuloin molemmat sukat yhtä aikaa. Siitä se vasta murheenkryyni olisikin revennyt, jos olisi pitänyt toisen sukan kohdalla tutkia ensimmäisestä, että mitäs täällä on tehty.


Sukkien nimi, Francie, on peräisin kirjasta Brooklynissa kasvoi puu. Suunnittelijan mukaan nuo puikkelehtivat joustinneuleet kuvaavat puun oksia tai juuria, kumminkohan päin tuo olikaan. Ihan vaan, jos mietitte, mistä blogiotsikko tuli.


Nyt jotain rentouttavaa neulomusta, kiitos!

Neulisti

19 kommenttia:

 1. Omaan vähän samanlaisia kokemuksia, tosin se minun aivojennyrjäytys meni purkuun. Hatunnosto sinnikkyydestä. Ompahan mielenkiintoinen jalkapohja, miten toimii käytännössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kuvissa nuo pohjat on pikkuisen vinossa, mutta ajattelisin niiden toimivan oikein mainiosti, koska joustimen kulku myötäilee jalkapohjan muotoja.

   Poista
 2. Hui, siinäpä on ollut urakkaa. Mutta hienot tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Urakkaa oli kerrakseen, mutta käly on nyt onnellinen.

   Poista
 3. Hahaa mikä sukkaprojekti :D Näyttää kyllä mukavasti jalkaa hyväileviltä nuo sukat. Ehkä ensi kerralla ennen ohjeen ostoa tarkistat, sisältääkö se kaavioita ja mikä on neulomissuunta? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaanpa sitä fiksuja ja filmaattisia. :P Ei kaikki voi muistaa tuommoista järkiperäistä käyttäytymistä, kun startiitti iskee. :D

   Poista
 4. Huh huh, Kylläpä kuulostaa melkoisella projektilta! Mutta lopputulos on hieno! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Projekti vei mehut, mutta onneksi saaja on hyvin tyytyväinen.

   Poista
 5. Onnittelut ! Upeat sukat sait kälylle aikaiseksi .

  VastaaPoista
 6. Omaa päätä särkee jo ajatuskin moisesta aivotyöstä. Mutta kauniit sukat sait aikaan. Väri on todella hieno ja sopii malliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä päänsäryltä välttynyt minäkään. Itse tykkäisin paljon rauhallisemmasta värityksestä, erottuisivat mallin kuviot paremmin.

   Poista
 7. Hienot on sukat. Sen verran työläät, että näihin kannattaa neuloa uudet terät muutaman vuoden kuluttua. Ankara aivotyö siirtää dementiaa tuonnemmaksi. Ja harmaat hiukset neulovan nartun tapaan on upeat.
  Itsellä menossa neulepaita toiseen suuntaan. Olisin saanut malttaa vähän enemmän laskeskella hartian muotoiluja, mutta se vauhtisokeus haittasi.
  t. M?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauhtisokeus on hieno tauti, tervetuloa kerhoon. :D Omista ylläriraitapolvareista olen kyllä päättänytkin neuloa uudet terät, kun kuluvat puhki, mutta näissä se ei ole ihan simppeli juttu monimutkaisen joustinneuleen takia. Saa nähdä, ehkä vielä joskus saan nämä korjattavakseni...

   Poista
  2. Mutta eikös niihin ollut jo olemassa ohje varresta varpaisiin päin?
   Vois vaikka olla helpompaa, kuin ensimmäisellä kerralla ;)
   M?

   Poista
 8. Huhhuh mikä selviytymistarina! Kyllä oot sisukas! Ja sukatkin on komiat!

  VastaaPoista
 9. Samaa mieltä kuin edellinen kommentoija, tuolla tavalla saa siirrettyä tai kokonaan jopa nyrjäytettyä kokonaan dementian itsestä pois. Aivojen kannalta siis todella järkevää, mutta pinna.. Toisaalta sekin kasvaa. Ei siis muuta kuin pelkkää hyvää ja päälle vielä tosi hienot sukat!

  VastaaPoista
 10. Aiva "törkeen" kienot sukat! Minä mietin, että "jos mä oisin sä" olisin laittanut pukinpussiin! Olisi ollut mieleiset ja taas yksi joululahja valmiina ☺

  VastaaPoista
 11. Kuulostaa edelleen työläältä! Mut ne tuli sittenkin valmiiksi! Ja oikeestaan kaikessa kirjavuudessaankin ne on hienot =) Alkoi mietityttää et tuollaiset sukat ois kivat... Mullehan tuo ohje kävis hyvin kun tykkään neuloo varresta varpaisiin...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...